Riigikaitse eelarve

Vasta
aj1972
Liige
Postitusi: 916
Liitunud: 23 Mär, 2014 21:53
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas aj1972 »

Võtsin vaevaks eilset Helmete raadiosaadet kuulata jutu sees Mart ütleb välja Isamaa tahtis kärpida eelarvet aga meie kärbime nüüd nende haldualas olevat Kaitseväe eelarvet. Vanema Helme häälest kostis siiras rõõm,et saab koalitsioonopartnerile käru keerata. Lisaks Mart rõhutas nemad peavad kinni 2 % kaitseeelarve kulust mis minus tekitab tugevat hämmingut,sest EKRE valimislubadus oli 2,6%.
Kokkuvõtteks tahtmine ära teha konkurendile on suurem ja olulisem kui Eesti riigi heaolu.
Lisaks kõik Helmete ja Kunnase numbrid lisarahastuse kohta on ikka üllatavalt väiksed, isegi häma ajades ei suudeta end reaalsusega kurssi viia.
Viimati muutis aj1972, 14 Sept, 2020 11:23, muudetud 2 korda kokku.
nimetu
Liige
Postitusi: 7571
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas nimetu »

Siit annaks õppida nii Teatriliidul, TENETi režissööril Christoper Nolanil, kui kõigil endistel reservkolonelidel ja muudel alamatel inimestel, et kuidas nii vähesega teha nõnda palju.
Ei, selliste tükkidega pakub ta juba konkurentsi David Copperfieldile.
:lol:
A4
Liige
Postitusi: 1826
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas A4 »

Viiskümmend kirjutas:Selge on, et riigikaitse 2% kogutakse maksudena ettevõtlusest, samast allikast tulevad ka ametnike/kaitseväelaste palgad ning samast allikast makstakse kinni ka see uus kirgi küttev kaitsevaldkonna riigilaen. Siia võibki selle "udu piiri alguse" panna, sest rahandusminister, kes vastutab riigikaitseeelarve ja hangete jooksva kontrolli eest ei ütle nende kohta traditsiooniliselt mitte midagi. Samamoodi ei leia Riigikontolli leheküljelt auditeid, kas juba kulutatud kümnete ja sadade miljonite puhul said püstitatud eesmärgid täidetud ning tehtud investeeringud olid efektiivsed. Majandusminister ei ütle traditsiooniliselt mitte midagi selle kohta, kas riigikaitse valdkonna kulutused üldse ettevõtlust toetavad ning on meie maksubaasi kasvamise jaoks soodsad ja jätkusuutlikud. Suht "siil udus" ikkagi... :roll:
Siiski-siiski. Riigikontroll on Kaitseministeeriumit ja tema valitsemisala auditeerimas ja kontrollimas käinud küll: https://www.riigikontroll.ee/tabid/206/ ... fault.aspx

Nõus, et suurem osa nendest auditest pole mitte n-ö sisulised efektiivsusauditid, vaid rutiinsed „raamatupidamise aastaaruande õigsuse“ auditid. Aga on siiski ka kolm n-ö sisulist auditit, mis väga otseselt vastavad küsimusele, „kas raha on läinud õigesse kohta“ ja „kas sellest kõigest ka mingit tolku on“. Need on „Kaitseväe sõjalise valmisoleku tõstmiseks ja mobilisatsiooniks vajalike varude moodustamise, hoidmise ja uuendamise tulemuslikkus aastatel 2009-2012“ (2013); sama auditi neli aastat hiljem tehtud jätkuaudit „Kaitseväe üksuste lahinguvalmiduse saavutamine“ (2017) ning „Kaitseliidu valmisolek täita riigikaitse arengukavas ettenähtud ülesandeid“ (2018). Nende auditite avalikud kokkuvõtted on leitavad ülaltoodud lingilt. Soovitan lugeda, eriti kahte viimast. Sest need n-ö kõrvaltvaataja auditid kokkuvõttes ju seda kinnitavadki, et sõja ajaks ettenähtud reservüksuste mehitatus ja varustatus on pidevalt paranenud, riigikaitsesse panustatud sajad miljonid on enamvähem kooskõlas plaanide ja kavadega (st raha on läinud õigesse kohta) ning et reaalne lahinguvalmidus on kõvasti paranenud.

Minu poolest võiks Riigikontroll selliseid sisulisi auditeid teha rohkem. Takistuseks ei ole siin mingi salastatus või soovimatus Kaitseministeeriumi ja Kaitseväe juhtkondade poolt oma saladusi avada, vaid Riigikontrolli enda seisukoht, et riigikaitse on nii spetsiifiline valdkond, mille jaoks oleks tarvis eraldiseisvat, vastava tausta ja teadmistega audiitorite meeskonda, milleks Riigikontrollil aga raha ei ole ja keegi ei anna kah. Mis on minu arvates pisut kummaline seisukoht, sest sedasama võib väita enamike Eesti ministeeriumite kohta, mis samas ei takista Riigikontrollil teistes ministeeriumites pidevalt sisulisi auditeid läbi viia. Aga see selleks.

Aga kes ei usu Riigikontrolli auditeid, see võiks siis vähemalt uskuda või oma silmaga kaeda lisaõppekogunemiste tulemusi, mis oma olemuselt pole midagi muud, kui kontroll selle üle, kas täiesti suvaliselt valitud sõja-aja üksus on võimeline ööpäeva-paariga end mobiliseerima ja lahinguvalmis seada vastavalt koosseisu- ja varustustabelis ettenähtule.
A4
Liige
Postitusi: 1826
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas A4 »

Borja kirjutas:..näoraamatus arvab üks rahalugemises pädev KV erukolonel aga nii...
Kui laupäevasest ERR artiklist võis jääda mulje, et EKRE on 2%+ kaitsekulude vastu siis siit ikkagi on näha, et EKRE on eelarveliste vahendite sellise kulutamise vastu nagu KM seda planeerib. Kahes erakonnas, EKREs ja Reformierakonnas, on reserv- ja eruohvitserid kes kaitsekulutuste sisu kohta on pädevad rääkima. Vahetult KV-le läheb sellest väiksem osa kui arvestada, et investeeringud on KM jagada. Juba KM aegade algusest on raha olnud teemaks. Esiteks oli see, et KM koosseis oli hirmsuur ja enamus neist lapsametnikud. Aastakümnetega on arenguid. Mujal maailmas on KM väike, paljud teemad on viidud allasutuste kätte. Tüürime ka selles suunas. Aegade alguses olid veel suured kahtlused, et investeeringute raha kanditi mujale. Mingeid tõendeid ei leitud. Nüüd siis tundub teema olevat kõik need KM allasutused ja see kuhu KV arendamise raha läheb. Seli tervisekeskus on olnud minu hammaste vahel teenistuse jooksul. Kui statistika on kättesaadav siis on lihtne arvutada, et veteranide taastusravi on tsiviilsüsteemis kümneid kordi odavam kui seda teha Selis. Kaitseuuringute keskuse sisendit .arengusse mina oma teenistusaja jooksul ei näinud. Miks peab KM eelarvest välja andma välispoliitilist "Diplomaatiat"? Jms. Leol on seal muidugi omad arvamused. Kui vastuse "mida teha" peab andma strateegiline arengukava mitte Leo Kunnas. Ainuke võimepõhine arengukava on olnud 2009 aasta oma. Hilisemad on olnud sellised mis vastavad enamuse ajudele - mikrotasandile. Õnneks on suurostud tehtud selle 2009 aasta oma järgi sest võimearendus on pikk ja kallis protsess. Täna ei julgeta endale tunnistada, et kõikide ülesannetega ja mahtudega ei suuda väike riik toime tulla. Arendada tuleb seda millega suudetakse ära hoida kriise ja nende eskaleerumist. Jne. Andres Anvelt olla kirjutanud artikli sellest, et laiapindne riigikaitse on üksnes paberil. Ma pole seda lugenud sest ma ei osta meie seitungeid ja seetõttu ei saa selle sisu ka kommenteerida. Kuid väitega, et laiapindset riigikaitset meil pole, tuleb nõustuda. Vürstiriigid eksisteerivad nii nagu ka klubiline valitsus. Lõppude lõpuks pole see ka üksnes meie probleem. 9/11 näitas ju ka seda, et US luured eksisteerivad omas korstnas.
Sellest jutust võib vist ära tunda ühe aastatel 2008-2010 KVPS J5 juhtinud koloneli. Oleks ka imelik, kui ta ei ütleks, et tema aktiivsel osalusel tehtud 2009. aasta arengukava oli viimane korralik, võimepõhine arengukava, ja kõik järgmised jamad.

Aga mis pädevat rahalugemist ja optimeerimist puudutab, siis Seli tervisekeskuse ülalpidamine maksis kaitse-eelarvele aastas u 600 000 eurot (ehk u 0,6% tänasest kaitse-eelarvest). (Ja tänaseks on ka see keskus juba „optimeeritud“ Kaitseväe koosseisu ning lõpetab lähiajal üldse sellisel kujul tegevuse). Kaitse-uuringute keskuse aastakulu kaitse-eelarvele on umbes 1 miljon eurot, selle sees on ka u 100 000 euro suurune Diplomaatia väljaandmise kulu. Ei hakka vaidlema selle üle, kas seda keskust ja ajalehte on vaja, lihtsalt juhin tähelepanu, et seni väljakäidud „optimeerimiskohad“ – Globemasterite osak, Seli tervisekeskus ja kaitseuuringute keskus koos ajalehega annaksid sulgemise korral säästuks kokku umbes 2 miljonit eurot (600 miljonilisest kaitse-eelarvest). Kuidas ja mille arvelt hoida kokku ülejäänud 48 miljonit, mida kaitse-eelarvelt tahetakse ära võtta?
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

A4 kirjutas:Kuidas ja mille arvelt hoida kokku ülejäänud 48 miljonit, mida kaitse-eelarvelt tahetakse ära võtta..
..et täpsusta pln, kesse nimelt "võtab ära" - hiina viirus vä :shock: :mrgreen:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
A4
Liige
Postitusi: 1826
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas A4 »

Kui sa tõesti veel tähele pole pannud, siis ametisolev rahandusminister on viimase pooleteise nädala jooksul rohkem kui ühel korral intervjuudes esinenud seisukohaga, et kuna sisemajanduse kogutoodang langeb, siis tähendab see 2021. aasta kaitse-eelarve kärpimist 50 miljoni euro võrra ning (otsetsitaat) „mina isiklikult toetan kaitsekulude kärpimist“. Ja sinna juurde käib Kunnase jutt, et kaitse-eelarvest saab ja peabki mingeid kulusid „optimeerima“. Nõus, et keegi pole veel kelleltki midagi ära võtnud (ja loodetavasti ei võta ka), aga igal juhul tundub see olevat praeguste eelarveläbirääkimiste üheks peamiseks tüliküsimuseks. Sellest kõigest on tekkinud ka 6 lehekülge arutelusid siin teemas.
alban
Liige
Postitusi: 1206
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:01
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas alban »

EDIT: emotsiooni pole vaja
Viimati muutis alban, 14 Sept, 2020 15:11, muudetud 1 kord kokku.
aj1972
Liige
Postitusi: 916
Liitunud: 23 Mär, 2014 21:53
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas aj1972 »

Borja kirjutas:
A4 kirjutas:Kuidas ja mille arvelt hoida kokku ülejäänud 48 miljonit, mida kaitse-eelarvelt tahetakse ära võtta..
..et täpsusta pln, kesse nimelt "võtab ära" - hiina viirus vä :shock: :mrgreen:
Ära võtta on sellepärast kirjutatud,et kogu eelarve on varasemalt tehtud kõrgema SKT tasemelt nüüd kui raha vähem on kindel kärpekoht kaitse eelarve. Teistel raha vähendada ei plaanita vaid hoopis erakorraline penionitõus plaanides.
Ega kui kedagi armastad siis seda ei tasu pimesi teha -parem võta kõne Helmedele ja tee selgeks raha vaja kolmanda brigaadi jaoks ja palju! Mitte ükskord vaid iga aastaselt peab rahasumma suurem olema ma loodan,et oma tuntud valijaid äkki Helmed kuulavad.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 39987
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Kapten Trumm »

100 lapsametnikku, kellele maksta (üle) iga kuu 2000 eurot bruto, maksavad aastas 3 216 000 eurot.
Kui keegi arvab, et see 50M saab kokku veits personali kärpides, siis vahe on terve suurusjärk.

Taoline sääst (50M aastas) saab olla vaid mingite võimearenduste lõpetamise või SA struktuuri vähendamise hinnaga.
Päris kahju, kui ministritasemel taolist 30 sekundi matemaatikat ei suudeta teha.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

A4 kirjutas:Kui sa tõesti veel tähele pole pannud, siis ametisolev rahandusminister on viimase pooleteise nädala jooksul rohkem kui ühel korral intervjuudes esinenud seisukohaga, et kuna sisemajanduse kogutoodang langeb, siis tähendab see 2021. aasta kaitse-eelarve kärpimist 50 miljoni euro võrra..
..noojahh, selge siis - et SKP väheneb, riigieelarve väheneb // kaitseeelarve samuti :|

Hea et see veel niigi läits - a muidu hämavad siin, et miski kaabuga kurrjam tuleb ja lihtsalt "võtab raha ära" :lol:

"China virus" (nagu TRUMP seda armastab nimetada) on selle süüfilise nimi, mis meil praegu riigikaitseeelarvest raha ära võtab - ja katsed seda asja kudagi teisti näidata ongi vaid odav poliitprostitutsioon.
Viimati muutis Tundmatu sõdur nr. 4, 14 Sept, 2020 15:28, muudetud 1 kord kokku.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
sada
Liige
Postitusi: 234
Liitunud: 29 Jaan, 2013 11:56
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas sada »

Borja kirjutas:..noojahh, selge siis - SKP väheneb, riigieelarve väheneb // kaitseeelarve samuti :|
Millel põhineb see väide, et riigieelarve väheneb? Minu teada võeti mitu miljardit laenu, et ei peaks riigieelarvet vähendama.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..mina näit ei tea, kuidas see "mitu mlrd laenu" suhestub uue riigieelarve suurusesse...
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
alari
Liige
Postitusi: 1606
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas alari »

sada kirjutas:
Borja kirjutas:..noojahh, selge siis - SKP väheneb, riigieelarve väheneb // kaitseeelarve samuti :|
Millel põhineb see väide, et riigieelarve väheneb? Minu teada võeti mitu miljardit laenu, et ei peaks riigieelarvet vähendama.
Lisaks on vaja kuidagi finantseerida erakorralist pensionitõusu
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

alari kirjutas:
sada kirjutas:
Borja kirjutas:..noojahh, selge siis - SKP väheneb, riigieelarve väheneb // kaitseeelarve samuti :|
Millel põhineb see väide, et riigieelarve väheneb? Minu teada võeti mitu miljardit laenu, et ei peaks riigieelarvet vähendama.
Lisaks on vaja kuidagi finantseerida erakorralist pensionitõusu
..täiesti õige, hea alari - ka selline liigutus on vaja siin vaeste penskarite vabariigis lõpuks ära teha :|

Mitte et see kudagi temasse puutuks.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas tommy »

Kohe harjumatu vaadata, millise koguse mõistmist ja leplikku arusaamist suudavad vahel väljastada muidu nii käremeelsed EKRE-komissarid. :D :D
Huvitav, kui võimul oleks parasjagu reformarid ja kaitserahade vähendamist propageeriks nende rahandusminister, kas siis kah...."noojah, mis teha, SKP väheneb, kaitseeelarve niisamuti"...
Tõesti huvitav.. :D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist