REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40208
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kasutaja "gooligan" lihtsal trollib teemat oma piiranguvastasuse tasemelt, nagu siin paar taolist tegelast juba varem teinud on.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1897
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas loomake »

Kapten Trumm kirjutas:
Itaalia ametivõimud leidsid täna Rooma lähedalt laost 29 miljonit doosi AstraZeneca koroonavaktsiini.
Prantsusmaa meedia teatel plaanis AstraZeneca vaktsiinidoosid suure tõenäosusega salaja Suurbritanniasse toimetada.
Suurbritannia "vaktsineerimisedu" põhinebki taolistel trikkidel.
Ja Boris Johnson on lihtsalt ehtne troll. Toredad liitlased meil 8)

Tegelikult, tegemist on ülimalt mugava ajendiga EL komisjoni jaoks see kogus rekvireerida ja tõmmata sellele AZ-le vesi peale.
Selliste sigaduste eest on paras lisaks ekspordikeelule ka rekvireerida AZ EL-s asuvad üksused, esiti need natsionaliseerida ja peale suure kriisi möödumist müüa enampakkumisel maha.
moderna või pfizer ei tahaks tasuta tehaseid? Saaks nädala lõpus sisse kolida. :twisted: võib-olla jääb samaks ajaks ka ootamatult palju vajaliku pädevusega inimesi ka töötuks.
Viimati muutis loomake, 24 Mär, 2021 14:51, muudetud 1 kord kokku.
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
iks
Uudistaja
Postitusi: 13
Liitunud: 31 Dets, 2020 12:58
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas iks »

Riiki sisenemise piirangute arutamisel soovitan:
1) põhjendada piiranguid vajadusega vähendada viirusekandjate sisenemist, seejuures eristamata tüve uudsust. Sest leviku tõkestamise meetmed on üldreeglina samad, sõltumata tüvest ja selle ohtlikkusest;
2) koos eelmise punktida arvestada piirangute kohaldamiset kõikidele riiki sisenemise viisidele (sh sõiduk, rong, kõik sadamad ja lennujaamad);
3) hõlmata eelmiste punktidega ka ida- ja lõunapiir;
4) arvestada võimalusega kohaldada sisenemise piiranguid kombineeritult täiendava kontrolliga - st siseneja peab olema karantiinis, olema koroonahotellis vmt. Piirangud ja kontroll sõltuvalt viisit ja sisenemisest (nt kaubaveo ja läbiva liikluse puhul kolmas lahendus mingi transiidihotelli/tanklate ja teeninduse näol, et kohalikega kokkupuuteid vähendada).

Kui seda teha poolikult, sh keelame ainult reisilennud, siis mõju on vaid lühiajaline (väheneb tõenäosus viiruskandja sisenemiseks reisilennukiga), kuid pikas perspektiivis liigub viirusekandjaid teiste kanalite kaudu või isegi sama viisi pidi (nt muude lendudega seotud personal). Otsustajatel tekib võltskindlustunne ja hämming, et 'nüüd me ju midagi tegime, kuidas viirusekandjaid ikkagi väljaspoolt tuleb', samas mida aeg edasi, seda rohkem tekib juurde inimesi, kes valikulist piirangut peab lihtsalt pokazuuhaks (st et ka taluvus uute meetmete osas langeb).
Briti piirangud välisreisidele praegu:
https://www.gov.uk/guidance/national-lo ... ome#travel
Akf Trummi postitus inglismaale sisenemise osas on hea lugeda. Minu arust koroonahotelli kohustus on siis, kui tuled nö mustas nimekirjas olevatest riikidest (https://www.gov.uk/guidance/transport-m ... f-covid-19). Sh leiab sealt ka Tansaania. Aga see näitab, et tahtmise korral saab uute nakatunute riiki sisenemist ja hiljem nende levitamise võimalust vähendada küll.
Paned Tallinna kinni, ajad mööda metsi partisane ja sabotööre taga, aga omal samas Koidulas ja Luhamaal puhkpilliorkestriga oodatakse siilisoenguga rohelistes gimnastjorkades noormehi vojentorgi kaubakoormatega?
Militaariga paralleele tuues on pigem tegemist olukorraga, kus vastane pole siilisoenguga ja rohelises, vaid Eesti isikukoodiga ja naabrimehe nägu. Seejuures kõiki ei saa vastaseid piiril tuvastada, mistõttu võtmetegevuseks peaks olema hilisem jälgimine ja kontroll.

Huvi pärast, on keegi kursis, kas Eesti riik on ka potentsiaalsetele lahendustele võimalikke eeltellimusi teinud või tegemas? Nt mingid vidinad ja ninaspreid, mida kohalikul tasemel arendatakse? Või kui katsetustest selgub, et tegemist hea asjaga, siis on USA ja Iisrael juba ootamas ja meile jääb rõõm vaid ekspordirõõm?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40208
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Johnson ise kirjutas enda kiituseks, et "Briti vaktsineerimise edulugu põhineb ahnusel" (silmas peetakse ilmselt farmaatsiatööstust).
Jätab mainimata, et ka lähedaste partnerite ülelaskmisel ja üldise EL ühtsuse murendamisel.
EL komisjonil on viimane võimalus näidata, et nad on tõsine kontor ja Ursula von der Leyen on oma nime vääriline :evil:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
tympsa
Liige
Postitusi: 1432
Liitunud: 14 Mär, 2013 14:00
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas tympsa »

loomake kirjutas:See paneb kohe apteegis tootjat valima. AZ nüüd küll enam listi ülemises otsas ei ole.
Ja kus on see apteek, kust sa Pfizerit või Modernat saad ?

Ei ole ju kuskil.

See,et Britannia kõikvõimalike meetoditega hoolitseb oma rahva tervise eest, on ainult loomulik . Ma soovin,et Eesti valitsus teeks sedasama, nii nagu teeb ka Iisrael ja USA .

Kui Hollandi tehas pole EU-lt tegutsemisluba saanud mingi bürokraatliku tõkke tõttu ja samas on see täiesti võimeline tootma kvaliteetset vaktsiini, mis vastab ka Briti terviseametkonna nõuetele ning Briti võimud ei nõuagi seda EU tootmisluba , miks nad ei võinud seda teha ? Need küsimused on muidugi juristidele närida.

Ning muide lubage märkida,et plära mingi "Euroopa ühtsuse lõhkumisest " on lihtsalt naeruväärne, sest UK pole enam Euroopa Liidu liige . Lahutus on jõustunud, Britannia pole enam see Brüsseli abikaasa, kellele ta on kohustatud anduma kui viimane soovib ja kõigi oma tegude kohta aru andma.

Praktikas taandub muidugi kõik sellele, kellel on rohkem jõudu oma tahtmist maksma panna. Küllap mingi kompromiss leitakse. Eriti irooniline on muidugi see, et AZ vaktsiini on EU enda külmkappides miljoneid doose seismas ja on raskusi, et see rahvale sisse süstida.

ja peaks märkima,et USA käitub samamoodi kui UK . Eelkõige vaktsiin oma elanikele ja las need teised riigid vaatavad ise kuidas saavad. Selles suhtes on Trumpi ja Bideni valitsus täiesti üksmeelel. Kumbki ei taha oma rahva tervise arvel mingeid kolmandaid riike hädast välja aidata
gooligan
Liige
Postitusi: 1260
Liitunud: 23 Veebr, 2012 14:25
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas gooligan »

Peeter kirjutas:Gooligan: Miks üldse me nõuame midagi 10x madalama nakatuvusega riigist tulnutelt mingeid eritestimisi ja karantiinis olemisi?

Vastus: Selle pärast, et meil on olukord persses ja vaja uuesti kontrolli alla võtta. Kõiki vahendeid on juba vaja, et paari nädala-või kuukese pärast uut purset nakatunute arvus ei tuleks.
Sest, et praegu on meil pupu. Just kirjeldasin, et Tansaania-mutt tuli piirist oma negatiivse tervistõendiga läbi, ja siis hakkas köhima alles. Milleks meile seda riski siia veel lisaks vaja? Las istub kenasti piirikarantiinis ja ei lõhverda ta siis kuskil ringi seda sodi jagada. Meile pole seda sodi lisaks vaja!

Lähme siis maakeeli: sul betoonivalu käib, kurat raketis hakkab ragisema, üks hakkab kiiruga betooni välja seal servast kühveldama, teised jooksevad saalungitega kiiresti appi lappima ja päästma, no et ehk saame joonele, aga siis tuleb mingi tont lõunapausilt päevitamast, vaatab tuima näoga pealt ja siis hakkab hoopis betooni sinna sisse tagasi kühveldama. Ja õigustab veel et seal ju oli auk, mis vajas täitmist, ja üleüldse teised kutid tulevad kah, et nemad tulevad kah veel päevitamast ja loopima SISSE, sest neil savi, ega nemad selle asja eest ei vastuta. No mis teed? Annad kohe lõuksi tüübile veel, või üritad paluda, et ära ainult loobi, no seisa niisamagi kui aidata ei taha, aga ära ainult loobi betooni.....??



Gooligan:Kas lisaks emotsioonile teiepoolseid nõudeid piiride sulgemisele mingid statistilised või ka faktilised numbrid kinnitavad?

Vastus: Mitte keegi ei nõua piirde sulgemist, ka Inglismaal pole seda. Inglismaa näitel piiratakse viiruse leviku ettekäändel mittetarvilik, st lustipõhine piiriületus. Trahviga.
Meil oleks vaja lihtsalt sissepääs ebaolulisele piiriületusele teha piirikarantiinina olukorra stabiliseerumiseni. Inglased kuulutasid sellest aasta alguses. Nüüd asuti aga juba piirama üldse lustiületusi piirist. Koos trahviga. Meil on aga oluliseks pointiks praegu meditsiinisüsteemi võimekus, inimkaotusi nagu Inglismaal meil õnneks veel pole. Samas on meetmeid vaja meil karmistada enne haiglasüsteemi kokku kukkumist. Enne, st ca 2-3 nädalat.
Kahjuks ei ole mitte ühtegi numbrit peale sellise hinnangulise väite " Las istub kenasti piirikarantiinis ja ei lõhverda ta siis kuskil ringi seda sodi jagada".

Kas meil on tõesti funktsionaalse lugemisoskuse kriis? Me keskendume lehekülgede kaupa teemadele, mis mõjutab nakkuse kogunätajast max protsendipunkti, kui sedagi.
Aga eks valikud ongi erinevad - kui väidetavasti meil kodus maja põleb, siis ongi hästi seksikas tegeleda perimeetrivalve ja kaamerate sättimisega.

Kui nakatumise tase on täna meie peamine murelaps, siis tuleb R alla saada. Sellel on reaalne mõõdetav mõju. Ja sinna tuleb ka kogu saadaolev ressurss suunata.

Kui mure on ülekoormatud haiglad, siis tuleb keskenduda riskirühmade vaktsineerimisele (vanad väetid, hooldekodud s.h hooldajad). Vaktsineerimise mõju on juba täna näha. Läti sumaarse 4-5x madalama haigestumise juures on igapäevane surmade arv samal tasemel, kui Eestis. Läti on madalaima vaktsineerimisetasemega EL riik.
Kapten Trumm kirjutas: Täielik demagoogia kõrgtase
Viirus levis Eestisse Itaaliast ja Lõuna-Prantsusmaalt (seal levinud tüved andsid tooni eelmine kevad).
Logistiline kanal olid lennuühendused alpi suusaturismi sihtkohtadega, kus viirus oli juba laialt levida jõudnud.
Põhja-Itaaliasse tuli see tõenäoliselt läbi arvuka hiinlaste diasporaa, mis sealkandis elab.

See mõttetu hägustamine jäta endale "võib olla Poola rekkajuht". Ei ole tõenäoline.
Selleks, et viirus sellises mahus leviks, peab olema palju nullpatsiente.
Ei piisa mõnest rekkajuhist.
Mis see tänasesse päeva puutub? 99% nakatunutest TÄNA on haigestunud riigisiseselt.
Vahepeal on lendajate arv 88% kukkunud. TÄNA läbib Eestit rohkem rekkajuhte, kui lennujaama kaudu reisijaid. St keskmiselt iga päev ca 800 inimest. Enamik neist tuleb Euroopa riikidest, kus nakkustase kordades allpool.

Väidetavalt on igas Lasnamäe ja Maardu korrusmajas koroonakolle - see on reaalne ja käegakatsutav probleem millega tegeleda.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1897
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas loomake »

AstraZeneca tooteid mul kodus arstikarbis. Ega see ravimi tootja ainult vaktsiinidega tegele. Rahune maha. Modernat praegu ei mäleta aga Pfizeri nimi ka silma seal paistnud. Kas Pfizer mitte ka Viagra tootja ei ole.

Ei ole ok kui üks riigid koostööd ei tee ja ühiselt antud olukorra nimel ei tööta. Miks? Sest kevadel oleks saanud koos selle jama ära lõpetada. Aga ei tehtud. Selle pärast ringleb.
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
hjl85
Liige
Postitusi: 6397
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas hjl85 »

Trummil lööb ikka kommunism välja-rekvireerida, natsinaliseerida, võõrandada jne. Milleks selliseid totrusi pakkuda?
Mis puutub UK käitumisse vaktsiinidesse-siis see ongi võitlus elude eest ja siin vennaarmu ei tunta.
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas kana tagumik »

Raud...Lödi Kantsler Merkel andis siis avalikkuse survele järele ja lihavõteteks lõdvendas koroonapiiranguid. Sellel saavad tagajärjed olema.
hjl85
Liige
Postitusi: 6397
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas hjl85 »

Mitte ei lõdvendanud vaid ei kehtestanud uusi
Turist 47
Liige
Postitusi: 4378
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Turist 47 »

andrus kirjutas:Suurbritannia kui ülemaailmse kommunikatsiooni sõlmpunkt ja endise koloniaalimpeeriumi üks enimarenenud osasid. Ma ütleks, et sissetoomise variant Suurbritanniasse ja seal avastamine pole vähem tõenäoline...
Viide : Ca +, - 500 lk. teemas "tagasi minnes" oli Briti tüvest tark jutt. Mälu järgi, et avastati šotimaal, kus, kohapeal oli toimunud muteerumine.
Londonis, esimesed positiivsed ca. nädal hiljem.
UK, üks väheseid Riike, kes igat positiivset testi nö. uurib põhjalikult ja tuvastab, mida annab tuvastada. Ei ole kindel, aga, on võimalik, et oli minu postitatud, arvan, et asjakohase viitega.
Postitasin, et võib olla on abiks, edasistes olulistes diskussioonides, Briti tüvest ja selle tüve, importija tuvastamisel, mis, arusaadavalt, on prioriteet.
T.
Lisatud.
hjl85 kirjutas: Jõuavad siis KÕIK tüved-varem või hiljem. Sellest ei ole pääsu. Sina muidugi tahaksid ...
OK. Aga, Täna, oleks tark pingutada, et need tüved jõuaks Hiljem.
Minu jaoks ei ole vahet, mis "religiooni" , keegi usub - lapik või ümmargune, tavaline gripp voi midagi muud.
Täna oleme, selles "pasas" me kõik koos - jama on kõigil, uskujatel, eitajatel.
Ja, et sellest, võimalikult, mõistlike kaotustega, välja tulla on vaja kõigil pingutada, loobuda täna, millest vähegi võimalik.
See, sõjaväe, komand. tunni jne., võimalus , on halvim, mida loba ajades oodata, millega arvestada. Aga, see ei ole vöimatu.
Viimati muutis Turist 47, 24 Mär, 2021 16:58, muudetud 1 kord kokku.
Peeter
Liige
Postitusi: 2589
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Peeter »

gooligan kirjutas:Aga eks valikud ongi erinevad - kui väidetavasti meil kodus maja põleb, siis ongi hästi seksikas tegeleda perimeetrivalve ja kaamerate sättimisega.

Kui nakatumise tase on täna meie peamine murelaps, siis tuleb R alla saada. Sellel on reaalne mõõdetav mõju. Ja sinna tuleb ka kogu saadaolev ressurss suunata.
Mis kuradi pärast sa seda jama ajad. Ma ei ole kuskil rääkinud, et kui maja põleb, siis tuleb perimeetrit valvata ja kaameraid sättida. See on täiesti loll ja pahatahtlik plära. Siin on enam kui kord räägitud, et proportsionaalselt jõudude, võimekuse ja olukorra hinnangul tuleb tegeleda kõikide probleemidega komplektselt. Sinu näidet kasutades:
Kui maja põleb.
Hetkel on meil juba väga suur tulekahju. Tule tõrjumisega asub tegelema PPA Päästeameti mehed. Tuletõrjujad kustutavad jne. Ohvrite pärast saabub kiirabi. Igal ühel oma töö. Aga sa unustad teadlikult ära, et igale suuremale tulekahjule laekub PPA-lt ka lisaks tuletõrjujatele politseinikud, kes võtavadki ette perimeetri valvamise ja tegelevadki igatsugu kõrvaliste isikute nii suletud alale sissepressimise, kui ka sealt minema hiilimise katsetega. Ja btw- kui ikka asi väga perses juba on, siis astub ka Päästeamet eemale, kupatab teisedki, ja seejärel laseb kontrollitult perimeetri teisi objekte jälgides objekti maha põleda. Sinu enda näite varal sulle selgituseks.
Mitte keegi ei nõua siin AINULT PIIRI SULGEMIST. Vastupidi- siin on jõuk, kes deklareerib: ükskõik mida, põlegu või siga rukkis või meres, aga piiri puutuda ei või.
Ja lisaks rebitakse kontekstist ühte lauset, mida siis tsiteerida, rikkudes mõtte. Kirjutan näite kuidas kõike tuleb komplektselt, samas aga proportsionaalselt ja vastavalt olukorrale rakendada, toon näiteid, kuidas ühegi neist tähelepanuta jätmine võib asja uuesti ja veel hulleminigi perssekukumisele/ni. Kirjutan, et no ei lähe ju nii, ja siis tuleb keegi tõmbab selle ühe näite sealt välja ja hakkab seda tõlgendama. Ma ju ütlesin juba korra, et kõike tuleb vaadata komplektselt ja ei saa niimoodi, et kuskilt lasem üle ja siis jälle istume ja imestame, et kuidas see asi küll niimoodi läks.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40208
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Arvan, et see lihavõttepühade värk Saksamaal saab olema sellise mõjuga, et nädal hiljem läheb kruvide keeramiseks. Inimene lihtsalt on selline loll lammas, tee mis tahad.

GB-s need tohutu suured trahvid piirangutest ülelaskmise eest pole tühjast kohast, seal olid piirangud ikka sellised, et naabrite vihjete peale jooksis politsei uksi maha, kust liiga palju kisa kostis. Ju siis senised sanktsioonid ei ole inimesi sundinud, et 5600 eurot peab päikesereisi eest trahvi maksma.
Mitte keegi ei nõua siin AINULT PIIRI SULGEMIST. Vastupidi- siin on jõuk, kes deklareerib: ükskõik mida, põlegu või siga rukkis või meres, aga piiri puutuda ei või. Ja lisaks rebitakse kontekstist ühte lauset, mida siis tsiteerida, rikkudes mõtte. Kirjutan näite kuidas kõike tuleb komplektselt, samas aga proportsionaalselt ja vastavalt olukorrale rakendada, toon näiteid, kuidas ühegi neist tähelepanuta jätmine võib asja uuesti ja veel hulleminigi perssekukumisele/ni. Kirjutan, et no ei lähe ju nii, ja siis tuleb keegi tõmbab selle ühe näite sealt välja ja hakkab seda tõlgendama. Ma ju ütlesin juba korra, et kõike tuleb vaadata komplektselt ja ei saa niimoodi, et kuskilt lasem üle ja siis jälle istume ja imestame, et kuidas see asi küll niimoodi läks.
Piiri tuleb sulgeda mõistusega, kaubavedu ei tohiks kannatada ja vajalikud (tõesti vajalikud) inimesed peaks erikorras saama kiiresti liikuda.
Aga mingi lambakari Tansaaniasse Uganda tüve korjama ei peaks saama ja kui kuskilt hiilitakse, siis selle ilmnemisel peaks piisavalt krõbedad trahvid olema.
Kõige vähem vajame me mingi raskesti leitava tüve massilist levikut, vot siis oleme tõesti sama käpuli kui Itaalas eelmine talv.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40208
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kapten Trumm »

hjl85 kirjutas:Trummil lööb ikka kommunism välja-rekvireerida, natsinaliseerida, võõrandada jne. Milleks selliseid totrusi pakkuda?
Mis puutub UK käitumisse vaktsiinidesse-siis see ongi võitlus elude eest ja siin vennaarmu ei tunta.
Eesmärk pühitseb abinõu.
Probleem pole mitte niipalju GB poolne teki tirimine, vaid Brüsseli bürokraatia suutmatus seda juba kolmandat kuud korrale kutsuda.
Hakka või uskuma, et kriisis naisjuhtimine failib.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Runkel
Liige
Postitusi: 2838
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Runkel »

AZi juhtum ja riikide isekus vaktsineerimisel.
Lühiajaliste tegevuskavadega seatakse pikaajalised plaanid ohtu. Kui AZ laseb ELi üle koroonavaktsiiniga, siis sel on mõju koguravimite portfellile, arvan. Defitsiiditurg annab ravimifirmadele hea positsiooni paremat hinda noppida, pikaajalisem kasu tuleb stabiilsetest suurtest mahtudest. Sellega üllatuslikult mängitakse. Riikide isekusele on raske midagi ette heita, oma särk on lähemal. Sellel võib kah kehv mõju olla, Soomere jt väidavad, sel ajal, kui lääs usinalt vaktsineerib, küpseb uus ja krõbedam tüvi kuskil Aafrikas, Ladina-Ameerikas või mujal, kus iseseisvalt või riikide rühmana vaktsiini hankimise võime on nõrk. Uus unikaalne ja ohtlik tüvi viib alguspunkti tagasi. Kas sel juhul panustad AZile või Pfizerile?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 24 külalist