Varustusevestid, MOLLE-vestid, rakmed, chestrigid

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
tornio
Liige
Postitusi: 71
Liitunud: 13 Mär, 2013 13:48
Kontakt:

Re: Molle taktikalised vestid

Postitus Postitas tornio »

Võib-olla murran sisse lahtisest uksest, aga pole märganud et keegi sellist lahendust varem kasutanuks. Nimelt tegin endale EKV rakmetest ja Galvi-Linda suure seljakoti rihmadest minimalistliku chestrigi. Eesmärk oli null-maksumusega kandesüsteem millele mahuks ainult hädapäraselt vajalik ja samas säiliks juurdepääs frentsi taskutele ning võimalus kasutada seljakoti puusavööd nii, et see ka reaalselt koormat kannaks.
Vaja läheb: rakmevöö ja -traksid, rakmetega komplektis kaasa tulevad 2 imelikku klõpsakat (eraldi fotol), 2 korda GL seljakoti rihm, veidi teipi. Fotodel on selguse huvides molletaskud maha võetud, jäid käändpeaga nuga ja cat mis kinnituvad mollevabale ruumile.
See on ainult üks võimalik lahendus mingile konkreetsele vajadusele! Pole mõtet hakata järjekordset vest vs. rakmed vs. chestrig tillipikendust aretama. Asjalikud küsimused "miks nii?" on loomulikult teretulnud.
Manused
rakmed 3.jpg
rakmed 2.jpg
IMGP0831.JPG
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Molle taktikalised vestid

Postitus Postitas Madis22 »

Pistiklukud seljakoti all hõõruma ei hakka?
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
tornio
Liige
Postitusi: 71
Liitunud: 13 Mär, 2013 13:48
Kontakt:

Re: Molle taktikalised vestid

Postitus Postitas tornio »

See hirm oli ka endal. Proovitud raskust täis väikese GL patrullkotiga ja ühe suure, raamiga kotiga. Ei hakanud segama, isegi ei tundnud et midagi kuskil oleks. Minul jäävad pandlad abaluude alla, kott toetub vastu keha puusadel ja turjal. Trakside pikkuse regullimise võimalus peab aga olema (vähemalt rinna ees), et vastavalt riidekihi paksusele vööd üles-alla tõsta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Molle taktikalised vestid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui te pole mingid eriüksuslased või eriti spetsjomm jalaväe vennad (nt snaiprid), siis ei ole neid plaadikandjaid mõtet vaadata, osta tuleks ikkagi "täisvest" millest kergemat kaalu vajava ülesande jaoks võetakse plaate välja.

Optikaga vendadel võib küll juhtuda, et plaadikandjaga ainult õnnestubki täpselt lasta - need täisvestid kajastuvad kohe lasketäpsuses, sest ei õnnestu võtta vajalikku mugavat laskeasendit. Samuti ei pruugi optikaga sobida kokku üldotstarbelised kiivrid (nt BW Gefechtshelm).

KV pakutavat Gevatexi vesti soovitada ka ei julgeks, võrreldes tuntud tootjate/armeede omadega jätab suht haltuura mulje (sama probleem on ka muude Gevatexi asjadega) ning keskmisest pikemale Eesti mehele liiga napp (nt selg kipub paljaks). Eks iga algus ole raske - jalgratta leiutamise asemel oleks ehk võinud snitti võtta näiteks Bundeswehri soomusvestide disainist, mis minuarust üle prahi tase on (sakslased kulutasid hullu raha selle leiutamiseks ka).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Molle taktikalised vestid

Postitus Postitas Roamless »

Kapten Trumm kirjutas: KV pakutavat Gevatexi vesti soovitada ka ei julgeks, võrreldes tuntud tootjate/armeede omadega jätab suht haltuura mulje (sama probleem on ka muude Gevatexi asjadega) ning keskmisest pikemale Eesti mehele liiga napp (nt selg kipub paljaks). Eks iga algus ole raske - jalgratta leiutamise asemel oleks ehk võinud snitti võtta näiteks Bundeswehri soomusvestide disainist, mis minuarust üle prahi tase on (sakslased kulutasid hullu raha selle leiutamiseks ka).
Et oleks nagu ikka faktitäpsus ja mitte tühi laksimine, siis faktid on järgmised:

Gevatex toodab täpselt selliste jooniste järgi ja kasutab materjali, mida KV poolsed tellijad ette annavad. Seega haltuurast on asi siiski kaugel. KV on ka väga nõudlik tellija. Seda näitab ka Gevatexi poolne vestide tagasivõtmine ja üleõmblemine. Seal oli kuuldavasti teemaks KV joonistel lisaõmbluse puudumine. Aga praegu Gevatexi vestid kestavad. Skaudid põrkavad nendega rahulikult ringi.

Rääkides tootedisainist, siis sa võid küsida Eesti Kaitsetööstusliidu omade või ka mõne uue disaini arendaja enda käest palju on tootedisaini ajal jauramist ja läbiproovimist. Gevatex küll tootedisainis erinevalt Galvi Lindast ja mitmes teisest ei osale, aga kui KV midagi hangib, siis tehakse alati proovitööd. Artikkel uute toodete disainist on loetav ka viimasest Sõdurist https://issuu.com/sodur/docs/sodur_0616/30 . Artikkel on küll promovas toonis, aga päris tühja kohapealt kirjutatud pole.
Areneb riik, areneb ka KV koos Eesti tootjatega.

KV lahingvesti saab ju õlgadest ja külgedelt päris korralikult järgi lasta. Kui tõesti ei mahu ja selg jääb paljaks, siis on pigem kandja enda füsioloogia ikka oluliselt hälbinud tervislikust eluviisist.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
puhh
Liige
Postitusi: 87
Liitunud: 20 Okt, 2004 20:08
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Varustusevestid, MOLLE-vestid, rakmed, chestrigid

Postitus Postitas puhh »

Kas vahepeal on toimunud arenguid GL vesti all vöö osas. Kas kannata vööd siis millist soovitada. Ja mida vööle panete ?
K.T.
Merlindp
Uudistaja
Postitusi: 5
Liitunud: 28 Aug, 2020 21:49
Kontakt:

Re: Varustusevestid, MOLLE-vestid, rakmed, chestrigid

Postitus Postitas Merlindp »

Tere kõik!

Näen, et siin on teemasid seinast seina. Mul on aga konkreetne küsimus Tasmanian Tiger Chest Rig MK II kohta, mis on mõeldud justkui AK salvede jaoks, aga mahutab ka 1 taskusse 2 M4 salve. Kas kellelgi on? Plussid ja miinused? Kuhu panete drop- pouchi ja kas oleks võimalik lisata külge ka lahingvöö chest rigi külge?

Soovitate või pigem ei?

Head!
ints999
Liige
Postitusi: 248
Liitunud: 05 Sept, 2012 16:09
Kontakt:

Re: Varustusevestid, MOLLE-vestid, rakmed, chestrigid

Postitus Postitas ints999 »

Miks sa tahad panna chestrigi külge lahingvöö? Vöö peaks olema ikkagi täiesti eraldiseisev asi ehk tõesti vöö, mitte olema chestrigi küljes. Kui chestrig on pandud õigele kõrgusele siis on sul alakõht paljas ja kõhule sa ju ometi vööd ei pane :)
Ise kasutan sarnast asja ent nö puhta Mollega ehk ainult aluspind kuhu olen ise taskud lisanud. Julgen soovitada küll.
Kasutajanimi
Liige
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Juul, 2007 2:40
Kontakt:

Re: Varustusevestid, MOLLE-vestid, rakmed, chestrigid

Postitus Postitas Kasutajanimi »

https://www.uktactical.com/p-18853-warr ... ticam.aspx

Meil oli üks kord Sirgalas ühe veoauto peal grill koos grill-lihaga. Oleks ära kulunud.

Isegi taktikaline õllepudelitasku on küljes.
Ahf
Uudistaja
Postitusi: 14
Liitunud: 09 Nov, 2011 17:22
Kontakt:

Taktikaline-, Lahing- ja Mollevest ning Plaadikandja - Rakmed ? Kus mida ?

Postitus Postitas Ahf »

Tervist.
Jagaks ehk keegi head nõu 🙂
Olen aastake kaitseliidu liige olnud ja peaks hakkama vaikselt varustust enda järgi nüüd kohendama.
Juba esimesest päevast alates on pinnuks silmas olnud mul kaitseliidu rakmete ja kuulivesti kooslus. Ei saa ma neid ei üksteise peal ega all kanda ega üldse kuidagi olla ega liikuda.
Et võiks alustada sellega.
Aga netis ringi surfates tekib segadus. Kooslus molledest, molle vestidest, lahingvestidest, taktikalistest vestidest, rakmetest ja plaadikandjatest.
Ei saa kohe üldse aru, kus mida kasutada ja kas need on üksikesemed või mingi asi koos teisega koosluses või kuidas see käib 🙂
Ehk siis, kui ma missile ei lähe ning käin ainult liidu vormis väljaõpetel ja soov/huvi on oma perset kaitsta, KUI peaks midagi venti kunagi viskama, mis oleks kõige mõistlikum mul soetada ?
Saan aru, et plaadikandja on siis reaalselt ainuke, mis tegelikult on kuulivest ja kaitseb ka kuuli eest ? Aga kas on ka selliseid, mis asendaks/ ühendaks selle ka rakmetega ?
Mille jaoks kasutatakse siis Molle- Lahing- ja Taktikalisi veste ?
Et mis vahe nendel neljal on ? (Taktikaline-, Lahing ja Mollevest ning Plaadikandja)
Tänan kannatlikuse eest 🙂
mongol
Liige
Postitusi: 1296
Liitunud: 13 Aug, 2008 21:58
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Taktikaline-, Lahing- ja Mollevest ning Plaadikandja - Rakmed ? Kus mida ?

Postitus Postitas mongol »

Taktikaline/lahing/mollevest on sama asi erineva nimega. St varustuse kandmiseks mõeldud vest, ilma igasuguse ballistilise kaitseta.
Kuulivest on kas kerge või raske sõltuvalt oma kasutusotstarbest, ehitusest ja materjalidest. Kerge üldiselt täitsa tavalise riidekattega, mõeldud riiete või plaadikandja all kandmiseks üldiselt (kaitseb vähem kui killuvest oma kevlari vms pinnalaotuse tõttu). Raske on pigem selline, mis on rohkem killuvest koos plaatide lisamise võimekusega (too digilaiguline kobakas, mida sa ilmselt tead). Ägedamatel saab kaela, küünarvarte, kubemekaitse ka lisada.
Plaadikandja ongi plaatide kandmiseks kuulivesti pealt, kannatab ka varustuse kinnitamist.
Üldiselt on rakmete asemel vestilahenduse lisana ka lahingvöö kasutusel, sest no ei mahu kama vestile ära, embleemid ja langevarjumärgid ja muu taoline. Lisaks võimalus raske vest maha võtta, samas säilitades killukaitse ja esmase salvevaru+med.pakikese vöö peal.

Rakmed on okei, kui üksuse suunitlus on kaitse, mitte hardcore DA (ehk siis see, mida enamik kaitseliitlasi end unenägudes kujutab tegevat sõjaolukorras). Mugavam on jah vestiga, aga vajadust tegelikult tava-ainil selleks pole. Fotodel pole tacticool ka, muidugi.

Isiklikult eelistan killukat+plaadikat+vööd või kerget kuulivesti+plaadikat+vööd. Killutabamuse oht on kõige suurem enivei, kuuli otsetabamused pigem erandid, samas on raske vestita ootamatusse olukorda sattudes ka kolm-neli salve, veepudel ja med.kit käepärast.

Utreeritult, arvamusi ja nägemusi on erinevaid.
professional retard
Valdemar
Liige
Postitusi: 48
Liitunud: 28 Juul, 2020 19:54
Kontakt:

Re: Taktikaline-, Lahing- ja Mollevest ning Plaadikandja - Rakmed ? Kus mida ?

Postitus Postitas Valdemar »

akf Herem rääkis Põhjakonnal, et sügisest tulevad KL-le selle koha pealt mingid uued asjad. Mõtlesin ise ka midagi mugavamat hankida, aga nüüd otsustasin, et ootan ära ja vaatan mis tuleb.
davidsoniharald
Liige
Postitusi: 1000
Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
Kontakt:

Re: Taktikaline-, Lahing- ja Mollevest ning Plaadikandja - Rakmed ? Kus mida ?

Postitus Postitas davidsoniharald »

Rakmed haruta laiali ja jäta alles ainult vöö koos salvetaskute, kahe pauna ja veepudeli taskuga. Tühja salve tasku on ka vajalik. Seda kasuta siis lahingvööna, kus on sisuliselt ainult lahinguks vajalik: salved, prillid ja veidi pudi-padi. Kuulivest tõmba võimalikult kõrgele, et ei istuks vöö peal koguaeg. Vähem tähtsad asjad pane patrullkotti.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Taktikaline-, Lahing- ja Mollevest ning Plaadikandja - Rakmed ? Kus mida ?

Postitus Postitas ruger »

See, mida vaja võiks olla, tuleb välja UKR sõja kogemustest. Loomulikult on ka seal lipp-lipi ja lapp-lapi peal lahendusi. Paljudel üksustel on ka kogu varustus üksustel ühtne. KL puhul peaks ja võiks jääda väljaantava varustuse piiridesse. Kuigi kui võimalust on siis võib ka võimalus olla hankida muud. Arvestama peab, et erinevat värvi tegumoega varustus/riietus muudab KL sõduri ka rohkem sihtmärgiks. Ühtne digilaik on selles osas neutraalsem. Kui hakkad hankima siis proovi säilitada varustusel ühtset neutraalset värvitooni. Samas, kui on konflikt siis kantakse kõike, mida saada on. Samuti kannab võimalik vastane sarnaseid mundri-varustuskombinatsioone. Selge, et KV/KL varustus ei ole kunagi ideaalne ja kõikidele sobiv. Riik on ette näinud siis tuleb seda kanda. KL muidugi saab veidi valida. Konflikti ajal kantakse muidugi kõike. Aga hea varustus üldjuhul ei ole odav-eriti UKR sõja valguses, mis kõik laod on tühjaks teinud ja tarneajad on kuudes, kui ka siis saad. Samas on see sõda pannud kõik tootjad oma valikut laiendama ja valikut on, kui otsida. Hoidu odavtootjatest nagu Mil-Tec või muud algselt odavamana tunduvatest tootjate toodetest. Suhtle oma üksuse liikmetega või ka siin foorumis ehk saab abi ja soovitusi. Kindlasti on nende hulgas tegelasi, kes on oma vitsad kätte saanud või kes omavad tooteid, mida ei kasuta ning saaksid osta odavamalt. Väike seljakott kindlasti(patrullkott).

Mollevest-üldjuhul tavaline molle ribadega kaetud võrkriidest(et kergendada ja hingavana hoida)vest, mis käib eest luku ja klambritega kinni. Seljal kantakse tihti veetaskut-camelbak näiteks. Ei oma ballistilist kaitset.
Taktikaline (lahing)vest võib olla vest, millel pole tänapäeval levinud molle kinnitusi. Näiteks South African chest rig, millel ees salvetaskud.

Chest rig on kaalumistväärt lahendus. Enamus on lisatavate või eemaldatavate taskutega. Lisaks on osa tooteid ka plaadi/plaatide lisamise võimalusega. Nii on võimalus teha plaadikandja, säilitades samas chest rigi omadused. Näiteks Tasmanian Tiger Chest Rig MKII koos lisatava back paneliga.
Seljal kantakse tihti veetaskut-camelbak näiteks. Ei oma eraldiseisvana ballistilist kaitset(kombinatsioonid).

Kuulivest on spetsiaalselt püstoli kuulide eest kaitseks mõeldud pehmetest kevlarpaneelidest vest. Mõeldud ainult ühe kuni mitme ca 9mm kuuli kinni pidamiseks. Sõltub vestist. Võimalik kanda riiete all peidus. Suuremat kaitset vaja siis tulevad plaadikandja või samale vestile lisatava(kui on võimalik) plaaditaskusse plaadi lisamisega. Või koos plaatidega plaadikandja peale panemisest. Võib mitte kaitsta kuuli eest-kuulivesti ja kevlarplaatide säilivusaeg on ca 5-7 aastat, mille järgi peaks need välja vahetama(tootja garantii lõppeb). Samas kantakse neid, ka peale seda sest see ei ole odav lõbu ja materjalide vastupidavus ei lõppe päeva pealt.
Metallplaat ja kevlar-erinevas modifikatsioonis alumiiniumi ja teiste materjalide jne vahe on see, et metallplaat ei kaota oma kaitseomadusi ka peale 5-7 aastat. Probleem on kaitsetaseme kasvades ka plaadi kaal. Kevlar-jäik plaat on tundlik põrutustele ja temperatuurile(hoiutingimustele).

Plaadikandja ei pruugi olla ballistilise kaitsega. Tihti molle platformiks, kuhu saab taskuid enda soovide järgi juurde kombineerida. Võimaldab kanda kuuliplaati/plaate, mis peaksid kaitsma elutähtsaid organeid-rinnaosas. Võib sisaldada ka ballistilist pehmet kevlar sisemust. Tavaliselt kantakse koos killu- või kuulivesti peal. Oleneb kombinatsioonidest ja mis lahendus kasutusel on, või saadaval. Kinnitatakse külgedelt või eest velcroga. Modulaarse platformina võidakse kanda ka ilma plaatideta. Tema kasutusmugavus on kiirus ja kaal(kergemad plaadid või ka raskemad plaadid suurema kuulikaitsega). Vahel kantakse ka ainult esimest plaati. Võib kasutada ka ilma killuvestita(sõltub plaadi omadustest). Seljal kantakse tihti veetaskut-camelbak näiteks. Auto rooli sa koos rakmetega ei istu. Plaadikandjaga aga küll. Või siis killuvestiga-ilma taskuteta. Soovitavalt SA plaatidega-stand alone, mis ei vaja(kuid on soovitatud) killuvesti enda all. Sõltub kõik kasutustingimustest ja olukorrast. Mitte SA plaadid vajavad enda all killuvesti, mis annab lisakaitse. Mida rohkem kaitsetaset kuuliplaatidel, seda raskemaks(kallimaks) nad muutuvad. Arvestama peab ka võimaliku laskeasendiga, kus lisatud taskud võivad segada nii relva kasutamist, kui enda liikumist. Õppusel võid kasutada ka ilma ballistiliste kaitseomadusteta samas mõõdus ja kaalus plaatide treeningversioone, mis ei karda põrutust ja ei kaota omadusi. Ehk siis harjutama peab võimaliku varustusega nii jooksmist, kui söösta-katan kombinatsioone. Samas tuleb selle olemasolevaga hakkama saada ka vajadusel 12-24h.

Lahingvöö on molle ribasid täis vöö, millele kinnitades erinevaid taskuid saab kombineerida enda käe järgi-nagu akf mongol mainis. Võimaldab kiirelt peale panekut ja maha võtmist. Sisaldab üldjuhul käsitulirelva-püstol, medkomplekti(lisa turnikeed), salvetaskuid salvedega püstolile, automaadile, tühjade salvede taskut-dump pouch, nuga ja veepudelit. Ei oma ballistilist kaitset(võimalikud erandid).

Lahingrakmed on lahingvöö, millel traksid ja võimalikud lisad(lisataskud). Ei oma ballistilist kaitset.


Minu valik oleks nagu ka akf mongol mainis: kuuli-killuvest, plaadikandja ja lahingvöö. Kui plaatide hankeks läheb siis eelista SA(stand alone) plaate.

Kui huvi on ja rahakott võimaldab siis võiks soovitada läbi mõelda ja hankida võimaliku teise plaadikandja-killuvesti-lahingvöö(medkit) komplekti omamise lisaks KV/KL oma. Seda siis võimaliku alternatiivkomplektina. Sest tagavarad loevad iga konflikti või kriisi ajal. Praeguse rahuaja tarnevõimekus on ka tihti nädalates ja kuudes. Samuti on siis võimalik rohkem kombineerida võimaliku komplektina, mida millal kasutada. Nagu akf mongol mainis siis KV/KL komplekt on mõeldud rohkem kaitsekomplektina, mitte DA(direct action-ründe) komplektina, kus oluline modulaarsus ja kiirus-kergus-kombineeritavus. Ja arvestama peab samuti, et KL ei ole kõik special forces, kes sööb telliseid ja peoga pillub padruneid, kui relv kasutuskõlbmatuks muutub. VG-d jne nende varustust jah kombineeritakse rohkem nagu SF oma. Selge soovitus-ära hangi orkide varustuse elemente, kui ei plaani omadelt tuld saada.

Kuna alles 1 aasta KL oldud siis vaata ja testi oma olemasolevat varustust eraldiseisvana ning komplektina. Mida rohkem sul varustust on küljes, seda vähem liikuvam sa oled ning väsid kergemini. See, mida teised üksuse liikmed juurde on hankinud, annab mingi pildi, mida võiks vaja olla. Aga enne kasuta ja leiad kasutamisel selgust, mida vaja võiks olla. Multitool, dump pouch(tühjad salved) ja pealamp peaks olema komplektis.

Turnikeed on selgelt asi, mida on vaja tagavaraks. UKR üksustel peetakse lahingutsoonis soovitavaks iga sõduri kohta 4 turnikeed. Läbi pakutavad meditsiinikursused kindlasti ja proovi juurde õppida. Läbi võimalikult palju meditsiini ja teisi koolitusi. Sest oskus abi anda ja saada, on kriisi/sõja korral tunduvalt kriitilisem. Kombineeri oma medkomplekt!!!


EDIT: Olemasoleva varustusega kombineeri lahendus nagu akf davidsoniharald soovitas.
Viimati muutis ruger, 03 Juun, 2023 23:33, muudetud 1 kord kokku.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Sakamoto
Liige
Postitusi: 212
Liitunud: 12 Mär, 2022 8:43
Kontakt:

Re: Taktikaline-, Lahing- ja Mollevest ning Plaadikandja - Rakmed ? Kus mida ?

Postitus Postitas Sakamoto »

Kaitsevägi on ka vastava liikuva pildi valmis teinud https://youtu.be/tfkXbqPDab8 ja Galvilindal on samuti, lihtsad pildid https://www.galvilinda.ee/product_info. ... uct_id=603
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist