REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas AMvA »

ambur123 kirjutas:
Valdo Randpere värsketest koroonapiirangutest: kas keegi Lasnamäel ka ütles, et tuleks maski kanda? https://epl.delfi.ee/artikkel/92074893/ ... aski-kanda?

Opositsiooni kriitika valitsuse suunal on arusaadav, kuid kohati minnakse imelikuks kätte. Nagu oleks siinne venekeelne rahvas kapitaalne infomullis idioodikamp, kellele tuleb igaühele juurde minna ja ninnu-nännutades koroona eest hoiatada? Igale vähegi huvitatule on info kättesaadav vähemalt kolmes keeles. Kes on pohhuist, on seda ka nännutamise järel. Kui rikutakse kehtivaid eeskirju, siis olenemata emakeelest trahv peale ja jutul lõpp.
See, et venelased ongi infomullis idioodikamp on kahjuks tõsi, seda näitab kasvõi Ida-Viru nakatumiste arv ja kardan, et ka Harjumaa kõrge numbri taga on paljuski Lasnamägi.
Tuttav sattud hiljuti suurde Maksimasse (kõiks vist teavad, kes seal enamuses ostlevad) ning rääkis, et maskiknadmisega oli seal ikka väga kehvasti. Ma näiteks oma koduses Selveris vist polegi maskita inimesi näinud. Seega on riigi asi, et sõnum ka kohale jõuaks, kasvõi politsei abiga.
tympsa
Liige
Postitusi: 1432
Liitunud: 14 Mär, 2013 14:00
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas tympsa »

OLAVI kirjutas:
Fuchs kirjutas:
Xender kirjutas:Liiklussurmi meil rohkem olnud see aasta, kui koroonasurmi (mitte segamini ajada, surmi koos koroonaga). Ega neid grippisurmasidki enne koroonat just liiga vähe polnud. Rääkimata veel uppumissurmad (miks mitte kõigile veekogudele lint ümber tõmmata?). Tulesurmad jne.
Ikka ja jälle need surmad. Surma ja kergelt haigestumise vahele jääb veel see ala, kus koroona läbipõdenud inimene ei saa enam endist tervist tagasi. Mul tutvusringkonnas sportlik 30ndates meesterahvas sai satika külge, nüüd paar kuud pärast koroona läbipõdemist on nagu kaheksakümmneaastane. Väiksemagi pingutusega hing niidiga kaelas.
Kas selliste invaliidistunute kohta ka mingit statistikat leiab?
Statistikuid huvitavad vaid teaduslikult tõendatud mõõdetud numbrid ja numbriliste näitajate saamiseks peavad olema tehtud tõendatavad testid nii enne kui ka pärast uuritavat sündmust.

Kui enne haigestumist pole tehtud füüsilise võimekuse teste siis on füüsilise võimekuse (ka voodimaadluse harjutuste sooritamise) langus subjektiivne hinnang, mida numbrites on keeruline väljendada kuigi see oluliselt mõjutab inimese elukvaliteeti.

Täpselt samamoodi ei saa statistikale sobivalt hinnata intellektuaalsete võimete langust kui varem pole tehtud tõenduspõhist IQ testi, kuigi teada on et maitsmis- ja lõhnameele kadumine on seotud viiruse aiju jõudmisega ning hilisema paranoia, hallutsinatsioonide ja muude psüühikahäirete tekkega.

Aju "tuhmumist" saab ligikaudselt hinnata, kui isik kes näiteks tööülesannete tõttu on kohustatud perioodiliselt erinevaid eksameid sooritama, ei suuda neid hiljem enam edukalt sooritada.
(Tsiteerides klassikuid: "Õndsad on need kes vaimult vaesed", siis ei pruugi "ajutuhmumine" elukvaliteeti halvendada.)
Ära nüüd arste nii lolliks kah pea . Inimese tervislikku seisundit ja ka füüsilist võimekust osatakse väga hästi kindlaks teha ilma patsiendi subjektiivse arvamuseta ja ka ilma eelnevat haiguslugu nägemata . Hüpohondrikke,kes ise sugereerivad endale,et on väga haiged, oskavad arstid väga hästi ära tunda.Ka simulante osatakse paljastada . Taolist tööd tehakse kogu aeg näiteks sõjaväkke võtmisel ja ka töövõime määramisel

Enamik tervisenäitajaid on objektiivsete uuringutega mõõdetavad,sealhulgas hapniku omastamise võime,kopsude ja südame seisund

Ükski arst ei toetu ainult patsiendi subjektiivsetele kaebustele
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3321
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Madis Reivik »

Valetamine söögi alla ja söögi peale:

Kuna Pfizeri ja BioNTechi koroonavaktsiini saab Eesti esialgu vaid väikestes kogustes ja jupikaupa, siis laiemalt loodab riik hakata riskirühmi vaktsineerima siis, kui ka Moderna vaktsiin on Euroopa ravimiametilt heakskiidu saanud. See võiks toimuda lähima kuu aja jooksul.



Ehk siis, loodame hoopis teise tootja vaktsiini peale, kuna Pfizerit antakse näpuotsaga.
Kuulasin eile Vikerraadios saadet Vähiravifondist, seal haigekassa tegelene ütles et "meil on hea koostöö Vähiravifondiga". Fondi juhataja Tänavsuu hiljem kommenteeris et praktiliselt mingit koostööd ei ole ning andis läbi lillede teada et pigem on olukord vastupidine.

Ametiasutuste valetamine on mingi uus norm ja seda peetakse normaalseks. Haige värk.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Dr.Sci »

ambur123 kirjutas:...
Kuid rahulolematud saavad nüüd otsa vaadata nendele, kellel oli pohhui, sest kes kardab, istugu kodus. Ja ka nendele, kes pidasid maski koera ja orja tunnuseks (ning lisaks ka hapnikupuudus ja CO2 mürgitus või mis iganes see jutt oli). Aitäh neile!
Paluks mitte sedasi lahmida... jah, ise ka ei kanna maski, aga liigun vähe, hoian distantsi - ja olen terve püsinud - samas kui maskikandjad elavad ükseisel täiega seljas ja see kalts mis lohakalt näo ees ja kord on, siis jälle pole on pigem sellisena nakkusallikas kui kaitsevahend.
.....
Häid jõule ja kena aastavahetust!
Seda ka minu poolt ja püsige negatiivsed.
parkija
Liige
Postitusi: 1060
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas parkija »

Tervist !

Mida "vihterpalu" Teie siin koguaeg vastandate teineteisele, just kui koalitsioon ja opositsioon , praegu peaks ühiselt viiruse vastasesse võitlusesse panustama , kui vaja valitsust ja venelasi sõimates , vaja on maski kanda , distantsi hoida ja hügieenist lugu pidades ning kontakte piirates ei tohiks elukvaliteet oluliselt halveneda , elukvaliteet halveneb kordades haigestudes , selles võite kindlad olla ja kõigile pole määratud ellu jääda või täielikult terveneda , kiretud arvud kinnitavad seda .
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Leedu

Uus nakatumiste rekord sündis ka Leedus, kus lisandus 3737 koroonapositiivset. Ööpäevaga suri viiruse tõttu 50 inimest, kokku on Covid-19 nõudnud 1143 inimelu. Veel 572 koroonaviirusega nakatunud inimest on surnud alates pandeemia puhkemisest teistel põhjustel, näitasid statistikaameti andmed. Haiglates on praegu 2258 koroonapatsienti, neist 181 intensiivravil.

Kokku on Leedus kinnitust saanud 120 940 koroonaviiruse nakkusjuhtumit. Riigis on hetkel registreeritud 55 926 aktiivset juhtumit ja 62 453 tervenemist. Leedus on tehtud 1 541 668 Covid-19 testi, sealjuures 14 382 viimase 24 tunni jooksul.

Ranged viiruse leviku tõkestamise meetmed võeti Leedus kasutusele täpselt nädal aega tagasi, 16. detsembril. Täna teatati, et Leedu politsei alustas linnade juurde teetõkete püstitamisega, et täita valitsuse korraldust, mis ei luba ette võtta ebavajalikke reise. Kontrollitakse nii linnadesse sisenejaid kui ka sealt lahkujaid. Kontrolli teostatakse kuni 27. detsembri õhtuni. Valitsus kaalub ka võimalust keelata rohkem kui kahe inimese viibimine ühes autos, välja arvatud juhul, kui tegu on sama leibkonna liikmetega.
https://maailm.postimees.ee/7140485/lat ... isrekordid
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas ruger »

UK-s levimas Lõuna-Aafrika viirusetüvi
Suurbritannias on tuvastatud uus kergesti nakkuv koroonaviiruse tüvi, enam kui kuuele miljonile inimesele kehtestati karmimad piirangud.

Terviseminister Matt Hancock avaldas kolmapäeval, et uus viirusetüvi nakkub kergemini kui hiljuti Kentis avastatud koroonaviiruse tüvi, kirjutab The Times.

Uus tüvi on riiki sisse toodud Lõuna-Aafrikast ja nakatumised on toimunud riigi kaguosas ja Londonis.

Lõuna-Aafrikast saabujatel keelati riiki sisenemine neljapäeval alates kella üheksast. Kõik reisijad, kes on viimase kahe nädala jooksul Ühendkuningriiki saabunud, peavad läbima kahenädalase karantiini ja piirama kõiki kontakte teiste inimestega.
https://www.err.ee/1217830/suurbritanni ... iirusetuvi
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas hjl85 »

Akf loomake: iga kell eelistaks kuna siis on võimalus jääda ellu. Ilma oleratsioonita näiteks oleks see võimakus 0. Kumma variandi sina valiksid? Ning miks yhes palatis? On koroona haigete osakond ja ylejäänud töötabad. Ii nagu alati. Sellest ka kysimus-miks vaja muuta haiglaid sisuliselt ainult koroona haigetele?
Ning inimesed olid, on ja jäävad sotsiaalseteks olenditeks
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

hjl85 kirjutas:Sellest ka kysimus-miks vaja muuta haiglaid sisuliselt ainult koroona haigetele?
Et muude haigustega hospitaliseeritud ei saaks haiglast koroonat ja maha ei sureks. Mis selles arusaamatuks jääb?
Turist 47
Liige
Postitusi: 4321
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Turist 47 »

Viidet ei ole, aga mäletamise järgi on UK väheseid Riike kus ei piirduta ainult proovi "positiivsuse" faktiga, vaid positiivse proovi korral "analüüsitakse" Viiruse tüve põhjalikumalt". ( Guardiani artikkel ? Mäletamise järgi )
Kui see on/oli nii, siis uudised/info UK teadlaste poolt leitud võimalikest uutest mutatsioonidest jõuavad ka kiiremini avalikustamiseni.
H.Pühi
T.
L.Oli mõeldud võimaliku kommentaarina akf. ruger postitusele või nii.
richard
Liige
Postitusi: 1088
Liitunud: 28 Sept, 2006 21:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas richard »

hjl85 kirjutas:Akf loomake: iga kell eelistaks kuna siis on võimalus jääda ellu. Ilma oleratsioonita näiteks oleks see võimakus 0. Kumma variandi sina valiksid? Ning miks yhes palatis? On koroona haigete osakond ja ylejäänud töötabad. Ii nagu alati. Sellest ka kysimus-miks vaja muuta haiglaid sisuliselt ainult koroona haigetele?
Ning inimesed olid, on ja jäävad sotsiaalseteks olenditeks
Mis andmetele tuginedes väidad, et haiglad muudetakse koroonahaigetele? Kui katkestatakse plaaniline ravi siis see tähendab, et katkeb plaaniline ravi.
Erakorraline ravi jääb endiselt. Seega kui küsimus on ellujäämises siis on sul võimalik ikka abi saada. Kedagi ei eelistata rohkem. Lihtsalt vahe on selles, et raskeid koroonahaigeid on rohkem ja nende elu vajab päästmist. Adenoidide operatsiooniga võib aga oodata. Seoses meditsiinitöötajate rivist väljalangemisega saab tööjõudu ja voodikohti võtta just plaanilise ravi arvelt. Ka minu abikaasa osakonnast läks mitu õde Covid19 osakonda tööle. Just õdede ja hooldajate puudus on väga suur kuna nad puutuvad patsientidega tunduvalt rohkem kokku kui arstid, nakatuvad ja mõned jäävad pikemaks ajaks rivist välja. Nii ka nende plaaniline raviosakond kuivab vaikselt kokku ja kui õdesid ei ole siis pole ka mõtet enam mittekomplekteeritud osakonda enam lahti hoida. Lisaks haiguse leviku ulatuse suurenedes satub polikliinikutesse ja plaanilisele ravile ka üha rohkem nakatunud inimesi. Kõik see viib toimiva meditsiinisüsteemi üha kiiremini rivist välja kuna need med. töötajad keda saaks veel reservi suunata ka haigestuvad.
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas hjl85 »

Kriku kirjutas:
hjl85 kirjutas:Sellest ka kysimus-miks vaja muuta haiglaid sisuliselt ainult koroona haigetele?
Et muude haigustega hospitaliseeritud ei saaks haiglast koroonat ja maha ei sureks. Mis selles arusaamatuks jääb?
Ja kui operatsioon jääb tegemata siis surevad 100% või jäävad juurviljadeks. Mis sulle arusaamatuks jääb? Ja millest eeldus, et kindlasti surrakse-pole nagu kuulda, et iga haigestunu sureb.
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas hjl85 »

Richard-pidanud silmas adenoidide lõikust vms. Paljud hagused vajavad stabiilset ravi. Ehk valikute küsimus. Aga siin ongi see kysimus-miks saata covidi osakonda teistest osakondadest ehk selle tegevusega eelistatakse teatud haigust ja jäetakse muud kõrvale ning teisejärguliseks. Ning seega ei tohikski kõiki suunata covid patsientidega tegelema.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

hjl85 kirjutas:
Kriku kirjutas:
hjl85 kirjutas:Sellest ka kysimus-miks vaja muuta haiglaid sisuliselt ainult koroona haigetele?
Et muude haigustega hospitaliseeritud ei saaks haiglast koroonat ja maha ei sureks. Mis selles arusaamatuks jääb?
Ja kui operatsioon jääb tegemata siis surevad 100% või jäävad juurviljadeks.
Esiteks, 100% kindlusega ei oska keegi ajakriitilisust hinnata. Teiseks, kui saavad koroona, siis surevad ka maha. Riskide kaalumine. On ekslik ning demagoogiline esitada seda koroonahaigete eelistamisena.
hjl85 kirjutas:Ja millest eeldus, et kindlasti surrakse-pole nagu kuulda, et iga haigestunu sureb.
Jutt ei ole praegu "igast haigestunust", vaid raske operatsiooni üle elanuist, kel juba on mingi eluohtlik haigus.
hjl85 kirjutas:miks saata covidi osakonda teistest osakondadest
Et päästa intensiivravi vajavaid haigeid. Koroonaosakonnas konkreetselt kohal oleva haige päästmist eelistatakse mõnes muus osakonnas valvamisele. Kedagi ei saadeta kuskilt muus osakonnas intensiivravi vajava patsiendi juurest koroonaosakonda. Lugemist argumentatsiooni parandamiseks: https://en.wikipedia.org/wiki/Ceteris_paribus
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1897
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas loomake »

Muidugi kui tegemist on elu ja surma küsimus kui op on vältimatu, erakorraline. Ja seda ei ole ju kinni tõmmatud. Küsin siis vastu kas Teie meelest võetakse liiga kergekäeliselt koroonahaigeid haiglasse sisse? Ma ei tea kas Te loete siit foorumist ainult kindlaid märksõnu ja siis reageeriti nendele või mida? Siin samas on lingid artiklitele kus haige ei märka hapniku puudust. "Kiirabi küsib kuidas te üldse püsti seisate" kui kaua kulub eluohtliku seisundi tekkeks kui vere hapniku tase langeb alla kriitilise piiri? Kaua siis aega on? Kui leiad et see on välja mõeldud ja põhjendamatu siis ütle see välja.

Veelkord lisan siia ekstra viirust levitatakse. See kui kellegi plaaniline ravi edasi lükatakse on nende levitajate põhjustatud olukord. Mitte haigla eelistus keda ravida või mitte
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist