Alaealiste ja segaste kuritegevus (peamiselt Eestis)

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 39981
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui venitlatsiooniavast piilub sisse tulnukas ja lastakse mõtteid kontrollivat gaasi, siis on vahest abi mingitest rahustavatest tablettidest?
Et pole kohe hullarisse vaja isoleerida?

Siin pole midagi naljakat, alles suur suunamudija Paljas Porgand (30ndates tibi) esines netis arvamusega, et vaktsineeritutega kokku puutudes lähevad naiste igakuised päevad sassi omadega :dont_know:

Inimesed ajavad endale söögi ja joogiga sisse suuri suhkru koguseid, asovärve ja glutamaate, pärast imestame, et hullumaja järjekord venib pikemaks. Sellises keskkonnas ei suudagi aju normaalselt tööd teha.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Peeeter
Liige
Postitusi: 198
Liitunud: 22 Juul, 2009 21:16
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Peeeter »

Kogu kortermajade ja ventide ja hullude jutu peale heietan ise natuke seda korda, kui ise see hull olin...

Tundsin kord aastate eest tudengina 1960ndate hrustšovkas asunud korteris mitu päeva tugevat sigaretisuitsu. Ise ei suitseta, süda läks pahaks. Ei saanud aru, kust see hais äkitselt tulema hakkas, aastaid ilma lõhnadeta oldud. Lõpuks märkasin, et gaasikatla leegike lõhna ilmudes väreles ja katla korstnast-vendist puhus selgelt ja tugevasti suitsuvingu.

Koputasin naabrite ustele ja küsisin, et kus ja kas kellelgi midagi muutunud on. Selgus, et sõbralik suitsetajatest paar oli oma korterisse kubu paigaldanud, millega nad toas suitsetamise järel kööki "suitsulõhnast tühjaks tõmbasid", sest oma nälga kustutama õue minna ei soovitud ja akna peal oli ka külm. Uskumatumaks tegi asja see, et suitsetajate korter ei asunud otse mu korteri kõrval ega ka otse kohal, vaid diagonaalis järgmisel korrusel. Nende kubu surus aga nende sigaretisuitsuse õhu mu gaasikatla vendi kaudu mulle kööki. Mu jaoks oli asi selge, maja ventilatsioonisüsteem polnud ehitatud sundventilatsioonile mõteldes, kubu ei tohiks seal olla.

Mitu kuud läksime järjest enam tülli, ise üritasin püsivalt rahulik olla. Või siis passiiv-agressiivne: koputasin suitsu ilmnemisel uksele, et teada anda, et sitt on olla, kuni enam ei avatud. Kui trepikojas kokku sattusime, lasid nad oma nähvitsal nii minu kui ka naise jalgu näksata, endal kalanäod ees. Paari naispool olevat ka üritanud mu kaaslasele oma versiooni seletada: eks nad tundsid end minu poolt väga kiusatuna ja olid kindlad, et neil on kõik igati tipp-topp, mees ise ju tegi. Vanem mees, endal käed küljes, käis tööl, kord-paar aastas räuskas majade vahel täis peaga, kuni naine ta tuppa talutas, muidu asjalik ja nagu kortermajas ikka, keegi teise ellu ei tüki. Trepikojas kohustuslik tere ja korras.

Põhjendasin neile naiivse korraarmastajana ka kirjalikult, et kogu suits on minu ja raseda naise tervisele halb, lisaks tuleohtlik nii minu, naabri kui ka ülejäänud maja jaoks: ega ma ehitusalal pädev pole, aga sain aru, et kubust puhuva toidurasvaga kaetud toru otseühendatus gaasikatla leekidega ei saa hea olla. Rääkisin esimehele, kes aimas, et mingi jama ikka on, et ma vist ikka lihtsalt täitsa hull pole või vastupidi, olen hull ja hakkan ise probleeme tekitama, kui ta seda ei lahenda, ja käis juttu rääkimas. Vahepeal oli kolm kuud lõhnatust, kuni äkki kõik jälle pihta hakkas. Ise olen ma jonnakas, eks ma siis hakkasin jälle kaeblema...

Ühistu esimees käis jälle mõlema osapoolega juttu ajamas, ikka laiutati käsi, keegi midagi teha ei saa. Kutsusin viimases lootuses piirkonna tuleohutusinspektori asja üle vaatama. Leiti, et asjad õiged pole ja soovitati keegi professionaal kaameraga kohale kutsuda. Kõik jäi natukeseks ajaks vaikseks. Ühel päeval teatas ühistu esimees, et probleem oleks juba lahendatud, kui ma eilel korteris kohal oleksin suvatsenud olla. No äkki teataks töömeeste tulemisest ette selle asemel, et eeldada, et inimesed päevad läbi toas istuvad ja mormoone ootavad... Sain aru, et olen nüüd see jobu, kes seni sõbralikult elanud majal rahulikult olla ei lase ja oma välja mõeldud väikeste probleemidega rahu rikun. Umbes nagu kõik need siit teemast läbi käinud hullud.

Lõpuks käisin spetsialistid kohal ja tuvastasid, et põhimõtteliselt ükski püstaku lõõridest pole praegustele nõuetele vastav: lõõrid olid läbi korruste küll eraldatud, kuid pööningu kõrgusel järsku ühendatud. Gaasikatelde vent ja loomulik ventilatsioon. Kubud seega ka. Vana maja värk, mis pole kindlasti Eestis ainulaadne. Igatahes leiti kiirelt ka konkreetne lahendus meie korterite jaoks ja mingil hetkel käis töömees kohal ja tõstis kellegi tundmatu poolt 20 aastat tagasi paigaldatud gaasikatla vendi lihtsalt teise, varem võrega kaetud auku ja ütles, et nüüd on korras.

Viimase vaatusena ilmus mu kommunaalide arvele kolmekohaline summa tehtud tööde eest. Järelpärimise vastuseks tuli esimehe ärritunud põhjendus, et muidugi mina maksan, mina ju kogu seda jama alustasin, nüüd tuleb veel päästeamet meile ettekirjutisi tegema ja pealegi, just minu korteris tuli kõik ümber ehitada. Kui ta oli oma silmaga vaatamas ja veendumas käinud, et mul oli seinas ainult üks viimistlemata auk, tuletas ta peagi rahulikumalt, et suuremad ehitustööd toimusid ikkagi kubuga naabri juures, kus tehti kunagi koduselt remonditud ventsüsteem igas toas täiesti ümber. Lisaks jagati püstaku lõõrid eraldi ühistu arvelt.

Paar kuud hiljem kolisin ära ja olen rahul. Äkki sai maja ka natukenegi tuleohutumaks. Uued omanikud said igatahes jamast hoitud.

Selline jutt. Kuigi ma kindlasti nii ärritav polnud nagu siin teemas ja meedias arutletud tegelased, usun, et nii esimees kui ka kubu omanikud tundsid korduvalt, et kurat, nüüd on loll ära pööranud ja terroriseerib meid oma väljamõeldistega. Lõppkokkuvõttes oli igal poolel midagi valesti...
"Et kui oleks niisugune võimalus, et teil võiks iga päev võim vahetuda, siis te kaebaksite nii kaua üksteise peale, kuni jääks järele üks ainuke - kõige julmem, kõige ahnem ja kõige salakavalam."
mäger
Liige
Postitusi: 353
Liitunud: 11 Dets, 2009 22:35
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas mäger »

Tahtest olenematu ravi peab vastama seaduse järgi järgmistele kriteeriumitele:

patsient peab olema psüühilise seisundi tõttu ohtlik enesele ja/või teistele
ravita jätmine ohustab patsiendi ja/või teiste elu ja/või turvalisust
muu psühhiaatriline abi ei ole küllaldane

Osad eelpool nimetatud lood lähevad sinna alla küll. Vanaproua peaks üle hindama ja ravimid määrama. Kui proua ei ole võimeline ravimeid regulaarselt kasutama, siis on meditsiiniline variant teatud juhtudel kasutada depooravimeid (et käib 2-3 nädala tagant süstimas) või siis sotsiaalhoolekande/koduõenduse kaudu tagada ravimite andmine, mõnel juhul ka hooldekodusse paigutamine. Vanema põlve antipsühhootikumid on sageli variant.

See, et KOVid ei viitsi asjaga tegeleda, on sümptomaatiline. Iseenesest reeglid on selged ja minu jaoks terroriseeriv vanur ei paista probleem, millega liiga palju peaks pead vaevama, et mida teha.

Soomes käiks asi KOVi, tervisekeskuse ja harvem vanuritepsühhiaatria kaudu. Viimasel juhul siis, kui muud meetmed õieti ei toimi ja tuleb ravimite korrigeerimiseks sellele spetsialiseerunud psühhiaatrile suunata.

Põhja-Eesti probleem on küll psühhiaatrite puudus. 10.000 elaniku kohta on ikkagi suures linnas väga vähe psühhiaatreid (ja laste- ja noorukite psühhiaatreid) ka võrreldes Tartu piirkonnaga.
otsin puude taga metsa
Väino
Liige
Postitusi: 676
Liitunud: 10 Aug, 2009 20:18
Asukoht: Virumaa
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Väino »

OT, aga senise teema jätkuks:
Soomes, paarkümmend aastat tagasi. Kortermaja ühte tuppa hakkas peale uute naabrite tulekut suitsuhaisu tekkima. Peale "majavalitsusse" teatamist tuli töömees kohale, pani seinakapist naaberkorterisse viiva prao kinni, instrueeris naabreid ja suitsuhais kadus. Isegi rõdult.
hjl85
Liige
Postitusi: 6358
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas hjl85 »

Kapten Trumm kirjutas:Mulle näib, et Soomes lihtsalt asendab meie õpitud abituse lalinat tarmukas tegutsemine ja selles ongi kogu kvalitatiivne erinevus.
Kui vaatame seda viirusetõrjet, siis seal kahe riigi võrdlemisel paistab analoogne muster - Eesti riik lihtsalt valib eimillegitegemise mugava tee, selmet oma kodanikke kaitsta.

Tarmukas tegutsemine seisneb ka selles, et probleemi lahenduseks vajalikud meetmeid on õigeaegselt saanud seaduse toe, mitte ministeeriumiametnikud ei laiuta käsi.

Trumm: sa kiidad seda Soome "süsteemi" niikaua kuni selle sotsiaalsüsteemi hambusse satud. Siis tuleb see sinu kiidetud Soome "tädike" ning ütleb, et tema arvates ei tohiks laps vihmaga õues mängida vms ja voila.... hakkab trall pihta.
Pole mõtet segada siia teisi riike kus seadused teised, süsteem teine jne. Ka demokraatlikes riikides on erinevad tõlgendused, põhiseadused jne. demokraatlik valitsemisekord ei puutu absoluutselt siia.
Soomlased ise ütlevad selle kohta: säänto suomi iske taas. Ehk Soome on täiesti ametnike riik, kus ametnikel on palju suurem võim ja volitused sekkumaks eraisiku ellu.
P.S see tädike, kes sunniviisiliselt testima viidi-tehti seda kuna alustatud oli menetlust (karantiini rikkumine) ning taheti selgeks teha kas ta on nakatunud ja seega võinud ka teisi nakatada ehk viirus levitada. Tehti seda, et jõuda järele viiruse levimisele
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36341
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Kriku »

Üks vana läks nii segi, et kukkus laskma:
Eile õhtul kärgatasid Pärnus Rohu tänaval lasud. “Need olid nii kõvad, nagu pomm oleks akna taga plahvatanud,” rääkis täna hommikul naaber, kes kuulis kaheksat pauku. Tulistaja lasi oma majast. Kuulid pidid vihisema piki Rohu tänavat, kuna mitu auku on sellest ligemale 70 meetri kaugusel asuva elamu seinas.
Inimene, kes viibis parasjagu tulistajaga samal kõrgusel, nägi kõrvalmajast, kuidas naaber tulistas kõigepealt risti üle toa, suunaga tänava poole. Alles hiljem hakkas ta laskma läbi rõduukse maja otsaseinal.
Politsei teatel oli tulistaja joobes ja tal on kehtiv relvaluba. “Öösel pidas politsei Pärnus Ülejõe piirkonnas kinni 64aastase mehe, kes oli tarvitanud alkoholi ja kelle tulirelvast lastud kuulid tabasid naabermaja,” teatas politsei pressiesindaja Katrin Loo täna kella 13 aegu.
Tunnistajate sõnutsi käisid päästeamet, politsei ja kiirabi tulistaja juures juba eile kella 19.30 aegu. Üks päästjatest ronis redeliga teise korruse akna taha ja lehvitas. Peremehe sõnutsi tundis pereliige siis muret oma lähedase pärast, kellega ta ei olnud mitu päeva ühendust saanud. “Kohal käinud ametnikud tegid kindlaks, et inimene, kelle pärast muret tunti, on täie tervise juures,” lausus ta. “Praeguseks on teada, et tegu oli sama 64aastase mehega, kes hiljem kinni peeti.”

Ootamatult tule avanud mees elab üksi. Naabrite sõnutsi elas ta varem Ameerikas ja kolis Rohu 31 kümmekond aastat tagasi. Maja on ilus ja hoolitsetud. Hoovis on mootorpaat ja kaks autot.

Naabrite väitel muutus mehe käitumine ettearvamatuks mullu sügisest. Mõnikord, vahel pidžaama väelgi, võis teda näha tänaval karjumas. Ümberkaudsed elanikud on kuulnud meest vahel kisamas, et tema koju on sisse murtud, ehkki tegelikult ei pidanud need väited paika. Naaber oletas, et ehk võitles mees seekordki sissetungijatega, keda tegelikult ei olnud.
“Proovisime majas viibinud 64aastase mehega korduvalt kontakti saada. Kuna see ei õnnestunud, siis kolmveerand ühe ajal öösel sisenesid kiirreageerijad majja ning pidasid mehe kinni. Kinnipidamisel kasutati teenistuskoera, sest mees ei allunud talle korduvalt antud korraldustele,” rääkis Peremees. Kinnipidamisel sai mees viga ning talle anti haiglas esmaabi. Mehel tuvastati alkoholijoove.
https://parnu.postimees.ee/7242384/keht ... i-kaugusel
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 39981
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Trumm: sa kiidad seda Soome "süsteemi" niikaua kuni selle sotsiaalsüsteemi hambusse satud. Siis tuleb see sinu kiidetud Soome "tädike" ning ütleb, et tema arvates ei tohiks laps vihmaga õues mängida vms ja voila.... hakkab trall pihta.
Pole mõtet segada siia teisi riike kus seadused teised, süsteem teine jne. Ka demokraatlikes riikides on erinevad tõlgendused, põhiseadused jne. demokraatlik valitsemisekord ei puutu absoluutselt siia.
Soomlased ise ütlevad selle kohta: säänto suomi iske taas. Ehk Soome on täiesti ametnike riik, kus ametnikel on palju suurem võim ja volitused sekkumaks eraisiku ellu.
P.S see tädike, kes sunniviisiliselt testima viidi-tehti seda kuna alustatud oli menetlust (karantiini rikkumine) ning taheti selgeks teha kas ta on nakatunud ja seega võinud ka teisi nakatada ehk viirus levitada. Tehti seda, et jõuda järele viiruse levimisele


Ma ei võtaks väga tõsiselt neid eestlaste halamisi meedias, kuidas esimese lapsenutu peale soome lastekaitseametnik lapse ära võtab. Taoline seltskond oskab väga kenasti intrigeerida ja asju näidata endale soodsas valguses. Eestlaste maine Soomes pole just ülearu kõrge ja seda põhjusega. Küllap antud meediasse läinud tegelased jätsid midagi ütlemata, selles ma ikka kahtlen, et seal iga ametnikutädi piiramatut võimu omab. Nagu näitas see Sirepuu juhtum, muhu saavad need, kes seda ise norivad.

Seega, kui Soome politsei teid peatab ja jõuab peagi kummikinnaste ja plaastrite aegumistähtajani autoapteegis, siis tänage endamisi neid eestlast lollakaid, kes painutavad sealseid seadusi ja arvavad, et midagi ei juhtu.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1733
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas maksipoiss »

Kriku kirjutas:Üks vana läks nii segi, et kukkus laskma

Kiirreageerjate koer tegi selle tüübi jalgadest ja kätest korraliku hakkliha.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 39981
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

https://epl.delfi.ee/artikkel/93384883/ ... sid-aastas

Ullikesed terroriseerivad häirekeskust.
Peale lollimängimise on seal päris suur hulk peast põrunuid, kes lihtsalt amokki jooksevad.
Pealtnägijas oli mõni aeg tagasi lugu ühest Tartu ullikesest, kes harrastas politsei taolist tillitamist.

Stiilinäide:

„Tere, häirekeskus kuuleb. Mis on juhtunud?” „Mind ajab oksele, et Nõukogude Liit hävitati,” vastab vaevatud meeshääl teisel pool toru. „Kas piltlikult ajab oksele või reaalselt oksendate?” küsib päästekorraldaja osavõtlikult. „Päris reaalselt ajab oksele.” Päästekorraldaja eesmärk on otsustada, kas välja tuleks saata politsei, kiirabi või päästkomando, ja ta uurib: „Kas te soovite siis kiirabi või Nõukogude Liitu tagasi?” Mees mõtleb hetke ja vastab löödult: „Nõukogude Liitu tagasi, jah.” Kõne lõppeb tõdemusega, et häirekeskus ei saa seekord abiks olla.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36341
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Kriku »

Laagna tee võidusõitjad said 10 ja 3 aastat: https://www.err.ee/1608222832/kohus-saa ... taks-vangi
Walter2
Liige
Postitusi: 3955
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Walter2 »

Kas järgneb ka elamisloa tühistamine (või tühistub see iseenesest 10 aasta jooksul kui värd vanglaleival on?) koos riigist koju saatmisega?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36341
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Kriku »

Kohtupsühhiaatria ekspertide hinnangul ei olnud mullu detsembris Tartu ülikooli peahoone, kaks puukuuri ja veranda süüdanud mees võimeline oma tegudest aru saama ega neid juhtima. Seetõttu saatis Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Silva Rood kriminaalasja kohtusse taotlusega kohaldada isiku suhtes psühhiaatrilist sundravi. Kohus arutab kriminaalasja 11. juunil kinnisel istungil. Mees viibib praegu kinnipidamisasutuses.

Sündmused hakkasid hargnema 22. detsembri varahommikul, kui automaatne signalisatsioon andis märku tulekahjust Tartu ülikooli peahoones, samuti edastati info põlengust häirekeskusele ülikooli valvekeskusest. Kohtueelse uurimise käigus on tuvastatud, et mees süütas kell 5.26 Tartu ülikooli peahoone, visates kabineti aknast sisse süütevedelikupudeli. Sealt edasi pani sama mees põlema kesklinnas Struve tänaval asuva maja veranda ning Tammelinnas Elva tänaval ja Ropka linnaosas Kirsi tänaval asuvate majade puukuurid. Kannatanud polnud süütajaga varem kokku puutunud.

Kriminalistide, uurijate ning prokuröri pingutuse tulemusel peeti veebruaris Põlvamaal elav keskealine ja varem karistamata mees kinni.
https://tartu.postimees.ee/7255704/eksp ... -tahendust
Saarmas
Liige
Postitusi: 108
Liitunud: 03 Apr, 2020 21:19
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Saarmas »

mäger kirjutas:Tahtest olenematu ravi peab vastama seaduse järgi järgmistele kriteeriumitele:

patsient peab olema psüühilise seisundi tõttu ohtlik enesele ja/või teistele
ravita jätmine ohustab patsiendi ja/või teiste elu ja/või turvalisust
muu psühhiaatriline abi ei ole küllaldane

Osad eelpool nimetatud lood lähevad sinna alla küll.

Ütleks, et ei pruugi sugugi minna nende tingimuste alla. Riigikohus on nimelt ohukriteeriumit sisustanud nii, et oht (inimesele endale või teistele) peaks väga tõenäoliselt realiseeruma kohe või lähitulevikus. Selliste juhtumite puhul, kus inimene elab ühiskonnareeglitele mittesobivat eluviisi, ei ole kohtupraktika järgi kinnisesse asutusse paigutamine lubatav. Ainult vahetult realiseeruda võiv oht endale või teistele on kaalukeeleks.


Fucs kirjutas:2021 aastal "Enam kui 1800-le pakutakse erihooldekodu teenust"?
Ja nüüd loeme ülevalt uuesti 2013 lõpu ja 2014 alguse olukorda....

Ma natuke tõlgiks neid numbreid. Nimelt AS Hoolekandeteenused ei ole ainus teenusepakkuja (kuigi on kõige suurim neist). Selliseid erihoolekandeteenuseid, kus inimesed on ööpäevaringse järelevalve all osutatakse 01.05.2021 seisuga 2274 teenusekohal: https://sotsiaalkindlustusamet.ee/sites ... skohad.pdf Selles osas väga nõus, et järjekorra likvideerimisega ei ole paljude aastate jooksul hakkama saadud - hetkel peaks järjekord ööpäevaringsetele teenusteel olema midagi 600 inimese kanti.

See 5000+ number seal andmetes on ilmselt kõik erihoolekandeteenused kokku (toetatud elamise ja kogukonnas elamise teenus nt, kus ei ole ööpäevaringselt töötaja kohal).
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15540
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Fucs »

Saarmas kirjutas:
Fucs kirjutas:2021 aastal "Enam kui 1800-le pakutakse erihooldekodu teenust"?
Ja nüüd loeme ülevalt uuesti 2013 lõpu ja 2014 alguse olukorda....

Ma natuke tõlgiks neid numbreid. Nimelt AS Hoolekandeteenused ei ole ainus teenusepakkuja (kuigi on kõige suurim neist). Selliseid erihoolekandeteenuseid, kus inimesed on ööpäevaringse järelevalve all osutatakse 01.05.2021 seisuga 2274 teenusekohal: https://sotsiaalkindlustusamet.ee/sites ... skohad.pdf Selles osas väga nõus, et järjekorra likvideerimisega ei ole paljude aastate jooksul hakkama saadud - hetkel peaks järjekord ööpäevaringsetele teenusteel olema midagi 600 inimese kanti.

See 5000+ number seal andmetes on ilmselt kõik erihoolekandeteenused kokku (toetatud elamise ja kogukonnas elamise teenus nt, kus ei ole ööpäevaringselt töötaja kohal).

Just.
Tabel on võimas, aga kui noppida sealt välja erihoolekande teenuse osutajad ja erihoolekande patsientide/hoolealuste kohtade arv, siis läheb kõvasti nukramaks.
Ja kui sealt veel omakorda noppida välja "Ööpäevaringne erihooldusteenus ebastabiilse remissiooniga isikule", siis läheb juba päris nukraks.
Ja aina nukramaks läheb, kui veel omakorda neid väheseid kohti maakonniti vaadelda... (mis muidugi ei ole põhiprobleem, abivajajad võivad optimeeritud süsteemis hoolekannet saada ka paaris üleriigilises erihoolekande keskuses)
Hoolekanne2021.png


Nagu ma eelpool üritasin kirjutada, siis nö "rahuliku haiguskuluga" hullukeste, dementsete jms diagnoosiga inimestega võivad kaaskodanikel küll erineva raskusastmega probleemid tekkida ja olla, aga need ei ole nö "kriitilised" ning on tavaliselt siiski taluvuspiire mitteületavad ja/või ajutised. Siia peaks kuuluma enamus allolevatest häiretest
F10-F19 Psühhoaktiivsete ainete tarvitamisest tingitud psüühika- ja käitumishäired
F30-F39 Meeleoluhäired
F40-F48 Neurootilised, stressiga seotud ja somatoformsed häired
F50-F59 Füsioloogiliste funktsioonide häirete ja füüsiliste e. somaatiliste teguritega seotud käitumissündroomid
F60-F69 Täiskasvanu isiksus- ja käitumishäired
F70-F79 Vaimne alaareng
F80-F89 Psühholoogilise arengu häired e. psüühilise arengu spetsiifilised häired
F90-F98 Tavaliselt lapseeas alanud käitumis- ja tundeeluhäired

Põhiline probleem (minu vähesel ja piiratud kogemusel) on osade F60 - F69 ja F72 - F79 gruppi kuuluvate täiesti ebastabiilsete psüühikahäiretega isikutega ja skisofreenikute või suure osa skisoidsete luulude (F20 - F29) jms all kannatajatega, kes vajavad tegelikult erihoolekande teenuseid.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36341
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Kriku »

Terrie Moffitt:
Kuidas on looduse-kasvatuse arutelu mõjutanud seisukohti kuritegeliku käitumise kohta?

Meie arusaamad antisotsiaalse käitumise põhjuste kohta on kõikunud ühest otsast teise nagu pendel – kord käitumise põhjuseid täielikult geenide arvele kirjutades, kord seda keskkonnategurite ja kasvatuse süüks ajades. 17. sajandi filosoof John Locke uskus keskkonnategurite täielikku mõjusse, kirjutades, et sündides oleme justkui puhtad lehed ning õpime elu jooksul selgeks erinevad käitumismustrid, ka halvad. 19. sajandil tegi kriminoloogia rajaja Cesare Lombroso ettepaneku, et halvad inimesed lihtsalt sünnivad halbadena ning neid võib ära tunda silmade, kõrvade, hammaste ja kulmude kuju järgi. 1960. aastatel, pärast seda, kui John Watson ja B. F. Skinner biheiviorismile aluse panid, oli pendel tagasi keskkonnategurite poole pöördunud.

Debatid muutusid tuliseks 1980. ja 90. aastatel. Teadlased hakkasid avaldama uuringuid kaksikutest ja lapsendatud lastest Skandinaavias, mis paistsid viitavat kuritegeliku käitumise geneetilisele ülekandele vanemalt lapsele. See valas arutelu tulle ainult õli juurde. Kuid need uuringud tegid ka selgeks, et rohkem kui poolt antisotsiaalse ja kriminaalse käitumise variatsioonidest ei olnud võimalik geneetikaga seletada ning need uuringud esitasid esimesed tõeliselt kindlad tõendid kuritegevuse sotsiaalse ülekandumise kohta peredes. Sellest ajast peale on peaaegu üheselt kokku lepitud, et kuritegeliku käitumise juured on peidus nii geneetikas kui keskkonnategurites.

Aga te arvate, et neil on midagi puudu olnud. Oskate te seletada, mis see on?

1990. aastate alguses teadsid kriminoloogid, et meeste antisotsiaalne käitumine on kõige ilmsem noorukieas: kuritegevuse kõver tipneb 16-20. eluaastate vahel ning aheneb kolmekümnendates ja neljakümnendates. Samuti teadsid nad, et vähem kui 10% meestest sooritab üle poole kuritegudest.

1993. aastal avaldasin ma hüpoteesi, et kuriteokõvera tipp peidab kaht erinevat gruppi inimesi, kelle põhjused kuritegelikuks käitumiseks on erinevad. Üht gruppi nimetasin ma «eluaegseteks rikkujateks». Need on inimesed, kes ilmutavad äärmuslikku ja sageli vägivaldset antisotsiaalset käitumist, mis algab varajases lapsepõlves ning jätkub täiskasvanueas. Ma arvasin, et nad on vähemus, vähem kui 10% ning geneetilised tegurid koos raske lapsepõlvega mängivad nende käitumises suurt rolli. Teine rühm, keda nimetasin «kriminaalseteks noorukiteks», näitab sarnast antisotsiaalset käitumist, kui nad on umbes 18aastased, kuid nad kasvavad sellest välja. Ma arvasin, et selle rühma käitumise põhjuste juurde geneetika ei kuulu. Ma eeldasin, et selliseid inimesi on üsna palju ning et teismelised, kes midagi kuritegelikku ei tee, on haruldased.

Kuidas sellist hüpoteesi testitakse?

Selleks peab aastaid inimesi jälgima, et eluaegseid kurjategijaid ja noorukitest kriminaale tuvastada. Ideaalis sünnist kuni viiekümnendateni, mõõtes antisotsiaalseid käitumisviise kogu selle aja vältel. Oleme seda teinud Dunedin Cohorti uuringus, kus on jälgitud 1000 uusmeremaalast alates nende sünnist 1972. ja 1973. aastatel ja kes praeguseks on hilistes neljakümnendates. Viimastel aastatel oleme kasutanud ajupilte ja uusi tehnikaid kogu genoomianalüüsist, et sügavamale kuritegevuse bioloogiasse süübida.

Mida te ajusid uurides avastanud olete?

Kui me eelmisel aastal Dunedini uuringus osalejate ajusid uurisime, leidsime, et enamikul neist, kes olid lapsepõlves olnud rikkujad, ei olnud ebatavalised ajud. Kuid inimestel, kelle antisotsiaalne käitumine algas lapsepõlves ning püsis kogu täiskasvanuea, oli mõnes ajukoore osas vähem hallollust. Neid piirkondi on ka varem eesmärgile suunatud käitumise, emotsioonide ja motivatsiooni reguleerimise põhjal antisotsiaalse käitumisega seostatud.

Kas te väidate, et need inimesed sündisid teistsuguste ajudega?

Seda on keeruline öelda. Kui oleksime nende ajusid juba lapseeas skaneerinud, võiksime öelda, kas kõrvalekalded ajustruktuuris olid seal juba enne nende kuritegelikku elu. Kuid see tehnoloogia ei olnud tol ajal kättesaadav. Hiljutisem ajupiltide tegemine selliste laste ajudest, kes käituvad kuidagi tähelepanuväärselt või ebaloomulikult – lapsed, kes teevad teistele haiget ja kes seda ilmselt ei kahetse – on paljastanud sarnaseid kõrvalekaldeid. Seega on võimalik, et sellised ajustruktuuri erinevused on eluaegsetel kurjategijatel olnud kogu aeg. Meie uuringu püsikurjategijatel kippus olema ka raske lapsepõlv, mis aju arengut muuta võib. See teeb pildi hägusemaks.
Kuni 2007. aastani oli Suurbritannias lähenemine nimega «kõik kuriteod kohtu alla», mis tähendas, et politseiametnikel oli korraldus vahistada kõik alaealised kurjategijad, kes nende tähelepanu alla sattusid ning pea kõik neist jõudsid ka kohtusse. Täna on politseipoliitika radikaalselt muutunud ning Suurbritannia politseiametnikel on luba paljud noored õigusrikkujad kohtust ja vanglatest oma äranägemise järgi eemale saata. See aitab noortel vältida karistusregistrisse sattumist, annab neile ruumi muutuda ning aitab neil tööd leida. On vaid väike grupp inimesi, kes peab seaduse täielikku jõudu tunda saama – see sõnum on õiguskaitsesse jõudnud.

Kas see tähendab, et me peaksime need inimesed võimalikult kauaks luku taha panema?

See on kõige tähtsam küsimus. Hetkel on see tõesti see, mis peab juhtuma, et avalikkust kaitstuna hoida. Kuid ühiskonnad ei ole praegu nii palju energiat püsivate ravi- ja rehabilitatsiooniprotokollide arendamiseks antisotsiaalsete inimeste jaoks panustanud, kui seda on tehtud näiteks vanglate puhul. Tõhusaid ennetusprogramme on väga vähe. Meie töö viitab sellele, et tee püsivale kriminaalsusele saab alguse lapsepõlvest. See peaks olema hea aeg midagi ette võtta, sekkumiste teel koolidesse ja koduellu. Ennetusprogrammide kallal käib pidev töö, kuid selles ollakse alles lapsekingades.
https://teadus.postimees.ee/7281933/kai ... apsepolves

Alglugu: https://www.newscientist.com/article/mg ... -of-crime/
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist