REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Siki
Liige
Postitusi: 1261
Liitunud: 09 Juun, 2020 14:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Siki »

Ajateenija: "Nakatusin Kaitseväe korralageduse tõttu ."

https://www.ohtuleht.ee/1032673/nakatat ... ga-nakatas
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas hjl85 »

https://tervis.postimees.ee/7238023/ini ... 1619334227
Inimeste ohutunnetus on veidi enam kui kuu ajaga tugevalt langenud. Olukorda pidas aprilli teises pooles kriitiliseks vaid 33 protsenti inimestest. Viimati oli see näitaja niivõrd madal eelmise aasta augustis, mil olukorda pidas kriitiliseks 37 protsenti inimestest. Veel märtsi keskel pidas olukorda kriitiliseks 81 protsenti elanikest.
Järsult on muutunud ka suhtumine meetmetesse. Kui veel märtsi keskpaigas leidis 55 protsenti vastajatest, et reegleid peaks karmistama, siis aprilli teiseks pooleks oli nende inimeste osakaal langenud 23 protsendini. Piirangute leevendamist pooldab 29 protsenti inimestest, mis on sama kõrge kui aasta tagasi aprilli lõpus.


Vaktsineerimise pooldamine on väga kõrge
Kui jaanuari alguses oli valmis ennast vaktsineerima või juba vaktsineerinud 63 protsenti vastajatest, siis aprilli teiseks pooleks oli see kasvanud 77 protsendini.
75-aastaste ja vanemate seas on vaktsineerimisvalmidus 92 protsenti. Vaktsiiniskeptilisus on kõige enam levinud 15–49-aastaste hulgas, kus kindlasti või pigem ei vaktsineeriks ennast 26–31 protsenti. Üle 65-aastaste seas ei vaktsineeriks end kindlasti või ilmselt 9 protsenti. Eestlastest on enda vaktsineerimise vastu 17 protsenti ja muudest rahvustest elanikest 29


Depresiooni synptomeid koges noorte seas lausa 51%
l. Eriti kõrge on see näitaja nooremate ehk 15–24-aastaste seas, kus 51% vastajatest tõi välja, et neil esineb depressioonile viitavaid sümptomeid nagu kurvameelsus, alaväärsustunne, lootusetus tuleviku suhtes, üksildus või surmamõtted.
tympsa
Liige
Postitusi: 1432
Liitunud: 14 Mär, 2013 14:00
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas tympsa »

72-aastane mees peaks Eestis ammu vaktsineeritud olema ?

https://www.postimees.ee/7238042/suri-e ... ni-tomberg

Kui ta just ise vaktsiinist ei keeldunud...

Huvitav, et taolised juhtumid ei muuda sugugi teatava kontingendi , põhiliselt venekeelsete suhtumist, et oh, ega vaktsineerimine pole vajalik ja et tegu on mingi propagandaüritusega.

Käisin eile Qvalitase Tartu esinduses oma 2.süsti saama. Erinevalt 1.süstist oli rahvast märksa vähem ja ühtegi venelast seal kostuva jutu järgi ei kohanud . .
Kasutaja avatar
Siki
Liige
Postitusi: 1261
Liitunud: 09 Juun, 2020 14:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Siki »

Austraalia muutis reisimise Indiast Austraalisse ebaseaduslikuks, karistuseks trahv ja/või kuni 5 aastat vanglat. Indias viibib hetkel ca 9000 Austraalia kodanikku.

https://www.ohtuleht.ee/1032852/indiast ... ja-trahvid
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

AVASTUS ⟩ Covid-19 on ka veresoonkonna haigus, piikvalk omab kahjustustes veel üht rolli.
Teadlased on juba mõnda aega teadnud, et SARS-CoV-2 eripärased valged valgud aitavad viirusel nakatada peremeesorganismi, haardudes tervete rakkudega. Nüüd näitab uus suur uuring, et neil on võtmeroll ka haiguses endas.

30. aprillil ajakirjas Circulation Research avaldatud artikkel tõendab ka lõplikult, et Covid-19 on veresoonte haigus, näidates täpselt, kuidas SARS-CoV-2 viirus kahjustab ja ründab veresoonkonda rakulisel tasandil. Tulemused aitavad selgitada Covid-19 mitmesuguseid näiliselt seoseta komplikatsioone ja võivad avada ukse uutele uuringutele tõhusamate ravimeetodite avastamiseks. «Paljud inimesed peavad seda hingamisteede haiguseks, kuid see on tegelikult veresoonte haigus,» ütleb uuringu kaasautor, teadusdotsent Uri Manor Medical Xpressis. «See võiks seletada, miks mõnel inimesel on insult ja miks mõnel inimesel on probleeme ka teistes kehaosades. Nende omavaheline ühisosa on see, et nende kõigi puhul on kandev roll veresoontel,» lisab ta.

Kuigi leiud ise ei ole päris üllatus, annab see dokument selge tõendi ja üksikasjaliku selgituse mehhanismi kohta, mille kaudu valk esmakordselt vaskulaarseid rakke kahjustab. Üha enam on oldud üksmeelel, et SARS-CoV-2 mõjutab veresoonte süsteemi, kuid pole mõistetud täpselt mil viisil. Samamoodi on ka teisi koroonaviiruseid uurivad teadlased juba ammu kahtlustanud, et piikvalk aitas kaasa veresoonte endoteelirakkude ehk veresoonte sisepinnal asuvate rakkude kahjustamisele, kuid see on esimene kord, mil protsess on dokumenteeritud.

Uues uuringus lõid teadlased pseudoviiruse, mis oli ümbritsetud SARS-CoV-2 piikvalkude klassikalise krooniga, kuid ei sisaldanud tegelikku viirust. Selle pseudoviirusega kokku puutumine põhjustas loomadel kopsude ja arterite kahjustusi – see tõestas, et ainult piikvalk on haiguse tekitamiseks piisav. Koeproovid näitasid kopsuarteri seinu vooderdavate endoteelirakkude põletikku. Seejärel kordas meeskond protsessi laboris, viies ühte keskkonda piikvalgud ja terved endoteelirakud (mis ühendavad artereid). Piikvalk kahjustas rakke, seondudes rakkudel olevate ACE2 retseptoritega. See seondumine häiris ACE2 molekulaarset signaalide edastamist mitokondritesse, mis on rakkudele energiat genereerivad organellid, põhjustades mitokondrite kahjustumise ja killustumise.

Varasemad uuringud on näidanud rakkude kokkupuutel SARS-CoV-2 viirusega sarnast efekti, kuid see on esimene teadustöö, mis näitab, et kahjustus tekib siis, kui rakud puutuvad kokku üksnes piikvalguga. «Kui eemaldate viiruse paljunemisvõime, on sellel endiselt suur kahjustav mõju vaskulaarsetele rakkudele, lihtsalt tänu oma võimele seonduda ACE2 retseptoriga, mis on nüüd tänu Covidile kuulus,» selgitab Manor. «Edasised uuringud muteerunud piikvalkudega annavad ka uue ülevaate mutantsete SARS CoV-2 viiruste nakkavuse ja raskusastme kohta.» Järgmisena loodavad teadlased uurida lähemalt mehhanismi, mille abil häiritud ACE2 valk mitokondreid kahjustab ja nende kuju muudab.
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas mart2 »

OT algus.
tympsa kirjutas:... Käisin eile Qvalitase Tartu esinduses oma 2.süsti saama. Erinevalt 1.süstist oli rahvast märksa vähem ja ühtegi venelast seal kostuva jutu järgi ei kohanud.
Olin minagi eile seal 2. sutsu järel. Rahvast oli palju rohkem kui esimese doosi saamise ajal. Pensionäridest suht noorte inimesteni. Seda siis umbes kolme ajal.
OT lõpp.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Turist 47
Liige
Postitusi: 4321
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Turist 47 »

I . Ei tea, kui "kollane" selle uudise avaldaja on.
Vaktsiinitootjad võivad olla ELi volinikule altkäemaksu andnud
https://magyarnemzet.hu/kulfold/megvesz ... t-9717707/
https://unser-mitteleuropa.com/korrupti ... bestochen/

II. Vastavalt uutele uuringutele vähendavad kuumus ja päikesevalgus koronaviiruse levikut.
"Absoluutse laiuskraadi ühe kraadi tõus on seotud 4,3% juhtude suurenemisega miljoni elaniku kohta alates 9. jaanuarist 2021," kirjutasid uuringu autorid.
"Meie tulemused viitavad sellele, et riik, mis asub ekvaatorile 1000 km lähemal, võib oodata 33% vähem juhtumeid miljoni elaniku kohta."
https://www.nature.com/articles/s41598- ... plink#Sec3 Nagu gripp, väheneb selle levimus suvekuudel ja talvel taastub.
Oma järelduste tegemiseks analüüsisid teadlased 117 riigist koosnevat andmekogumit.
T.
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas kana tagumik »

PM-s pikk lugu India hädadest.

Vaestel valikuid pole, rikkamad isoleeruvad ja pääsevad, jõukamad võivad endale seda lubada. Riik ja erasektor pingutavad vaeste toetamise nimel, aga senist mõisa köie lohistamist paari aastaga tasa ei tee. Kommete vastu ei saa, põletustuhad lastakse vette, koroona levib vesikondade kaudu, sest mingitest puhastussüsteemidest ei tea keegi midagi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

Valitud tsitaate:
Märtsi keskpaigast kuni juuni keskpaigani, enne mussoonvihmade algust valitseb Indias kuumus. Päeval on tavaliselt 31 kuni 45 plusskraadi, kohati 50. Päike lõõskab ja taevas pole ühtegi pilve. India tasandikel lõõtsub liivasegune tuul ning silmi on valus avada, õhtuks on need punased ja põletikulised. Jõeorgudes seisab soolaniiske veeaur paigal. Kaevud kuivavad, tiike ummistab roheline vetikas. India linnade legendaarne õhusaaste läheb veelgi hullemaks. Sel ajal sureb Indias tavaliselgi ajal palju inimesi (2015. aasta kuumalaine ajal näiteks 2500 enam kui tavaliselt). Ja epideemiad-pandeemiad on kerged algama.
Ja kordame nüüd kõik koos: "Koroona on sessoonne haigus ja kaob soojade ilmade saabudes." Või on see India tüve omadus...?

Pandeemia algusest on riigis testitud 275 miljonit proovi (u 20 protsenti elanikest) ning tuvastatud u 17 miljonit koroonapositiivset (u kuus protsenti testitutest). Seega on kogu India elanikest haiged olnud 1,2 protsenti. Praegu on aktiivseid koroonajuhtumeid teada 2,55 miljonit (u 0,19 protsenti elanikkonnast). Ning viimase seitsme päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta on vaid 152. Surnud on u 195 000 inimest, seega on suremus vaid 1,1 protsenti. Ei tundugi kuigi hull, kas pole?

Milleks siis paanika? Esiteks haigestumiste arvu kiire ja järsk kasv. Esimese laine ajal (juuni-detsember 2020) oli maksimaalne uute haigete arv päevas 95 000 ja surmade arv 1300 inimest päevas. See oli madallainetus. Sellele aga järgnes säärane koroona levik, mis meenutab püstloodis kõikematvat tormilainet – veebruari keskel oli Indias vaid 11 000 juhtu päevas, märtsi algul 18 000, aprilli lõpul aga juba 350 000 haigestunut päevas. Keskmiselt sureb päevas 2600–2800 inimest. Ja India puhul tuleb alati arvestada võimalusega, et varjatult (testimata ja loendamata) on haigeid palju enam. Koroonaviiruse kontrollimatu leviku korral pole võimatu, et kuu aja pärast on Indias kaks miljonit uut haiget päevas. See aga tähendab tervishoiusüsteemi kokkukukkumist, humanitaarkatastroofi. Siis pole enam kindel India püsimajäämine.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1897
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas loomake »

Siis on mingi põhjus miks selline kuumus ja lõõskav päike ehk UV ei pärsi viiruse levikut. Kas näiteks inimesed kogunevad kuhugi varju või on hügieenis asi. Ka pindadele kuhu päike paistab on oluliselt suurem temperatuur kui õhus mõõdetud.

Praegu mul kodus päikese käes olev termomeeter näitab 32 kraadi. Kell 10 hommikul kõrval varjus auto aknal härmatis.

Lumi ja jää on ka sessioonsed nähtused. Sobilikes tingimustes on aga võimalik neid aastaringselt säilitada. Ka lühiajaliselt ebasoodsates tingimustes.
Viimati muutis loomake, 02 Mai, 2021 9:44, muudetud 2 korda kokku.
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4321
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Turist 47 »

Brasiilia. Igapäevased uued nakatumised on vähenenud . Plaan on piiranguid leevendada, kuna inimesed on tüdinenud isolatsioonist.
https://www1.folha.uol.com.br/equilibri ... pais.shtml
" Aprill oli Brasiilias Covidi pandeemia kõige surmav kuu, kus hukkus üle 82 000 inimese "(https://www1.folha.uol.com.br/equilibri ... rtes.shtml)

Argentiina. Pärast piirangute mõningast leevendamist, olukord halvenes.
30.04 Argentina pikendab piiranguid ja valmistub halvemateks aegadeks https://aovivo.folha.uol.com.br/equilib ... post408042

WHO lisab (01.05) Moderna vaktsiini hädaolukorras kasutatava vaktsiini nimekirja (viies) https://www.france24.com/en/americas/20 ... 19-vaccine
Moderna teatas sel nädalal oma tootmise laiendamisest, et suurendada võimsust 2022. aastal kuni 3 miljardi annuseni.
T.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1897
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas loomake »

https://www.reuters.com/world/asia-paci ... 021-05-01/

India vigadest praeguse olukorra eel.
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1897
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas loomake »

Kas keegi akf. On vaktsiini ka pärast nakkust saanud? Ja kas on vaktsineerimisele piirdusid ühe doosiga? Üks tuttav sai esimese doosi ja nakatus kohe ka pärast seda. Temal piirdus selle tõttu vaktsineerimine ühe süstiga. Kui suur võib olla selliste ühe süsti ja läbipõlemisega vaktsineeritute osakaal? St. Järjekord ei ole tähtis. Huvitab pigem kas läbipõdemist arvestatakse vaktsineerimisele või mitte?
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
OLAVI
Liige
Postitusi: 1635
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas OLAVI »

loomake kirjutas:Siis on mingi põhjus miks selline kuumus ja lõõskav päike ehk UV ei pärsi viiruse levikut. Kas näiteks inimesed kogunevad kuhugi varju või on hügieenis asi. Ka pindadele kuhu päike paistab on oluliselt suurem temperatuur kui õhus mõõdetud.

Praegu mul kodus päikese käes olev termomeeter näitab 32 kraadi. Kell 10 hommikul kõrval varjus auto aknal härmatis.
....

Viirusi (organisme) kahjustab efektiivselt suht kitsas kiirguse vahemik, mis enamuses neeldub atmosfäris.
Maapinnani jõudva kiirgusespektri osaga on evolutsiooni jooksul enamus organisme suutnud kohaneda.

Päikse käes ekvaatoril võib auto musta katuse temp. tõusta kuni +130C ja meil tume maja plekkatus kuni +70C.

Vähetõenäoline on , et "vaesed" hindud on kamba peale ostnud konditsioneerid, sest jahutamiseks peab olema ka maja mida saab ja on ka majanduslikult mõistlik jahutada.

Aga "päeva" kõrval on jäänud tähelepanuta "öö" kliima (neil on pimedat aega rohkem kui meil valget), sest õhutemperatuuri langedes suureneb õhu kaudu leviva viiruse eluspüsimist soodustav õhuniiskus ja pärast päikseloojangut suureneb lõunamaal inimestevaheline läbikäimine ning vaesem rahvas magab kah tihedalt koos väiksel pinnal.

Pärast päikseloojangut võib (kuumas kliimas) õhuniiskus tõusta 100%ni ja olen ka ise korduvalt kogenud, kus õhtul kuivama pandud riided on hommikul sama märjad kui õhtul, sest pärast päikseloojangut pesu ei kuva.

Kuigi ekvaatori kandis on päiksekiirguse intensiivsus keskpäeval (aastaajast sõltumata) suurem kui meil, siis "pime aeg" tundides on nendel oluliselt pikem, kui meil "pime aeg" tundides soojemal aastaajal.

Kui ise pole kogenud, siis ei pruugi selle peale tullagi, et mõisted "öö" ja "päev" võivad erineval kaugusel ekvaatorist sisaldada erinevat sisu, mis võib "tõlkes kaotsi minna".
Ainuke asi, mis jagades paljuneb on teadmised.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1897
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas loomake »

Olen küll kursis ja kogenud öö ja päeva suhet ekvaatori poole liikudes. Pigem oli minu tekst suunatud just sessioonsele aspektile viiruse levimisel. Et küsimus on pigem käitumismustrites sealse leviku puhul. Mitte ei välista sealne levik sesioonset mõju viiruse levimisele.
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist