Riigikaitse eelarve

Vasta
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Dr.Sci »

tuna kirjutas:Pärast seda kui tapluses üleskeerutatud tolm on langenud, selgub tõsiasi, et tegelik eesmärk oli anda 300 miljonit eurot kaitseinvesteeringuteks. Eesti poliitilises ajaloos midagi sellist küll esimese hooga meelde ei tule. Teise hooga samuti mitte. Kuidas on võimalik selline asi ära vussida? Nüüd ootaks küll Eesti ajakirjanduselt - olgu ta siis peavoolu või kõrvalnire - põhjalikku käsitlust, mis pagan see oli.
Tegelikult ma tean mis see oli/on. Hetkel sajab taevast raha. Võta korv ja korja kokku aga kuhu selle paned? Teedeehitusse? Teate kaua aega võtab tänapäeval aega asjakulg kui rahast saab tee? Pole päris nii et
Legend räägib, et kui tsaar Nikolai Esimesele toodi 1850ndal aastal näha Peterburi ja Moskva vahelise raudtee esialgne plaan, ei jäänud too sellega mitte rahule. Looklev tee ei meeldinud tsaarile üldse. Ta võttis ise pliiatsi ja joonlaua ning tõmbas kahe Venemaa pealinna vahele sirgjoone. Kuid viimasel kolmandikul teest takerdus pliiats kogemata tsaari sõrme taha ja tõmbas raudteeliinile sisse tugeva jõnksu.Raudteeinsenerid aga kartsid teist korda Nikolai jutule minna ja ehitasid tee valmis täpselt nii, nagu imperaator käskis. 18ne kilomeetri pikkune teekumerus raudteetrassil sai sellest endale nime tsaari sõrm.
Ehk, taevast sajab raha, teedeehitusse seda ei pane. Hakkame hoogsalt projekteerima. 2 aasta pärast - ehitamise alguseks seda raha ei pruugi olla. Sama ka kaitseväes ilmselt. Hakkate mõtlema mida osta ... idee, kavand, plaan, hange vaidlustused... aga raha enne hanget enam ei olegi... seepärast kirjutasin ka et olemasolevad valmis plaanid käiku või kui neid ei ole siis milliseks sõjaks üldse valmistutakse?
tuna
Liige
Postitusi: 600
Liitunud: 20 Juul, 2005 13:35
Asukoht: Kärdla
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas tuna »

Taevast sajab raha muidugi. Aga kui anda mingile valdkonnale raha juurde, siis vältimatu kaasaanne on selle valdkonna inimeste - olgu nad siis tegijad või kaasakiibitsejad - mõningane tänutunne. Teinekord isegi pikaajaline. Mis mõte on need potentsiaalsed tänuvõlglased kõigepealt vahkvihaseks ajada? Et ikka tänutunne võimalikult väike ja lühiajaline oleks?
tuuba
Liige
Postitusi: 401
Liitunud: 12 Okt, 2010 18:24
Asukoht: harjumaa

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas tuuba »

Ütleks sõna seltsi--Maanteeamet.
See tolkan,kes sääl praegu juhtimas, ütles, et teede projekteerimine võtab 10 aastat.
Teede projekteerimine võtab 10 MINUTIT KILOMEETRI KOHTA. Geoloogilised uuringud on tehtud juba aastaid tagasi, mulde ja katendite ja pealiskihi ja liikluskorralduse projektid on kõik ühesugused--võta üks ja lisa teisele 20 cm kildu või vähenda perva kallet 2 %--AutoCad (või muusugused programmid) võimaldavad seda kõike teha hetkega.
Kooskõlastamised? no krt, kooskõlastage aga ärge ehitage raudtarasid või kummitroppe sinna kuhu vaja pole.

2/3 Maanteametist kohe lahti lasta,kuna nad ei suuda isegi sildade kandevõimeid ette anda--kord on see 5 tonni, siis viiskümmend.
MBT kaalub keskmiselt 60 t, lisa kandeveok treileriga ja saamegi 80-90 tonni. aga meie sildade kandevõime? tänu vene ajale 70-80 t ning uued planeeritakse 60t (arvestusega metsaveok 65 t+ reserv 20%).
siin on see koht ,kus Helmetel õigus--raha kulub aga tulemust pole.
Kui Kamina tolkanid miskit jagaksid, siis oleks juba ammu kehtestatud teedele, korterelamutele, ostukeskustele teatud nõuded ,lähtuvalt sõjalistest vajadustest aga mida pole, seda pole.
ei vajadusi, ei kehtestajaid.
ja siis on kisa--andke raha!
trs
Liige
Postitusi: 957
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas trs »

Tegelikult on see kõik üks suur populistlik huumor. Rahandusministril pole õrna aimugi raha väärtusest ja tegelikult tundubki nii, et Helmede arvates sajab raha taevast ning nemad on kõrgemalt poolt määratud seda laiali jagama. Tänu seniste valitsuste tasakaalukale poliitikale on võimalik Helmetel praegu üldse seda jama toota lastes asjadel paista nii nagu kaitseväe juhtkond peaks püksid rebadel minema pärast tööd mõisahärra juurde paluma, et nad ostaksid poistele paar radarit ja peotäie rakette. Kui eesmärk oleks riigikaitsesse investeerida, siis oleks see ammu tehtud. Praegune eesmärk on lihtsalt võimalikult suure kära saatel raha ära kulutada lähtudes sellest, et pärast tõrvikupoisse tulebki veeuputus.
Kavade, plaanide ja hangete mõte igas valdkonnas on selles, et mõistliku tasakaalus eelarvega saaks optimaalse komplekti optimaalse ajaga ehk siis jätkusuutlikkus. Üks asi on osta, teine asi üleval pidada ja võimekust hoida/edasi arendada. Seda sama teemat on leierdatud aastaid. Iga eelnev valitsus oleks võinud laenata miljardeid, et kaotada näiteks oma valitsemise ajaks sotsiaalmaks, ehitada 3+3 maantee Viljandisse ja Haapsallu ning osta eelarveväliselt 10 hävitajat. Paraku olid need kontorites mõttetult tolmu koguvad ametnikud koostanud eelarved, arengukavad, selgitused jne ning suutnud juhtoinastele selgeks teha, et näiteks hävitajate ostule lisaks tuleb pärast kogu seda tekkinud võimekust eelarvest teenindada. Seega investeeringud võivad olla eelarvevälised, aga edasised kulud on juba eelarve rida. Ühesõnaga ainult eriti lühinägelik loll süüdistab teise ettenägelikkuses ja natuke laiema pildi nägemises.
AMvA
Liige
Postitusi: 3551
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas AMvA »

Dr.Sci kirjutas:

Viidatud artiklist
Martin Helme sõnul oleksid nemad valmis kaitsekulutuste määra SKT-st tõstma kahest protsendist ka kõrgemale, aga seda juhul, kui see läheks kaitseinvesteeringuteks, vahendas Postimees.

"Mina olen iga kell nõus ja praegu on selleks suurepärane võimalus - võtame laenu ja täidame riigikaitselised lüngad. Õhutõrje, rannakaitse soomusmanöövervõimekus: me räägime suurusjärgus 200-300 miljonit eurot ja me täidaksime need lüngad juba ära. Kui me selle summa suunaksime kaitse-eelarvesse, siis see tõuseks üle kolme protsendi," ütles rahandusminister, lisades, et kirjutaks sellele plaanile kohe alla.
EDIT
Ise kirjutaks ka alla
Martini arvamus on ikka veidi primitiivne, sest kui sa suunad need 200-300 milli uute võimete tehnika ostmiseks, aga nende uute võimete elutsükli tagamiseks (korrashoid, personal jne.) raha ei juurde ei anna, siis roostetavad su uued võimed varsti samamoodi nagu nõuka armee tehnika NZ platsil.
AMvA
Liige
Postitusi: 3551
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas AMvA »

Dr.Sci kirjutas:
tommy kirjutas:
õhutõrjele kavandatud kuid finantspuudulikkuses sinna vedelema jäänud kavand, kohandage, ja saate oma 200 miljonit.
Jutupauniku sõnad ei ole blankotšekk.
Nagu ei ole olemas ka reaalset projekti õhutõrje võimekuse tõstmiseks. Koos rahanumbritega.
Kust sa seda võtad???
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Dr.Sci »

AMvA kirjutas:
Dr.Sci kirjutas:...Nagu ei ole olemas ka reaalset projekti õhutõrje võimekuse tõstmiseks. Koos rahanumbritega.
Kust sa seda võtad???
No kui kaitseminister meedias udutab, selle asemel et minna paberid näpus rahandusministri juurde ja öelda et "Raha lubasid? Anna siis..."
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas nimetu »

Ei, see on lihtsalt rahandusministri demagoogia, et kõrvale põigelda kaitsevaldkonna kärpimise süüdistustest. "Meie ju annaks, aga vot nemad..."
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2377
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Martin Herem »

Kamin ei uduta midagi.
Meil on olemas arvutused võimaliku hanke kohta, sh erinevate tootjate süsteemidele, sh ülalpidamiskuludele. Samamoodi tankidele, MLRSidele jne. Projekti saaks nendest arvutustest siis, kui saaks ajalise mõõtme juurde panna.
Meil on ka arusaam, kuidas/kus/millal neid süsteeme kasutada, mis tulemuse nad annaksid, milline neist süsteemidest on kriitiline ise arendada ja mida võiksid anda liitlased.
Selle viimase rea osas on vähemalt minul Kunnasest (ja vist mõnest ministrist) erinev arusaam. Kunnas on sellest teadlik.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..näoraamatus arvab üks rahalugemises pädev KV erukolonel aga nii...
Kui laupäevasest ERR artiklist võis jääda mulje, et EKRE on 2%+ kaitsekulude vastu siis siit ikkagi on näha, et EKRE on eelarveliste vahendite sellise kulutamise vastu nagu KM seda planeerib. Kahes erakonnas, EKREs ja Reformierakonnas, on reserv- ja eruohvitserid kes kaitsekulutuste sisu kohta on pädevad rääkima. Vahetult KV-le läheb sellest väiksem osa kui arvestada, et investeeringud on KM jagada. Juba KM aegade algusest on raha olnud teemaks. Esiteks oli see, et KM koosseis oli hirmsuur ja enamus neist lapsametnikud. Aastakümnetega on arenguid. Mujal maailmas on KM väike, paljud teemad on viidud allasutuste kätte. Tüürime ka selles suunas. Aegade alguses olid veel suured kahtlused, et investeeringute raha kanditi mujale. Mingeid tõendeid ei leitud. Nüüd siis tundub teema olevat kõik need KM allasutused ja see kuhu KV arendamise raha läheb. Seli tervisekeskus on olnud minu hammaste vahel teenistuse jooksul. Kui statistika on kättesaadav siis on lihtne arvutada, et veteranide taastusravi on tsiviilsüsteemis kümneid kordi odavam kui seda teha Selis. Kaitseuuringute keskuse sisendit .arengusse mina oma teenistusaja jooksul ei näinud. Miks peab KM eelarvest välja andma välispoliitilist "Diplomaatiat"? Jms. Leol on seal muidugi omad arvamused. Kui vastuse "mida teha" peab andma strateegiline arengukava mitte Leo Kunnas. Ainuke võimepõhine arengukava on olnud 2009 aasta oma. Hilisemad on olnud sellised mis vastavad enamuse ajudele - mikrotasandile. Õnneks on suurostud tehtud selle 2009 aasta oma järgi sest võimearendus on pikk ja kallis protsess. Täna ei julgeta endale tunnistada, et kõikide ülesannetega ja mahtudega ei suuda väike riik toime tulla. Arendada tuleb seda millega suudetakse ära hoida kriise ja nende eskaleerumist. Jne. Andres Anvelt olla kirjutanud artikli sellest, et laiapindne riigikaitse on üksnes paberil. Ma pole seda lugenud sest ma ei osta meie seitungeid ja seetõttu ei saa selle sisu ka kommenteerida. Kuid väitega, et laiapindset riigikaitset meil pole, tuleb nõustuda. Vürstiriigid eksisteerivad nii nagu ka klubiline valitsus. Lõppude lõpuks pole see ka üksnes meie probleem. 9/11 näitas ju ka seda, et US luured eksisteerivad omas korstnas.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36630
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Kriku »

Palun lisa viide.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..mix ma peaksin - ta on näoraamatus minu sõprade kirjas ja oma nime all // vbolla viite panek talle ei meeldiks :roll:

Sa ei arva ju ometi, et ma selle texti ise välla mõtlesin :shock: :mrgreen:
Viimati muutis Tundmatu sõdur nr. 4, 14 Sept, 2020 8:56, muudetud 1 kord kokku.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36630
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Kriku »

Foorumi reeglitest:
kui tsiteerid või esitad fakte ning väiteid mõnest allikmaterjalist, siis viita sellele; kui tegu on webis kättesaadava materjaliga, siis anna ka link
Meil siin ei ole anonüümne kaebuste raamat.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..enamus kroonilisi tatipritse on "teil siin" täiesti anonüümsed, hea Kriku...
Viimati muutis Tundmatu sõdur nr. 4, 14 Sept, 2020 9:00, muudetud 1 kord kokku.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36630
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Kriku »

Jah, aga nad on liikmed. Kui tsiteeritav isik hakkab foorumi liikmeks, siis loomulikult on tal õigus oma arvamust kasutajanime alt avaldada ning tema tegelik identiteet on kaitstud.

See ei tähenda, et peaks siia igalt poolt mujalt anonüümseid arvamusavaldusi tiražeerima, hea Borja.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 19 külalist