Afganistan

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Päris kindlasti saame varsti näha, kuidas ISIS seab ennast A-stanis sisse, pommid lõhkevad ja Talibani mullad teevad kaamera ees suuri silmi ja on "diipli konsöörned".

ISIS oleks seal Talibani väga mugav võimalus läänt hoida kivivarvul, säilitades enda nägu ja vajadusel kõike eitades ("rakendame meetmed").

2001 eelsed sündmused polnudki nii ammu, Taliban kontrollis ka toona enamikku riigist. Ja siis ei paistnud sellist põhimõttelist vastuolu alkaiida ja Talibani vahel kuskilt. Pigem vaikne kooseksisteerimine, üks nüsis päid riigis sees ja teine väljas.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Runkel
Liige
Postitusi: 2831
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas Runkel »

Huvitav oleks teada Vene suursaadiku arvamust IS-K katsele pirukat jagada. Igatahes teatas reibas suursaadik peale Kabuli langemist talibide kätte, et kohe läks paremaks :) (millegipärast hakkasid ka vandid evakueeruma), nüüd peale veel krõbedamate meeste välja ilmumist, kas kostab, elu on veelgi paremaks ja lõbusamaks läinud. Kiire progress.
Eks USAl tuleb talibidega koostööd teha, kui Bideni juttu USA sõdurite ja kodanike tapmise eest ootab kättemaks tõsiselt võtta. Taliban kaotas kümneid võitlejaid (Aljazeera andmetel 28) eilses rünnakus. Kui hinnas talibid omade seas on, kas võetakse kättemaksu samuti tõsiselt, eks näis. Näib, et see katel läheb korralikult podisema.
dixci
Liige
Postitusi: 137
Liitunud: 09 Veebr, 2021 14:42

Re: Afganistan

Postitus Postitas dixci »

Huvitav, et Venemaa just mõni tund enne ISIS-K poolt korraldatavat rünnakut Kabuli lennuväljalt oma 500 inimest nelja Il-76 tüüpi transpordilennukiga ootamatult ära korjas. Neil oli ISIS-K poolt peagi plaanitava rünnaku kohta väga head luureinfot või siis lihtsalt hullu moodi vedamist.
Kasutaja avatar
wudu
Liige
Postitusi: 852
Liitunud: 05 Nov, 2005 21:47
Asukoht: Rakvere, Kondivalu
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas wudu »

Runkel kirjutas:Eks USAl tuleb talibidega koostööd teha, kui Bideni juttu USA sõdurite ja kodanike tapmise eest ootab kättemaks tõsiselt võtta. Taliban kaotas kümneid võitlejaid (Aljazeera andmetel 28) eilses rünnakus. Kui hinnas talibid omade seas on, kas võetakse kättemaksu samuti tõsiselt, eks näis. Näib, et see katel läheb korralikult podisema.
Et siis talibid jänkidega IS kallal, tadžikid Panjshayri orus saadetakse jänkide poolt maha jahtuma ja soovitatakse neil teha mingi kokkulepe Talibaniga?
Me oleme ju siin, et isamaad kaitsta. Aga prantslased on ju ka siin, et oma isamaad kaitsta. Kellel siis õigus on?
Erich Maria Remarque “Läänerindel muutuseta”
Runkel
Liige
Postitusi: 2831
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas Runkel »

Talibani valitsuse moodustamine annab ehk mingi indikatsiooni, kui "laiapindne" see saab olema või kui palju talibitel tuleb seda teistega jagada. Kabul langes küll kiiresti, aga võimu hoidmine on raskem, kui talibid koonduvad võimu kaitsele, siis regioonid jäävad kergemini teiste rühmituste kätte. Ei tea, kui innustunud nad on sisevaenlastega võitlemisest. Millalgi tuleb islamiemiraati ju ka ehitama hakata.
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Aljazeeralt artikkel kuidas afgaane puha petetud ja lääneriikide organisatsioonid ei evakueerigi kõiki oma kohalikke kaastöölisi. Kuidagi palju on sealkandis rahvast, kes kõik eeldavad, et lend läände oli palga sisse kirjutatud.
https://www.aljazeera.com/news/2021/8/2 ... line-looms

Taliban jätkab hetkel kaasamispoliitika kuulutamisega. Puštude kõrval aktsepteeritakse inimestena ka tadžikke ja usbekke. Teiste rahvus- ja usuvähemuste kohta midagi veel ei mainita.
https://www.aljazeera.com/news/2021/8/2 ... fghanistan

Artikkel Afganistaani uiguuridest, kes kardavad, et Taliban müüb nad Hiinale maha. Justkui usuvennad küll aga keda see varem seganud.
https://www.bbc.com/news/world-asia-58342790

Veel natuke ISIS-e K-versioonist. Nagu seal kombeks, kena kompott rahvuslikest, usulistest ja muudest huvidest. Talibaniga on nad nagistanud juba oma tekkimisest saadik, kuna mõlemad soovivad olla see kõige õigem sunni džihadiste koondav organisatsioon piirkonnas. Oma eriti verise ja fundamentalistliku islamikäsitlusega on nad atraktiivsed kõikvõimalike "väikeste talibanide" radikaalsemate liikmete jaoks. Viidatakse ka seostele Pakistani luurega, kuna toetusbaasid on mõlemal pool Durandi joont, nagu sealmail kombeks.
https://www.aljazeera.com/news/2021/8/2 ... p-aka-isil
https://www.csis.org/programs/transnati ... e-khorasan
https://www.thehindu.com/news/internati ... 132650.ece
https://www.hindustantimes.com/world-ne ... 29925.html
https://www.nationalsecurity.gov.au/Lis ... vince.aspx
kalvis
Liige
Postitusi: 992
Liitunud: 03 Aug, 2014 9:49
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas kalvis »

Turist 47 kirjutas:Aga, aru ma ei saa, et mis point on tahta täna "kaheteistkümnendal tunnil" amisid tappa.
Võiks mõelda, et (lihtne) vastus oleks - nad lihtsalt tahavad ja suudavad, seda teha.
Aga, lihtsalt niisama, ei toimu midagi, st. kes saab sellest kasu?

Seda, et bomber pauku teeb oli siililegi selge! Isegi CIA pani täpesse.
Miks? - Loomulikult selleks, et potensiaalsed pruudid ja muud Kabuli valitsuse kaasajooksikud ei pääseks põgenema.
Kokulepe mitte terrorit teha oli Talibani ja USA vahel aga IS puudus igasugune lepe. IS ja Talibani vahel läheb igal juhul arvete klaarimiseks, Taliban pole unustanud, kuidas IS tegelased tema võitlejaid üles poosid aga IS oleks väga vaja, et USA Talibani peale vihastaks. Terroritegu annaks hea võimaluse.

Kuigi Lääs täna väidab, et IS ja Talibani vahel tuleb suur kodusõda siis ei usu sellesse. Vägede erinevus on Talibani kasuks. Mõlemal on vaid marginaalne erinevus ideoloogias ning lihtne vajadusel kokkuleppele saada, kõik vaid võimu jagamises. Tõsi, kui IS juhid keelduvad truudusvandest siis juhtub nendega sama mis Nadzibullaga ja tuleb sõjaline konflikt (kiire ja lühiajaline).
Pantsiri oru kuninga saatus on lahtine - Talibani jaoks on tegu ikkagi reeturiga, sellise mehe truudusvandest jääks väheseks...
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: Afganistan

Postitus Postitas kana tagumik »

Meie siin loeme laipu ja ohime, afgaanidel on kõigest sellest sügavalt poogen, täna jälle kabuli lennujaama väravaid ummistatakse lootuses lennule pääseda või vähemalt lennukirataski kallistada.
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3343
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas Madis Reivik »

Hommikumaa vägevad. Afganistan: suurriikide surnuaed
14.07.2018

Vikerraadiost

Kes pole kuulanud see kuulaku. Tuleb välja et praegu toimuv pole midagi uut, mingi 8 keerd spiraalis lihtsalt..
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Sultan Erdogan ajab oma liini Talibaniga.

Nimelt käivat läbirääkimised, et Türgi aitaks Afganistaani uutel valitsejatel Kabuli lennujaama käimas hoida. Eelnevalt olla olnud jutt, et Türgi võtab täielikult lennujaama üle, kuid nüüd pakuvad taliibid varianti, et nemad vehivad relvadega aga türklased hoolitsevad logistika eest.

https://www.aljazeera.com/news/2021/8/2 ... n-in-kabul
Turist 47
Liige
Postitusi: 4370
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas Turist 47 »

Vähemalt Taliban on pärast plahvatusi kogunud/kogumas poliitilist profitit :
USAga suhted, kas just head, aga suhtlevad, teevad "koos" Ühiseid plaane tulevikuks.
Türgi, kes taliibidega asjaajamisest ei tahtnud midagi teada, peab läbirääkimisi. Taliban pakkus Türgile Kabuli lennujaama juhtimist. Kusjuured taliibid kaitseks, turvaksid, teeksid midagi veel.
Taliibe ergutatakse valitsuse moodustamisel, eriti häälekas oli Iraan.
USA, Liitlased, valmistuvad uuteks Islamiriigi võimalikeks rünnakuteks ja taliibid sebivad selle segaduse keskel ja nö. "on valmis ennast ohverdama, et kaitsta lääne sõjamehi."
Hiina ja Venemaa enda Talibani kesksest koostööst ei tee ammu saladust. Venelastel plaan ka India "kampa võtta", sellel on mingi foobia Hiina suhtes, aga küllap see muutub.
ÜRO ( UNHCR, ) ja WHO hädaolukorra tegelased tahavad teha A. -stanis kulutusi, aga selleks on vaja stabiilsust- st. Talibani, keda siis veel.
Eu riigid "peaaegu kiidavad Talibani, tema tänast mõõdukust" ( https://www.dw.com/en/kabul-airport-bom ... a-58996766 +seotud artiklid)
Nii, et kui seda ISIS-K ei oleks pommidega Kabulis olnud, tuleks ta välja mõelda, et kõik asjaosalised ennast hästi ja tegusana tunneks või umbes nii :(
Lihtsalt arvamus. Ei usu Heasse Talibani.
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: Afganistan

Postitus Postitas kana tagumik »

Tekkisid suht sarnased mõtted. Et miks üritatakse brüsselis ja berliinis ja njuujorgis ( üro peakorter) meeleheitlikult näha ja loota taliibide valituses midagi inimlikku. Justnimelt meeleheitlikku. Jätame kõrvale üldfilosoofilise lämina "inimene ikka loodab", siis praktikas on asi äärmiselt silmakirjalik ja inetu. Nimelt selle meeleheitliku lootmisega ei päästeta mitte afgaane ja selle elukesi vaid ikka iseeenast , sest muude stsenaariumite puhul on lääneriigid kasvõi näo säilitamise nimel "sunnitud afganistani ja inimesi päästma" - või noh, avalik surve kasvab meeletuks, kui riigijuhid ei liiguta. Tuletan meelde mingi kuu aja tagust palvekirja, millele Saksamaa koos teiste riikidega alla kirjutas Brüsselile, et nemad pole valmis mingeid afgaani horde valmis vastu võtma. Inimõigused, humanitaarabi, abistamine - see on euroliidu näo ainus tõeliselt tugevma külg, millegi muuga väga kekata pole - vrd teiste suurtegijatega(sõjaline , innovatsioon, majandus). Ja nüüd igal pressikonverentsil hakkavad ajakirjanikud küsima mahlakaid küsimusi afganistani olude ja asjade kohta, kui seal asi ikka väga inetuks läheb. Ja no ei taha siis euroliidu riigijuhid liigutada, sest korra on juba seal teemaaluses sõrmed kõrvetatud ja mitte vähe.
Hukatus
Liige
Postitusi: 1222
Liitunud: 02 Mär, 2006 21:40
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas Hukatus »

Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5209
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas Manurhin »

kana tagumik kirjutas: Nimelt selle meeleheitliku lootmisega ei päästeta mitte afgaane ja selle elukesi vaid ikka iseeenast , sest muude stsenaariumite puhul on lääneriigid kasvõi näo säilitamise nimel "sunnitud afganistani ja inimesi päästma" - või noh, avalik surve kasvab meeletuks, kui riigijuhid ei liiguta.

Avalik surve milleks? Afgaanide Euroopasse tassimiseks või mõne järjekordse miljardi eraldamiseks humanitaarabiks? igasugu murjanitest on enamusel kõrini ja abi andmisest hakkame siis rääkima, kui meil omal siin enam ühtki kodutut ega vaest pole. Lihtsalt paljud ei julge seda välja öelda, olukord on täpselt nagu meil siin oli nõukaajal - mõned ülistasid avalikult parteiprogrammi, rahvaste sõprust jne., mõni isegi lausa siiralt uskus sellesse, enamasti tehti seda aga lihtsalt lootuses saada ametikõrgendust, paremat korterit ja autoostuluba. Suurem osa rahvast hoidus avalikkuse ees neil teemadel sõna võtmast, et jamasid ei tuleks. Samas sõbra juures köögis viina võttes kiruti küll seda "vene värki" nii, et vähe polnud. Mis nüüdki teisiti on. Tsnseeritud, Glavlit ei luba - Kriku.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4370
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: Afganistan

Postitus Postitas Turist 47 »

USA korraldas droonirünnaku Islamiriigi rünnaku "planeerija" vastu Ida -Afganistanis.
USA sõjaväe avaldusest: "„Esialgsed märgid näitavad, et tapsime sihtmärgi." Sõjavägi ei öelnud, kas sihtmärk oli seotud lennujaama rünnakuga.
https://www.france24.com/en/asia-pacifi ... l-bombings

Ei mingit pikemat planeerimist, kättemaksu "külmalt serveerimist". Pauk ära ja tehtud, saab keskenduda teistele asjadele :scratch:
USA jaoks on üsna alandav, see kontrollitud põgenemine, kohalike paljasjalgsete dikteerimisel. Eks neil ole ka närvid, emotsioonid.

Donald Trump, esinedes Orlandos, Konservatiivse poliitilise tegevuse konverentsil, teatas, et plahvatusi Kabuli lennujaamas ei oleks kunagi juhtunud, kui tema oleks täna president. (https://www.jpost.com/international/tru ... ent-677928)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 21 külalist