Venemaa majandus ja sanktsioonid I

Kõik käimasolevast sõjast
Suletud
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Kriku »

EE tuletab meelde, et esimest korda pärast II ms kasutas Saksamaa relvajõude välismaal rohelise välisministri Fischeri ajal:
Saabuvatest muutustest andis märku juba järgnev aasta, kui roheliste välisminster Joschka Fischer langetas ajaloolise otsuse saata Saksa väed Kosovosse. Esimest korda pärast teist maailmasõda viis Saksamaa oma väed piiri taha. NATO sekkus jõuliselt Serbia vastu, et hoida ära kosovlaste etnilist puhastust.

Nüüd siis on roheliste erakonna mõõdukat tiiba esindaval liidril võimalus kantsleriks saada ning vähemalt tema välispoliitilised seisukohad näivad olevat tervemõistuslikumad kui CDU uue juhi omad:
„Kui Saksamaa hääl kaotab välispoliitikas oma mõju – olgu see Ukraina küsimuses või Nord Stream 2 asjus –, hävitab see Euroopa,“ ütleb Baerbock. Just jõuline suhtumine Venemaasse ja Hiinasse eristab teda ja seekaudu rohelisi kõigist teistest Saksamaa poliitilistest jõududest. Berliini senine välispoliitika on seadnud Saksamaa ekspordivõimekuse väärtusküsimustest kõrgemale, kuid rohelised on valmis seda dogmat murdma.

Eelarveülejäägist, mida on CDU hoidnud veel kirglikumalt kui meil Reformierakond, saaks roheliste valitsemisajal möödanik. Riigipoolset alainvesteerimist heidab konservatiividele ette ka ülejäänud eurotsoon, mis on nii mõneski mõttes Saksa rahanduspoliitika ohver. Saksamaa vajab hädasti investeeringuid nii rohetehnoloogiatesse, et vabaneda üha enam kivisöele tuginevast energiamajandusest, kui ka infotehnoloogiasse, kus Saksamaa lonkab mõlemat jalga.

Nende seisukohtade sümbioos väljendub jõulises vastuseisus Venemaa gaasijuhtmele Nord Stream 2. Samuti suhtub Baerbock kriitiliselt Merkeli eestvedamisel sõlmitud Euroopa Liidu investeerimislepingusse Hiinaga. Ükski teine erakond Saksamaal ei ole söandanud sellist seisukohta võtta.

Baerbock on suutnud patsifistidest rohelised isegi NATOt toetama tuua. Ehkki ta ei toeta kahe protsendi SKT kulutusmäära, leiab ta selgesõnaliselt, et NATO ja kasvavad kaitsekulud on oluline osa Lääne väärtusruumi turvamisel. Rohefundamentalistide meelehärmiks suutis Baerbock parteiprogrammi isegi lisada rea, mis tunnistas selgesõnaliselt NATO asendamatut rolli Euroopa julgeoleku tagamisel. Sotsioloog Wolfgang Streeck on nimetanud rohelisi CDU taimetoitlaste osakonnaks. Olukorras, kus konservatiivide tsentristlik poliitika on olnud populaarne, ent näitab selgeid väsimise märke, pole selline paiknemine kaugeltki halb.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/9336 ... ntliparija
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

See Omski haigla juhataja,keda suu pidamiseks ülendati hiljem oblasti tervisejuhiks on nüüd juba kaks päeva teadmata kadunud.Tegemist siis haigla juhiga,kuhu sattus Navalnõi peale mürgitamist kaheks päevaks.
Väidetavalt olevat mees hakanud oma elu eest kartma,sest kaks tema asetäitjat(erakorralise meditsiiniosakonna juht ja peaarst on juba kahtlastel asjaoludel surnud,viimati suri jaanuaris haigla erakorralise meditsiiniosakonna juht.
Mehe naine olevat maininud,et koos taheti minna Türki puhkama,mees saanud isegi ja sõna oblasti kubernerilt.
Kaduma läks mees kaks päeva varem,kui läks kala-jahiretkele.Mehe mootorratas olevat leitud aga meest mitte.
Feigini sõnul on piirkonnas palju väikesi kalarikkaid sügavaid järvi ning võimalik,et uputati kuskile järve või soomülkasse.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Hodorkovski esines täna Europarlamendi ees.Teemaks Venemaa inimõigused ja Läänes olevad Venemaa rahad ja kuidas Vene luureorganid kasutavad Lääne poliitikuid,ajakirjanikke ja ärimehi,kas otseselt EL ja NATO töösse sekkumiseks või rahapesuks.Mees toob ära ka riik riigi kaupa nimed ja nende sidemed.Huvitavalt on nimekirjast väljas Eesti poliitikud,kuigi näiteks Toomi Jana ja ka osaliselt Eesti ärieliidist oleks nimekirja kanditaadid.
Läti kohta mainitakse lausa mitut nime,kusjuures just Lätis pesitseb Balti riikidest suurim nn.fondide kogus,mille kaudu mõjutatakse poliitikat ja pestakse raha.Riias on näiteks vendade Kovaltšukide kinnisvarad(Putleri rahakotiks kutsutud isikud).Leedus mainitakse konkreetselt eks-välisministrit.
Nimekirja sakslastest,prantslastest,kreeklastest,itaalastest,austerlastest,tšehhidest,jne. riikidest ei hakka ma siia panema,kuulake ise videost.
Tundub,et mees on peale tema poolt toetatud opositsioonilise liikumise sulgemist alustamas isiklikku vendetat Putleri ja tema Lääne sõprade vastu.
Musta huumorina mõjub see,et mees loeb üles ka konkreetselt EL parlamendi saadikuid,kellest mõni on näiteks eeskujuna esile toodud,kui rahvuslased ja EL bürokraatiavastased ka meie poliitikute poolt.
Hodorkovski toob ära ka mitme luureoperatsiooni eesmärgid,rahastused ja selles osalejad.Ilmekaks näiteks on erioperatsioon itaalaste ja prantslaste omavahel tülli ajamise katse.
Kõnekas on ka selle sakslase-austerlase case,kes nüüd haitunud aga Hodorkovski sõnul kükitab Moskvas GRU kaitse all.Tegemist on selle finantsgeeniusega,kelle püramiidiskeem aasta poolteist tagasi kokku kukkus.Hodorkovski loeb ette tema tegevuse ja milliseid võimalusi ta omas aitamaks Vene rahapesu ja võimalike koostööpartnerite otsimiseks nii Saksamaal,Austrias kui ka Ungaris.
Mehel peab oplema väga tugev julgeolek selja taga,pakun,et nii USA eriteenistused,kui ka britid(mees on ise Suurbritannias) on väga hõivatud tema turvamisel.
https://www.youtube.com/watch?v=bB6RoXdnxtk
Viimati muutis kaugeltuuriv, 10 Mai, 2021 15:54, muudetud 3 korda kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Kriku »

kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Huvitav on see,et Hodorkovski viitab otseselt Merkeli valitsuses istuvale Vene spioonile.
Eraldi mainitakse seal Jakunini tegevust Saksamaal ja tema fondi toimetamisi.Hodorkovski peab Jakuninit lausa Vene luuregrupi juhiks selles riigis,kokku pidavat Saksamaal töötama üle 200 Saksamaale sisse imbunud Vene luurajat.
Jakunin oli ju omalajal ka Savisaare suur sõber......
Kreeka on muidugi eesrinnas igasugu altkäemaksude osas,ametnikud ja poliitikud lihtsalt müüvad seal infot ja mõjuvõimu venelastele.
Küpros(teatud tuntud rahapesumasin) on aga sellega kuulsaks saamas,et venelastele teeb teeneid ja takistab rahapesujuurdlusi lausa riigi peaprokurõr isiklikult.
Kasutaja avatar
Siki
Liige
Postitusi: 1262
Liitunud: 09 Juun, 2020 14:29
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Siki »

kaugeltuuriv kirjutas:See Omski haigla juhataja,keda suu pidamiseks ülendati hiljem oblasti tervisejuhiks on nüüd juba kaks päeva teadmata kadunud.Tegemist siis haigla juhiga,kuhu sattus Navalnõi peale mürgitamist kaheks päevaks.


Täna võis uudistest lugeda, et tuli ise metsast välja. Oli jahiretkel lihtsalt eksinud.

https://www.delfi.ee/artikkel/93382053/ ... usana-ules
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas nimetu »

Huvitavalt on nimekirjast väljas Eesti poliitikud,kuigi näiteks Toomi Jana ja ka osaliselt Eesti ärieliidist oleks nimekirja kanditaadid.

Võib-olla pole lihtsalt kõige uuemaid või kindlamaid andmeid nende nimede välja toomiseks. Vanad kalad (näiteks Eedik) pole enam pildil ja uute tegijate sidemed pole veel välja tulnud. Ma ei imestaks kui Toom, Kõlvart ja Co on kaudselt kuidagi lõa otsas.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1742
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas maksipoiss »

nimetu kirjutas: Ma ei imestaks kui Toom, Kõlvart ja Co on kaudselt kuidagi lõa otsas.

Need ei pea lõa otsas olema, need ajavad kremli asja vabatahtlikult ja hea meelega.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Runkel »

Tšehhi laskemoonalao juhtumist ja reaktsioonidest kirjutab Päevaleht:
Mis läks valesti?
Ainult et teised liitlased ei järginud meie eeskuju. Tšehhid said NATO-lt, Euroopa Liidult ja suurematelt liitlasriikidelt küll toetusavaldusi ning Venemaale viibutati n-ö deep-concern-näppu, aga ükski lääneriik ei jõudnud diplomaatide väljasaatmiseni. Seetõttu küsis peaminister Kaja Kallas nädal tagasi Euroopa Liidu juhtide mitteametlikul kohtumisel Lissabonis nördinult, mis juhtus.

Mis siis valesti läks? Keegi ei kahtle tšehhide esitatud tõendites, et kahe hukkunuga plahvatuse korraldas just GRU. Tõendid on veenvad, kinnitasid Eesti Päevalehele mitu asjaga üksikasjalikult kursis inimest.

„Teistelt riikidelt saadud toetus ei ole tõepoolest olnud eriti tugev, aga ma kardan, et oleme ise selles süüdi,” ütles Eesti Päevalehele Tšehhi välisluureteenistuse UZSI endine asedirektor Jan Poudarek.

Näiteks teatas Tšehhi avalikult Kremli-meelne president Miloš Zeman, et plahvatusel võib olla ka muu põhjus. Seejärel ütles peaminister Andrej Babiš, et tegemist ei olnud riikliku terroriaktiga – seda väidet ta siiski tagantjärele parandas. Tšehhidel on enne sügisesi valimisi omamoodi poliitiline kriis ja vahetult enne diplomaatilise tüli lahvatamist vallandati senine välisminister.

Poudarek tõi esile, et nii mõnedki Euroopa riigid ei taha Venemaad pahandada, sest loodavad siiamaani nendega häid ärilisi suhteid. „Osa valitsusi toetavad jõuliselt ettevõtted, mis on väga huvitatud Venemaa-sõbralikust suhtumisest.” Ta tõi eraldi esile naaberriik Poola üllatavalt leiget reaktsiooni.
„Suurim õppetund, mida meilt õppida, võiks Eestile olla: ärge jamage välispoliitikaga,” sõnas Lipavský. Kõigest kaks nädalat pärast Venemaaga diplomaatilise tüli lahvatamist osales Tšehhi suursaadik Moskvas võidupüha paraadil. „Balti riikide saadikud seal ei osalenud. Teie olete meiega solidaarsed, aga meie teiega mitte. See on äärmiselt häbiväärne.”

Me räägime sõjalistest operatsioonidest NATO territooriumil. Sellistele asjadele tuleb jõuliselt vastata.

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul sai Venemaa pärast nii ebaõnnestunud reaktsiooni NATO ja EL-i liikmesriikidelt sõnumi, et „davai, paneme edasi”. „Selline reaktsioon või õigemini reaktsiooni puudumine hämmastab mind. Tundub, et see, mis toimub Ida-Euroopas, ei ole nii oluline kui see, mis toimub vanemate liikmesriikidega,” lausus Ilves.
Tšehhid puterdasid. Britid oma juhtumi asjus, lugesin kuskilt, toimetasid fokuseeritult, kuigi neilt oli ju vaid avalikkusele ja liitlastele sõnum highly likely. Kuluaarides ja spetsametite ringis olid nad edukad. Vene diplomaate-luurajaid saadeti nii EList kui ka Nato riikidest välja. Tšehhi juhtum on tõsine tagasilöök, valus on Visegradi rühma poliitkorrektsus. Kas keegi Bulgaaria puhul üldse teemat tõstaks?
https://epl.delfi.ee/artikkel/93423067/eesti-mures-nato-uhtsuse-parast-mis-juhtuks-kui-venelased-laseksid-ohku-meie-radari
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas kana tagumik »

Bideni administratsioob vabastas NS2 nö katuseettevõtte igasugustest sanktsioonidest.

Lennake nüüd peale, õigustajad ja väljavabandajad.


https://edition.cnn.com/2021/05/18/poli ... TKu9BpXbH0

Peamine motiiv - mitte rikkuda suhteid Saksamaaga.

Postimehe arvamusartikli sisu: https://arvamus.postimees.ee/7251662/ka ... 1595271886 vingerdatagu ja väänelgu , kuidas tahes, aga muule maailmale paistab see NS2 vabastamise lugu eeskätt putini võiduna. Saksamaa ei huvita mitte kedagi. Viimases lauses peksab Orlova täiesti segast, võrdustades trumpistid ja putinistid , mingi eriti idiootse väitega. Bideni plaanitud kohtumine putiniga olevat trumpistide teene. (Kohtumine nimelt lepiti kokku bideni administratsiooni poolt).
Viimati muutis kana tagumik, 19 Mai, 2021 14:56, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Gideonic »

See küll sitt uudis
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

https://www.youtube.com/watch?v=yHRATceu3fk
Huvitav žüzee Venemaa naftamüügist ning rohepõõrde esimestest "viljadest" Venemaa jaoks.
Jutt hakkab Soomest ja Nestest ning tõdetakse,et numbritest lähtuvalt on Soome hakanud väga kiirelt oma ostukoguseid vähendama.Ning mitte ainult Covidi mõjul.Asi on Soome riigi pikemas strateegias,millega nüüd on ka Neste liitumas.Viimane lausa tahtvat ühte torujuhet sulgeda ebarentaabluse pärast ning plaanib muutuda taastuvenergia tootjaks.Kes viitsib võib vaadata ka numbrid üle.
Küll aga kirjutan siia numbrid kogu maailma müüdud nafta osas.
Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on Venemaa naftaeksport kukkunud 20,5%.
Mistõttu on hakatud pakkuma oma naftat odavamate hindadega,kui see URALI-indeks tegelikult hetkel on.
Huvitav on see,et tootmine ei ole sama tasemel kukkunud,kõigest 7,8 protsenti,mis tähendab,et kas toodetakse pottidesse või proovitakse tõesti müüa odavamalt,kui indeks.
Nafta toob Vene eelarvesse iga neljanda taala.
Esimene kvartal tõi ka miinuse võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga,Venemaa riigieelarvesse jäi tulemata 5,4 miljardit taala.Minu mälu järgi oli eelmise aasta esimene kvartal aga pärris korraliku miinusega,siis oli see hinnasõda saudidega.Nii,et kahe aasta kokkuvõttes võrreldes 2019 aasta esimese kvartaliga võib olla päris kopsakas.
Kokkuvõtvalt selle aasta esimene kvartal tõi 20 protsendilise languse ainuüksi nafta ja gaasi müügi sissetulekutes.
Juttu on ka planeeritavast süsinikumaksust riikidele,kes ei ole EL liikmed ja kelle süsiniku % tooteprotsessis hakkab ületama lubatud limiite.Päris korralik kirves tuleb Venemaa metalli,väetise ning naftatööstuse kaela(autokütused,plast ning ka otsene gaasi ja naftatootmine).Audiitorfirmade sõnul on Venemaa tootmine mitmekordselt suurema süsiniku jalajäljega,kui näiteks saudidel.Edasi hakkab juba ahel,kuna metalli,väetiste,jne.tootjad kasutavad energiaallikana Venemaa sisendeid.Mis omakorda tõstab süsiniku protsenti ning seega ka tulevast maksu Vene peamistele eksportartiklitele.Viimases osas esineb minu meelest Kudrin,kes ütleb,et Hiina turg sisuliselt kümmnekonna aasta pärast Vene gaasile,kivisõele ja naftale hakkab kukkuma.
Võimalik,et eksportallikatest tulenev sissetulekute vähenemine ja sellest tulenev majanduslik surve riigieelarvele on põhjuseks,miks opositsiooniga alates tänasest on hakatud arveid õendama.Teatakse,et vähenev raha hakkab esile kutsuma sotsiaalseid rahutusi ja parem oleks pead enne ära lõigata.Nimelt täna tehakse Navalnõi organisatsioonile haaranguid.
Väidetavalt olevat vendadele Rotenbergidele antud Kremlist korraldus sondeerida pinda EL juhtriikides,selleks,et teada saada kuidas võib mõjuda "sula" Venemaa poliitikas ning millised on sanktsioonide likvideerimise tingimused nende poolt.
Just selle tõttu ei olevat nn.vaenlaste nimekirja pandud näiteks Poolat ja Baltikumi,sest esimene on muutunud juba nii mõjukaks,et suudab oluliselt mõjutada EL sisepoliitikat ning meid,kuna meie olevat lakmuspaberiks Skandinaaviale ja Saksamaale.Britid aga jäeti välja selletõttu,et lihtlabaselt kardetakse oligarhide varade külmutamist,kui veel brittidele siga keeratakse.
Rotenbergidel on teatavasti Soome kodakontsus,sissesõidukeeld on neil ainult USA-s.
Üks vendadest olevat külastanud hetkel opositsioonijuhi kohale konkureerivat Hodorkovskit.Londonis.
Feigin Live saate sõnul edastatud EL välispoliitika juhi poolt järgmised tingimused.
1.Ukraina sõja lõpetamine ning oma jõudude väljaviimine Donbassist.Loobumine sekkumiseks Ukraina siseasjadesse.
Küll aga pakutud siin ka präänikut,nimelt Krimm staatus tuleb lahendada Ukraina-Vene läbirääkimiste alusel.
2.Endiste Kesk-Euroopa sotsmaade siseasjadesse mittesekkumine ehk teisisõnu EL-is olevate Kesk-Euroopa maadest näppude eemalehoid ning igasugune agressiivne tegevus Baltikumi suunal tuleb koheselt lõpetada.
3.Valgevene rahva õigus valida endale ise vabalt juhtkond,ilma,et Venemaa sekkuks.
4.Kohene Venemaa opositsiooniliidrite vabastamine ning nende tagakiusamise lõpetamine,tagades neile aus osavõtt valimistel.
5.Venemaa ajakirjandusvabadus ning selle taastamine.
Selle saate info taustal näib Hodorkovski esinemine Europarlamendi ees hoopis uues valguses.Hodorkovski esines võimaliku opositsiooniliidrina ning hiljem kohtus kuluaarides ka EL juhtkonnaga.Võimalik,et seal arutati Rotenbergide tulevast külaskäiku ning temapoolseid nõudmisi Venemaa sisepoliitika osas.
Sisuliselt nõutud Venemaalt sanktsioonide peatamise tingimuseks Venemaa Russki Miri poliitika lõpetamist ning Euroopa Nõukogu tegevliikme käitumist vastavalt ühinemistingimustele.
nn.Sõjapartei olevat peale selle uudise jõudmist Kremlisse väga vihaseks saanud ning lubanud neid,kes selliseid samme veelkord ette võtavad(oligarhe,kes kuuluvad Putleri siseringi) koheselt karmilt karistada.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Ega toru valmimine ei tähenda seda,et müügimahud kuidagi kasvavad.Kui nad isegi hetkel ei müü läbi selle Nord Stream 1 täismahuga,siis kahe toru puhul jagatakse asi pooleks ja maht jääb täpselt samaks mis praegu.Ainukesed kasusaajad on ehitusega seotud vene oligarhid,kessaavad oma ehitusraha kätte aga Gazpromil tuleb edasisest eksplutatsioonist tulenev kahjum hiljem kuidagi katta.
Hetkel aga toru ehitus seisab,kuna Taani rohelised andsid asja kohtusse.
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas hjl85 »

Akf kaugeltuuriv: kui need punktid tõele vastavad siis nõuti Venemaalt sisuliselt oma välispoliitika ja prioriteetide nullist ülesehitamist ning fookuse uueks seadmist.
Kuid makse EL-i välistele riikidele seoses CO2-ga siis selles kahtlen sügavalt, sest sellisel juhul lendaksid lakke kõikide metallide hinnad mida kasutatakse el autode tootmiseks, päikesepaneelide jne jne jne. Sisuliselt meeletu hinnatõus kogu EL-i majanduses. Ning lisaks USA poolsed tariifid.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Kilo Tango »

kaugeltuuriv kirjutas:...
Huvitav on see,et tootmine ei ole sama tasemel kukkunud,kõigest 7,8 protsenti,mis tähendab,et kas toodetakse pottidesse või proovitakse tõesti müüa odavamalt,kui indeks.
...


Minu teada (võin eksida) on naftaga nii, et kui see pumpamine on juba käima pandud, siis ega seal eriti mahu reguleerimise võimalust ei ole. On suhteliselt binaarne värk - naftat kas pumbatakse või läheb kogu kaev plommi alla ja selle hilisem dekonserveerimine on kulukas. Seetõttu on odavam tihti pumbata lattu ja isegi uusi ladusid rajada, kui kaeve kinni panna.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist