oleeg kirjutas:mumuu kirjutas:No imesid nad seda musta kulda ju ka kogu õndsa nõukogudeaja maapõuest välja ja müüsid läände oma maailmas analooge mitteomavate tehnoloogiatega. Miski varasem sanktsioonidering nagu erilist mõju ei avaldanud (vist 2014 kehtestati ka mingid tehnoloogia piirangud), sellest ilmselt hiiliti ringi ja taustal läks äri edasi. Kui nüüd mingeid piiranguid nagu päriselt rakendatakse, siis ilmselt toodan kukub, palju ei tea keegi. ...
Olen selles valdkonnas nagu maalt ja kitsega... Sain aru, et "head" maardlad on peaaegu otsas ja keerulistest saab lihtsalt kätte mingi 8 ühikut. Samal ajal saavad turbanitega mehed lihtsalt kätte 300 ühikut. Kui lääne tehnika lahkub, pole lisaks 8 ühikule erilisi võimekusi rohkem kätte saada... Loomulikult võivad nad nö kopeerida tehnoloogiat jne, kuid sellegipoolest paistab aasta lõpuks nende päike langevat sügavasse ja põhjatusse kaevu...
![]()
Aga jah, selles teemas olen maalt ja kitsega...
terv
o
Seal videos rääkis tegelane, et see naftaga majandamine on pmst sigakeeruline asi. Neli firmat on (Halliburton, Shlumeberger, Baker Hughes, Weatherford (kui ma õigesti aru sain)) kes üleüldse midagi asjalikku teha mõistavad. Veel ütles, et jah nad saavad pmst ka siis hakkama kui need firmad kaaperdada aga umbes aasta aega, siis on pekkis. Et tegelikult on olemas ka vene firmad aga ülla-ülla ka need kasutavad eeltoodud nelja firma lahendusi. Shlumbergeril pidi olema 150 projekti ja umbes 11 000 töötajat. Ainult venemaal on nad tekitanud umbes 50 erinevat lahendust selle nafta kättesaamiseks. Umbes 70% hetkel saadaolevast naftas aga nõuab juba uuemat tehnoloogiat. See nafta mida nad seal kangutavad ei tule ise maa seest välja. Kui saudidel on umbes mingi sõrmenipsuga tehtud auk maa sees ja sealt hakkab ise voolama siis nendel enam ei ole nii. Kui saudidel tuleb umbes 2000 tonni ööpäevas siis nendel ainult 9 ja ülejäänu jaoks on pumpamist vaja. Ja kanni kisub ka näiteks siis kui on vaja teha uut puurauku. Et alguseks tehakse seismiline uuring millega leitakse kohad kus nagu oleks üleüldse uba midagi torkida. Siis tehake proovipuurimised aga selle analüüsimiseks viiakse väljapuuritud asjad välismaale kuna venemaal polevat mingit mõtet ainult selle jaoks laborit teha. Lisaks kui üks auk kinni pannakse siis seda enam käiku võtta ei saa. Isegi sama maardla jaoks tuleb teha uus auk. Ja seal on ka igasugu tegelased käinud oma tehnoloogiat proovimas aga peale eeltoodud nelja on kõigil mingi jama juhtunud. Samas pidada olema ka mingid väga vanad kohad kus saab isegi enne revolutsioon olnud meetoditega hakkama aga need jõuavad kohe sellisesse olekusse kus peab jälle pumpama hakkama. Nagu ma aru sain siis see pumpamise tehnika on aga neile überkõrge kaarega üle IQ ja nad ei saa sellega mitte mingit moodi ise hakkama. Aga kui see pumpasi teema ära jätta siis on toodang nii pisike, et pole üleüldse mõtet enam kuskil maa sees urgitsema hakatagi.
---
MetraWeather Weatherfordiks parandatud, tänud akf Ghostship
E.T.