AIM-9 Sidewinder, selle arendused ja koopiad

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: AIM-9 Sidewinder, selle arendused ja koopiad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Peale Sidewinderi koopia äraproovimist Vietnamis ja Lähis-Idas läks venelaste raketitootmine taas oma teed.
Nimelt arvati, et Sidewinder, kuigi suure ballistilise lennukaugusega, oli vähetõhus kaugel asuvate märkide vastu ja tema asenduseks töötas NSVL tööstus välja iseseisva disaini R-60, kus rõhk pandi suurele raketi manööverdusvõimele. Sellega tehti kompromiss lennukauguse (8 km) ja lõhkepea kaalu arvelt.

Antud rakett sai suuremad tuleristsed 1982 Bekaa orus ja ei näidanud end heast küljest (kaotusel oli muidugi ka muid põhjuseid, eelkõige 4gen hävitajate kasutamine Iisraeli poolt ning AWACS). Nõrgaks kohaks olevat osutunud nõrk lõhkepea (3 kg), mis lennuki lähedase plahvatuse puhul ei taganud piisavaid purustusi.

Sellele järgnes lõpuks siis R-73, mis peaks olema kombinatsioon Sidewinderi kaugusest ja R-60 manööverdusvõimest. Ilmus relvastusse 1980ndate keskel.

NSVL organid suutsid hankida ka AIM-7 Sparrow näidised (neid vedeles Aasias rohkem, kuna raketid tõrkusid), kuid üllatusena NSVL keskmaarakettide loojad seda kopeerima ei asunud, selle analoogiks peetav R-23 oli sootuks teistsuguse disainiga ning oli sarnane pigem NSVL PVO jaoks tehtud suure tiivapinnaga rakettidega.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist