Nõukogude võim metsavendadest

Relvastatud gruppide tegevus väljaspool ametlikke väeosi. Metsavendlus, sissisõda, mittekonventsionaalne sõda, gerilja, banditism ja mis iganes nimed sellele nähtusele antud on.
Vasta
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Martin Herem »

Meil siin Eestis vahel ikka vaieldakse, kes need metsavennad olid: pätid või mässajad.
Panen siia ENSV NKGB ülema sm Kummi 1948 aasta käskkirja. Ehk keegi viitsib eesti keelde panna.
Manused
Vaatamata kodanlik-natsionalistlikule põrandaalusele liikumisele antud löökidele ...<br />... jätkuvalt opereerib 20 natsionalistlikku bandet. mis koosnevad peamiselt kaadribandiitidest, kellel on suured kogemused nõukogude vastases relvastatud võitluses ja käesoleval ajal aktiviseerivad oma õõnestavat nõukogudevastast tegevust
Vaatamata kodanlik-natsionalistlikule põrandaalusele liikumisele antud löökidele ...
... jätkuvalt opereerib 20 natsionalistlikku bandet. mis koosnevad peamiselt kaadribandiitidest, kellel on suured kogemused nõukogude vastases relvastatud võitluses ja käesoleval ajal aktiviseerivad oma õõnestavat nõukogudevastast tegevust
20210325_183231.jpg
20210325_183243.jpg
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Avatar »

Ääh midagi nii:
Vaatamata ENSV MGB poolt kodanlik-natsionalistliku põrandaaluse liikumise relvastatud bandedele antud tõsistele hoopidele, tegutseb Vabariigi territooriumil endiselt 20 relvastatud natsionalistliku bandet, mis koosnevad valdavalt kogenud Nõukogude korra vastase võitluse veteranidest ja kes hetkel on aktiviseerimas oma Nõukogudevastast õõnestustegevust.
Terroristlike bandiitlike moodustiste arv kasvab kuust-kuusse. Nõnda tuvastati veebruaris 3 bandet, mätsis – 7, aprillis – 8, mais 15, juunis – 17.
Peamiselt väljendub natsionalistlike bandede vaenutegevus kohalike parteaktivistide terroriseerimises ja elanikonna hirmutamises, ning riiklike ettevõtete ja asutuste ründamises.
Täheldatakse rünnakuid partei- ja nõukogude aktiivi, ning riiklike ettevõtete vastu Lääne-, Võru-, Pärnu-, Saare- ja Valga maakondades.
Vahistatud välismaiste luurevõrgustike esindajate ülekuulamistel on ENSV MGB poolt tuvastatud, et eelkõige anglo-saksi riikide (Inglismaa ja USA) luure püüab oma arvuka, natsionalistlikest eestlastest koosneva, võrgustiku kaudu organiseerida Eesti territooriumil laiaulatusliku põrandaalust rahvusliku liikumist, suunata seda nõukogudevastasele tegevusele, koondada liikumisi uuteks natsionalistlikeks bandedeks ja julgustada neid diversiooni- ja terroritegevusele.
Säärase natsionalistlike bandede organiseerimise ja toetamisega valmistavad välismaised luureorganid ette kaadrit võimaliku sõja puhuks Imperialistlike Riikide ja Nõukogude Liidu vahel.
Samal ajal on näha, et mõningate Maakondade ja Linnade MGB tegevus ei ole piisav ja tulemulik natsionalistliku vastupanuliikumisevastases võitluses; tegeletakse peamiselt teisejärguliste natsionalistide ja bandeliikmete arreteerimisega, selle asemel, et otsustavalt rakendada kõik jõud põrandaaluse liikumise täielikuks purustamiseks ja natsionalistliku vastupanuliikumise ja välismaiste luureorganite ebaseaduslike sidekanalite avastamiseks.
Natsionalistlik liikumine ja tema banded suudavad edukalt jätkata oma tegevust ainult tänu sellele, et Maakondlike ja Linnaliste MGB -de organid tegutsevad endiselt amatöörlikult, ei ilmuta piisavat operatiivsust oma töös, väldivad läbiproovitud ja efektiivsete tšekistlike meetodite kasutamist ja ei tunne...


Aga minu meelest on see lihtsalt ühe kohaliku juptsiku vabanduskiri, kuidas tekk on palav ja padi torgib... Ja mitte ei saa kommunismust ehitada nagu partei nõuab...Ja et "seltsimees komandör, ma ei saa niimoodi meeste eest vastutada..." tehke midagi...pool aastat hiljem tehti ka...ütle veel, et paha Moskva...Ikka "omad" bürokraadijobudest juptsikud ka...noh arvata võib, et isakesed panid teadlikult kohalikud kabajantsikud surve all... aga nö. kohalike käed on Märtsiküüditamises sees õlgadeni...ja vabandust püha teema solkimise eest, aga samad skeemid on nii vanad ja nii uued :D
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Martin Herem »

Esiteks on tegemist ENSV julgeolekuministri kindralmajor Kummiga mitte "lihtsalt ühe kohaliku juptsikuga".
Teiseks ei räägi ma sellest kui tülikad või kõvad olid metsavennad ja julgeolek vastupidi .
Kui täna VF propaganda räägib varastest, röövlitest ja mõrtsukatest ehk kriminaalidest, siis sel ajal metsavendi nii ei nimetatud.

Metsavennad olid kodanlik-natsionalistlik põrandaalune vastupanuliikumine, kes õõnestas nõukogude võimu, terroriseerides kohalike parteaktiviste ja hirmutades elanikkonda ning rünnates riiklike ettevõtteid ja asutusi, eesmärgiga valmistada ette sõjaks imperialistlike riikide ja NL vahel.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Kriku »

Jah, aga silmas tuleb ka pidada, et stalinistlikus NSVL-is oli üldlevinud retooriline võte kõiksugu opositsioonilisi organisatsioone - saati veel siis, kui need tegelikult eksisteerisid ja relvastatud vastupanu osutasid - paaniliselt üles puhuda.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Martin Herem »

Seis oligi vilets.
1948 aastal toimus 189 metsavendade rünnakut nõukogude võimu või elanikkonna vastu. Neist 77 aktivistide, punaarmee või julgeoleku vastu, 4 rünnakut nimetati diversiooniks, 89 kooperatiivide või kolhooside vastu ja 47 talude või üksikisikute vastu.
Nende käigus tapeti 78 inimest, neist 12 julgeoleku kaastöötajat, 21 Hävituspataljoni võitlejat, 39 tsiviilisikut ja 3 julgeoleku- või siseministeeriumi töötajat.
Samas tappis julgeolek 74 metsavenda, arreteeris 694 ja vabatahtlikult legaliseerus 70 metsavenda.
See võib täna tunduda isegi passiivne - terve Eesti peale üle päeva mingi intsident. Aga sel ajal oli see minu arvates tuntav probleem. Samal ajal Lätis ja Leedus veel suuremad numbrid.

Üks "suureks puhumine" oli Proboi, mis pidi aitama metsavendadest lahti saada ja põllumajandust arendada.
MÄÄRUS Nr. 390-138ss Kulakute ja nende perekondade, illegaalselt elavate, relvastatud kokkupõrgete ajal tapetud ning süüdimõistetud bandiitide ja natsionalistide perekondade, vastupanutegevust jätkavate legaliseeritud bandiitide ning nende perekondade, samuti represseeritud bandiitide abistajate perekondade Leedu, Läti ning Eesti territooriumilt väljasaatmise kohta.
Kui 20000 inimest saadetakse asumisele (suures osas) metsavendade toetamise pärast, siis pole ju tegemist lihtsalt tüütute mässajatega.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Kriku »

Ma arvan, et küüditamist motiveeris põhiliselt ikkagi "kulakluse kui klassi likvideerimine". Lenini järgi tõi revolutsiooni edenemine alati kaasa klassivõitluse teravnemise ja sellesse narratiivi üritatigi kogu toimuvat mahutada.

See on väga mugav narratiiv ka - kui tuled ja istud kellelegi kaela peale ja too väljendab kuidagi vastumeelsust, siis see on teaduslikult reeglipärane klassivõitluse teravnemine :wall:
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Avatar »

Martin Herem kirjutas:Esiteks on tegemist ENSV julgeolekuministri kindralmajor Kummiga mitte "lihtsalt ühe kohaliku juptsikuga".
Teiseks ei räägi ma sellest kui tülikad või kõvad olid metsavennad ja julgeolek vastupidi .
Kui täna VF propaganda räägib varastest, röövlitest ja mõrtsukatest ehk kriminaalidest, siis sel ajal metsavendi nii ei nimetatud.
Ei saanud aru - mis otsast "ENSV julgeolekuministri kindralmajor Kumm" ei ole kohalik juptsik. Juptsik, kes pidi süsteemis ujuma ja oskuslikult kärsahaisu haistma, ning vastavalt manööverdama .
Kui mõte oli selles, et ma justkui alahindan tema käskkirjas toodud andmeid, siis sellega on nii ja naa.
Kui võtta aluseks see:
https://www.ra.ee/wp-content/uploads/20 ... 1999_1.pdf
lk. 5 - siis on näha küll mõningast metsavendade aktiivsuse tõusu võrreldes aastaga 47, aga olukord on tunduvalt rahulikum võrreldes 44- 46.
Mis selle trendimuutuse põhjustas - ilmselt 47 mais otsustatud kollektiviseerimine, mis hakkas realiseeruma ca 47 august.
Arvan, et metsavendade tegevuses oli iga-aastaselt sessoonne trend ja aktiviseerumine kevad-suvisel perioodi. Kumm toob miskipärast valikuliselt välja ainult perioodi 48 märts- juuni. Ja vist võib lugeda välja, et augustiks oli "bandesid" - 20.
Vastupanu.JPG
Vastupanu.JPG (64.38 KiB) Vaadatud 7466 korda
Veel kontekstiks - 18.07.1948 (tiba enne Kummi käskkirja) algas Berliini blokaad.
https://en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Blockade
Mulle tundub selle Inglise/Ameerika luure sisse toomisega Kumm noolib laiemat sõjahüsteeriat NL -is.

Ja siin on Kummi tegemistest veel:
http://dspace.ut.ee/bitstream/handle/10 ... meelis.pdf
Tõenäolisest juptsikute omavahelisest trügimisest, mis haakub hästi teema alguses oleva käskkirja Inglise/Ameerika luurega. lk104 - 106
Mõned aastad hiljem, aastal 1948, ütles julgeolekuminister Kumm EK(b)P V kongressil, et RJ organite andmetel oli Eesti kodanlike natsionalistide seas juba sõja algusest lootus, et see sõda lõpeb sarnaselt Esimesele maailmasõjale ning Eestis õnnestub pärast Saksamaa peatamist Lääneriikide poolt taas luua kodanlik valitsus kodanliku Eesti eeskujul. Juba 1943. aastast alates olevat olnud märgata (seega võis NKGB-l olla juba siis vastav informatsioon) natsiona-listlike gruppide tekkimist, mis osutasid abi anglo-ameerika grupeeringule, mis oli vaenulik Saksa võimu suhtes. Nad hoidusid kõrvale Saksa mobilisatsioonist, et hoida ennast otsustavaks võitluseks, mis pidi toimuma Nõukogude Liidu ja Inglise-Ameerika bloki vahel, kus nad pidid osalema relvaga käes viimase poolel. Kumm rääkis, et Uluotsa valitsus oli koostanud avalduse Eesti iseseisvuse kohta ja nende arvates pidi asi teostuma nii, et sakslaste taganemisel teatada läbi raadiojaama, et taastatud vabariik paneb Nõukogude poolele ette peatada pealetung ja astuda nendega läbirääkimistesse. Kumm ütles, et “ülesanded olid püstitatud maailmamastaabiga ja Eestis soovisid kodanlik-natsio-nalistlikud elemendid mängida suurimat ajaloolist draamat, aga välja tuli komöödia”. Ta rääkis, et üle Eesti olid maha jäetud eriettevalmistusega terro-ristlikud grupid, kellel olid punkrid üle Eesti koos toidumoonaga pooleks aastaks. NKGB oli nad aga likvideerinud enne, kui nad olid alustanud oma tegevust. Kontekstist nähtuvalt pidas Kumm silmas Rahvuskomitee liik-metega kontaktis Leo Talgre juhtimisel tegutsenud “Haukka”-“Tümmleri” Abwehri (Saksa sõjaväeluure ja –vastuluure) taustaga luuregrupi liikmeid. Kummi sõnavõtust, mis võis olla ajendatud tolleaegsest kasvavast vastuseisust Nõukogude Liidu ja lääneliitlaste vahel, soovist tähtsustada oma tegevust vaenlase ohu utreerimisega (väljamõeldud “eriettevalmistusega terroristlikud grupid”) kumab läbi RJ peaeesmärgina just eesmärgistatud iseseisvusliikumise vastane tegevus. Karotamme poolt Orgbüroo istungiks koostatud kokkuvõtvas ettekandes märgiti, et “Eesti NSV vabastamise momendist keskendus EK(b)P Keskkomitee oma töös peamiselt abi osutamisele Punaarmeele ja rahvamajanduse taasta-misele, mis oli purustatud saksa fašistlike röövvallutajate poolt. (Ehk siis analoogilistele ülesannetele nendega, mis olid sätestatud 1. jaanuari 1944 a. otsuses Valgevene NSV kohta). Karotamm tõi välja edasised EK(b)P Kesk-komitee põhilised edasilükkamatud poliitilised ülesanded, nende seas: võitluse tugevdamine eesti kodanliku natsionalismi vastu; vabariigis valju korra ja distsipliini kehtestamise ja võitluse tugevdamise vaenlase agentide vastu, kes on jäänud või jäetud Eestisse. Võimalik, et Karotamm üritas Moskvas näidata, et on “natsionalistide” küsimusest teadlik ja ennetada sealset rahulolematust. Samas ei pakkunud ta nendega võitluseks välja konkreetseid meetmeid, mis võis olla ka liigne, arvestades Kummi ettekannet.

Mulle näib, et Kummil oli selle kodanlik-natsionalistliku teemaga oma kiiks.

Vot ja nüüd selle eelneva valguses tunnistan ma järgnevat väidet 48. aastal ainult mööndustega.
Martin Herem kirjutas:Metsavennad olid kodanlik-natsionalistlik põrandaalune vastupanuliikumine, kes õõnestas nõukogude võimu, terroriseerides kohalike parteaktiviste ja hirmutades elanikkonda ning rünnates riiklike ettevõtteid ja asutusi, eesmärgiga valmistada ette sõjaks imperialistlike riikide ja NL vahel.
Mina arvan (!), et selleks ajaks oli valdavalt tegemist inimestega, kes üritasid lihtsalt ellu jääda ja kel ei olnud väga valikuid. Kes ei saanud loota (ei usaldanud) amnestiale. Kellel legaalne elamine oli kollektiviseerimisega muutunud võimatuks. Kellel isklik verevaen kellegi vastu. Näpuotsaga valge laeva (41a kordus) ootamist peale.

Ühesõnaga - millele ma oponeerin - see Kummi käskkiri ei ole minu meelest dokument, mille põhjal otsustada mis tegelik seis 48 aasta oli. Võib-olla üleüldse ei saa midagi selle põhjal otsustada.
Mis seal käskkirjas muidu edasi tuli - oli midagi huvitavat?

PS! B.Kumm muidu kuuldavasti lõpetas oma maise teekonna potil istudes. Ma olen õel, aga ma ei usu, et ülekohtune. :D
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Martin Herem »

Saaliste varjas end metsas ja organiseeris kontakte metsavendadega, eesmärgiga saavutada nende mobilisatsioonivalmidus sõja korral. Saaliste oli Rootsist saadetud Lääne luure agent.
1947-48 oli NKGB-l ettekandeid, et metsas ei istu ainult illegaalid ja relvastatud mässajad, vaid lisaks ka läänest saadetud isikud.
Miks Kumm nimetas vaid 20 gruppi on mullegi arusaamatu. Näiteks Saaliste või Raadiku "gruppide" olemasolust oli NKGB teadlik. Ma suudaks neid nimesid ja gruppe veel nimetada.

Aktiivsusest ka veidi.
IRA ja ETA tapsid umbes 40 aasta jooksul ligi 800 inimest. Metsavendade 78 1948 aasta jooksul ei ole väike aktiivsus. Pane juurde veel (178) muud intsidendid.

Aga see ei ole põhiline.
Ma ei taha hetkel vaielda metsavendade kaalukuse üle, vaid pöörata tähelepanu nende mainele ja iseloomustusele julgeoleku vaatest. Nõukogude võimu seisukohalt.
Kordan veel kord: Kui täna räägib vene propaganda, et metsavennad olid vaid röövlid, fašistide käsilased, vargad jne ehk kriminaalid ja sõjakurjategijad, siis nende enda ametlik (ja täiesti salajane) kirjeldus sellised mõisteid ei kasutanud. Millega seletavad nad tänaste hinnangute erinevust?
Või peaksime üle käima kõigi süüdi mõistetud metsavendade paragrahvid? Palju neist viitasid konfliktile võimuga? Ma ei oska hetkel mingit suhtarvu öelda. Muidugi võib jälle rääkida julgeoleku mugavusest ja eduraportöörlusest. Aga siis ootaks ma seda ka tänases vene propagandas - me tšekistid valetasid sel ajal karjääri eesmärgil nii et suu suitses!
Ahjaa - miks läks Balti riikides, Lääne-Ukrainas ja -Valgevenes võitlus bandidismiga 1947 aastal NKVDlt üle NKGBle? Sest tegemist ei olnud kriminaalse bandidismiga, vaid poliitilise banditismiga.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Martin Herem »

20210325_183252.jpg
20210325_183301.jpg
20210325_183318.jpg
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Martin Herem »

20210325_183328.jpg
20210325_183338.jpg
20210325_183349.jpg
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Martin Herem »

20210325_183356.jpg
20210325_183407.jpg
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Nõukogude võim metsavendadest

Postitus Postitas Avatar »

Nobedad näpud ja ei ole kannatust viimistleda tõlget - vabandust. Kuna mitme päeva peale jagunes tõlkimine, siis vahepeale muutus osade väjendite tõlgendus
Nantsionalistitseskije on tõlgitud natsionlistlikud, mitte rahvuslikud, erinevalt Lepast.
Podpolje on vastupanuliikumine, kuigi otsetõlge oleks põrandaalused. Sest vastupanuliikumine minumeelest vastab paremini sellele, kuidas vene keeli seda mõistetakse:

Vaatamata ENSV MGB poolt kodanlik-natsionalistliku põrandaaluse liikumise relvastatud bandedele antud tõsistele hoopidele, tegutseb Vabariigi territooriumil endiselt 20 relvastatud natsionalistliku bandet, mis koosnevad valdavalt kogenud Nõukogude korra vastase võitluse veteranidest ja kes hetkel on aktiviseerimas oma Nõukogudevastast õõnestustegevust.
Terroristlike bandiitlike moodustiste arv kasvab kuust-kuusse. Nõnda tuvastati veebruaris 3 bandet, mätsis – 7, aprillis – 8, mais - 15, juunis – 17.
Peamiselt väljendub natsionalistlike bandede vaenutegevus kohalike parteaktivistide terroriseerimises ja elanikonna hirmutamises, ning riiklike ettevõtete ja asutuste ründamises.
Täheldatakse rünnakuid partei- ja nõukogude aktiivi, ning riiklike ettevõtete vastu Lääne-, Võru-, Pärnu-, Saare- ja Valga maakondades.
Vahistatud välismaiste luurevõrgustike esindajate ülekuulamistel on ENSV MGB poolt tuvastatud, et eelkõige anglo-saksi riikide (Inglismaa ja USA) luure püüab oma arvuka, natsionalistlikest eestlastest koosneva, võrgustiku kaudu organiseerida Eesti territooriumil laiaulatusliku põrandaalust rahvusliku liikumist, suunata seda nõukogudevastasele tegevusele, koondada liikumisi uuteks natsionalistlikeks bandedeks ja julgustada neid diversiooni- ja terroritegevusele.
Säärase natsionalistlike bandede organiseerimise ja toetamisega valmistavad välismaised luureorganid ette kaadrit võimaliku sõja puhuks Imperialistlike Riikide ja Nõukogude Liidu vahel.
Samal ajal on näha, et mõningate Maakondade ja Linnade MGB tegevus ei ole piisav ja tulemulik natsionalistliku vastupanuliikumisevastases võitluses; tegeletakse peamiselt teisejärguliste natsionalistide ja bandeliikmete arreteerimisega, selle asemel, et otsustavalt rakendada kõik jõud põrandaaluse liikumise täielikuks purustamiseks ja natsionalistliku vastupanuliikumise ja välismaiste luureorganite ebaseaduslike sidekanalite avastamiseks.
Natsionalistlik liikumine ja tema banded suudavad edukalt jätkata oma tegevust ainult tänu sellele, et Maakondlike ja Linnaliste MGB -de organid tegutsevad endiselt amatöörlikult, ei ilmuta piisavat operatiivsust oma töös, väldivad läbiproovitud ja efektiivsete tšekistlike meetodite kasutamist ja ei mõista oma töö vastutusrikkust.
Seetõttu on eelmainitud linnaliste ja maakondlike MGB –d võitlus natsionalistliku vastupanuliikumise ja relvastatud bandedega kehval tasemel ja absoluutselt mitterahuldav.
Linnaliste ja maakondlike MGU-de tegevus natsionalistlike relvastatud bandede likvideerimisel on läbi kukkunud peamiselt järgmistel põhjustel:

a)  Linnaliste ja maakondlike MGB osakondade agenditöö madal kvaliteet, mis väljendub tõsiasjas, et teadaolevast 20 –st tegutsevast bandest  on agendid-informaatorid kõigest 3 –s. Seejuures MGB –d isegi ei pinguta selle nimel, et imbuda ülejäänud bandede ridadesse.
Olemasoleva agendivõrgu arendamine on halvasti korraldatud, seda eelkõige seoses kvalifikatsiooni tõstmise ja ülesannetele eelneva detailse instrueerimisega.
Puudub pidev agendivõrgustiku kontroll, samuti ei toimu agentuuri süstemaatilist puhastamist vaenulikest elementidest ja ebavajalikest isikutest, mistõttu on võrgustik ummistunud kasutust ballastist, topeltagentidest ja reeturitest.
Ilmekaks tõestuseks agentidega tehtavast ebakvaliteetsest tööst  ja hooletusse jäetud kontolltegevusest on agenditoimikus „BLOK“ tuvastatud faktid agentuuris tegutsenud reeturitest.  Seoses põrandaaluse organisatsiooni „RVL“ likvideerimisega arreteerisime 18 agenti ja informaatorit peamiselt Lääne- ja Järva maakondlike MGB –de side- ja operatiivtöötajate ridadest, kes kõik osutusid reeturiteks.
Täielikult puudub värbamistegevus ja ei rakendata end banditismivastases võitluses tõestanud agente.
Informaatorite töökorraldus on nõrk ja ei suuda täita oma funktioone: eelhoiatada MGB organeid kavandatavatest rünnakutest ja  informeerida bandiitide ilmumisest ja liikumistest. Bandede koostöövõrgustike väljaselgitamine on loid.
Ei pöörata tähelepanu agentide-informaatorite võrgu konspiratiivsete sidekanalite väljatöötamisele ja täiustamisele, seepärast ei suudeta ka vältida ebaõnnestumisi ja sõnumite dekrüpteerimisi.
 
b) Jõuetu reageerimine agentuuri signaalidele natsionalistlike ja terroristlike bandede tegevuse osas, samuti opertsioonidel hõivatud dokumentide ja natsionalistliku vastupanuliikumise- ning bandeliikmete ülekuulamistel saadud andmete operatiivse rakendamisega venitamine.
c) Bandiitlik-natsionalistlike bandeliikmete perekondlikest ja muudest sidemetest selge ülevaate puudumine, ning nende sidemete ebarahuldav läbitöötamine agentuuri poolt, samuti ei rakendata otsustavaid meetodeid bandedega seotud nõukogudevastase elemendi ja nende süstemaatiliste abiliste kinnipidamiseks, mistõttu bandede toetusbaas jääb puutumatuks ja raskendab meie pingutusi bandede likvideerimisel.
d) Ei pöörata piisavat tähelepanu töövõimelise ja usaldusväärse agentuuri loomiseks legaliseerunud bandiitide hulgas ning nende sidemete väljaselgitamiseks natsionalistliku vastupanuliikumise ning jätkuvalt tegutsevate bandedega.
e) Tsekistlik-sõjalised operatsioonid, eelkõige varitsused, sooritatakse mitterahuldavalt - põhjuseks mannetu organiseerimine, kehv ettevalmistus ja üksikute operatiivtöötajate vatutustundetu suhtumine oma operatiivülesannetesse.
f) Maakondlike ja Linnaliste osakondade juhid ei ole piisavalt nõudlikud neile alluvate MGB üksuste ja 2-N allüksuste reakoosseisu suhtes. Seda eelkõige natsionalistliku vastupanuliikumise ja välismaiste luureorganite sidemete väljaselgitamisel, aga samuti nende relvastatud bandede likvideerimiseks rakendatavate meetodite ellu viimisel.
g) Ei rakendata kõiki meetodeid laiskuse ja vastutustundetuse kõrvaldamiseks, tsekistliku distsipliini kinnistamiseks ja tsekistliku ning parteilise vastutuse tõstmiseks oma tööülessannete täitmisel.
Natsionalistliku vastupanuliikumise- ja tema relvastatud bandede vastase võitluse tugevdamiseks
KÄSEN:
I.             ENSV Linnaliste ja Maakondlike MGB allüksuste juhtidel -
a) Rakendada kiiremas korras ja hiljemalt 01.10.1948 -ks otsustavaid meetodeid alloetletud relvastatud natsionalistlike bandede likvideerimiseks:
1) Saaremaal – ILP -i bande
2) Pärnumaal – KALJURANNA, LEETSAARE ja JAAKSONI banded
3) Võrumaal – ESKO ja PIHO banded
4) Virumaal – LIPP -i ja RÄÄBINA (nimekuju? - Avatar) banded
5) Viljandimaal – JUHKAMI ja HOLMI banded
6) Järvamaal – JAKOVETSI (nimekuju? -Avatar) ja EHANDI banded
7) Tartumaal – VILK-i ja HELMI banded
8) Harjumaal – LUMISTE bande
9) Läänemaal – LEMBA bande
b) Organiseerida maakondades bandede arvule vastavalt operatiivsed grupid, eesotsas Linnaliste ja Maakondlike MGB kvalifitseeritud töötajatega ja seada neile ülesandeks aktiivsete bandede likvideerimine.
Operatiivgruppide koosseis ja bandede likvideerimiseks koostatud konkreetsed tegevuskavad esitada mulle hiljemalt 20. augustiks.
Bandede likvideerimise eest määrata vastutavateks Linnaliste ja Maakondlike MGB-de juhid ning samuti organiseeritud gruppide juhid.
c) Kasutada kõiki olemasolevaid agentuuri operatiiv-vahendeid nõukogude parteiaktiivi ja riilike ettevõtete ning asutuste esindajate hoiatamiseks võimalike natsionalistlike bandede rünnakute eest.
d) Käsitleda kõiki bandiitide rünnakuid nõukogude parteiaktiivi ja riiklike ettevõtete ning asutuste esindajate vastu kui erakorralisi juhtumeid ja näiteid oma agentuuritöö läbikukkumisest.
Igasuguste relvastatud bandede poolsete terroristlike rünnakute ja diversioonide puhul rakendada viivitamatult kõiki vahendeid ründajate tuvastamiseks ja jälitamiseks, kuni nende täieliku likvideerimiseni.
Lisaks eelnevale, algatada kõigi sarnaste toimunud rünnakute puhul juurdlus, milles osalevad Linnaliste ning Maakondlike MGB -de juhtivkoosseis vähemalt juhtide asetäitjate tasemel, kus selgitatakse välja tsekistliku agentuuri läbikukkumise asjaolud ning põhjused miks ei suudetud eelnevalt hoiatada asjaomaseid natsionalistlike bandede terroristlike rünnakute ja diversioonide eest.
Juurdluste tulemused ja puuduste kõrvaldamiseks tarvitusele võetud meetmete loetelu kanda mulle ette kolme päeva jooksul.
               
II.    ENSV MGB personaliosakonnale - komandeerida minu poolt kinnitatud nimekirja alusel 21 operatiivtöötajat hiljemalt 20. augustiks, kuni edasiste korralduste saamiseni Linnaliste ja Maakondlike MGB -de juhtidele appi bandede likvideerimist toetama.
               
III.   Operatiivgruppide isikkoosseisul siirduda bandede tegevuspiirkondadesse hiljemalt 20.08.1948, ja jääda sinna kuni bandede täieliku likvideerimiseni.
 
IV.    Linnaliste ja Maakondlike MGB juhtidel tagada järjekindel sidepidamine operatiivgruppidega, nende tegevuse vahetuks jälgimiseks ja praktilise abi osutamiseks ja nõuda operatiivgruppidelt igapäevaseid reaalseid tulemusi ning püstitatud ülesannete täitmist.
 
V.      Linnaliste ja Maakondlike MGB -de juhid ja MGB operatiivgruppide juhid pööraku erinevalt varasemast tõsisemat tähelepanu bandede likvideerimiseks vajalike operatiivandmete ettevalmistusele.
Bandede likvideerimiseks hädavajalike tingimuste tagamisel võtta tarvitusele järgmised abinõud:
a)    Luua ja koolitada kvalifitseeritud agendivõrk bandede tegevuse ja nende liikumisteede jälgimiseks, teostada agentide sulandumine bandedesse, eesmärgiga juhtida nad operatiivsete löökide alla.
 
b)    Kasutada bandeliikmete sugulasi eri bandede kooseisudest varjatud ülevaate saamiseks,  värvata ja rakendada neid agentuuri töös banede hävitamisel.
 
c)     Rakendada agentuuri, aga ka bandiitide sugulasi ja muid  sidemeid bandiitide moraali lagundamiseks ja veenmaks neid alistuma Nõukogude võimule.
 
d)     Rakendada liikumisteid jälgivat agentuuri bandede asukohtade tuvastamiseks, bandede kaasajooksikute väljaselgitamiseks, bandesse sulandumiseks ja bandede liikumise jälgimiseks.
 
e)     Bandede kontaktisikute värbamine ja kasutamine
 
f)     Agentuuri tegevustel põhinev bandede analüüs, võimaldamaks ette valmistada kortereid-lõkse, ületuskohtasid-lõkse jne.
 
g)    Usaldusväärsete andmete olemasolul tõsta välja kasutatavate turvakorterite valdajad, eesmärgiga piirata bandiitide sidemeid ja suunata bandesid meie poolt ettevalmistatud võrgustikule.
 
h)    Tabatud bandiitide põhjalik küsitlemine ja saadud andmete viivitamatu rakendamine bandede likvideerimisel.
 
i)     Organiseerida usaldusväärsetest agentidest-võitlejatest spetsiaalsed agentuuri lahing-grupid ja kõhklusteta rakendada neid bande ninameeste ja üksikute terroristide füüsiliseks hävitamiseks.
 
j)    Rakendada bandede ja üksikute bandiitide jälitamiseks ja likvideerimiseks bandiitide poolt kannatada saanud perekondade usaldusväärsetest liikmetest moodustatud väikeseid salajasi relvastatud gruppe.
 
VI)   Bandede ja natsionalistliku vastupanuliikumise likvideerimisel pöörata agentuuritöös ja jälitustegevuses tõsist tähelepanu sidemete paljastamisele inglise ja ameerika luurega.
 
VII)   Bandedega tegeleva agentuuri parema konsipreerituse huvides, praktiseerida operatiivsete gruppide ja üksiktöötajate siirdamiset illegeelasesse staatusesse.
 
VIII)   Rakendada bandiitide jäitamistegevuses ja likvideerimisel Rahvsuliku Kaitse relvastatud üksuseid, esmajärjekorras kutselisi võitlejaid ja komandöre.
Moodustada kutselistest võitlejatest võitlusvõimelised grupid eesotsas kläbiproovitud ja kogenud komandöridega.

IX)     Natsionalistlike bandede peidukohtade vastastele Tsekistlik-sõjalistele operatsioonidele ja operatiiv-sõjalistele varitsustele peab eelnema põhjalik ja kõikehõlmav agentuur poolne ettevalmistus ja põhjalikult läbitöötatud plaanid.
       Operatsioonid viia läbi väikeste, aga mobiilsete operatiiv-sõjaliste gruppidega, võttes õigeaegselt tarvitusele meetmed agentuuri varjatud väljatoomiseks operatsioonialalt.
       Operatsioone määrata juhtima julgeid ja ettevõtlike komandöre, kellel on varasem kogemus relvastatud bandede vastases võitluses .
        Praktiseerida piirkonnas paiknevate bandiitide ja nende marsruutide väljaselgitamiseks laialdasemalt valveposte ja varitsusi.

X)     Hoiatada bandede likvideerimises osalevat operatiivkoosseisu, et tegevusetuse, hooletuse, tsekistliku distsipliini rikkumise,  operatsioonide ja varitsuste konspiratsiooni ja agentuurivõrgu plajastamise juhtumitel rakendatakse minu poolt kõige karmimaid meetmeid.
 
II/O      Linnaliste ja Maakondlike MGB –de juhid peavad bandede likvideerimise käigust  saatma mulle igapäevaseid spetsiaalseid ettekandeid.
Kõik ENSV MGB töötajad peavad mõistma, et relvastatud natsionalistlike bandede likvideerimine ENSV –s kõige kiiremas korras on eesti tsekistide teenistusliku vastutuse ja au küsimus.
Käsk lugeda ette kõigile Riikliku Julegeoleku Ministeeriumi töötajatele.
 
EESTI NSV RIIKLIKU JULGEOLEKU MINISTER
– Kindral – major –
/ KUMM /
 
 
Eesti NSV MGB 2. osakonna 3. jao juht
v.leitnant
/ Andrejev /.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist