Jalta konverents

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Jalta konverents

Postitus Postitas Kriku »

Professor Kaarel Piirimäe hajutab populaarset ajaloomüüti:
«Realistlikult» võttes ei olnud Churchillil ja Rooseveltil niikuinii midagi teha. 1945. aasta veebruari alguseks oli Poola territoorium juba täielikult Punaarmee ja Stalini nukuvalitsuse kontrolli all. Nõukogude väed asusid 70 km kaugusel Berliinist. Samal ajal olid lääneliitlaste jõud alles teisel pool Reini jõge.

Poolat ei loovutatud läbirääkimiste laua taga. Poola langes NSV Liidu kontrolli alla, sest Poola territoorium jäi NSV Liidu ning Saksamaa vahele ning liitlaste strateegia nägi ette Saksamaa okupeerimist ühelt poolt Punaarmee ja teiselt poolt Briti ja USA relvajõudude poolt.

Sellegipoolest üritasid Roosevelt ja Churchill veenda Stalinit kompromisse tegema. Churchill rõhutas, et Ühendkuningriik oli astunud sõtta Poola pärast ning seetõttu oli Poola tulevik Inglismaa jaoks au küsimus. Stalin aga väitis vastu, et Poola küsimus ei seisnenud mitte ainult aus, vaid ka julgeolekus, sest 20. sajandi jooksul oli NSV Liitu juba kahel korral sealtkaudu rünnatud.

Stalin oli nõus Poola eksiilvalitsuse esindajaid kommunistide kontrolli all olevasse valitsusse kaasama. Ka vabasid valimisi oli ta nõus pidama. Valimised pidid Roosevelti nõudel olema puhtad nagu Caesari naine: «Ma ei tundnud teda, kuid räägiti, et ta oli süütu.» Stalin vastas: «Nii temast räägiti, kuid tegelikult olid tal oma patud.» Stalini vastus kinnitas vaid seda, mis oli niigi kõigile selge: liitlaste sõjastrateegia oli jätnud Stalinile vabad käed.
Paar kuud hiljem, olles häiritud Stalini tegevusest Poolas, käskis Briti peaminister valmistada sõjaväejuhtidel ette «Operatsioon mõeldamatu» sõjategevuseks NSV Liidu vastu. Mõeldamatu osutus teostamatuks. Pealegi, arvestades Roosevelti Jaltas tehtud šokeerivat avaldust, et USA sõjavägi lahkub Euroopast kahe aasta jooksul, ei jäänudki brittidel muud üle kui püüda NSV Liiduga koostööd säilitada. Muuhulgas kartsid britid, et Stalin teeb takistusi sakslaste käest vabastatud Briti sõjavangide kodumaale saatmisel, muutes nad liitlastevaheliste suhete pantvangideks.

Roosevelt seevastu vajas Jaltat, et müüa Kongressile maha ÜRO asutamise plaan. ÜRO omakorda oli hoovaks, et hoida ära USA tagasilangemine isolatsiooni, nagu oli juhtunud 1919. aastal. Seega sõltus ÜROst, kas suudetakse säilitada liitlaste koostöö, välditakse teljeriikide taasrelvastumist ning kolmanda maailmasõja puhkemist. Roosevelti vaates oli Jalta suur õnnestumine, sest Stalin loobus nõudest võtta kõik 16 liiduvabariiki ÜRO liikmeks (16. liiduvabariigina oli sel ajal olemas veel ka Karjala-Soome NSV) ning piirdus kolme kohaga. See põhjustas USAs küll skandaali, kuid Kongress siiski ratifitseeris ÜRO asutamise.

Koalitsiooni püsimise kõige tähtsam proovikivi seisnes siiski vahetu sõjategevuse planeerimises. Lääneliitlaste jaoks oli ülioluline saada Stalinilt nõusolek võtta osa sõjategevusest Jaapani vastu olukorras, kus Hiina oli praktiliselt kokku varisenud ning tuumapommi veel ei olnud. Ainuüksi selle kokkuleppe tõttu pidasid USA sõjaväelased konverentsi kordaläinuks – Kuriilide, Sahhalini saare ja Hiina alade andmine Stalinile olid seejuures teisejärgulised.
https://arvamus.postimees.ee/7443728/ka ... is-end-ise

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Unthinkable
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist