REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
hjl85
Liige
Postitusi: 6383
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas hjl85 »

Avatar kirjutas:Njaah. Vaatab kuidas hiromantia "tõsiseid piiranguid enam ei tule" teemal peab. Haiglas ca150 inimest. Oli vist võimalik nakkus-kindlaid kohti sinna tsipa üle 200 tõsta. See tiksub ilmselt ca poole nädala jooksul täis.
siiani on pidanud. Alguses oli piir 5 siis 20 kahe nädala jooksul siis 30, siis 50 jne jne jne. Kirjutasin kohe, et seda "piiri" lükatakse edasi koguaeg ja tuuakse muud asjaolud mängu. Mis tõsiseid piiranguid meil siis on? Kaubanduskeskused lahti, restoranid baarid lahti, juuksurid, jõusaalid jne avatud. Ning isegi neid, mis kehtestatud ei jõustata. 2+2 ei jõusta keegi. Allpool Akf-d kirjutavad täpselt nagu on-inimesed harjusid ja aktsepteerivad riske ehk on nõus normaalse eluga edasi mina aktsepteerides nakatumise riski. Osade või suurema osa valikud on sellised. Kui kasvõi lugeda kirjeldusi maskide kandmise kohta. Ja koguaeg on räägitud intensiivis olevate arvust. Mitte lihtsalt haiglas.
Muidugi on see ennustus võib tulla ja võivad ka mitte tulla. Mina arvan, et pigem ei tule (kaubanduskeskuste jne sulgemine).
Turist 47
Liige
Postitusi: 4370
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Turist 47 »

Tegeliklt arvan, et tõsisem sulgemine, piiramine võib olla juba nö käe ulatuses - pakun, et äkki 7. 12 kui olukord nakatumisega jätkuvalt progresseerub.. . Arvamus tugineb senisele Riigi käitumisele või nii.
T.
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Postitusi: 1585
Liitunud: 27 Apr, 2009 9:37
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas ambur123 »

Lanno: kui mõistust pähe ei võeta, võib kaaluda riigi lukkukeeramist
https://www.err.ee/1161987/lanno-kui-mo ... ukeeramist
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Postitusi: 1585
Liitunud: 27 Apr, 2009 9:37
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas ambur123 »

Some kirjutas:Meil firma poolt ka korduvkasutatav Norrison. Samas saab vabalt võtta ka ühekordseid kirurgilisi ja KN95 respiraatoreid. Ise eelistan kirurgilisi, Norrison näeb küll ilus välja aga ma ei viitsi iga päev seda pesta.
Mulle üks teadja õpetas, et piisab ka triikrauaga töötlemisest: max kuumus peale ja tulise auruga sisemine külg üle lasta. Pidi ka pisilased maha tapma, kui neist mõni sisse puges. Mugavam, kui õhtuti kraanikausis vee ja seebiga lobistada :)
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Avatar »

hjl85 kirjutas:siiani on pidanud.
Eks paistab. Lähinädalal jookseb kokku mõningaid asjaolusid.
1) ca 16.11 meetmed, mille mõju peaks avalduma hakkama üsna nüüd kuni ca nädal edasi. Ja kui ei avalda, siis on selge signaal, et liiga vähe / liiga hilja. Ma arvan, et märkimisväärselt ei aidanud. Praegu püsib väiksemate testinumbrite juures positiivsete tase üsna paigal. Eks paistab, kui esmaspäeval näiteks peale 7k testitakse - mis see positiivsete number tuleb.
2) Nakkus-haiglakohtade arv. Kui peab hakkama tavaosakondades põetama, siis on täiendav levikurisk.
Leedu närv ütles üles ca 600 juhtumit/päev novembri algus. Ma arvan, et oleme hetkel üsna samal tasemel.
Ja üldiselt on tänapäeva Lääne ühiskondades väga kehv soolikas surmade suhtes. Ja kui meil tavaolukorras keskmine päevane suremus on ca 35, siis +30% näiteks võib päris huvitavalt mõjuda. Hakkavad nii lume-, kui kaerahelbed siputama.
Aga ka täiesti pragmaatiliselt, kui nakkuskoefitsent on üle 1 x meetodite puhul, siis paremaks asi ei lähe ja tuleb midagi teha.

Aga üldiselt mul jäi ka varem arusaamatuks, mis on need piirangud mida Eesti majandus enam üle ei ela. Päris lõplik, teema tundus. Ja mulle üldse ei sümpatiseeri ka selle teema raames tänane Eesti opositsioon, kes näib pigem otsivat võimalusi, kuidas valitsust kahvlisse panna ja sitalt paista lasta, selmet millegi asjalikuga välja tulla. Läks poliitiliseks - vups. Ega loomulikult siia mingeid viiteid tegevusetust ja varastavast valitsusest siia pikkida ei ole politiline. Üldse ei ole.
Kui valitsuse annab haamrit, siis vingume, et x-õigusi piiratakse, avage-avage, istume toolidel, majandus ei ela üle jne. Kui valitsus passib, siis mökutavad ja ei tegutse. Kui valitsuse kehtestab piirangud, siis võideldakse ninnu veriseks maasika ja söögikohtade sõjas. Kui valitsus üritab majandust lahti hoida, siis ei julge otsustada. Kui valitsus üritab majandusse raha süstida - laenat, siis on tegemist andestamatu eelarvepoliitikaga. Kui ettevõtjad nutavad koroona käes, siis on valitsus jobu, et kübarast jäneseid- Raha/toetusi ei tõmba.
Tegelikult sel teemal ei ole mõtet vaielda. Need kes tahtsid perse kaudu õppida - saavad selle võimaluse. Kes kannatab süütult - mõtleb, kuidas tulevikus mitte ohvri rolli sattuda.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4370
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Turist 47 »

Kui olukorra "kokkuvõtte" koha pealt norida, siis ehk kasutatud sõnavara koht võiks see olla :)
T.
trs
Liige
Postitusi: 955
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas trs »

Välisel vaatlusel ei olegi meie valitsusel mingit väga selget ja konreetset lähenemist viiruse suhtes kunagi olnud. Populistlikul valitsusel on seda väga keeruline võtta olukorras, kus ei ole +30% päevas surnuid, puuduv arstiabi kättesaadavus vms (tänane olukord on tegelikult täiesti ok ehk sellises kriisis võiks elada küll). Keeruliseks teeb see, et tänaste tegevuste (ka mittetegutsemine on selles valguses tegevus) tulemusi on näha alles 2-4 nädala pärast. Ilmselt praegune suund ongi võetud selline, et kuni pole suuremat katastroofi, läheme sama moodi edasi. Katastroofi saabudes reguleerib see ennast läbi indiviidi tasemel mõtteviisi ja tegutsemise muutumise ise. Võibolla see ongi õigem kui õpitud abitust arendada ja looduslikku valikut vägisi petta üritada.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Professor Andres Merits:
“R0 numbri üle võib vaielda, aga võimalik on, et täiesti kontrollimata olukorras, näiteks suurlinna populatsioonis võib R0 olla 5–8,” jätkas Merits. Sellisel juhul on viiruse leviku peatamiseks vaja, et haige inimese kontaktide hulgas peavad kaheksa inimest üheksast olema kaitstud ehk vaktsineeritud. “Kui üheksast kontaktsest inimesest on kaitstud ainult seitse, siis nakatuvad kaks – ühest inimesest kaks,” selgitas viroloog. See viiruse levikut täielikult ei peata, küll aga vähendaks haigestunute arvu.

“Ma arvan, lähtudes väga optimistlikust veendumusest, et kui vaktsiini efektiivsus on keskmiselt 90% ja kindla peale ta varieerub noortel ja vanadel, meestel ja naistel ning taevas teab, mis muudel põhjustel, ning võtta R0 4–5 kanti, siis pakun, et vaktsineerima peaks umbes 80% elanikkonnast,” hindas Merits.

Kas 80% Eesti elanike vaktsineerimine on üldse võimalik, teades, millise hooga levib vaktsineerimisvastasus? “Laias laastus miks mitte,” vastas Merits. “Lastevaktsiinide hõlmatus on 95%, sageli 90% lähedal. Elame, näeme.”

Viiruse leviku vähendamiseks aitab ka väiksema kui 80 või 90 protsendi inimeste vaktsineerimine, aga see tähendaks, et viirus ei kaoks kuhugi ja edasi tuleks elada samalaadsete meetmetega nagu praegu.

“Kui me tahame jätkata samamoodi 2+2 reegliga, hoida kinni ööklubid ja muud asutused, siis arvan, et piisab ka 50% inimeste vaktsineerimisest,” märkis Merits. “Sest praegu on meil R0 1,5 kandis. Selle võtaks 50% vaktsineerimisega maha küll, aga sellisel juhul jäävad meil koroonameetmed püsima forever (ingl k "alatiseks" – toim). Kui tahame sellest õnnetust viirusest lahti saada, siis tuleks ka selle nimel midagi teha. See ei pea olema ilmtingimata vaktsiin, need võivad olla ka piirangud ja muu jama, aga midagi peab olema.”

Elanike vaktsineerimise juures on üks vastuoluline asjaolu. Kui vaktsineerida nii, et kõigepealt saavad viiruse eest kaitse elanikegrupid, kes on teaduslikult tõendatult suuremas ohus, siis saaks viirust peatada kiiremini. See aga tähendaks, et osa inimesi on eelisseisus. See omakorda seaks poliitikud ja tervisetöötajad keerulise valiku ette, milleks nad ilmselt valmis ei ole.

“Loomulikult võib riskirühmasid vaktsineerida, aga sellisel juhul kukub välja midagi tagurpidi Titanicu laadset,” lausus Merits. “Sellepärast, et seal olid naised ja lapsed päästepaatides, aga siin tuleb vastupidi. Kõigepealt mehed, siis naised ja siis lapsed. Sest meeste risk on kaks korda suurem kui naistel ja laste risk on praktiliselt olematu. Ma ei kujuta eriti hästi ette, kuidas poliitiliselt seda asja reklaamida, aga see oleks teaduslikult põhjendatud.”
Selleks, et maskikandmisest kasu oleks, peaks avalikes kohtades ja viirusohtlikes olukordades maski ette panema vähemalt 80–90% inimestest, leiab Tartu Ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits. “Kõikides kõrge riskiga olukordades – töökohtadel, ühistranspordis ja nii edasi,” lisas ta. “Alla selle see asi muutub tunduvalt ebaefektiivsemaks ja siin on väga suur võimalus tekitada olukord, kus 70% inimestest kannab ja kokkuvõttes konstateerime, et suurt midagi kasu me ei saanud. Selles ei ole süüdi maskid, vaid see 30% elanikkonnast, kes ei kandnud.”

[...]

Maskide kandmise vajalikkust põhjendades tuleb arvesse võtta, et mask ei ole absoluutne kaitsevahend ja selle tõhusus pole 100%, vaid see on üks abinõudest teiste seas. “Ameeriklaste viimased arvutused näitasid, et maskid aitavad 40% vältida viiruse levikut,” lausus Merits. “Kui võtame praeguse hinnangu, et Eestis üks nakatunu annab viiruse edasi keskmiselt 1,5 inimesele, siis see tähendab, et asi läheb laviinselt ülesse. Aga kui võtta sellest 40% maha, siis 1,5st jääb järele 0,9. Ja see on alla minev laviinjas trend.”

Merits toonitas, et maskikandmise efekt oleks Eestis väga mõjus: “Ta oleks muidugi veel mõjuvam, kui seda oleks hakatud tegema juba oktoobri alguses. Ja soovitati, soovitati, väga tungivalt soovitati.”
https://maaleht.delfi.ee/uudised/virolo ... d=91694835
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3343
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Madis Reivik »

Valitsus pole mitte midagi teinud, need "abimeetmed" läksid suurelt vasakule, lisaks keerati põllumeestele korralikult.
Ka praegu ei tehta mitte midagi - idiootselt arusaamatu mõmin maskide teemal + arusaamatu taidlemine koolidega. Koolid on tõenäoliselt kõige hullem vaikse levitamise koht - lapsed ninapidi koos ja asümptootilised, need kõik jutud "hajutamisest" on bullcrap.

Minu hinnangul - 2..4 nädalat korralikku karantiini + reisipiirangud (see tagasitulemise 10p vabatahtlik karantiin on bullcrap, enamik seda ei täida)
Ja seejärel toetused ehk laenuraha natuke laiali jagada. Nt 500 per kodanik (k.a. hallivatimehed). Ja raha liigub majandusse tagasi normaalsel viisil. Mitte läbi " turismitalude" ja "kala söömist propageerivate meetmete".

Aga nagu ikka, palju tähtsam on uurida millega peded tegelevad.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Harju-Viru gümnaasiumiõpilased saadetakse hiljemalt 30.11 koduõppele: https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=91744845
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Troll »

Madis Reivik kirjutas:Aga nagu ikka, palju tähtsam on uurida millega peded tegelevad.
Madis Reivik kirjutas:Välja arvatud sellele karjale kes valitsusse on kogunenud, neil on tähtsamaid asju teha (referendumid ja riigivargused).
Madis Reivik kirjutas:Kuna meil valitsusel pole aega kõrvaliste asjadega tegeleda (fookuses on peded
Madis Reivik kirjutas:Valitsus töötab pingsalt ! (mingite pedeasjadega, koroona on pööblimure)
Sa nagu senaator Cato "Kartaago tuleb hävitada!" jutuga, pea igas postituses valitsus ja peded hambus. Vale koht referendumivastase propaganda jaoks!
Viimati muutis Troll, 22 Nov, 2020 21:36, muudetud 1 kord kokku.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3343
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Madis Reivik »

Asi pole minus, vaid see on päriselt ka see millega tegeleb kari kõrgeltmakstud poliitikuid.. Ei ole isegi naljakas enam.
Aga kui asi oleks minus siis ma teeks rahvahääletuse "kas soovite et valitsuseliikmed oleksid min magistrikraadiga ja psühhiaatrilise ekspertiisi läbinud. Ja lisaks veel enne valitsuseliikmeks saamist peaks tegema uuesti nt riigieksamid" :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Tõepoolest ei puutu referendum või peded teemasse, Trollil on õigus. Ilmselgelt ei asenda üks tegevus teist - poliitilise tahte olemasolul jõuaks nii referendumit korraldada kui koroonat piirata.
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3343
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Madis Reivik »

Minul on ka õigus :), tegemist on asendustegevusega. Umbes sama nagu igal asutusel on mõistlik mingil hetkel hakata ehitama uut maja, valmistada ette kolimist, teha ümberstruktueerimist jne jne. Jääb mulje et action käib ja ei pea tegelema tülika põhitegevusega.

Et natuke teemas oleks, siis varsti saame lugeda TA ümberkorraldustest ;)
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Avatar »

Madis Reivik kirjutas:idiootselt arusaamatu mõmin maskide teemal
Selles suhtes ei olegi mingit väga selget juttu võimalik ajada. Sest mingit teadusliku tõestust, kui palju maskikandmine päästab versus nende maskide ebõige kasutamine hagu annab - minu teada ei ole. Käib rohkem rahva soovide järgi.
Madis Reivik kirjutas: Koolid on tõenäoliselt kõige hullem vaikse levitamise koht
Ei ole kindel. Randvere koolis ka saba ei tulnud. Mul oli paari nädala eest kolmas juhtum tööl (05.11 jäi koju). Järjekordselt paistab et saba ei olnud. Ta tõsi istus päris avatud ruumis. Aga mis ma öelda tahan - minu kogemuse põhjal on see eelsümptomaatiline levik tugevalt üle hinnatud. Endiselt päris hästi ei saada aru leviku mehhanismidest. Ja mina endiselt arvan, et levib pigem superlevitajate/jobude kaudu. Aga nagu akf Kriku, nii ka mina olen see sügis 2x kerges viiruses olnud. Sama moodi käisin edasi tööl. Sama moodi olen pea 100% kindel kust sain - laps koolist. Ja läks nakatumine sellise 3-4päevase vahega. Laps sai nibin-nabin terveks, ja mina jäin. Väga kerged olid, isegi nina kinni ei löönud. Võib-olla kevadel suures koroonapaanikas jäi rida ringlevaid viirusi läbi põdemata. Esimene oli kohe septembris - paar nädalat peale kooli algust. Teine oli Eelmine nädal. Selles mõttes oli veidi riski, sest koroonakeiss oli kooli sees, aga kuna ma teadsin et nakatunud astmes saba ei olnud, siis oli äärmiselt vähetõenäoline, et minu põngerjas teises vanusegrupis oleks saanud.
Madis Reivik kirjutas:Aga nagu ikka, palju tähtsam on uurida millega peded tegelevad
Need seemned külvati ammu-ammu ühe praeguse opositsioonierakonna poolt, kes endast väga palju arvas, ja seksuaalvähemus on tegelikult ohvrid.
Madis Reivik kirjutas:Asi pole minus, vaid see on päriselt ka see millega tegeleb kari kõrgeltmakstud poliitikuid.
Vat selline teema tekib siis, kui ei suudeta taluda "valikut" ja süsteemi reegleid. Kui kaua ehitatud kaunikene korraga enam ei meki. Olen viidanud "Assad or we burn the country". Ei ole meil nii äärmulik, aga piisavalt, et halvata "normaalne" poliitika. OK - ma rohkem täna poliitteemal ei seleta.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist