Venemaa majandus ja sanktsioonid I

Kõik käimasolevast sõjast
Suletud
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Dr.Sci »

https://epl.delfi.ee/artikkel/92469711/ ... a-usaldust
Minu täna algava külastuse peamine eesmärk on arutada küsimusi, mis on pannud meid muret tundma Venemaa koha ja rolli pärast Euroopas ning tema laiema rahvusvahelise tegevuse pärast.

EL-i ja Venemaa suhted on viimase kümne aasta jooksul halvenenud, eriti alates Krimmi ja Sevastopoli ebaseaduslikust annekteerimisest Venemaa poolt 2014. aastal. Tänapäeval näeme teineteist põhimõtteliselt konkurentide, mitte partneritena.

Oleme väga suurel lahkarvamusel konfliktide pärast, mis toimuvad meie lähinaabruses alates Ukrainast ja Valgevenest kuni Liibüa ja Süüriani, ning inimõiguste ja põhivabaduste küsimustes. Aleksei Navalnõi mürgitamine, tema vahistamine ja süüdimõistmine ning tuhandete meeleavaldajate vahistamine viimastel päevadel tuletavad valusalt meelde, et riigis on üha vähem ruumi opositsioonile, kodanikuühiskonnale ja sõltumatutele häältele. Venemaa tegevus viimastel aastatel ei vasta tema kohustustele ei Euroopa Nõukogu liikmena ega OSCE osalisriigina. Tuletame meelde, et need institutsioonid on Euroopa koostöö, rahu ja julgeoleku keskmes.

Mängu tuleb diplomaatia

Peame Venemaaga oma suhete seisu avameelselt arutama. Diplomaatia eesmärk ongi ju osa võtta, suhelda ja proovida jõuda üksmeelele. Kui asjad on halvad, on diplomaatia otsustava tähtsusega. Meie suhtluskanalid peaksid alati avatud olema. Meie aga ei ole rääkinud mitte teineteisega, vaid pigem teineteisest või isegi teineteisest mööda. See üksnes kinnistab usaldamatust ja ei aita lahendada probleeme.

Peame selgelt väljendama, mis meile muret teeb. Samal ajal peame tunnistama, et oleme oma suurima naaberriigiga tihedalt seotud - ja mitte ainult ajalooliselt või geograafiliselt. Euroopa Liit on endiselt Venemaa esimene kaubanduspartner ja suurim välismaiste otseinvesteeringute allikas. Venemaa üliõpilased on teistest ELi-välistest riikidest pärit üliõpilastega võrreldes suurimad Erasmus+ üliõpilasvahetuste kasutajad ning Venemaa on riik, kus antakse kõige rohkem Schengeni viisasid. Meie sidemed on endiselt vastastikku tähtsad.

Seetõttu peame lähtuma põhimõtetest, mille EL on Venemaa suhete jaoks heaks kiitnud. Sellele kavatsengi Moskva külastuse ajal tugineda. See tähendab valikulist osalemist ELi huvides olevates küsimustes ning Venemaa kodanikuühiskonnaga suhtlemist ja selle toetamist. Seda ei saa teha videokonverentsi teel.

Iraani küsimus julgustab

Siiski on küsimusi, milles saame edukalt koostööd teha. Parim näide on Iraani tuumalepe, mis on endiselt ülemaailmse tuumarelva leviku tõkestamise nurgakivi. Paljude piirkondlike kriiside lahendamine oleks lihtsam, kui EL ja Venemaa teineteist paremini mõistaksid ja koos pingutaksid.

Tänapäeva üleilmsete probleemide jaoks on vaja üleilmseid lahendusi, alustades COVID-19 pandeemiast. Vajame rohkem koostööd, läbipaistvust ja teabevahetust. Peame võitlema desinformatsiooni vastu, mis praegusel juhul on eriti kahjulik ja võib inimeste elu ohtu seada. Oleme selles valdkonnas täheldanud Venemaalt alguse saanud tegevust.

Soovime Venemaaga kliimaprobleemide lahendamisel rohkem koostööd teha. Loodame Venemaa tahtele saavutada Glasgow's toimuval ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni osaliste konverentsi 26. istungjärgul (COP26) häid tulemusi. Ainult siis, kui haarame kinni võimalustest teha üleminek kõigi jaoks õiglaseks ja ausaks, saame tagada heaolu ja säästa samal ajal planeeti.

Peame ühtlasi tegelema uute ohtude ja võimalustega, mis tekivad digivaldkonnas ja küberruumis. Oleme lähiminevikus kogenud mitmeid küberründeid, mis on muutunud uut viisi vastasseisu sümptomiks. ELi poolel oleme selgelt väljendanud oma kindlat tahet lahendada rahvusvahelised vaidlused küberruumis rahumeelselt. Kuid see ei tähenda, et me midagi ette ei võta. Oleme kehtestanud karistused kuritahtlike tegude toimepanijatele ning teeme seda vajadusel ka edaspidi.

Taastame usalduse

Kooskõlas Helsingi lõppaktiga peab Euroopa stabiilsus põhinema koostööl, riikide territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse ning inimõiguste ja põhivabaduste austamisel. Dialoogi alustamine ei tähenda, et pöördume tagasi tavapärase tegevuse juurde, vaid seda, et peame leidma valdkonnad, kus oleme üksmeelel, et usaldus järk-järgult taastada.

Teen ELi juhtidele oma külastuse tulemused teatavaks eelseisval strateegilisel arutelul ELi ja Venemaa suhete üle. Meie suhetes Venemaaga on jätkuvalt ülitähtis hoida selget suunda ja ühtsust.

1990. aastatel unistasime teistsugusest Euroopast, kus kõik teevad üleilmsete probleemidega toimetulekuks koostööd. 2021. aastal ei ole tegelikkus kahjuks selline nagu unistasime. Me ei tohiks aga oma unistustest loobuda, vaid peaksime püüdma need siiski täide viia.

Josep Borrell
Sedasi siis...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Fucs »

ERR uudiste helifail
Europarlamendi saadikud on Josep Borrelli Moskva visiidi suhtes eriarvamusel
Joosep Värk vahendab Marina Kaljuranna ja Urmas Paeti seisukohti.
https://www.err.ee/1608097594/europarla ... iarvamusel
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas kana tagumik »

Absoluutselt kõikidel eesti eurosaadikutel, va Madison, pole mõtet ulguda: nende endi fraktsioonid ja nemad ise need europa komisjoni (asepresidendid) ka ametisse kinnitasid. Jah, see on küll kompromisside ja kauplemiste tulemus ja mõnel juhul on kinnitamine puht formaalsus, kus tihti on vaid lõppeks kehvad valikud, aga aga pole mõtet ei paeda ummil ega sel seltsimees rajevska...vabandust, kaljurannal teeselda ja lolli mängida, et mis profiiliga inimesi nende fraktsioonid paika hääletasid.
Sektor gazovoi ataki
Liige
Postitusi: 990
Liitunud: 27 Dets, 2012 10:02
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Sektor gazovoi ataki »

Selline huvitav kirjatükk Aare Lapõninilt:

https://www.err.ee/1608098893/aare-lapo ... o-navalnoi

Täitsa huvitav teooria, et tsaar kaaskonnaga on paha aga kõik muu hea:

"Rääkides Aleksei Navalnõi filmist peab rõhutama, et vastupidiselt üldisele meediapildile ei ole Venemaa selline koht, kus oleks lihtne midagi varastada või kus valitseks nn metsik Lääs.

Venemaa on kõrgelt arenenud institutsioonidega riik. Näiteks vedas Vene maksuamet rikaste riikide klubis OECD-s 2016. aastal maksuametite tehnoloogilise arengu arutelu ning koostas maksuametite parimate tehnoloogiliste praktikate kogumiku. Sellist vastutust ei usaldata riigile, kus ei ole oma kogemust."
Miki
Liige
Postitusi: 1336
Liitunud: 28 Jaan, 2015 16:26
Asukoht: puu otsas
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Miki »

Nord Steam 2 otsa juures käib salapärane askeldus. Fortuna asukohta külastavad laevad, milledel on asukohatuvastussüsteem välja lülitatud. Juhul kui jätkatakse töödega siis on ka leitud Taani riigi poolt aktsepteeritud uus torujuhtme sertifitseerija, kes ei pelga Usa sanktsioone.
https://www.marinetraffic.com/en/ais/ho ... 66/zoom:16
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4868
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Gideonic »

Venemaa viskab mõned EL diplomaadid välja seoses Navalnõi protestidega.

Ei usu et selline ajastus on juhuslik. Saaks need sõnvõtvad EL Komisjoni molkused ainult sellest aru, et sisuliselt neid alandatakse avalikult.

Aga eks muidugi on vaja sellest lihtsalt mööda vaadata, et taastada usaldust teistel teemadel(pole ju inimõigustel midagi ühist EL'i väidetavate põhiväärtustega mille eest peaks justkui nii kaljukindlalt seisma?)
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas kana tagumik »

Kui te nüüd hakkate lugema, kuda eesti eurosaadikud kõvatavad borelli asjus, siis pidage meeles paar nüanssi, mida nad ise väga hästi teavad, aga välja ütlema muidugi ei hakka. Esiteks, eesti meedias võib öelda mida tahes, see ei huvita mitte kedagi väljaspool seda 45 tuhandet ruutkilomeetrit ( meedia ettekujutus, et helme pereraadio midagi väljaspool mõjutab, on veel hullem trumpism, kui nende wannabe trumpistide helmete endi oma, kui meedias töötajale seda öelda, siis ta solvuks ilmselt, aga nii on ). Sestap on eesti meedias ohutu kõvatada ja seletada, mingit ohtu pole, et keegi midagi hakkab reageerima või nii. Teiseks, kui me eurosaadikud nii mures on, siis tõstatage oma fraktsioonis küsimus, kas fraktsioon toetab seda poliitkat hääletusel või kuidas ja üldse võiks urgitseda, millised on voliniku plaanid ja mõtted oma ametis. Heakene küll, äkki fraktsiooni raputamiseks mune pole, a niipalju võiks teha, et eesti meediaski tutvustada volinikke ja nende meelsusi ja kavandatavaid asju. Nagu ise märkate, mitte kummagi asjaga pole me eurosaadikud kõrtki liigutanud. Aga JUST SEE oleks nagu see tegevus milleks neid sinan europarlamenti valitakse, mitte eesti meediasse halamiseks.

Tehke omad järeldused.
krebalo
Liige
Postitusi: 39
Liitunud: 11 Mai, 2015 9:54
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas krebalo »

Mul on kana tagumikule ainult üks Eesti kultuuripärandist pärit küsimus: "Venelane oled või?"
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas kana tagumik »

Ainus, kes euroopa komisjoni värsket koosseisu kritiseeris, oli eurosaadikutest Madison. KÕIK TEISED kiitsid taevani - oleme veel ühtsemad, veel euroopalikumad, veel.... misiganes.... Nüüd halavad meie meediasse nagu eile sündinud.

Ja kui seltsimees rajevskaja halab, või oli see yanatoom, et et parlamendil õiget võimu polegi, kõik on euroopa komisjoni käes, siis need kaks frukti on alati kiitnud järjest suuremat föderaliseerimist ja võimu brüsselisse euroopa komisjonile ära andmist. Nüüd halavad.
Kasutaja avatar
ermot
Liige
Postitusi: 1020
Liitunud: 25 Dets, 2011 15:33
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas ermot »

krebalo kirjutas:Mul on kana tagumikule ainult üks Eesti kultuuripärandist pärit küsimus: "Venelane oled või?"
Akf kana tagumik on oma väljaütlemistes vähe terav (st. ei ole piisavalt poliitkorrektne), aga ütleb välja õige asja: eurosaadikutel on võimalus ka tegudega väljendada oma rahulolematust, mitte ainult kurjustada suuliselt. Ehk igal saadikul on vastutus esindada oma riigi huve ja kui seda ei tehta piisavalt, siis on valijal õigus seda nõuda. Ja nii nagu marurahvuslik EKRE on miskipärast väga vait, kui Jõhvi eestikeelset kooli venekeelseks pöörata taheti, siis kipub Reformierakond olema tegevusetu siis, kui Venemaale on vaja näppude pihta anda või Eesti kaitsevõimet tõsta.
Viimati muutis ermot, 06 Veebr, 2021 10:46, muudetud 1 kord kokku.
No one said survival was fun.
Kasutaja avatar
ermot
Liige
Postitusi: 1020
Liitunud: 25 Dets, 2011 15:33
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonidhttps://apnews.com/artic

Postitus Postitas ermot »

Mis Borelli Moskva visiiti puutub, siis on Borelli üks järjekordne "kasulik idioot", kes oma vitsad kohe kätte saab. Meenutagem meie oma president Ilvest, kes läks Ugri-mugri kongressile ja seal liblikatiibadega lehvitama hakkas. Sai kõigepealt süüdistuse Venemaa territoriaalse ühtsuse lõhkumises, siis vabandas suures hädas ja sai teist korda peksa selle eest, et nii munadeta mees on ja Venemaale pugema kukkus. Vaevalt, et Borelli teist korda midagi sellist kogeda tahab. Elu õpetab, nagu öeldakse.
Russia expels EU diplomats over Navalny as tensions rise
https://apnews.com/article/eu-russia-re ... 035ce5c0b4
Borrell to meet Lavrov, while Navalny behind bars
https://euobserver.com/foreign/150722
Realpolitik prevails as EU takes no action for Navalny
https://www.politico.eu/article/eu-fore ... on-leader/
Russia. Josep Borell on a visit to Moscow. Conversations about Alexei Navalny
https://www.polishnews.co.uk/russia-jos ... i-navalny/
No one said survival was fun.
Runkel
Liige
Postitusi: 2831
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Runkel »

Borrelli loputamine tekitab küsimuse, kas Lavrov hindab, et vaevalt EL enam sanktsioone julgeb või saab juurde keerata või kujunevas olukorras on uued piirangud vältimatud. Kui on vältimatud, siis minnagi nendele vastu uhkelt ja bravuurikalt. Ma oleks hädas, kui peaks Navalnõi kaasuse tõttu sanktsioone juurde keerama. Laiemalt võttes (nt rahumeelsete meeleavalduste mahasurumine, laialdane aktivistide arreteerimine jne) oleks jumet rohkem, aga kitsamalt, kas Lääneriigid reageeriksid häälekalt kui Vova ahistaks selliseid "opositsionääre" kui Zirik või Zjuganov? Vaevalt. Diplomaatiline surve võibki jääda vastuseks.
Rootsi, Saksa ja Poola diplomaatide väljasaatmine on Lavrovilt huvitav käik. Vene pool ütleb, et osalesid meeleavaldustel, läänlased kostavad, et vaatlesid meeleavaldusi vastavalt diplomaatilisele reeglistikule. Tuleb vastata, aga kuidas? Kui kolm riiki teevad vastukäigu (ja saadavad 3 vanti oma riikidest välja) ja EL jääb deklaratiivseks, siis saab jälle näpuga näidata - näete EL ei ole ühtne, jälle on lõhki. Vaatame, kuidas visiiti Euroopas hinnatakse, millised on tulemused ja millised on järgmised käigud.

PS Kuidas Madisoni fraktsioon, Euroopa mõttekaaslased Vene sanktsioonidesse suhtuvad? Aga reaalpoliitikasse?
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas nimetu »

Mulle tundub, et sellised ämbri kolistamised EL tasemel aitavad ka sakslaste seas dialoogi tekitada. Kui varem õigustati NS2 ja kõike muud jama suhteliselt tuima näoga, siis mida aeg edasi, seda keerulisemaks see muutub. Prantslased on juba mingis mõttes asjast aru saanud ja on ka sakslastele hakanud sellest märku andma.
See muidugi ei tähenda, et ma ootaks nende poliitikas mingit pööret, kuid hea on näha, et sellist jama pole enam nii lihtne ajada.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Dr.Sci »

https://maailm.postimees.ee/7173963/nor ... saku-jarel
Merealuse gaasitrassi Nord Stream 2 ehitust jätkatakse Taani vetes samas kohas, kus need 2019. aasta lõpus Ühendriikide sanktsioonide tõttu seiskusid, teatas laupäeval ehituse operaator Nord Stram 2 AG.
Torusid paigaldab selleks mõeldud laev Fortuna, mis alustas tööd gaasijuhtme ehituse taastamisega 24. jaanuaril.

«Kõik tööd tehakse vastavalt asjakohastele lubadele. Täpsema info ehituse ja edasiste plaanide kohta edastame täiendavalt,» teatas projektiettevõte.

Gaasitorustiku ehitus seiskus 21. detsembril 2019, kui USA tollane president Donald Trump oli päev varem allkirjastanud riigi kaitse-eelarve, mis nägi ette sanktsioonid Nord Stream 2 ehitusel osalevatele firmadele.

Gazprom on otsustanud pärast seda, kui Šveitsi alltöövõtja Allseas sanktsioonide tõttu töö peatas, neid ise jätkata.

Praeguseks on 2460 kilomeetrit pikast torujuhtmest paigaldatud üle 2300 kilomeetri ehk 94 protsenti.
Lemet
Liige
Postitusi: 19937
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Lemet »

Kui see tõele vastab, siis Navalnõiga toimunu taustal on see ikka eriti hale, kui NS-2 ehitust jätkata lastakse
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 17 külalist