REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

Halb, kuid ootuspärane uudis: India tüvi tundub leviku põhjal Suurbritannias olevat nakkavam kui Briti oma:
Briti valitsus plaanib viimastest pandeemiapiirangutest loobuda juuni lõpus, kuid osa teadlaste sõnul võib ülinakkava India viirustüve levik sellele kriipsu peale tõmmata. Aprillis kahanenud nakatumisnäitajad on taas kasvama hakanud ja päevas lisandub jälle üle 3000 uue juhtumi.

Valitsuse eksperdikomisjoni liige, Cambridge’i nakkusteadlane Ravi Gupta ütles esmaspäeval, et arvud viitavad uue nakkuslaine algusele. „Tänu suurtele vaktsineerimisnäitajatele kulub sellel lainel esilekerkimiseks arvatavasti rohkem aega, mis võib tekitada mõneks ajaks eksliku turvatunde,” ütles Gupta BBC-le. Kasvu põhjuseks peetakse Indiast pärinevat viirustüve, mis põhjustab praegu Suurbritannias kolmveerandi kõigist uutest juhtumitest.
https://epl.delfi.ee/artikkel/93609037/ ... amise-ohtu
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Vahepeal on pildile tulnud ka Vietnami tüvi. Sarnaste omadustega (parem nakkavus kui originaalil).
Näib, et selline 50+M elanikku mingil alal on piisav, et "oma mudel" koroonast tekitada.
Imestan, et Venemaal sellist veel tekkinud pole.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Vahepeal on pildile tulnud ka Vietnami tüvi. Sarnaste omadustega (parem nakkavus kui originaalil).
Selle kohta on siia juba postitatud, India + Briti tüve rekombinatsioon: viewtopic.php?p=671977#p671977
toomasv
Liige
Postitusi: 488
Liitunud: 07 Aug, 2014 17:52
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas toomasv »

Saan küll aru, et kirjutada foorumisse, kus admin otsustab, milliseid lauseid pidada väideteks, milliseid aga millekski muuks, mis sest et lausete kirjutaja on arvanud, et need on ainult arvamused, on mõttetu, kuid ikkagi teema lõpuks viide. Teie, Kriku, ei peaks kohe kindlasti seda kuulama, sest vaadata pole seal midagi, sama kehtib ka kõigi Teie jüngrite kohta. Te ei peaks oma päeva ära rikkuma. Meditsiinidoktor on ju kindlasti rumalam kui Teie.
Viide. https://www.youtube.com/watch?v=ScZUrLr9BZE
Jah, Feiginisse võib suhtuda mitmeti, kuid tähtis ei ole Feigin, vaid saatekülalised. Kohe üsna alguses ütleb ta, et praeguseks on jõudnud teadlased sinnamaani, et nad on selle viiruse genoomi üksipulgi lahti võtnud ja leidnud sealt hulgi asju, omadusi, mis viitavad sellele, et loomulikul teel ei ole viirus muteerunud ja selliseid huvitavaid omandusi saanud.
Tähtis, 5.22 toob ta välja ühe põhilise, valgu, mis vastutab viiruse pooldumise eest, kõikidel teistel sama tüüpi viirustel on see lõige ühte moodi, kuid ainult selle viirusel on see teistmoodi, spetsiaalselt selline, et saaks kinnituda inimrakule. See on meelevaldne tõlge, kuna ei ole vene keele keemiaväljenditega väga kursis, teine tema poolt toodu on see, et hiljuti avastasid Taani teadlased viruses aminohappe järjestuse, mida lihtsalt looduses ei esine, see on kunstlikult tehtud. Need on ainult kaks näidet, mida ta toob, tõendeid sellest et viirus ei ole arenenud loomulikul teel, läbi looduslike mutatsioonide, on veel rohkem.
Seal on muidugi palju muid huvitavaid fakte ja asju, mida ta välja toob, väga hariv, kui tahad teada saada midagi uut. Jah, ise olen vaadanud tema eelmisi intervjuusi ja tema intervjuud on üks paljudest põhjustest, miks ma arvan teistmoodi, kui siin foorumis propatud admin Kriku lähenemine. Sest asi ei ole ju ainult genoomis, asi oli ka ju selles, kuidas see viirus äkitsi levima hakkas, plahvatuslikult jne. Nii need asjad tavaliselt ei käi, toon kasvõi näite spetsiaalselt mulle toodud HIV viiruse kohta, kus kokkuvõtvalt võttis see muteerumine, loomulik, aega peaaegu sada aastat, kuid jätame selle, igal juhul aitäh sellele, kes viite pani, oli huvitav lugemine.
Seega, kes tahab see kuulab, kes tahab, see mitte. Leida võib ka tema eelnevaid intervjuusi, kus ta toob ka lisaks muid huvitavaid fakte ja lähenemisi. Muidugi on see ainult vene keelt valdavaile, diktsioon on tal kehva ja teadlasena on tal omad nö “naljad”, omamoodi suhtumine mõningatesse asjadese.

NB. muidugi võib selle postituse siit minema visata. Ei solvu.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

toomasv kirjutas:Saan küll aru, et kirjutada foorumisse, kus admin otsustab, milliseid lauseid pidada väideteks, milliseid aga millekski muuks, mis sest et lausete kirjutaja on arvanud, et need on ainult arvamused, on mõttetu, kuid ikkagi teema lõpuks viide.
Lugejad on ikka teksti, mitte mõtete lugejad. Mida teie kirjutades mõtlete, seda ma ei tea. Mina tõlgendan teie teksti nii, nagu see kirjutatud on. Kui teile tundub, et teid pidevalt valesti tõlgendatakse, siis võib-olla tasub teil alustada eneseväljendamise oskuse lihvimisest.

toomasv kirjutas:Teie, Kriku, ei peaks kohe kindlasti seda kuulama, sest vaadata pole seal midagi, sama kehtib ka kõigi Teie jüngrite kohta. Te ei peaks oma päeva ära rikkuma. Meditsiinidoktor on ju kindlasti rumalam kui Teie.
Tiitel ei tee mitte kedagi targemaks ega rumalamaks. Aga muidugi on mul muud teha, kui juutuubi videoid kuulata-vaadata. Kui midagi väärib avaldamist, siis see ka avaldatakse kirjaliku tekstina, mitte juutuubis, kus seda on palju raske jälgida ning tsiteerida ning kus suuline esitus tingib paratamatult ebatäpsusi.

toomasv kirjutas:Jah, Feiginisse võib suhtuda mitmeti, kuid tähtis ei ole Feigin, vaid saatekülalised. Kohe üsna alguses ütleb ta, et praeguseks on jõudnud teadlased sinnamaani, et nad on selle viiruse genoomi üksipulgi lahti võtnud ja leidnud sealt hulgi asju, omadusi, mis viitavad sellele, et loomulikul teel ei ole viirus muteerunud ja selliseid huvitavaid omandusi saanud.
Tore on. Ootame nende tulemuste avaldamist eelretsenseeritavas teaduskirjanduses.

toomasv kirjutas:Sest asi ei ole ju ainult genoomis, asi oli ka ju selles, kuidas see viirus äkitsi levima hakkas, plahvatuslikult jne. Nii need asjad tavaliselt ei käi
Järjekordne jama. Käivad küll. Nakkushaiguste plahvatuslikku levikut on dokumenteeritud vähemalt alates Justinianuse katkust.
richard
Liige
Postitusi: 1089
Liitunud: 28 Sept, 2006 21:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas richard »

Kriku kirjutas:
toomasv kirjutas:Sest asi ei ole ju ainult genoomis, asi oli ka ju selles, kuidas see viirus äkitsi levima hakkas, plahvatuslikult jne. Nii need asjad tavaliselt ei käi
Järjekordne jama. Käivad küll. Seda on dokumenteeritud vähemalt alates Justinianus katkust.


Pandeemia hakkab levima linnast kus ainsana terves riigis uuritakse vastavas instituudis just koroonaviiruseid. Kus piirkonnas (terves Hubei provintsis) pole ühelgi nahkhiirel ega nn. vaheperemeheks oletatud loomadel leitud isegi sarnaseid viiruseid. See tundub nagu lotovõit?

SARS-CoV-1 puhul oli ju asi lihtne ja selge. Ei mingeid vandenõuteooriaid. Vaheperemehel leitud viirus ei erinenud sellisel kujul inimesel levivast viirusest.

Praegu on aga raiuvad kinnisilmi grupp inimesi täpselt samamoodi ilma ühtegi vettpidavat tõendit omamata, et viirus levis loomalt. Eriti häirib mind Delfi faktikontroll kes selgelt ühele teooriale on meelestatud.

Peasüüdlaseks peetavat Mojiangi kaevanduses elavatelt nahkhiirelt leitud lähim viirus RaTG13 ei ole mõningate teadlaste arvates siiski SARS-CoV-2 otseseks muutumiseks võimeline (see vahe on samasuur nagu oleks 14-kordne erinevus inimese ja šimpansi vahel). Otsitud on aasta aega paaniliselt vaheperemeest keda pole siiani leitud. Hiina teadlased lükkasid söödaks ette soomuslooma, kuid siin valitses rahvusvahelisel tasandil teadlastes üksmeel: leitud viirus on siiski liiga kauge. Meedia (ka Eesti meedia) jõudis muidugi pangoliini juba risti lüüa. Ja ka mõnes foorumis sattusid häbiposti kui kahtlesid selles. Nüüd on see muidugi juba unustatud teema. Aasta hiljem võib öelda, et vaheperemehe teooria on täna endiselt kõigest üks teooriatest. Ilmselt on juba tuhandetes proove võetud erinevatelt Hubei provintsi elajatelt. Hiinlased raiuvad endiselt, et on võimalik looduslik mutatsioon RaTG13-sest (viiruste genoomid on avalikud: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore/NC ... port=fasta vs https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore/MN ... port=fasta). 2012 nakatus RaTG13 viirusega 3 inimest Moijangi kaevanduses, seda viirust uuriti Wuhani viroloogiainstituudis edasi. Seega me teame kindlasti vähemalt ühte kohta kus Wuhani piirkonnas RaTG13 asus. RaTG13 ja SARS-CoV-2 suurim erinevus on muide furiini lõikekoht! RaTG13-ga nakatunud kaevurite viirusel seda polnud. Isegi meie endi kohalikud Tartu teadlased on märkinud, et "Üllatav oli aga see, et furiin lõikas SARS-CoV-2 ogavalgu motiivi eriti hästi" (https://www.nature.com/articles/s41598-020-74101-0.epdf). Kuidas ja kas just see RaTG13 muutus ülinakkavaks, mille ogavalk seob end efektiivselt inimese ACE2 ja neuropiliin-1 retseptoritega - seda me endiselt ei tea. Kõik väited nahkhiirelt, vaheperemehelt või laborist on täna pigem sama väärtusega. Kui uskuda USA "luureandmeid" siis ennegi on sealt instituudist lekkeid olnud. Eks igaüks otsustab ise mida ta õigeks peab.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

richard kirjutas:SARS-CoV-1 puhul oli ju asi lihtne ja selge. Ei mingeid vandenõuteooriaid. Vaheperemehel leitud viirus ei erinenud sellisel kujul inimesel levivast viirusest.
2003. aastal sai see selgeks ulukiliha turgude kammimise järel. Seekord ei olnud nii palju õnne. Sarnaseid viiruseid kirjeldati nahkhiirtel alles 2005.

LISATUD: https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_ ... f_evidence

richard kirjutas:Hiina teadlased lükkasid söödaks ette soomuslooma, kuid siin valitses rahvusvahelisel tasandil teadlastes üksmeel: leitud viirus on siiski liiga kauge. Meedia (ka Eesti meedia) jõudis muidugi pangoliini juba risti lüüa. Ja ka mõnes foorumis sattusid häbiposti kui kahtlesid selles.
Minu esiletõst. Vaevalt küll.
richard
Liige
Postitusi: 1089
Liitunud: 28 Sept, 2006 21:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas richard »

Kriku kirjutas:
richard kirjutas:Hiina teadlased lükkasid söödaks ette soomuslooma, kuid siin valitses rahvusvahelisel tasandil teadlastes üksmeel: leitud viirus on siiski liiga kauge. Meedia (ka Eesti meedia) jõudis muidugi pangoliini juba risti lüüa. Ja ka mõnes foorumis sattusid häbiposti kui kahtlesid selles.
Vaevalt küll.


No neid artikleid oli ju terve meedia täis ka meil. https://menu.err.ee/1034058/pangoliini- ... paastmises

Kirjuta googlesse "soomusloom koroona" ja kui loed neist esimesed 10 artiklit läbi siis ilmselt usud juba täiesti 100% seda versiooni.

https://www.google.com/search?q=soomusloom+koroona
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

See käis foorumi häbiposti kohta, parandasin algset postitust. See, et soomusloom alguses ajakirjanduse poolt suure õhinaga üles korjati, on õige.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4088
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Some »

Paistab, et murdepunkt selles osas käes, et vaktsineerimisaegu jagub juba pea igale poole ja põhiprobleemiks saab olema leida kellele sutsakas sisse panna. Täna hommikul oli 4500 vaba aega, homme-ülehomme lubati veel 15000 aega lisada.
an2
Liige
Postitusi: 1405
Liitunud: 04 Dets, 2020 9:25
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas an2 »

Kriku kirjutas:
toomasv kirjutas:Sest asi ei ole ju ainult genoomis, asi oli ka ju selles, kuidas see viirus äkitsi levima hakkas, plahvatuslikult jne. Nii need asjad tavaliselt ei käi
Järjekordne jama. Käivad küll. Nakkushaiguste plahvatuslikku levikut on dokumenteeritud vähemalt alates Justinianuse katkust.


David Quammeni raamatut "Hüpe" lugenuna viitaks, et viirus peab kuskil piisavalt pikalt podisema, et muutuda inimesele nakkavaks. Praegu sellist kohta leitud pole. Ja kui nakkav variant valmis, siis praeguses avatud maailmas pole levikuga probleemi. Eriti, kui algul eitatakse kõike. SARS-1-ga oleks läinud sama moodi, kui Covid-19-ga, sest Hiina eitas probleemi aga hiljem siiski alustas koostööd ja tulemuseks oli ainult maksimaalselt 2000 hukkunut. Ja praeguseks on viirus jäljetult kadunud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

an2 kirjutas:David Quammeni raamatut "Hüpe" lugenuna viitaks, et viirus peab kuskil piisavalt pikalt podisema, et muutuda inimesele nakkavaks. Praegu sellist kohta leitud pole.
Maa-ala, millel sarnased viirused ringlevad, on väga suur. Jah, praeguseks ei ole teada, kus konkreetselt muutus viirus teisi imetajaid ja inimesi nakatavaks ega vist sedagi, kas sellele eelnes faas, mil inimesed küll nakatusid, kuid viirust ise ei levitanud. Aga see polnud vähemalt 2016. aastaks teada ka näiteks MERS-i kohta:
https://virologyj.biomedcentral.com/art ... 016-0544-0
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7087374/

Esimesed ettejuhtuvad viited, mul pole praegu aega sellega rohkem tegeleda.
AMvA
Liige
Postitusi: 3543
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas AMvA »

an2 kirjutas:
Millisest SARS-i laboris ülekandumisest akf kirjutab, ma ei tea, aga isegi kui see tõesti nii on, siis on kindlasti rohkem juhtumeid, kus nahkhiirte viirused on looduses inimesele üle kandunud.


akf Kriku isegi ei kaalu võimalust, et laboris hullati viirustega ja üks pani õnnetult plehku.


Viiruste uurimine laboris on normaalne tegevus. Maailmas on ilmselt mitmeid, kui mitte kümneid kus uuritakse näiteks ebola viirust. See, et see viirus Wuhani laborist jalga lasi on liiga lihtne järeldus.
an2
Liige
Postitusi: 1405
Liitunud: 04 Dets, 2020 9:25
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas an2 »

AMvA kirjutas:
an2 kirjutas:
Millisest SARS-i laboris ülekandumisest akf kirjutab, ma ei tea, aga isegi kui see tõesti nii on, siis on kindlasti rohkem juhtumeid, kus nahkhiirte viirused on looduses inimesele üle kandunud.


akf Kriku isegi ei kaalu võimalust, et laboris hullati viirustega ja üks pani õnnetult plehku.


Viiruste uurimine laboris on normaalne tegevus. Maailmas on ilmselt mitmeid, kui mitte kümneid kus uuritakse näiteks ebola viirust. See, et see viirus Wuhani laborist jalga lasi on liiga lihtne järeldus.


Kõik õige aga nagu eespool richard viitas on covid-19 genoomis selliseid unikaalseid lõike, mis ei viita selle evolutsiooniliselt päritolule, sest need osad puuduvad teistes covid viirustes.
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3344
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Madis Reivik »

an2 kirjutas:Kõik õige aga nagu eespool richard viitas on covid-19 genoomis selliseid unikaalseid lõike, mis ei viita selle evolutsiooniliselt päritolule, sest need osad puuduvad teistes covid viirustes.


Paluks viide, väide on väga ambitsioonikas ja huvitav !
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 24 külalist