REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

mart69x kirjutas:Kui peale 3 ndat kuud hakkavad antikehad järsult langema ning tihti pole peale 6 kuud neist enam suurt midagi alles ning on vaja teha 3 süst siis poleks ju vahet kas algne tüvi või delta. Loendatakse ju täpselt samasid antikehasid nii algse kui delta tüve puhul. Kui antikehasid lihtsalt pole siis murraks ka algne tüvi läbi.
Antikehade arv pole ainuke näitaja, mis loeb.

Antikehade arvu vähenemine ei tähenda kaitse kadumist
Greete Lehepuu

Seltskondades näib vestlust alustav küsimus „millega end vaktsineerisid?“ olevat välja vahetunud küsimuse „mitu antikeha sul on?“ vastu. Värskeim Eesti teaduskirjandus (Synlabi Paul Naaberi jt uuring) ütleb, et antikehade arv väheneb kuue kuu jooksul seitsmele protsendile algsest maksimaalsest tasemest. See teadmine tekitab hirmu: kas siis ei olegi vaktsiinidest suurt tolku, kui antikehade hulk nii kiiresti väheneb?

Muidugi on! Antikehade arvu vähenemine on normaalne nähtus. Ka deltatüvi ei tule siin trikke tegema. Immunoloog Pärt Petersoni abil ja teie lahkel loal teeme kiire ekskursi immuunsüsteemi.

Kui kehasse siseneb võõras viirus või seni tundmatu vaktsiin, reageerib keha väga erinevate antikehadega: ühed valmivad kiiremini ja tegutsevad intensiivsemalt, surres ise peagi. Teised „küpsevad“ kauem. Igaühes meist tekib oma kokteil antikehi.

Siin loos huvitavad meid antikehade komplektist tegelased nimega B-rakud. Nende tekkimine võtab paar nädalat aega (seetõttu ka öeldakse, et vaktsineerimise järel saame kaitse kahe nädala pärast). B-rakud jagunevad omakorda kaheks: ühed, mille töö on mäletada, milliseid antikehi on vaja näiteks SARS2 vastu toota (mälurakud). Ning teised, n-ö antikehatehased (plasmarakud).

Kui parajasti antikehi vaja pole, siis nende tase organismis langeb. Võitlevad rakud surevad, B-rakud aga poevad luuüdisse puhkama. Kohe, kui organismi tuleb uus doos vaktsiini või ründab viirus, ärkavad B-rakud ühe-kahe päevaga. Seetõttu võibki vaktsineeritud inimene paar päeva pärast nakatumist olla nakkusohtlik – immuunsüsteemil läheb põhjalikumaks käivitamiseks aega. Keha mäletab, milliseid antikehi toota, ja plasmarakud tulistavad välja isegi 100–1000 antikeha sekundis. Meie kaitsevõime tõhustub iga uue doosi või nakatumisega. B-rakud tuunivad antikehasid nii, et need tugevamalt end viiruse külge poogiks.

See, kui palju B-rakke tekib ja kui palju neid luuüdisse tööd ootama jääb, sõltub näiteks inimese vanusest. Vanematel inimestel ei ole luuüdis B-rakkudele nõnda palju „pesasid“, kuhu puhkama minna, ja rakud surevad. Ka haigused (immuunpuudulikkus, diabeet, neerupuudulikkus, veresoonkonna haigused) vähendavad immuunvastust. Samuti on suitsetajatel rakutootmine kehvem.

Kui pikk on COVID-19 vaktsiini tekitatud B-rakkude „parim enne“ ei oska veel keegi öelda. B-rakud võivad elada isegi paarkümmend aastat ja praegu pole põhjust arvata, et see COVID-19 vastastel rakkudel ülilühike oleks. Ka deltatüve vastu keha hätta ei jää, kuigi Pfizeril on juba valmis ka deltatüve vaktsiin. Tulevikus võime aga näha mitmetüvelisi vaktsiine (nagu gripiviirusel).

Riik peaks Petersoni arvates valmis olema riskirühmade kolmandateks doosideks, ülejäänutega on aega. Seejuures poleks vahet, millise vaktsiiniga kolmas doos teha, immunoloogia vaatepunktist oleks isegi ristkasutus hea. Uuringuid ristkasutuse kohta veel tehtud pole.

Vaktsineerimise ja nakatumise järel oskab keha niisiis adekvaatselt reageerida ja päästab meid surmast. Enamikul juhtudel. Aga mitte kõigil juhtudel (kõik ei saagi vaktsineerida) – sestap ei peakski me koroonaga leppima ja oleks aeg ta ühiskonnast välja ­puksida.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/9451 ... defitsiiti
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

Peeter kirjutas:Kui on soovi, siis võin kirjeldada kuidas ise seda konkreetset abi saime.
Palun soovijatel akf Peetrile erakiri saata. Teema, kuigi huvitav, on foorumi temaatikast kaugel.
gooligan
Liige
Postitusi: 1248
Liitunud: 23 Veebr, 2012 14:25
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas gooligan »

Keeni kool karantiinis.
Vaktsineerituid alla 30%. Nakatunuid üle poole õpilastest.
Viiruse tõi sisse täielikult vaktsineerimata täiskasvanu.

Järsku ikka vaktsineeriks, kui haridust kalliks peame.

https://www.delfi.ee/artikkel/94529663/vilja-kusib-liina-kersna-kuidas-kavatsete-koolide-lahtihoidmise-tagada-kui-sustimine-nii-kehvasti-edeneb
Peeter
Liige
Postitusi: 2539
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Peeter »

Gideonic kirjutas:
Peeter kirjutas: Pean selgitama olukorda. Väga tihti on need puudega lapse/pereliikme vanemad/õed/vennad/lapsed jne üksi jäetud. Ja seda vb juba ammu-ammu aegu tagasi. Nn "ametlik ühiskond" on oma käed puhtaks pühkinud ("sest midagi pole enam teha"), nende inimeste maailm on kokku kukkunud. Lootuses abi saada hakatakse pendli-vee-sõrmuse-küünla-jmt meestelt-naistelt abi otsima. Sest meditsiin enam ei tegele nendega. Teinekord saadakse abi kah. Oleme isegi saanud. Mis ja kuidas, seda võin eraldi selgitada. Igaljuhul ei maksa neid inimesi kes sellist abi otsivad, selle pärast kohe naeruvääristada. Võtab aega enne kui oma mõtted-teod-asjad-jmt uuesti suudad sellest puru kukkunud kildudest kokku korjata. Iseasi kellel ja kuidas see üldse õnnestub. Mina nimetan seda etappi isiklikuks põrgutuleks. Selle põrgutule peab igaüks ise läbi elama, keegi teine seda sinu eest põleda ei saa..... Ja nüüd seejärel liigituvadki inimesed ümber hoolimatuteks ja heatahtlikeks. Ja siin ei loe enam kas või milline kittel, ametnik või milline naaber. Lisandub veel pidev ühiskonnast tõrjumise komponent ja see inimene ongi oma tee leidnud.


Meil ajab juba kahe täiesti terve (alla kolmese) väikelapse töö kõrvalt kasvatamine närvid ikka omajagu pingule (suuresti tingitud olematust toetusvõrgustikust). See on aga siiski väga ajutine asi - juba mõne aasta pärast saab uute peale mõelda. Olen seejuures keerulistematel hetkedel korduvalt mõelnud, kust puuetega laste vanemad enda meelevaimu ammutavad - saada aastakümneid hakkama võrreldamatult keerulistemates oludes, kui kõik teised varem või hiljem distanseeruvad.
Ma tänan. Ausalt pisarad tulevad silma. Ma väga tänan. See ongi üks osa, üks väike killuke sellest tegemata sotsiaaltööst, et me tunneks, et me oleme kah ikka ühiskonna/kogukonna liikmed. Mulle on tuttavad niisama elust-olust vesteldes korduvalt öelnud, et ta/nad ei saa üldse aru kuidas ma suudan niimoodi elada ja olla, et ta/nad arvavad, et nemad oleksid sellises olukorras hulluks läinud....
Kuigi olen suutnud omale pealtnäha paksu naha kasvatada ja asjadest üle olla, on ka minul selle paksu naha all ikkagi hellad kohad kus ka väike nõelatorge mõjub.
Aitäh sulle. Ausalt pisarad tulid silma.

Ja olen Krikuga täiesti nõus, et see edasine teemaarendus ei ole selle teema jutt.

Ja lõpetuseks 2 mõttetera kõikidele tühiste asjade üle virisejatele:
1) John Lennon: "Elu ongi see, kui sul olid teised plaanid"
2) Kui parasjagu pole midagi sitasti, siis tegelikult ju ongi hästi!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kapten Trumm »

See Kersna "hoiame koolid lahti nui neljaks" iseenesest on määratud põruma kohe, kui nakatumine üles lendab.
Selle asemel peaks eelistama paindlikkust, sest paindumatu kontaktse õppetöö iga hinnaga hoidmine nakkuse kasvu keskkonnas viib vältimatult sinna, et sulgeda tuleb kõik.

Tants ja haamer - või kuidas seda öeldigi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Dr.Sci »

Kapten Trumm kirjutas:See Kersna "hoiame koolid lahti nui neljaks" iseenesest on määratud põruma kohe, kui nakatumine üles lendab.
Selle asemel peaks eelistama paindlikkust, sest paindumatu kontaktse õppetöö iga hinnaga hoidmine nakkuse kasvu keskkonnas viib vältimatult sinna, et sulgeda tuleb kõik.

Tants ja haamer - või kuidas seda öeldigi.
KOV valimised on tulemas, reformi ja keskerakonna reiting kukub. Iga otsus mida nad seoses covidiga vastu võtavad, võib olla positiivne või negatiivne, valuläve tasandid on juba testitud, ja nüüd on närvide mäng. 500 nakatunut, 150 haiglas, 5 laipa päevas pole argumendiks kui näiteks vastukaalul on järgmise 4 aasta võim Tallinnas.
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas AMvA »

Dr.Sci kirjutas:KOV valimised on tulemas, reformi ja keskerakonna reiting kukub. Iga otsus mida nad seoses covidiga vastu võtavad, võib olla positiivne või negatiivne, valuläve tasandid on juba testitud, ja nüüd on närvide mäng. 500 nakatunut, 150 haiglas, 5 laipa päevas pole argumendiks kui näiteks vastukaalul on järgmise 4 aasta võim Tallinnas.


Sa soovid siis väita, et püüd koole lahti hoida on seotud ainult saabuvate KOV valimistega ja selle ei ole mitte midagi pistmist koolihariduse kvaliteediga ja laste poolt õppeprogrammi omandamisega?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

Sama nägime ka eelmisel kooliaastal, kui valimised olid veel kaugel.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Dr.Sci »

Kriku kirjutas:Sama nägime ka eelmisel kooliaastal, kui valimised olid veel kaugel.
Eelmine aasta sel teemal vaieldi, ja saime endale asjaliku sügisese laine. Nüüd aga, aastatagustest kogemustest ei õpita, pigem just KOV valimiste pärast ignoreeritakse. Näha ju et maskide/vaktsiinide mõju pole ni hea kui tahetakse, mul hetkel omal ka mitmed vaktsineeritud tuttavad reaalses (palaviku ja suhtlusprobleemidega mitte asümptomaatilisels) Covidis.
richard
Liige
Postitusi: 1088
Liitunud: 28 Sept, 2006 21:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas richard »

Saksamaal testitakse koolilapsi 2x nädalas süljega kokkutehtud vatipulgad grupeeritakse klasside kaupa kokku ja siis laborisse. Läheb nagu 1 test. Kui kuskil klassis on positiivne test siis terve klass karantiini. Kooli saavad tagasi need kes on andnud uue ja negatiivse testi. Lätis toimub testimine 1x nädalas vaktsineerimata koolilapsi ja kiirtestiga.

Täna Eestis 14p keskmine haigestumus 100 tuhande inimese kohta 372, Lätis sama näitaja 175 ja Saksamaal 167.
Sektor gazovoi ataki
Liige
Postitusi: 989
Liitunud: 27 Dets, 2012 10:02
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Sektor gazovoi ataki »

EESTI
kuupäev/testide arv (posit testide arv)/positiivsete testide % testide üldarvust/ inimesi juhitaval hingamisel/ surmad/ haiglaravil/nakatunuid viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta/vaktsineeritud vähemalt ühe korra (vaktsineerimiskuur lõpetatud)/ vaktsineeritute % kõigist elanikest

01.07/ 2846 (+21)/ 0.7%/4/ 1269/18/ 29/ 559904(442656) (aktiivseid haigusjuhte on üle 300)
02.07/ 2980 (+38)/ 1.3%/3/ 1269/ 19/ 28/ 562294(448178) (diagnoositud haigete arv ületas 131100 piiri)
03.07/ 2950 (+39)/ 1.3%/3/ 1269/ 16/ 29/ 564634(453902)
04.07/ 2116 (+27)/ 1.3%/3/ 1269/ 20/ 29/ 565973(458159)
05.07/ 1704 (+19)/ 1.1%/2/ 1270/ 20/ 29/ 567332(463069) (diagnoositud haigete arv ületas 131200 piiri)
06.07/ 2890 (+50)/ 1.7%/2/ 1270/ 19/ 30/ 569852(465665) (aktiivseid haigusjuhte on üle 400)
07.07/ 2591 (+42)/ 1.6%/2/ 1270/ 21/ 32/ 572388(471940)
08.07/ 2594 (+58)/ 2.2%/2/ 1270/ 25/ 35/ 574902(476641) (diagnoositud haigete arv ületas 131300 piiri)
09.07/ 3369 (+39)/ 1.2%/2/ 1270/ 25/ 37/ 577566(482652)
10.07/ 4665 (+64)/ 1.4%/2/ 1270/ 20/ 39/ 580434(487108) (diagnoositud haigete arv ületas 131400 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 500))
11.07/ 2766 (+27)/ 1.0%/2/ 1270/ 23/ 39/ 581988(489297)
12.07/ 2357 (+21)/ 0.9%/3/ 1270/ 24/ 40/ 583560(492660) (diagnoositud haigete arv ületas 131500 piiri)
13.07/ 3500 (+54)/ 1.5%/2/ 1270/ 21/ 40/ 585402(495800)
14.07/ 5001 (+56)/ 1.1%/2/ 1271/ 21/ 42/ 587854(500655) (diagnoositud haigete arv ületas 131600 piiri)
15.07/ 6774 (+64)/ 0.9%/1/ 1271/ 15/ 45/ 590115(506135) (koroonaviiruse leviku risk tõusis kollasele ehk keskmisele tasemele)
16.07/ 3665 (+62)/ 1.7%/1/ 1271/ 19/ 47/ 593102(511831) (diagnoositud haigete arv ületas 131700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 600)
17.07/ 3079 (+64)/ 2.1%/1/ 1271/ 17/ 49/ 595102(515674) (diagnoositud haigete arv ületas 131800 piiri)
18.07/ 3523 (+41)/ 1.2%/1/ 1271/ 17/ 50/ 596380(516756)
19.07/ 2084 (+34)/ 1.6%/1/ 1271/ 18/ 51/ 599428(518808) (muudetakse eneseisolatsiooni ja testimise reegleid - piiranguteta saab Eestisse tulla Euroopa riigist, mille kahe nädala nakatumisnäitaja 100 000 inimese kohta on kuni 75)
20.07/ 3119 (+81)/ 2.6%/1/ 1271/ 15/ 53/ 602540(522502) (diagnoositud haigete arv ületas 131900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 700)
21.07/ 2768 (+97)/ 3.5%/1/ 1271/ 14/ 57/ 605839(528226) (diagnoositud haigete arv ületas 132000 piiri)
22.07/ 2698 (+121)/ 4.5%/2/ 1271/ 20/ 62/ 608902(532767) (diagnoositud haigete arv ületas 132100 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 800)
23.07/ 2842 (+84)/ 3.0%/2/ 1271/ 18/ 65/ 612683(538011) (diagnoositud haigete arv ületas 132200 piiri)
24.07/ 3068 (+106)/ 3.5%/2/ 1271/ 21/ 69/ 616869(542218) (diagnoositud haigete arv ületas 132300 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 900)
25.07/ 2075 (+91)/ 4.4%/2/ 1271/ 25/ 73/ 619227(543882) (diagnoositud haigete arv ületas 132400 piiri)
26.07/ 1925 (+66)/ 3.4%/2/ 1271/ 33/ 77/ 621496(545580) (diagnoositud haigete arv ületas 132500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 1000)
27.07/ 3243 (+193)/ 6.0%/2/ 1271/ 37/ 87/ 624720(548830) (diagnoositud haigete arv ületas 132700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 1100)
28.07/ 3172 (+171)/ 5.4%/2/ 1271/ 35/ 96/ 627375(552952) (diagnoositud haigete arv ületas 132800 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 1200)
29.07/ 3119 (+222)/ 7.1%/1/ 1272/ 37/ 108/ 630435(556158) (diagnoositud haigete arv ületas 133100 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 1400; koroonaviiruse leviku risk tõusis oranžile ehk kõrgele tasemele))
30.07/ 8016 (+180)/ 2.2%/1/ 1272/ 39/ 118/ 633846(558563)/ 47.7% (diagnoositud haigete arv ületas 133300 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 1500)
31.07/ 3550 (+247)/ 7.0%/1/ 1272/ 40/ 132/ 637061(561104)/ 47.9% (diagnoositud haigete arv ületas 133500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 1700)
1.08/ 2247 (+127)/ 5.7%/1/ 1272/ 46/ 138/ 639120(562605)/ 48.1% (diagnoositud haigete arv ületas 133600 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 1800)
2.08/ 1943 (+86)/ 4.4%/1/ 1272/ 49/ 142/ 641109(563973)/ 48.2% (diagnoositud haigete arv ületas 133700 piiri; uued piirangud: ühistranspordis peab kandma maski ja siseruumides toimuvatel üritustel ja tegevustes, kus nakkusohutuse kontrolli ei toimu võib osaleda kuni 500 ja väljas kuni 1500 inimest)
3.08/ 5788 (+221)/ 3.8%/1/ 1273/ 47/ 152/ 644957(566692)/ 48.5% (diagnoositud haigete arv ületas 133900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2000)
4.08/ 6365 (+233)/ 3.7%/1/ 1273/ 44/ 163/ 649250(569508)/ 48.9% (diagnoositud haigete arv ületas 134200 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2100)
5.08/ 3462 (+257)/ 7.4%/1/ 1276/ 46/ 173/ 653956(572299)/ 49.2% (diagnoositud haigete arv ületas 134400 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2300)
6.08/ 3851 (+239)/ 6.2%/1/ 1277/ 48/ 185/ 657902(574814)/ 49.5% (diagnoositud haigete arv ületas 134700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2400)
7.08/ 8796 (+246)/ 2.8%/1/ 1277/ 53/ 194/ 662864(577782)/ 49.9% (diagnoositud haigete arv ületas 134900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2500)
8.08/ 2881 (+126)/ 4.4%/1/ 1277/ 52/ 197/ 665497(579386/ 50.1% (diagnoositud haigete arv ületas 135000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2600)
9.08/ 2801 (+146)/ 5.2%/2/ 1277/ 60/ 203/ 667215(580140)/ 50.2% (diagnoositud haigete arv ületas 135200 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2700; uued piirangud: sisetingimustes toimuvatel kontrollita üritustel ja tegevustes lubatud kuni 50 ning õues kuni 100 osalejat, erandid jumalateenistustele, siseriiklikele parvlaevadele ja alla 18 a.)
10.08/ 7761 (+286)/ 3.7%/2/ 1277/ 63/ 210/ 671113(582886)/ 50.5% (diagnoositud haigete arv ületas 135500 piiri)
11.08/ 6729 (+343)/ 5.1%/3/ 1279/ 63/ 223/ 675335(585918)/ 50.8% (diagnoositud haigete arv ületas 135800 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2900)
12.08/ 6005 (+374)/ 6.2%/4/ 1279/ 64/ 235/ 679283(588573)/ 51.1% (diagnoositud haigete arv ületas 136200 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3100)
13.08/ 7888 (+283)/ 3.6%/4/ 1279/ 67/ 242/ 683042(591229)/ 51.4% (diagnoositud haigete arv ületas 136500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3200)
14.08/ 4214 (+290)/ 6.9%/4/ 1279/ 71/ 245/ 687002(594102)/ 51.7% (diagnoositud haigete arv ületas 136700 piiri)
15.08/ 4447 (+203)/ 4.6%/6/ 1279/ 79/ 251/ 689863(596548)/ 51.9% (diagnoositud haigete arv ületas 136900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3300)
16.08/ 2684 (+163)/ 6.1%/8/ 1279/ 91/ 256/ 691443(597665)/ 52.0% (diagnoositud haigete arv ületas 137100 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3400)
17.08/ 4971 (+357)/ 7.2%/9/ 1281/ 83/ 267/ 694642(600513)/ 52.3% (diagnoositud haigete arv ületas 137500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3500)
18.08/ 4246 (+287)/ 6.8%/11/ 1281/ 89/ 271/ 697527(603044)/ 52.5% (diagnoositud haigete arv ületas 137800 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3600)
19.08/ 4631 (+356)/ 7.7%/11/ 1281/ 92/ 278/ 700777(605586)/ 52.7% (diagnoositud haigete arv ületas 138100 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3700)
20.08/ 4444 (+328)/ 7.4%/11/ 1281/ 88/ 285/ 704038(608751)/ 53.0% (diagnoositud haigete arv ületas 138400 piiri)
21.08/ 3115 (+221)/ 7.1%/11/ 1281/ 98/ 283/ 704886(609495)/ 53.0% (diagnoositud haigete arv ületas 138700 piiri)
22.08/ 2373 (+101)/ 4.3%/11/ 1283/ 95/ 281/ 706729(610695)/ 53.2% (diagnoositud haigete arv ületas 138800 piiri)
23.08/ 3675 (+318)/ 8.7%/11/ 1285/ 98/ 294/ 707914(611122)/ 53.3% (diagnoositud haigete arv ületas 139100 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3900)
24.08/ 4923 (+375)/ 7.6%/10/ 1285/ 99/ 301/ 710288(613222)/ 53.5% (diagnoositud haigete arv ületas 139500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4000)
25.08/ 5218 (+436)/ 8.4%/10/ 1285/ 103/ 308/ 712586(615446)/ 53.6% (diagnoositud haigete arv ületas 139900 piiri)
26.08/ 4961 (+405)/ 8.2%/8/ 1286/ 105/ 310/ 715143(617913)/ 53.8% (diagnoositud haigete arv ületas 140300 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4100; uued piirangud: peab kandma maski siseruumides toimuvatel üritustel, kus nakkusohutuse kontrolli ei toimu, avalikes ruumides, kus COVID tõendit nõutakse, peavad seda hakkama esitama kõik kliendid või osavõtjad)
27.08/ 4433 (+351)/ 7.9%/9/ 1287/ 110/ 315/ 717212(619885)/ 54.0% (diagnoositud haigete arv ületas 140600 piiri)
28.08/ 4689 (+324)/ 6.9%/7/ 1287/ 102/ 318/ 720083(622288)/ 54.2% (diagnoositud haigete arv ületas 141000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4200)
29.08/ 4373 (+330)/ 7.5%/7/ 1289/ 108/ 327/ 722355(624112)/ 54.4% (diagnoositud haigete arv ületas 141300 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4300)
30.08/ 2726 (+255)/ 9.4%/10/ 1291/ 115/ 334/ 724258(626234)/ 54.5% (diagnoositud haigete arv ületas 141500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4400)
31.08/ 5361 (+358)/ 6.7%/11/ 1292/ 119/ 334/ 726054(628572)/ 54.6% (diagnoositud haigete arv ületas 141900 piiri)
01.09/ 4769 (+408)/ 8.6%/12/ 1293/ 123/ 343/ 727873(632059)/ 54.7% (diagnoositud haigete arv ületas 142300 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4500)
02.09/ 4684 (+473)/ 10.1%/11/ 1295/ 131/ 352/ 728888(633531)/ 54.9% (diagnoositud haigete arv ületas 142800 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4600)
03.09/ 5053 (+346)/ 6.8%/11/ 1296/ 135/ 353/ 730532(635684)/ 55.0% (diagnoositud haigete arv ületas 143100 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4700)
04.09/ 5110 (+353)/ 6.9%/10/ 1297/ 139/ 363/ 732013(637814)/ 55.1% (diagnoositud haigete arv ületas 143500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4800)
05.09/ 3194 (+255)/ 8.0%/11/ 1301/ 142/ 375/ 733159(640091)/ 55.2% (diagnoositud haigete arv ületas 143700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4900)
06.09/ 3357 (+212)/ 6.3%/10/ 1302/ 147/ 367/ 733600(642005)/ 55.2% (diagnoositud haigete arv ületas 143900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4800)
07.09/ 5194 (+391)/ 7.5%/9/ 1305/ 144/ 368/ 734896(644714)/ 55.3% (diagnoositud haigete arv ületas 144300 piiri)
08.09/ 6012 (+488)/ 8.1%/12/ 1305/ 152/ 372/ 736236(647209)/ 55.4% (diagnoositud haigete arv ületas 144800 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4900)

kuupäev/testide arv (posit testide arv)/positiivsete testide % testide üldarvust/ inimesi juhitaval hingamisel/ surmad/ haiglaravil/nakatunuid viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta/vaktsineeritud vähemalt ühe korra (vaktsineerimiskuur lõpetatud)/ vaktsineeritute % kõigist elanikest

Viimase 14 päeva keskmine posit testide arv testide üldarvust oli 7.8% ja mediaan 7.7%. Hinnanguliselt on aktiivseid haigusjuhte 4949ehk siis nii palju inimesi on viimase 14 päeva jooksul andnud positiivse proovi.

Nakatunuid viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta (07.09.21 seis): Põlvamaa 1030; Võrumaa 842; Valgamaa 840; Jõgevamaa 658; Viljandimaa 643; Tartumaa 489; Raplamaa 385; Järvamaa 378; Läänemaa 377; Saaremaa 348; Pärnumaa 323; Harjumaa 302; Lääne-Virumaa 189; Ida-Virumaa 128; Hiiumaa 75.
retti
Liige
Postitusi: 1268
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas retti »

Suurimas Lõuna-Eesti hooldekodus on nakatunud 2x vaktsiinidoosi saanud vanurid.
(ka minu ema)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

USAs korraldatud uuring näitab, et pärast Covid-19 põdemist on järgneva aasta jooksul suurenenud risk neerukahjustuse kujunemiseks, sealhulgas krooniliseks ja lõppstaadiumi neerupuudulikkuseks. Neerufunktsioon halveneb ootuspärasest kiiremini ka neil, kes Covid-19 kergekujuliselt kodus põdesid, vahendab Med24.

Veteranide tervisekindlustuse andmebaasist võeti välja terviseandmed enam kui 1,7 miljoni eelnevalt terve veterani kohta märtsist 2020 kuni märtsini 2021. Nendest üle 89 000 olid põdenud Covid-19, mis oli diagnoositud enam kui 30 päeva tagasi ja vaadeldi haigusele järgnevat aastat.

Covid-19 põdenud olid eeskätt hilistes 60ndates eluaastates mehed. Analüüsiti ka 151 000 naise andmeid, kellest 8817 olid põdenud Covid-19. Covid-19 patsientidest üle 12 000 (14 protsenti) olid vajanud haiglaravi, sealhulgas üle 4000 (ligi 5 protsenti) intensiivravi.

Covid-19 põdenutel oli 94 protsenti suurem ägeda neerukahjustuse risk, kolmekordne (300 protsenti suurem) lõppstaadiumi neerupuudulikkuse ja 66 protsenti suurem olulise neerusündmuse risk. Kõik hinnatud neerupatoloogiad tekkisid seda sagedamini, mida raskemini oli Covid-19 äge nakkus kulgenud, kuid neerukahjustuse risk oli suurenenud ka nendel, kes põdesid Covid-19 kodus kergelt.

Kodus Covid-19 nakkuse läbi teinutel oli 30 protsenti suurem risk ägeda neerukahjustuse ja 215 protsenti suurem risk lõppstaadiumi neerupuudulikkuse kujunemiseks. Intensiivravi vajanutel oli neerusündmuste risk seitse korda kõrgem, ägeda neerukahjustuse risk kaheksa ja lõppstaadiumi neerupuudulikkuse risk lausa 13 korda (1300 protsenti) kõrgem kui Covid-19 mittepõdenutel.

Seega on neerufunktsiooni kahjustus, ägedad neerusündmused, äge neerupuudulikkus ja lõppstaadiumi neerupuudulikkus kõik üks tahk niinimetatud «pikast Covidist» ja seda riski peaks nende patsientide puhul meeles pidama. Uurijate arvestuste kohaselt võib USAs olla Covid-19 tagajärjel neerukahjustusega inimesi umbes 510 000.
https://tervis.postimees.ee/7333131/uur ... -neerudele

510 000 neerukahjustust oleks samas suurusjärgus hukkunutega (ca 670 000). Pikaajalised elukvaliteeti alandavad järelmõjud on reaalsus :(
gooligan
Liige
Postitusi: 1248
Liitunud: 23 Veebr, 2012 14:25
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas gooligan »

pigem jõuaks Kersna kaasuses ringiga tagasi sinna, et vaktsineerimine oleks sellise nakatumislaine antud koolis ära hoidnud.
Ja selles Keeni-kaasuses peitubki vastus küsimusele kas lapsi tasub vaktsineerida, neist enamus nii-ehk-naa põevad kergelt.

Minul isiklikult vaadates küll ei ole vaktsiini-ajastul ühtegi argumenti, miks haridusminister peaks kapituleeruma ja kõik ennetavalt koduõppele saatma?
Ja miks peaks karistama nt Hiiumaa õpilasi-lapsevanemaid koduõppega, kui neil eeskujulikult juba pea 80% hõlmatus elanikkonna seas saavutatud?

Keeni ju näitas, et kui vaja, siis üksikjuhtumitena pannakse koolid kinni kohtades, kus ei ole suudetud vaktsineerimist efektiivselt korraldada või on piirkonnas võimust võtnud antivakserid.
Loomulikult on vaja mahajäänud piirkondadele järeleaitamisplaani. Ja kohe. Viirushaiguste kõrgperiood on alles algamas.

Koolid tuleb lahti hoida iga hinna eest. Vaktsiini-ajastul masssulgemine ei ole enam vabandatav.
Kui vaktsineerimist tööle ei saada, heljume me praeguses seisus veel mitu aastat. Ja 4-5a pikkune "koduõppe" periood jätab tõesti juba jäädava kahjustuse meie laste õpitulemustele, eriti aga sotsiaalsetele oskustele.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas Kriku »

Ei, muidugi ei ole vabandatav. Aga praeguseks kardetavasti paratamatu. Loodan, et eksin :|
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist