"Viietuhande" küsimus

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36565
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Kriku »

eeru
Liige
Postitusi: 585
Liitunud: 30 Jaan, 2011 21:55
Asukoht: norge
Kontakt:

Re: Viies kolonn

Postitus Postitas eeru »

Lemet kirjutas:
eeru kirjutas:
Lemet kirjutas:Jääb sügavalt arusaamatuks seadusandja loogika, mis lubab võõrriikide kodanikel ja hallivatimeestel relvaluba saada. See õigus võiks siiski vaid kodanikel olla.
Jääb sügavalt arusaamatuks Sinu loogika, mis ei luba pluss 75 aastasele naabrimehele relvaluba. Tegelikult elab 4+ maja eema. Vist on tegemist iz 58. Siledaraudne. cal 12. Mis tal seal kodus ikka teha. Liigub nädalavahetustel vabas looduses. Koos teiste jahimeestega.
Kui naabrimees on VF kodanik, siis on tal relvasaamiseks kaks võimalust:

1. Teha kodakondsuseksam (sest 30 aastat Eesti Vabariigis elamist peaks ometi seda võimaldama). Kui seda siiani tehtud pole, siis laseb see kaide inimese meelsust paista.
2. Asuda elama sinna riiki, mille kodakondsus võimaldab relva omamist.

Või siis hakata tegelema kalapüügiga. Selleks pole ei kodakondsust, ei relva tarvis.

Veelkord- võõrriigi kodanikul pole asja omada relva. Seda enam veel riigist väljaspool EUd. Nii lihtne see ongi.
Tegemist ei ole VF kodanikuga. Ei EU kodanik. Ta ei oska vist sõnagi venekeelt. Võibolla juba oskab. Ikka teiselt poolt maakera.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6221
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas kaur3 »

Kas praegu ei veerenud mitte pall siseministri jala ette? Kas tuleb löök raamidesse?
Imelik on pigem riigi käitumine. Kunagi, kui seadusi kirjutati, ilmselt ei mõeldud, et ühel hetkel on siin sajad võõrriigi kodanikud, kellel kodud relvi täis, ja kusagilt tulevad võõrriigi instruktorid Eestisse laskmist õpetama. Nüüd on aga asjade seis just selline ja jube ebamugav on lahendust leida. Käiakse nagu kass ümber palava pudru või otsitakse asendustegevusi, näiteks, mis pikkusega padrunisalved võiksid Eestis olla lubatud. Keset tuba laiutavast elevandist aga hiilitakse mööda.
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas vtl »

Minu isiklik arvamus on selline, et 22.07.2020 EE artikkel on kallutatud ja osaliselt asjatundmatu.

Kõigepealt maalitakse IPSC-st pilt kui millegist väga ohtlikust. Tsiteerin: "...Muu hulgas vintpüsside klass, kus võib näha optilise sihikuga poolautomaatrelvi. Kõige ulmelisem muidugi on „open class“, milles relvad modifitseeritud kosmilisteks, kus päästikud nii kerged, et kui juuksekarv riivab, käib pauk, kuhu peale keeratud eriline optika ja muud vidinad..."
"...osta ja omada mitmeid relvi, alates kõige lihtsamatest revolvritest ja püstolitest kuni eri viisil modifitseeritud relvade ja ka optilise sihikuga poolautomaatsete pika salvega (30 padrunit sisaldavate) vintpüssideni välja..."


Tavainimesel lähevad selle peale kõik punased tuled põlema ja kellad helisema ning küsib, et mille kuradi pärast on vaja selliseid "elulise relvakasutusega sarnaseid" ohtlikke mänge mängida.

Eriti palju ja korduvalt pööratakse tähelepanu optilistele sihikutele, mis assotseerub tavakodaniku jaoks ka millegi filmidest nähtu ja ohtlikuga - tavaliselt kasutavad optikat snaiprid, kes kusagilt kaugelt ja varjatult inimesi tapavad.

Läheme edasi. Artiklis on suurelt ja punaselt tekstist välja toodud lõik, mis väidab, et "Meil on siin mitmekümnepealised hambuni relvastatud Vene (kodanike) jõugud". Nimetatud lõigu allikas on muidugi anonüümne ning ei maini ka kedagi nimeliselt.
EKSS defineerib sõna "jõuk" järgnevalt: "mingil määral organiseeritud ja püsivam kuritegelike isikute rühm, pahade kamp".
Loeme uuesti - väide: "Meil on mitmekümnepealine hambuni relvastatud, organiseeritud kuritegelike isikute grupp!"

Selle peale tekib mul kohe küsimus, miks nad veel vabalt ringi jalutavad, miks neid ei ole kinni pandud ja relvi ära võetud?
ReS §36 "Füüsilisele isikule soetamisloa ja relvaloa andmist välistavad asjaolud" lg (4)
p 3) isikule, kes enda või teise isiku turvalisust ohustava eluviisi või käitumise tõttu on sobimatu antud liiki relva soetama ja omama;
p 4) isikule, kelle suhtes on põhjendatud kahtlus, et ta võib ohustada Eesti Vabariigi julgeolekut;

Jah, meil on hulgalsielt hallipassi-mehi, kes lasevad IPSC-d. Võib-olla julgeoleku seisukohast oleks parem, kui nad ei omaks Eesti(s) relvaluba. Aga see peaks olema siseministeeriumi tasemel tehtud otsus, mis antud spordiala (ja EE artiklis kirjeldatud sündmusi) mitte kuidagi ei puuduta.

Ehk kokkuvõtteks, KUI need hallipassi-laskurid kujutavad endast julgeolekule ohtu, siis tuleks vaikselt nende relvaload ja relvad ära korjata ning oleks asi lahendatud. Praegune artikkel maalib aga IPSC-st koleda pildi ("ohtlikud relvad veelgi ohtlikemate inimeste käes"), heidab varju kogu regioonile ning lõppude lõpuks süvendab sallimatust eesti ja vene kogukondade vahel ("niikuinii on need venelased ühed putja käsilased ja viies kolonn").

Kusjuures need vene kodanikud, kes siin laskesporti harrastavad ning ka instruktorid, kes siia õpetama tulevad, saavad väga hästi aru, et venemaal oleksid nende võimalused oluliselt piiratumad. Sisuliselt tulevad nad siia vabale maale laskesporti harrastama. Vaevalt, et nad on kõik nõus kollektiivselt käsu peale seda riigikorda kukutama hakkama. See tähendaks ka seda, et nad loobuksid oma läänelikust elust ja praegustest privileegidest. Kindlasti leidub üksikuid ekstremiste (neid leidub alati), kuid valdav enamus on siiski mõistusega tüübid.

IPSC laskurina olen ka Alpha klubi inimestega kokku puutunud. Tegu on olnud sõbralike ja asjalike, eestimeelsete inimestega, kes on laskesporti tublisti panustanud. Eelmisel aastal korraldati meie regioonis 351 avalikku(!) võistlust, millest ca 100 oli Alpha korraldatud. See on suur töö. Ilma Alphata jääb võistluskalender mõneks ajaks oluliselt õhemaks. Kaotavad mitte ainult Alpha klubi liikmed, vaid kogu regioon. Jah, loomulikult on see ka äri, aga küllaltki tänamatu äri sealjuures ja püstirikkaks sellega ei saa.

...

Vene hümni laulmisest. Tsiteerin jällegi artiklit: "Euroopa practical-laskmise meistrivõistlustelt. Ühes klassis tuli võitjaks Venemaa esindaja. Kui auhinnatseremoonial hakati mängima Venemaa ehk endist Nõukogude Liidu hümni, tõusis järsku püsti ka pool Eesti delegatsioonist (nende seas mitmed Alpha klubi tegelased) ning hakkas Venemaa hümni kõva häälega kaasa laulma. „Ütleme, kurat, otse, me räägime siin viiendast kolonnist,“ resümeerib üks inimene, kellega Ekspress vestleb."

Esimene reaktsioon on jah, mida kuradit. Meil on tolle n-liidu hümniga muidugi oma taust ja seos. Samas, kui ma kusagil Euroopas toimunud võistluste autasustamisel laulaksin kaasa oma saksa sõpradele "Deutschland, Deutschland über alles...", kas siis kusagil ajakirjanduses reageeritaks sama valuliselt, pannes mind näiteks ühte patta neonatsidega?
Ehk viienda kolonni hulka kuulumiseks oleks minu arvates veidi rohkemat vaja, kui avalikult vene hümni lõuata. Karta tuleks neid, kes on pigem vait.

Allakirjutanu on kaitseliitlane, IPSC ja SRA laskur.
Disklaimer: ma EI OLE Alpha klubiga mitte kuidagi seotud ning EI OMA mitte mingeid isiklikke huvisid antud klubi ja/või konflikti osapooltega seoses. Kirjutan oma isikliku arvamuse põhjal, mis on kujunenud avalikest allikatest (ajakirjandus, foorumid, Facebook) ja erinevate laskuritega suheldes.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas vtl »

Kjen1 kirjutas:...Aga võttes [...] open-klassi vintpüssi tabeli ette, siis 40 nime seas on täpselt 7 venelast. Ülejäänutest omakorda enamuse moodustavad kaadriväelased, politseinikud, kaitseliitlased ...
No see "viies kolonn" valmistub siis justkui püstolitega riiki pöörama...
See viienda kolonni väidetav liikmete arv on ka muidugi parajalt optimistlik.
Nagu öeldud, praktikal-laskurite hulk on umbes 1500 kogu regiooni peale. Alpha liikmete arv oli 230 pluss ca 20 TopGun-i inimest, kes hiljuti sinna ümber kanditi. Oletame, et venelasi on sellest ca 2/3 ehk kuskil 150 kandis. Kui palju neist riigivaenulikku elementi võib olla, on iseküsimus.
Vaatame kõigi klubide peale kokku: "Politseiameti statistika järgi on 21. juuli seisuga kehtiva relvaloaga Venemaa kodanikke 687 ja „hallipassimehi“ 665, neist laskespordiga tegeleb vastavalt 184 ja 192 inimest."

Kui paneks neile kõigile rahvavaenlase sildi külge, siis ikkagi tekib küsimus, millega ülejäänud neli tuhat kuussada tegelevad? Hakkavad riiki paintballi või Airsofti relvadega pöörama?
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40142
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kusjuures need vene kodanikud, kes siin laskesporti harrastavad ning ka instruktorid, kes siia õpetama tulevad, saavad väga hästi aru, et venemaal oleksid nende võimalused oluliselt piiratumad. Sisuliselt tulevad nad siia vabale maale laskesporti harrastama. Vaevalt, et nad on kõik nõus kollektiivselt käsu peale seda riigikorda kukutama hakkama. See tähendaks ka seda, et nad loobuksid oma läänelikust elust ja praegustest privileegidest. Kindlasti leidub üksikuid ekstremiste (neid leidub alati), kuid valdav enamus on siiski mõistusega tüübid.
Kas kirjutaja on lugenud Viktor Suvorovi raamatut "Spetsnaz"? Hiljuti ilmus eesti keeles. Seal kirjeldatakse hästi selle "harjutavad vabal maal" tegelikke tagamõtteid. Kui ei ole lugenud, soovitan soojalt. Sport oligi levinuim valdkond, kuidas oli võimalik imbuda lääneriikidesse ja luurata seal oma tulevasi operatsioonipiirkondi.

Kui Suvorovit ajaloolasena peetakse jamaks, siis Kiievi sõjaväeakadeemia luure erialal lõpetas ta lennu parimana ja kui raamatut uskuda, siis oli tegev ka Volga sõjaväeringkonnas Spetsnazi väljaõpetamisel.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6221
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas kaur3 »

Trumm, Sa ikka möllad toredasti! Sinu viidatud Suvorovi järgi peaks ju kogu Venemaalt tuleva spordi keelama :wall:

http://militera.lib.ru/research/suvorov10/06.html

Nüüd saan aru, miks ka EKJ spordirühm suleti.
В конце 1960-х годов стало понятно, что спортивная рота или спортивный батальон сильно противоречат своему названию. Они могли бы привлекать ненужное внимание зарубежья. Поэтому спортивные подразделения расформировали, а на их место пришли спортивные команды. Это изменение было чисто косметическим. Спортивные команды военного округа, группы войск, флотов и так далее существовали как независимые подразделения. Солдаты, сержанты, прапорщики и офицеры, числящиеся там, не служили в армейских полках, бригадах или дивизиях. Их служба проходила в спортивной команде под руководством штаба округа. Большинство из этих спортсменов тщательно отбиралось и вербовалось для обучения в спецназе, чтобы выполнять наиболее рискованные задания в тылу врага. Обычно от них требовалось принимать участие в прыжках с парашютом, навыки самбо, стрельбы бега и плавания, независимо от их основного вида спорта.
Meie eest võitleb WADA ja GRU võitleb WADA-ga.

https://www.wired.com/story/fancy-bear- ... ics-hacks/
Viimati muutis kaur3, 22 Juul, 2020 17:00, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40142
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ma lihtsalt viitasin, et on ka teistsugused teooriad selle vabades maades igasugu asjade harrastamise kohta.
Nagu tasakaalu mõttes või nii.

Sellised asjad loodetavalt on meil kompetentsete organite tähelepanu all. See ei puuduta ainult prakticali, vaid ka muid sõjalist laadi asju.

Muide, see Suvorovi kirjutatud spordiroodude ja spetsnazi vahel ei ole alati võrdusmärki, tean mõnda isikut, kes nõuka armees spordiroodus olid ja mingeid katseid neid spetsnazi värvata ei meenutata, rääkimata mingist spets väljaõppest. Probleem muidu võib olla selles, et pribalte ei peetud usaldusväärseteks ja kardeti läände üle kargamist.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Drax
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 22 Mai, 2009 13:42
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Drax »

EE on veidi läikivama kaanepaberi ning jõukamale tarbijale suunatud reklaamipinnaga kollane ajakirjandus. Kuvand nagu oleks tõsise uuriva ajakirjanduse oma, aga iga kord, kui satun lugema sealt mõnda otsa pidi tuttavat teemat, on hetkega aru saada, et vastu vaatavad selektiivselt valitud ja põnevalt kokku kirjutatud faktid, mis summana annavad sensatsioonilisusele kallutatud tulemuse.

Asjas sees olevate akf kirjeldus tegelikkusest ei jäta vähimatki kahtlust, et kõnealuse artikliga on täpselt sama lugu.

Mittekodanikest EV relvaloa omanikud on muidugi arutlust väärt teema.
Runkel
Liige
Postitusi: 2827
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Runkel »

Kjen1 kirjutas:/.../Aga blondiin ... noh ütleme nii, et on tegelikult kaklemist väärt tädi küll. Interviud temaga on muuseas telekas näidatud ühes Eesti venekeelses kanalis, kus saatejuht relvaga telepublikut sihtis.
Nood vene kaunitarid muutuvad keskpärasteks niipea, kui kodumaale saadetakse, nt Butina.
davidsoniharald
Liige
Postitusi: 1015
Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas davidsoniharald »

kaur3 kirjutas:Kas praegu ei veerenud mitte pall siseministri jala ette? Kas tuleb löök raamidesse?
Imelik on pigem riigi käitumine. Kunagi, kui seadusi kirjutati, ilmselt ei mõeldud, et ühel hetkel on siin sajad võõrriigi kodanikud, kellel kodud relvi täis, ja kusagilt tulevad võõrriigi instruktorid Eestisse laskmist õpetama. Nüüd on aga asjade seis just selline ja jube ebamugav on lahendust leida. Käiakse nagu kass ümber palava pudru või otsitakse asendustegevusi, näiteks, mis pikkusega padrunisalved võiksid Eestis olla lubatud. Keset tuba laiutavast elevandist aga hiilitakse mööda.
Ei tule sealt sittagi. Tuleb veidi kurja häält ja suuri sõnu eestikeelsele meediale ja venekeelsele meediale antud intervjuudes öeldakse, et eks poistel ole sporti ka vaja teha. Kõigi hääli vaja hoida.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
trs
Liige
Postitusi: 955
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas trs »

Vaba Eesti riigi hüvede nautimine ja samal ajal tiblastani hümni laulmine või NL-i haipimine näitab rohkem indiviidi aju ehituslikke eripärasid. Ei peaks sellised inimesed Eestis ametlikku spordiklubisse kuuluma ja kõik seda tolereerivad inimesed/klubid ongi õige kõigi meetoditega spordist eemal hoida.
Mis puudutab aga õõnestustegevust, siis relvaomanikest ja laskespordi klubidest ohtlikumad on ilmselt igasugused muud klubid, mille tegevuse ja liikmete üle puudub põhimõtteliselt kontroll(vs relvaomanikud, kelle andmete ja tegemiste kontrollimiseks on seaduslik alus ja ühiskondlik huvi) ning tööd tehakse igas vanuses inimestega. Laskesportlased on väga konkreetne grupp inimesi, kelle tegevust on suhteliselt lihtne kontrollida.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3831
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Jaanus2 »

Nii see on, et demokraatia tingimustes on raske põhjendada millegi piiramist, aga sõja korral ei pruugi meile tagajärjed meeldida. Kuidas käituks punt hästi välja õpetatud ja relvi omavaid EV kodanikke sõja korral vaenlase territooriumil? Kodanikukohus lausa kohustaks vastast kahjustama vist...
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas vtl »

trs kirjutas:Vaba Eesti riigi hüvede nautimine ja samal ajal tiblastani hümni laulmine või NL-i haipimine näitab rohkem indiviidi aju ehituslikke eripärasid.
Inimesed, kes mind lähemalt tunnevad, teavad, et nõuka- või putini-meelsuses mind küll süüdistada ei saa.
Küll aga on pool sajandit andnud elukogemuse, et venelane peab ennast suurrahva hulka kuuluvaks olenemata sellest, millises riigis ta parasjagu elab ning millist passi omab. Ta jääb alati lugema Puškinit vene keeles ning leiab, et koos rahvuskaaslastega vene hümni laulmine või (siin) moskva aja järgi uusaastaööl šampanjaklaaside kõlistamine on täiesti OK tegevus. Sealjuures ei pruugi ta üldse olla eestivaenulik. Ta ei arva, et peaks kuidagi pooli valima, ta lihtsalt jääb venelaseks.

Erandeid leidub muidugi alati, mõlemas äärmuses.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

paalberg kirjutas:Huvitav, mida see kõikse aeg küll vahepeal siis tehti? Iseenesest palju huvitavam oleks teada, kelle initsiatiivil Venemaa kodanikest relvaomanikud Eesti Vabariigis legaliseeriti?
..päeva parim küsimus muuseas :roll:
Ka mind huvitab sitaks, kessoli see omaaegne ajuhiiglane(-ajuhiiglaste grupp?), kelle tahtest tekkis relvaseaduse esimesse redaktsiooni täiesti absurdne arusaam, et vaenuliku vene kodanikud (pluss eesti kodakondsust eiravad hallipassimehed) on meie riigis igati soodustet tulirelvadega hullama :lol:
Drax kirjutas:EE on veidi läikivama kaanepaberi ning jõukamale tarbijale suunatud reklaamipinnaga kollane ajakirjandus.
Eesti Ekspress kirjutas:Imelik on pigem riigi käitumine. Kunagi, kui seadusi kirjutati, ilmselt ei mõeldud, et ühel hetkel on siin sajad võõrriigi kodanikud, kellel kodud relvi täis, ja kusagilt tulevad võõrriigi instruktorid Eestisse laskmist õpetama. Nüüd on aga asjade seis just selline ja jube ebamugav on lahendust leida. Käiakse nagu kass ümber palava pudru või otsitakse asendustegevusi, näiteks, mis pikkusega padrunisalved võiksid Eestis olla lubatud. Keset tuba laiutavast elevandist aga hiilitakse mööda.
..Eesti Ekspressi võib muidugi mitmeti suhtuda - enamasti on(gi) nad ju ametis EKRE tümitamisega :?
Samas mainit artikli siintsiteerit lõppjäreldus on absoluutselt valiidne - elik lahendamata mädapaise :|
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Amazon [Bot] ja 4 külalist