Autotehnikateema

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas AMvA »

Peeter kirjutas:Mida sa AMvA keerutad ja vassid? Vaidlus algas meil sellest, kas iga auto toodetakse lõpptarbija tellimuse alusel või mitte. Seda sa siin jahusid, kuidas "lähed ja tellid" ja siis müügimees muudkui murede korral helistab ja pakub kompusid jne. Et migeid "valmisautosid" ei ole. Mina kirjutasin vastu, et päris nii see ei ole, et isegi S-Mersut ja 7-ndat bemmi tellivad vähemalt suurdiilerid ilma lõpptarbijalt tellimust omamata (isegi teda teadmata!) omale partiidena platsi. Ja ka väikediilerid. Ainult, et Eesti tasemel esindus vist selleks väikediilerikski veel ei kvalifitseeru, kes S-e ja 7-meid omal äranägemisel valmis tellivad.... Et ei ole nii, et kohe iga auto pärast hakkab maailm AMvA taolise üksik tellija ümber pöörlema. Isegi Eestis mitte, maailmast rääkides ammugi mitte. Isegi siin kirjutas keegi juba, et tarbesõidukeid vähemalt Eestis pigem ostetakse kui tellitakse. See, et hetkel on olukord tagurpidi ja tehased on komplekteerimisega hädas ja seetõttu igatsugu laod on tühjad, järjekorrad on pikad jne ei muuda asjaolu, et veel mõned ajad (minimaalselt enne koroonat, et sa nüüd midagi õhust kokku ei hakkaks aretama) tagasi oli piirkondlikes ladudes sitaks masinaid müügiootel. Pidevalt jooksid reklaamid, nt Škodal isegi Eesti mõistes väga heade müügitulemuste juures oli suht pidevalt a´la "jaanuari-eri", "märtsi-eri", ja nende vahel veel "muidu-niisama-aastapäeva-eri" kus netilehe loetelus oli terve kari masinaid mudelite kaupa "supersoodsalt erialega LAOST KOHE VÄLJA ANDA", mitte et räägiti soodustingimustel tellimistest. Loomulikult oli samal ajal võimalik ka minna esindusse ja hakata "laiama, et mina teilt mingit laoplatsiautot ei taha, vaid nõustun ainult uue spetsiaalselt minu tellimuse alusel mulle tehtud autoga". Ja siis näedki neid ülipikki lisavarustuse lehekülgi. Ja teistel tootjatel on see samamoodi. St siis oli laovaru üleval, aga nüüd on tarneprobleemid ja pikad tellimise järjekorrad. Ja sellest tulenevalt saabki praegu olla olukord, et kuna tehased ei oma enam laovarupuhvrit ja samas ei suuda toota ka nii palju võrreldes tellimustega (nb! tellimuste volatiivsus), siis pannakse härra AMvA tellimus kuskile tulevikku ei-tea-mitmenda tootmisnädala peale ja öeldakse, et võta loetelust ja pane kirja mis tahad. Hetkel ei ole see mingi müstika, vaid lihtsalt tootmise logistika. Ja siis võib sulle tunduda, et näe ekstra mulle tehaksegi! Ja et iga autoga ongi nii! Saadakse majandus joonele tagasi, saadakse tarneahelad tootmise planeerimisega samasse takti tagasi (aga millal need asjad juhtuvad, vat ei tea), siis näed kuidas tootjate edasimüüjatelt ilmuvad jällegi välja need "supersoodsalt erialega LAOST VÕTMED-KÄTTE KOHE VÄLJA ANDMISEGA" pakkumised. Kui sa lollike selle esinduste lisavarustuseloetelu peale arvad, et kõik autod toodetakse nüüd-ja-alati lõpptellija soovide järgi, no siis palju õnne sulle, kes sa seda kõike nii täpselt tead!
Tootmine peab toimuma tõrgeteta ja loomulikult on hea, kui suudad sättida ennast nii, et ise riskima ei pea- et toodang on juba enne tsükli algust tellimustega kaetud. Aga alati ei ole nii. Täis laoplatsid tähendavad survet müügile ja diilerite müügikohustused kajastuvad "eripakkumistena-võtmed-kohe-kätte"-stiilis (mida ka meie siin Eestiski oleme küllalt näinud), aga kui toodang on defitsiidis, siis ütleb müügimees heale kundele: "Minu soodustus sulle on see, et SINA SAAD KAUBA KOHE KÄTTE, või äärmisel juhul esimesel võimalusel, aga mingi tava-volt saab selle ehk 4 kuu pärast.
P.S. Kui sa neid asjaolusid autokaubanduses (ja ka üldiselt hulgimüügis) ei tea, siis pole sa antud sektoris pädev, ja vähemalt müügialal autoesinduses sinu staaz 5-aasta pikkuseni küll ei tohiks küündida. Aga ma pigem arvan, et tegelikult sa tead küll, lihtsalt tahad vaielda.


Mul on sulle kaks sooja ja sõbralikku soovitust: esiteks ära kirjuta asjadest, millest sa absoluutselt mitte midagi ei tea ja teiseks katsu leida abi oma grafomaania vastu.

Ah jaa, veel üks asi. Katsu oma kirjutised enne postitamist paar korda mõttega läbi lugeda ja ainult siis postitada, kui sa seal mingit infot ja loogikat leiad.
Kirs
Liige
Postitusi: 926
Liitunud: 21 Jaan, 2009 10:50
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas Kirs »

OLAVI, sa pole ikka valgustanud oma varasema posti tagamaid. Ajasid jama? Kas tõesti oli-on nii, et kiibipuudusel saad nüüd tellides sihukese makiga auto nagu sinu poolt pildil? Kui see nii on, siis soovin ka selle info allikat. Uurisin üleeile Peugeot esindusest Berlingo -de kohta. Jah, tellimuste täitmine on väga pikk, see aasta tellides saad kätte järgmine aasta, aga tellimuse pikkus EI olene tellitavast lisavarustusest.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas Lemet »

Uurisin üleeile Peugeot esindusest Berlingo -de kohta


Meenus seda lugedes vana juudi lustilugu. Kas teate, ei Abram Moissejevitš võitis eile täringutega 1000 rubla?
Esiteks mitte Abram Moissejevitš, vaid Anatoli Abramovitš, teiseks, mitte täringutega, vaid kaartidega, kolmandaks mitte võitis, vaid kaotas ja neljandaks- mitte 1000, vaid 150...aga muidu on teie info täiesti täpne...

Niisiis- Peugeot ja Berlingo??? Ja mulle lubati paar nädalat tagasi uus Citroen Berlingo kätte nädalaga...tõsi küll, mitte pika kerega. Sest seda diiselmootoriga enam ei pakutagi, ainult elektriga.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kirs
Liige
Postitusi: 926
Liitunud: 21 Jaan, 2009 10:50
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas Kirs »

:D Partner ikke oli teemaks.
NGolf
Liige
Postitusi: 3036
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas NGolf »

Selle video https://twitter.com/bopanc/status/1512110871656509448 valguses tekkis huvi, millised tanklad Eestis ei müü üldse Vene kütust (diislit)? Kui tankimisharjumusi muuta, siis tahaks otsuses täitsa kindel olla, mitte lihtsalt kallima hinna eest teisest tanklast kütust osta, kus sees on ikka samast tünnist võetud naftatoode.
Siin
https://www.aripaev.ee/uudised/2022/03/08/kutusefirmad-loobuvad-jarjest-vene-toorainest-kas-eesti-elaks-ule-ka-taieliku-embargo- on ehk sellest juttu, aga ei näe täisteksti...
sass2401
Liige
Postitusi: 743
Liitunud: 28 Veebr, 2022 0:06
Asukoht: EE
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas sass2401 »

Vaprad mehed igas olukorras- bemm läks põlema ja milline tegutsemistahe/- oskus ja kustutite hulk 8)
https://t.me/kyivoperativ/97327
Mulle meeldib, et Mart Helme andekuste väljatoomise eest jagatakse hoiatusi.
teeline35
Liige
Postitusi: 1543
Liitunud: 11 Apr, 2010 9:21
Asukoht: LÄÄNEMAA
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas teeline35 »

Selline imelik uudis jäi silma;
https://www.err.ee/1608598693/ukraina-s ... plaatinale
Autofirmad hakkasid raha säästmiseks rohkem kasutama plaatinat, mis on odavam kui pallaadium. Kiirem üleminek plaatinale võib aga järsult tõsta plaatina hinda, vahendas Reuters.

Venemaal on umbes 25-30 protsenti maailma pallaadiumi varudest. Venemaa toodab umbes kaheksa protsenti maailma plaatinast. Ukraina sõja tõttu vähendavad firmad Venemaaga ärisidemeid.

"Pallaadiumi asendamise jõupingutused on tohutult kasvanud. Autofirmad säästavad nii tohutult. Sellele lisandub mure pallaadiumi kättesaadavuse pärast," teatas WPIC-i tippjuht Trevor Raymond.
Huvitav kui pallaadium on kõvasti kallim plaatinast, miks alles nüüd on mõttesse tulnud vahetada kallim tooraine odavamaga?
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Uudistes oli kuulda, et Renault müüs 1 rublaga NAMI-le ära oma Moskva tehase ja seal algab Moskvitside tootmine :oops:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas nimetu »

Huvitav kui pallaadium on kõvasti kallim plaatinast, miks alles nüüd on mõttesse tulnud vahetada kallim tooraine odavamaga?

Võib olla tootmistehnoloogia iseärasused, logistika või midagi muud.
moscito
Liige
Postitusi: 232
Liitunud: 30 Juun, 2017 10:56
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas moscito »

See kogus elektroonikat mis seni läks venesse masinate jaoks, saab nüüd kasutada euroopa autotööstuse kiibileevenduseks ja uute autode müük peaks tõusma.
_dumbuser_
Liige
Postitusi: 2000
Liitunud: 14 Jaan, 2011 0:37
Asukoht: Viimsi
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas _dumbuser_ »

moscito kirjutas:See kogus elektroonikat mis seni läks venesse masinate jaoks, saab nüüd kasutada euroopa autotööstuse kiibileevenduseks ja uute autode müük peaks tõusma.

Teoreetiliselt jah. Praktika võib olla aga selline, et detailid on nii täpseks tehtud, et väga üksteisega asendada ei saa. Erinevate markide puhul pole mõtet rääkidagi aga pole võimatu, et ka erinevate mudelite puhul ei saa hakkama lihtsalt mingi funktsiooni tarkvaralisest sisse või välja lülitamisest, kuigi aastaid on proovitud unifitseerida. Lisaks on on paljud asjad programmeeritavad ja siinkohal võib olla olukord kus seda softi saab vaid ühe korra sisse kirjutada.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1742
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas maksipoiss »

moscito kirjutas:See kogus elektroonikat mis seni läks venesse masinate jaoks, saab nüüd kasutada euroopa autotööstuse kiibileevenduseks ja uute autode müük peaks tõusma.

Ma loodaks , et vähemalt tarneajad natukenegi lüheneks :)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Vähegi ajudega automüüjad on juba mõnda aega tagasi asunud ise riski peale tellima enam levinud mudeleid ja varustustasemeid. Kel mõistus ei tööta, hädaldab aastapikkustest tarneaegadest. Täna enamik automüüjaid ei luba kohapeal ladusid hoida (et osad maaletoojad ei tekitaks kunstlikku defitsiiti).

Kui erisoove veits vaos hoida, siis ilma autota ei jää. Kui aga sooviks on nahkistmetega kaubik, siis seda võib tõesti aastapäevad oodata. Ei ole muidu nali, olen nahkistmetega VW Caddy kaubikut näinud enam kui korra. Ja ehtsast nahast, mitte vakstust.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:Kui erisoove veits vaos hoida, siis ilma autota ei jää. Kui aga sooviks on nahkistmetega kaubik, siis seda võib tõesti aastapäevad oodata. Ei ole muidu nali, olen nahkistmetega VW Caddy kaubikut näinud enam kui korra. Ja ehtsast nahast, mitte vakstust.


Ükski Caddy hinnakiri küll sellist lisavarustust ei tunne, aga ju sa siis tead paremini (nagu alati :lol: )
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1742
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Autoteema

Postitus Postitas maksipoiss »

Mul aastane ooteaeg ilma igasuguse tehase lisavarustuseta, juurde võtsin ainult siin esinduses paigaldatavad asjad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist