Riigikaitse eelarve

Vasta
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Martin Herem kirjutas:
..oojaa.. tuleb tunnistada, et kui kindralmajoril oli siin teemas selle kohta oma vassitud faktoloogia, siis brigaadikindralil ongi vaid tühipaljas sõnavaht.. kurb - aga ega tal midagi muud polekski öelda :|
Milline fakt oli vale? Borja isiku sidumine nende teemadega?
..et teemalehekülg 103 palun - kohe alguses...
muhgel kirjutas:
Borja kirjutas:..oojaa.. tuleb tunnistada, et kui kindralmajoril oli siin teemas selle kohta oma vassitud faktoloogia, siis brigaadikindralil ongi vaid tühipaljas sõnavaht.. kurb - aga ega tal midagi muud polekski öelda :|
Eks neil oli mõlemil sitt õpetaja :P
..tunnistan süüd - ei olnud tasemel // palun kergemat (foorumi)karistust :mrgreen:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
paalberg
Liige
Postitusi: 591
Liitunud: 17 Mai, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas paalberg »

Mercurius kirjutas:kui palju aega ja taristut vajaks NLOS süsteemi kasutusele võtmine, et sellega Pakri poolsaarelt Robuchale pihta saaks (heidutus)?
Kas see Spike NLOS Ropucha taoliste asjade jaoks siiski mitte veidi nõrgaks ei jää, rannakaitse lahtrisse võib EKRE suure kisa-kära saatel küll linnukese kirja saada aga reaalset võimekust kui sellist sealt siiski ei tekiks?
blueant
Liige
Postitusi: 347
Liitunud: 02 Veebr, 2015 23:40
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas blueant »

Spekuleerin, et osa sellest värskest segadusest on relvamüüja või lobisti bläkk. Kui päriselt oli mingi asjalik riik-riigilt pakkumine (milles ma veidi kahtlen), siis käidi nööpi keerutamas meeste juures, kes kasutasid selle pakkumise hoopis poliitilise laskemoonana (sõnamäng! :) ) ära. Kui nad oleks päriselt midagi osta tahtnud, siis alanuks see teema muudmoodi kui sõnumitega, et Eestil pole kaitsevõimet, et KM tiksub niisama, et KV ei suuda sedagi raha ära kulutada, mida neile praegu jagatakse jne. See mõnitamine käib inimeste pihta, kellega koos laenuvõtmine otsustada tuleks. Pakkuv riik, tootja ja relvasüsteem on aga pikaks ajaks ühe erakonna vimpliga ja väljaspool täiesti neutraalseid hankeid nad midagi pakkuda ei saa.

Aga täitsa võimalik, et mingit tootebrožüürist konkreetsemat pakkumist pole ja ongi tavaline selle koalitsiooni varjuteater, kus meedias suled lendavad ja igaüks saab oma valijatele etendada täpselt seda, mida nood vaadata soovivad.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36582
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Kriku »

Kaitseminister Luik:
Kui majanduslangusega vähenev sisemajanduse kogutoodang langetab kaitse-eelarvet, siis millistest numbritest me räägiksime?

Me räägime päris tugevast langusest riigikaitse kulutusteks. Näiteks järgmisel aastal langeksid riigikaitsekulud 50 miljonit eurot, ülejärgmisel aastal 47 miljonit eurot ja üle-ülejärgmisel aastal 41 miljonit eurot. Need oleksid väga märkimisväärsed lõiked meie kaitsekulutustes. Ma arvan, et sellised kulutused on väga olulised, sest need on täpselt planeeritud ja sellised lõiked teeksid suure augu meie kaitsevõime arendamisse. Minu arust seda ei peaks tegema.

Eelarvekõnelused käivad. Kui suurt summat või millist protsenti teie näeksite, et Eesti riigil oleks siis vaja kaitsekulutuste katmiseks?<

Peaksime säilitama 2019. aastal planeeritud numbrid. Üldiselt on valitsuse seisukoht, et samasugused numbrid säilitatakse ka teistele ministeeriumitele. See tähendab loomulikult seda, et eelarve tehakse teatava puudujäägiga.

Kui vaatame, mis toimub meie lähiümbruses, siis ma usun, et kindlasti ei ole riigikaitsekulutused need, mida kärpida. Teine väga oluline nüanss on ka see, et tegelikult Eesti riigikaitsekulutustest 40 protsenti läheb investeeringuteks ja neist väga olulise osa moodustavad investeeringud näiteks ehitustesse, mida me kõik ostame Eestist. Väga palju ostame Eestist ka kõikvõimalikke seadmeid ja tehnoloogiaid. Ainult keerulisi relvasüsteeme, mida ei ole võimalik Eestist osta, need ostame muidugi rahvusvaheliselt turult. Näiteks iseliikuvad suurtükid või õhutõrjeraketid.

Kui tahame hoida kaitsekulutusi samal tasemel, mis oli aastal 2019, siis mida see protsentuaalselt tähendaks?

Hinnanguliselt oleks see järgmise aasta protsent 2,29.

Selles osas, et kaitsekulutused oleksid vähemalt 2 protsenti SKP-st, on valitsuskoalitsioonis konsensus?

Selle vastu ei vaidle keegi. Küsimus on eelkõige selles, mis sealt edasi saab. Rahandusministeerium on pakkunud 50 miljoni eurost lõiget ja rahandusminister tuli nüüd viimastel päevadel välja ka seisukohaga, et sellest lõikest võiks loobuda läbi riigikaitselaenu. See riigikaitselaen, nii nagu ma rahandusministrist aru sain, oli siis seotud erinevate tehnoloogiliste lahendustega. Need oleksid konkreetsed investeeringud, mida nimetati: õhutõrje, rannakaitse ja muu

Meie jaoks on väga oluline, et kõik see, mida ostame üldse sobiks Eesti riigikaitsesüsteemi ja et see põhineks Kaitseväe juhataja sõjalisel nõuandel. Me ei osta ju lihtsalt lakke vaadates. See ost peab olema ka garanteeritud pikal ajaperioodil. Üks asi on seadme ostmine, aga teine asi on seadme ülalpidamine. Tehnoloogilise pideva niisuguse täiendamise kulud, alates ladustamisest. Näiteks kui ostame õhutõrjesüsteemi ja meil on olemas raketid, mis on loomulikult lõhkeainega, siis meil peab olema spetsiifiline ladu, kus neid rakette hoida. Iga suurem ost eeldab väga pikka saba ja tihtipeale koosneb see püsikuludest: spetsiifilise taristu väljaehitamine jms.

Loomulikult, kui lisaks 2019. aasta kulutustele ollakse valmis võtma veel riigikaitse laenu, siis ei ole kahtlust, et kaitseministeeriumil on kaitseväe juhataja soovitusel välja töötatud rida prioriteete, mida oleks võimalik hõlpsasti kasutada.

Millised need prioriteedid oleksid?

Üks mõeldav seade oleks tõepoolest keskmaa õhutõrjesüsteem, aga keskmaa õhutõrjesüsteem on ülikallis ja väga pikaajaline projekt. Teine võimalus on osta tankivastaseid rakette ja on võimalik osta rakette, mis on mõeldud laevade vastaste rakettidena. Viimase puhul on ka erinevad variandid: kas need on 30 või 100 kilomeetrise lennu ulatusega. Võimalik on osta ka näiteks väikesemõõdulisi patrull-laevu, mis võimaldaksid meil kiirel käigul patrullida. See loomulikult sõltub väga palju rahasummast, mis on meie käsutuses. Ma ei ütle, et keskmaa õhutõrje või rannakaitseks vajalikud raketid ei ole olulised, aga see sõltub väga paljuski sellest, mis rahast räägime.

Kõige realistlikum oleks ikkagi see, et me säilitame 2019. aasta taseme, mitte ei läheks spetsiifilise laenuga veel kõrgemale. Loomulikult peab kõik põhinema kaitseväe juhataja sõjalisel nõuandel. Ei ole mõeldav, et poliitikud hakkavad improviseerima, see niimoodi ei tööta.

Kui valitsuskoalitsioon ei jõua kokkuleppele ja ei suudeta tagada 2019. aasta numbreid, siis millised valikuvõimalused alles jäävad?

Ma lähtun praegusel hetkel ikkagi sellest, et õnnestub tagada 2019. aasta kaitsekulutuste tase, nii nagu see on planeeritud. Kui on vajadus hakata vähendama, siis lõikame sisse väga olulistesse programmidesse, mis on seotud meie kaitsejõududega. Aga selliseid konkreetseid projekte ma ei saa hakata siin avalikkuses arutama. See kõik põhineb jällegi kaitseväe juhataja nõuandel. Minu hinnangul on see miinimum, mida Kaitseministeerium küsib ja mille peaksime tagama. Üldiselt on alati nii olnud, et hoolimata poliitilisest rabelemisest on riigikaitse siiski kõigi erakondade jaoks väga oluline teema.

Kindlasti peaksime keskenduma sellele, et oma kaitsevõimet veelgi tõsta, aga ma ütlen, et Eesti on ka praegu hästi kaitstud ja mingil juhul ei tohiks eelarve vaidluses asuda kritiseerima Eesti kaitsevõimet. Loomulikult me oleme väike riik ja on palju elemente, mida saame juurde osta ja arendada, aga see kõik peab olema mõistlik ja hästi läbimõeldud.

Rääkideski sise- ja rahandusministri kriitikast pühapäevases raadiosaates, siis kas ja millised on lüngad Eesti kaitsevõimekuses?

Vaatame oma võimalikku oponenti, kelleks on - ütleme ausalt - Venemaa. Kui võrdleme Eesti ja Venemaa kaitsejõude, siis on täiesti selge, et meil on kõikvõimalikke lünki, mis tulenevad lihtsalt sellest, et meie riik on väga väike. Kuigi meie kaitsekulutused Eesti vaates on kõrged, siis absoluutsummades ja rahvusvahelises mõõtmes on nad loomulikult väga väikesed. Peame paratamatult keskenduma teatud aladele, näiteks jalaväebrigaadid. Rõhutan, et need kaks reservarmee printsiibil loodud jalaväebrigaadi on meie kaitsevõimele väga olulised. Neid ei tohiks absoluutselt kritiseerida.

Mereväe puhul oleme eelkõige keskendunud miinitõrjele, mis on väga oluline juhul, kui on vaja hoida veeteed vabad selleks, et miinitraalerite abil puhastatud teed mööda jõuaksid siia sõjalaevad.

Oleme keskendunud õhuvaatlussüsteemidele, näiteks radaritele. Kui tahame, et siin oleksid NATO hävitajad, siis võimatu saada siia naftahävitajaid, kui meil ei ole seda pilti, kus asuvad meie oponendi hävitajad. Neid radareid tuleb pidevalt täiustada, sest elektroonika vananeb. See kõik on väga kallis.

Loomulikult peame tegema teatud valikuid ja on asju, kus loodame väga paljuski siseministeeriumi kolleegide abile. See ei ole halb. Eesti on väike riik ja kui saame kombineerida oma võimeid (näiteks loodame paljuski siseministeeriumi kalda radaritele), siis see on meile väga oluline. Nagu olen rõhutanud, siis see on loomulik, et teeme koostööd teiste ministeeriumitega ja meie koostöö näiteks politsei- ja piirivalveametiga on ülihea.

Selle tõi ka siseminister välja, et tegelikult käib kaitsevõime alla ka sisekaitse, mis jääb küll siseministeeriumi haldusalasse, aga kaitsevõimet tuleb vaadata laiemalt, mitte ainult kaitseministeeriumi perspektiivist.

Siin tuleb siiski teha selge vahe. Ühest küljest on muidugi oluline, et vaataksime riigikaitset laias perspektiivis, aga teisest küljest on võtmeosa selles küsimuses siiski sõjalisel riigikaitsel. See on ka põhjus, miks näiteks NATO ei loe kaitsekulutuste alla asju siseministeeriumi haldusalast. Klassikaline kaitsekulu on ikkagi seotud sõjalise kaitsega.

Milline on NATO liitlaste signaal kaitsekulutuste suurusele majanduslanguse valguses? Kui suur see peaks olema või millisel tasemel püsima?

Väga oluliseks peetakse kaitsekulutuste planeeritud taseme säilitamist. NATO riigid ikkagi kriipsutavad alla, et see kulutus peaks minema kindlasti üle kahe protsendi. Oluline on poliitiline arusaam, et me ei fetišeeri ainult seda protsenti. See protsent on alati olnud oluline, sest see ei ole meie välja mõeldud vaid NATO kriteerium. Aga antud juhul see protsent ei kajasta reaalset vajadust.

Kui pingeliseks eelarvekõnelused pärast seda pühapäevast raadiosaadet kujunevad? Kas teil on siseministriga ka varasemalt sellist krõbedat sõnavahetust olnud?

Ma tunnen Mart Helmet juba pikka aega, välisministeeriumi ajast. Ma tean tema hoogsat stiili. Samas arvan, et siin peab olema väga ettevaatlik. Võime vaielda, kas üks või teine investeering on mõttekas, aga Mart Helme ei oleks kindlasti tohtinud raadiosaates öelda, et Eestil pole kaitsevõimet. Esiteks ei ole see õige ja teiseks on üks väga oluline osa kaitsevõimest niinimetatud heidutus. Viimase puhul on ise vaja rõhutada oma kaitsevõime tugevust, sest muidu vaatab vastane, et sa iseendasse ei usu, siis annab see vastava signaali, et me oleme nõrgad. Me tegelikult ei ole nõrgad ja me ei tohiks ka sellist signaali anda.
https://www.postimees.ee/7062714/minist ... -on-ohtlik
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Tänaõhtune ETV Aktuaalne kaamera // umbes kell 21:15

Märksõnad:
-- kas võimaluste akna ärakasutamine
-- või jooksmine mööda mahapandud rööpaid tupikteed pidi
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
London Bridge
Liige
Postitusi: 621
Liitunud: 15 Aug, 2015 18:48
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas London Bridge »

Nagu võluväel muutuski jutt kärbetest hoopis lisarahastuse võimaluste aknaks. Ja kõik on rumalad ja pahatahtlikud, et alguses valesti aru said. Meest sõnast...
My fair lady.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1759
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas maksipoiss »

Borja kirjutas: Märksõnad:
-- kas võimaluste akna ärakasutamine
-- või jooksmine mööda mahapandud rööpaid tupikteed pidi
Pigem ikka see , et populistid on aru saanud sellest et on korralikult puusse pannud ja vaikselt üritavad asja siluma hakata.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5564
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas toomas tyrk »

Borja kirjutas:Tänaõhtune ETV Aktuaalne kaamera // umbes kell 21:15

Märksõnad:
-- kas võimaluste akna ärakasutamine
-- või jooksmine mööda mahapandud rööpaid tupikteed pidi
Jüri Ratas kirjutas:"Kui on arvamus, et keegi tuleb oma pakkumustega ja nüüd me jookseme need pakkumised käes, teeme üht või teist või kolmandat tegevust, siis see nii kindlasti ei ole," ütles peaminister Jüri Ratas.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas tommy »

Kas võimalus kasutada laenatud raha võimelünkade lahendamiseks on olemas vaid siis, kui see raha suunatakse ustava parteilase hea sõbra poolt vahendatud diilidele.???
Kui nii, siis pole tegemist mitte "võimaluste aknaga", vaid kriminaalkuriteoga.

Kui aga eksisteerib poliitiline konsensus "lisarahastuseks", olgu siis kasvõi laenurahaga, siis mis "aknast" ja "kiiresti-kiiresti" jutt see käib??
Kui kokkulepped on olemas, siis miks mitte teha asja korralikult??
A4
Liige
Postitusi: 1833
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas A4 »

Borja kirjutas:Tänaõhtune ETV Aktuaalne kaamera // umbes kell 21:15

Märksõnad:
-- kas võimaluste akna ärakasutamine
-- või jooksmine mööda mahapandud rööpaid tupikteed pidi
Kas keegi targem on aru saanud, mismoodi meil just nüüd praegu, nagu välk selgest taevast, on tekkinud mingi „ajalooline võimaluste aken“, mis enam mingil muul ajal ei avane? Kas see tähendab, et:

A) Valitsuse poolt kevadel kokkulepitud miljarditega ei osata enam midagi peale hakata ning ruttu-ruttu on see vaja kuskile magama panna?
B) Kui kevadel poleks olnud pandeemiat, sellest tingitud majanduslangust ning vajadust raha kokku laenata, siis majanduskasvu tingimustes poleks mingist lisarahast juttu hakatud tegema? Millisest põhimõttelisest ja järjepidevast suhtumisest riigikaitsesse me antud juhul üldse räägime?
C) Miks ei avane selle võimaluste akna taga mitte lihtsalt „lisaraha“, või isegi mitte „lisaraha konkreetsete võimelünkade likvideerimiseks“ vaid – kui ma olen õigesti aru saanud – konkreetsete firmade konkreetsed tooted?

D) Milles on asi, et seesama või needsamad Iisraeli relvatootjad meile näiteks 1, 2 või 5 aasta pärast pole enam nõus neidsamu relvasüsteeme müüma?

E) Kuidas saab riigilt-riigile tehinguks üldse nimetada diili, kus de facto ostetakse eraettevõtjast tootjalt tehaseuut kraami?
Ja fundamentaalne küsimus: Kui vaba raha on tohutult ja kogu ülejäänud riigieelarvet pole kavaski kärpida, siis mis kuradi pärast on samaaegselt ja endiselt vaja nõuda, et baas-kaitse-eelarve väheneb?
sada
Liige
Postitusi: 237
Liitunud: 29 Jaan, 2013 11:56
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas sada »

Vähemalt üks võimaluste aken peaks ju veel avanema siis kui EKRE USAst meile riigikaitse jaoks miljardi jagu varustust toob. Mingid õhutõrje ja rannikukaitse variandid on ju USA tootjatel ka olemas?
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2373
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Martin Herem »

Mul on tunne, et AK näitel kaldub teema nüüd kõrvale.
Pealekiri: KV ei taha keskmaa ÕT-d sest see on tülikas ... vms.

Proovin selgitada.
Loomulikult oleks mul hea meel, kui KV-l oleks keskmaa ÕT võimekus.
Minu andmetel oleks näiteks 250 milj eest võimalik saada 12 laskeseadet, ühes radarite ja juhtimisseadmetega, mis võimaldab kogu üksust kasutada neljas erinevas kohas. See on oluline hiljem.
Samas ei saaks selle raha eest kõiki transpordivahendeid. Ma arvan, et neid tuleks mõne miljoni eest juurde osta.
Üsna kindlasti ei ole selle hinna sees sidevahendeid ülejäänud KVga ja NATOga turvaliseks sidepidamiseks.
Ma ei tea, palju rakette on selle hinna sees ja mis on nende rakettide eluiga.

Seega kui sünnib lisarahastus ülal kirjeldatud tingimustel, siis tuleb "paugu tegemiseks" kohe mingi summa juurde leida.
Tänase seisuga tuleb see võtta 2%st ehk tehtud plaanidest.
Me oleme arvutanud, et ühe sellise pataljoni mehitamiseks on vaja umbes 30 tegevväelast ja 200 reservväelast.
Selle isikkoosseisu jaoks on vaja kindlasti vahendeid ja väljaõppe jaoks samuti. Ma mainin seda, sest see pole ainult tühipaljas raha.
Tänase seisuga tuleb seegi võtta 2%st ehk täna tehtud plaanidest. Näiteks vähendades teistes üksustes isikkoosseisu.
Me oleme arvutanud, et Keskmaa ÕT pataljoni aastane ülalpidamiskulu on suurusjärgus 20 milj aastas. See on isikkoosseis, taristu, õppused, laskemoon, kütus, hooldus ...
Tänase seisuga tuleb seegi võtta 2%st ehk täna tehtud plaanidest.

Kui sellega kaasneb olukord, kus SKT languse tõttu kaotame tänastest plaanidest mõnikümmend miljonit, siis teeb see ju olukorra keerulisemaks.
Kui keegi tahab võib ülal toodud "lisakulud" kokku lüüa. Mina toon aga mõned näited, millest tuleks loobuda.
Näiteks me ei hangi mingit arvu K9 lisaks 12-le.
Näiteks me ei hangi Maakaitsele (Kaitseliidu sõdiv koosseis) mõne tuhande relva ulatuses Rahesid.
Näiteks me loobume 4500 kaitseliitlase individuaalvarustuse viimisest reservväelastega samale tasemele.
Näiteks loobume me mõnest DOSist Spike laskemoonast, 120mm laskemoonast, ...
Näiteks me ei hangi meremiine.
Näiteks me lähe 2.JvBr juhtimispunktidega soomukite peale.
Näiteks me ei uuenda soomukeid 5e aasta pärast.
Näiteks me päris kindlasti ei hangi soomukeid 2.JvBr manööverüksustele
Näiteks me ei saada järgmisel aastal 15 KVA lõpetajat maaväkke.
Näiteks me ei määra järgmistel aastatel paarikümne pensionile mineva inimese asemele uut.

Loomulikult võib keegi leida teisi kohti, kust saada Keskmaa ÕTP aastase ülalpidamiskulu 20 milj ulatuses + raha nende juppide jaoks mida ma ülal kirjeldasin.
Loomulikult võib keegi väita, et seda saab lihtsalt kokku hoida. Tegelikult tuleb aga midagi nii ehk naa ära jätta.
Me oleme siin juba näinud lennukaid ideid lapsametnike koondamisest, lennutranspordi loobumisest vms. Ma arvan, et enamus on tähele pannud - need on summad ei aita. Teised aga ehk teavad - siis jääb midagi ka tegemata.

Nüüd jõuame küsimuse juurde, kas KVJ tahab millegi arvelt seda teha või peab ta vajalikumaks midagi muud enne ÕTd.
Katsun vastata mõne aja pärast.
Xender
Liige
Postitusi: 1700
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Xender »

Ilmselgelt oleks igas mõttes – poliitiliselt, majanduslikult ja kaitseväe jaoks parim lahendus, et 250 miljoni eest puhutaks elu sisse sellele projektile

Ausalt öeldes nägin seda ideed küll lõustaraamatus

Erakonnad saaks rinnale taguda eesti rasketööstuse arendamise üle
Kaitsevägi saaks uued soomukid
Raha jääks suures osas Eestisse

Ülejäänud raha eest võiks tõesti Spike NLOS-I panna. Mida saaks kasutada nii kergemaks rannakaitseks, kui väga pikkamaa tankitõrjeks.
AMvA
Liige
Postitusi: 3543
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas AMvA »

Borja kirjutas:Tänaõhtune ETV Aktuaalne kaamera // umbes kell 21:15

Märksõnad:
-- kas võimaluste akna ärakasutamine
-- või jooksmine mööda mahapandud rööpaid tupikteed pidi
Mis unikaalne võimaluste aken?
EW-l on olnud kogu aeg võimalus laenu saada, seda ei ole siiani nii heldelt lihtsalt eelarve tasakaalu põhimõttest lähtudes tehtud.
Lisaks veel, et kui see unikaalne nn. "võimaluste aken" ära kasutatakse ja üheski arengukavas ei ole ette nähtud vahendeid edasise elutsükli tagamise ja opereerimise jaoks, siis on see võrdne selle raha heleda leegiga põletamisega. Või hakkame siis edaspidi iga aasta opereerimiseks ka laenu võtma?

Tüüpilne "huli dumat, prõgat nado" suhtumine
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1759
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas maksipoiss »

Lugeda ei saa , aga kas mart hakkab USA-lt veel ühte õhutõrjesüsteemi saama? https://www.ohtuleht.ee/1012394/kuhu-on ... inna-pealt
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 20 külalist