REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Turist 47
Liige
Postitusi: 4370
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Turist 47 »

Hiina Sinopharmi ja Sinovaci vaktsiinid jõuavad WHO heakskiitmise protsessi viimasesse etappi.
https://www.scmp.com/news/china/science ... al-process (23.04)
III mai peaks WHO andma vaktsiinide levitamiseks õnnistuse - plaan kohe kaasata Covax Facility ülemaailmsesse programmi (https://www.who.int/initiatives/act-accelerator/covax)
T.
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas kana tagumik »

Peeter Ernits on asja niikaugele saanud, et a TA juhilt Lannolt lubaduse kättesaadavaks teha ( mis tasemel, iseasi) TA ohuhinnagu raport selle meelavalduse suhtes.

Samuti märkis Ernits, et esialgne koerte tänavale saatmsie kuupäev viibis KK palvel, kuna viimane tahtis seda tänaseks juba valitsuse enda jaoks kehtetut valget raamatut esitleda ja ei soovinud segavaid asjaolusid.
Lisaks veel Ernitsalt, et siseminisiter väitis, et tema otsustas TA ohuraporti põhjal, Vaher aga väidab, et PPA poolne tegutsemine tuli KAPO raporti põhjal.
No loota on, et vähemalt TA raportist saame midagi teada.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

hjl85 kirjutas:Err: teadusnõukogu lubanuks lapsed kooli kohe peale vaheaja lõppu ehk 26.04. Samuti sporditegevust gruppides õues.
https://www.err.ee/1608188848/teadusnou ... t-vaheaega
Huvitav, kas neil on mingeid muid andmeid koolide & poodide nakkusohu kohta kui siit läbi käinu? Neilt küsida ei viitsi (ja neil on murelike kodaniketagi küllalt tegemist), aga kui mõni akf teab, mis sel teemal veel kirjutatud on, siis jagagu oma teadmist.

USA lubab JJ vaktsiini jälle kasutada: https://www.err.ee/1608189817/usa-andis ... anustamist
mart2
Liige
Postitusi: 5188
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas mart2 »

Ernitsa jutt sama usaldusväärne kui mõnel teisel tähelepanu otsijal. Midagi on alati õiget, mille ümber panna sobivat pudru ... Kas tal olid ka konkreetsed dokumendid või oletas seda koerte lugu? Keegi-kuski- midagi-kellelegi-rääkis... ilmselt.
kana tagumik kirjutas:... Lisaks veel Ernitsalt, et siseminisiter väitis, et tema otsustas TA ohuraporti põhjal, Vaher aga väidab, et PPA poolne tegutsemine tuli KAPO raporti põhjal...
Siin ei ole mingit vastuolu, sest TA ja KAPO saavad anda ühele ja samale üritusele oma seisukohast hinnangu ning need ei saagi kattuda, nende töö eesmärgid on erinevad. Siseminister otsustab TA hinnangu põhjal kaasata PPA ja viimane otsustab kasutades lisaks KAPO ohuhinnangut, milliste vahenditega.
Muidu oleks meil Tervise- ja Kaitsepolitsei.
(nii nagu on erinevad arvamused mingist uuest rajatavast maanteest Transpordiametil ja Keskkonnaametil)
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

Lätis toimunud uuringu tulemustest:
RSÜ radioloogia teaduslabori juhataja, Läti ülikooli dotsent professor Maija Radzina rääkis maksa struktuurimuutuste uuringutest 2020. aasta oktoobris-detsembris COVID-19 läbipõdenute seas, kellest suur osa oli hospitaliseeritud. Neid võrreldi tervete inimeste kontrolligrupiga.

COVID-19 patsientidel täheldati kõrgenenud näitajaid fibrooside (armide moodustumise), steatoosi (rasva akumuleeriumine maksarakkudes) ja viskoossuse osas. Maksatiheduse suurenemist, fibroosi, täheldati kõige sagedamini liigse kehamassiindeksiga covid-patsientide puhul. Neil esineb sagedamini maksa rasvumisega seotud probleeme ja haigestumise kulg on raskem. Maksakahjustuste olemasolu täheldati 80% puhul COVID-19 tagajärjel surnud patsientidest. Teadlane soovitas neil, kes on põdenud läbi koroonaviiruse raskekujulise vormi, teha teatud aja möödudes maksa erinevaid tegureid kajastav uuring, seda eriti juhul, kui analüüside tulemused viitavad kõrvalekalletele maksa ensüümides.

“Praegusel hetkel ei ole teada, kui palju on vaja aega, et maksa normaalne tegevus taastuks, ja kas see on üldse võimalik. Kopsude taastumisvõimalus näib aga olevat hea,” täpsustas Radzina.

Ka RSÜ dotsent Oksana Kolesova märkis, et maks toodab kõiki vere hüübimiseks vajalikke proteiine, see aga tähendab, et maksa kahjustumise korral tuleb arvestada veelgi suuremate vere hüübimisprobleemidega. Seda kinnitas ka läbiviidud uuring: hospitaliseeritud patsientidel oli juba haiglasse saabudes vere hüübimisprobleemid. Ludmila Viksna juhtis tähelepanu sellele, et uuringuid Covidi mõju kohta maksale on maailmas viidud läbi vähe ja just selles valdkonnas on Lätil võimalus teha avastusi ning jõuda rahvusvahelisel tasandil teadusliku tuntuseni.
Viksna grupi liikmetel õnnestus välja selgitada analüüside näitajad ja geenimarkerid, mille alusel saab hinnata haiguse raske kulgemise tõenäosust ning sellest paranemise võimalusi ühe või teise patsiendi puhul.

RSÜ dotsent Oksana Kolesova selgitas välja haiguse raskemat kulgemist tingiva geneetilise soodumuse olemasolu. Muuhulgas on leitud inimese geeni alleel (HLA-DRB1*11), mis on otseselt seotud hingamisteede puudulikkuse tekkimise ja arenemisega COVID-19 korral. Teadlane valis välja kokku 6 alleeli (geeniteisendit), mis kannavad endas suurenenud riski, et haigus võib kulgeda halva stsenaariumi kohaselt, ja 5 alleeli, mis lubavad suurema tõenäosusega eeldada, et organism saab haigusega hakkama.
Manused
läti_covid3.jpg
läti_covid3.jpg (44.2 KiB) Vaadatud 1645 korda
läti_covid2.jpg
läti_covid2.jpg (56.27 KiB) Vaadatud 1645 korda
läti_covid_1.jpg
läti_covid_1.jpg (69.29 KiB) Vaadatud 1645 korda
richard
Liige
Postitusi: 1089
Liitunud: 28 Sept, 2006 21:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas richard »

Lisan veel mõned tsitaadid eelnevale postitusele.
Paljud patsientide kroonilised haigused on COVID-19 mõjul süvenenud. Kusjuures mõned haigused süvenesid sedavõrd, et nende letaalset kulgu ei õnnestunud enam vältida. Ieva Vanaga arvutas välja, kui suurel määral on kasvanud riskid, et haigus lõpeb surmaga:

* Krooniliste südamehaiguste korral (koronaarne, krooniline südamepuudulikkus, rütmihäired) kasvab haiguse surmaga lõppemise risk 2,88 korda.

* Krooniliste kopsuhaiguste korral (bronhiaalastma, HOPS, pneumofibroos) kasvab haiguse surmaga lõppemise risk 5,58 korda.

* Krooniliste neeruhaiguste korral kasvab haiguse surmaga lõppemise risk 13,89 korda.

Teadlasi üllatas asjaolu, et juhtudel, kui koroonaviirusega nakatus mõnda onkoloogilist haigust, immuunpuudulikkust (HIV) või suhkrutõbe põdev patsient, ei mõjutanud COVID-19 nende patsientide suremust põhihaigusesse. Vähe sellest, paljude onkoloogilisi haigusi põdevate patsientide puhul ei ilmnenud COVID-19 viirusega nakatumisel üldse mingisuguseid sümptome.
Immuunsus peab olema mitte tugev, vaid õige

Meditsiiniteaduste doktor Elena Eglite rääkis uue koroonaviiruse ebatavalisest käitumisest. Tavaliselt hakkab immuunsussüsteem võitlema haigust tekitavate mikroorganismidega ja hakkab tootma tsütokiin-molekule, mis vallandavad immuunvastuse jaoks vajalike signaalide kaskaadi. Reeglina on nii, et mida tugevam on see reaktsioon, seda suurem on nakkusest jagusaamise võimalus.

COVID-19 puhul mängib aga tugev immuunsus aeg-ajalt õela vingerpussi, vallandades ülemäärase reaktsiooni ehk pikaajalise “tsütokiini tormi”, mis kutsub esile siseorganite kahjustusi ning võib lõppeda surmaga, sest tsütokiinide tase kutsub esile rünnaku organismi omaenese rakkude ja kudede vastu.

“Nüüd võib kinnitada, et COVID-19 juhul on oluline mitte niivõrd tugev immuunsus, vaid hoopis õige immuunsus ehk õigeaegne ja proportsionaalne immuunvastus,” räägib Eglite.

Riia Stradõnja Ülikooli Mikrobioloogia ja Viroloogia Instituudi teadusassistent Liba Sokolowska uuris üksikasjalikult auto-immuunvastuse moodustumise teemat ehk olukorda, kus organism hakkab vastusena COVID-19-le ründama omaenda rakke ning kudesid.

Teadlase versiooni kohaselt on paljud inimese ja viiruse rakkudes olemasolevad peptiidid (aminohapete ahelad) väga sarnased ning omavahel kattuvad, mis aitab viirusel „omasid“ järele aimata ja tungida sel viisil organismi. Muuseas, viirusega sarnased aminohappeahelad on olemas ka haistmisretseptorites ning sellega seostab teadlane ka lõhnatundlikkuse kadumise põhjust.

Tema jaoks näib see olevat loogilisem, kui varem nimetatud põhjused nagu näiteks epiteeli või närvilõpmete kahjustus.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1897
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas loomake »

Maailma mastaabis löövad päevased nakatumised jälle rekordeid. :( https://www.worldometers.info/coronavirus/
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4370
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Turist 47 »

Belgia TA teatas 23.04, et riigi intensiivravi osakonnad on hädas ja palus Saksamaalt abi patsiendikoormuse leevendamiseks.
"Saksamaa on juba valmis patsiente üle võtma," ütles Belgia tervishoiuametnik Marcel Van der Auwera.
Belgia kavatseb lähiajal piiranguid leevendada.(sakslastele, see hästi ei meeldi)
https://www.dw.com/en/coronavirus-diges ... a-57320147

Euroopa. Vatikan ainsana on Riik, kus viimased 2 (4?) nädalat nakatumisi ei ole registreeritud.
Viimased 7 nädalat, iga nädalane nakatumise tõus maailmas, koos sellega kaasnevaga, ca. 10-12%.
Halb näide, India pandeemia näitajad võivad olla (vähimalt) 50% halvemad, ametl. statistikast. (saksa uudistest)
T.

Lisa.WHO liigitab India variandi "huvipakkuvaks variandiks". See tähendab, et varianti jälgitakse, kuid see ei tekita esialgu erilist muret.
https://www.dw.com/en/the-covid-variant ... 664(23.04)
Viimati muutis Turist 47, 24 Apr, 2021 8:54, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

kana tagumik kirjutas:Samuti märkis Ernits, et esialgne koerte tänavale saatmsie kuupäev viibis KK palvel, kuna viimane tahtis seda tänaseks juba valitsuse enda jaoks kehtetut valget raamatut esitleda ja ei soovinud segavaid asjaolusid.
Lisaks veel Ernitsalt, et siseminisiter väitis, et tema otsustas TA ohuraporti põhjal, Vaher aga väidab, et PPA poolne tegutsemine tuli KAPO raporti põhjal.
No loota on, et vähemalt TA raportist saame midagi teada.
Minu viis kopikat sellesse:

-- ma ei pea neist "lapikmaa lillelastest" demonstrantidest mitte krd essugi..

-- samas on ERNITSa uuristamine teema kallal juba suht selgesti välla toonud, et PPA vassib..

-- lisaks ei meeldi mulle absoluutselt tolle kesikutega mehkeldava siseministri silmavaade - no otse krd klassikaline valetaja silmavaade..

-- ning rehvidega mehkeldav politseifüürer elmarvaher pole mulle ka kunagi meeldinud..

Sellised on minust tavakodaniku (üdini subjektiivsed) tähelepanekud :twisted:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Siki
Liige
Postitusi: 1269
Liitunud: 09 Juun, 2020 14:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Siki »

Piiranguteaasta on inimesed agressiivsemaks muutnud:

https://www.err.ee/1608188620/insight-i ... s-muutunud

:twisted:
tympsa
Liige
Postitusi: 1432
Liitunud: 14 Mär, 2013 14:00
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas tympsa »

Mulle meeldis see covid-sümptoom : tobedad mõtted peas

ma nüüd kahtlustan, et mul on sünnist saadik covid olnud
richard
Liige
Postitusi: 1089
Liitunud: 28 Sept, 2006 21:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas richard »

Mõned mõtted. Saksamaa ja Prantsusmaa pakuvad esimese doosi AstraZeneca Vaxzevria süstinutele teise doosi mRNA vaktsiini, eelistatult BioNTechi Comirnaty vaktsiin. Ma ise arvan, et kuna vaktsiinides ogavalgu disain on kõigil pisut erinev siis see segamine pakub paremat kaitset. Lugesin ükspäev ühedoosilise Jansseni (USA-s Johnson & Johnson) vaktsiinist kuidas neil prooviti adenoviiruse töötlemisel erinevaid ogavalgu disaine ja valikus oli ka AstraZenecale väga lähedane disain kuigi lõpuks otsustati teise SARS-Cov2 ogavalgu tüübi kasuks mis on täna just LAV tüvele efektiivne samas täna meil levinud tüvede puhul aga kaitse raskemate juhtude eest isegi nõrgem kui Vaxzevrial. Miks mitte ka seda kaitset pool aastat hiljem täiendada teise doosiga ja kolmanda tootja vaktsiiniga?
hjl85
Liige
Postitusi: 6383
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas hjl85 »

Kanada kavatseb kasutada kahe erineva vaktsiini segu
https://www.google.com/amp/s/www.cbc.ca/amp/1.5998847
Vaktsiinide segamise kohta saabuvad täpsemad andmed suvel aga hetke info näitab, et probleeme ei tohiks tekkida
https://www.google.com/amp/s/beta.ctvne ... 97401.html
Prantslased annavad ka AZ asemel teist vaktsiini
"Based on previous studies which combine different vaccine types, a combination of the AZ and Pfizer vaccines is likely to be safe but it's important that this is tested in the context of a clinical vaccine trial," said Helen Fletcher, professor of Immunology at the London School of Hygiene and Tropical Medicine.
https://www.google.com/amp/s/amp.france ... econd-dose
davidsoniharald
Liige
Postitusi: 1019
Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
Kontakt:

Teateid tegelikkusest

Postitus Postitas davidsoniharald »

Abikaasa töötab haiglas. Neil on osakonnas rase, kel kaks väikest last kodus ja koroona tõttu on 80% kopsudest kahjustatud. Elab ainult hapniku abil.

Aga otse loomulikult juhtub imesid iga päev, ühtegi uuringut mis tõestaks, et koroona kopsud ei taastuks veel ei ole ja seepärast tuleks võimalikult ruttu kõik majandus avada, sest linnamaasturid ja aifõunid on tähtsamad kui mingid tuhanded surnud ja vigased.

PS. Sõber kutsus täna sünnipäevale, endal kaks last ja rase naine kodus. Läksin hoopis telkima.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 26 külalist