9mm püstol - millist valida?

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas vtl »

Esimene relv tuleks valida levinud kaliibriga, mida on kõikjal saada ja mida jaksad ka harjutamiseks osta. Täna ja Eestis on selleks optimaalne 9x19, mis on ühelt poolt piisava tulejõuga nii inimese kui ründava looma peatamiseks ja teisalt mõistliku tagasilöögi ja suurusega. Pealegi on tegemist levinud NATO kaliibruga.

Muidugi leidub igasuguseid ägedaid "enesekaitsekaliibreid", aga ainult vägevale kaliibrile oma kaitsetaktikat üles ehitada ei ole õige. Pealegi kui selgub, et relv jääb seisma moona puuduse tõttu, olgu selleks saadavus või hind, siis on tegu mõttetu investeeringuga.

Näiteks .45ACP on paljukiidetud, kui kaliiber, "mis peatab nii mehe kui hobuse", aga juhiksin tähelepanu sellele, et kui samas mõõdus püstoli salve mahub .45 kaliibris 6...10 pauku, siis sarnase suuruse ja ergonoomikaga 9x19 püstolisse läheb tavaliselt 15 padrunit.
Suurem padrunikogus annab alati eelise, ehk sul on valik, kas panustada ühele .45 kuulile või lasta selle asemel välja 2 x 9mm kuuli.

Soovitud .40 on (Eestis) oluliselt vähem levinud ja ühe kahe-kahe poole korra kallim kui 9x19, aga praktilisi eeliseid 9mm võrreldes nagu ei olegi. Sportlaskmisel saad sellega suurema jõufaktori ja väikese eelise punktiarvestuses. Aga soovitud Glocki kompaktpüstoliga keegi ilmselt tippsporti tegema ei hakka, kus see rolli mängiks.

PS. Mingil hetkel läks miski lombitagune jõustruktuur .40 peale üle ja tuli sealt aastaid hiljem 9mm peale tagasi, kuna inimesed ei saanud stressisituatsioonis selle haldamisega hakkama.

PPS. Glockil olid mingid probleemid just .40 kaliibriga, kus padrunipesad lõhkesid või kelgud purunesid. Mina väldiks seda kombot.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas vtl »

vtl kirjutas:...Soovitud .40 on (Eestis) oluliselt vähem levinud... aga praktilisi eeliseid 9mm võrreldes nagu ei olegi...


Et sõnademulin lihtsalt mulinaks ei jääks. siis veidi võõrkeelset juttu ka oma argumentide toetamiseks:

https://www.militarytimes.com/off-duty/ ... f-defense/

vtl kirjutas:PS. Mingil hetkel läks miski lombitagune jõustruktuur .40 peale üle ja tuli sealt aastaid hiljem 9mm peale tagasi, kuna inimesed ei saanud stressisituatsioonis selle haldamisega hakkama.


https://www.shootingillustrated.com/con ... went-back/

Mõttekoht: "The reality is there is such a minute difference in the terminal performance between the 9mm, .40 S&W and .45 ACP, that the interface between the shooter and the handgun, ammunition capacity and shot placement (accuracy) matter more."

vtl kirjutas:PS PPS. Glockil olid mingid probleemid just .40 kaliibriga, kus padrunipesad lõhkesid või kelgud purunesid. Mina väldiks seda kombot.


https://web.archive.org/web/20110610231 ... b-faq.html
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist