"Termezi memorandum"
olen kribanud sellest et kui frantzus teist korda ametisse astus siis inspekteeris frantzusi ka väeosa kõrgemate ohvitseride abikaasade komitee; noh see turulkäik frantzusiga. aruannet pole oma silmaga näinud, isegi kuulnud mitte; arvatavasti top-secret dokument viiekümneks aastaks

. igatahes vahetult enne pealiku sünnipäeva oli frantzusil tõsine jutuajamine pealiku prouaga. aeg oli ka muidugi sobiv; pealik laseb peale lõunat leiba luusse korteris aga frantzus peab tema prouaga turul käima sel ajal. arbuusiveeretaja nagu ma olin proua arvates. pätakas oli sel ajal juba kuskil koonduslaagris jahedamas kliimas, nimelt Stavropoli krais. olen kribanud et enamus ohvitsere saatsid suveks oma pere Termezist ära, põrgukatel nagu ta oli! igatahes oli proua juba leppinud selle olukorraga et frantzusil on uues ametis kand kõvasti maas. arvas et nüüd on paras aeg Frantzusiga jõupositsioonilt üks arengu(peetuse) vestlus maha pidada. ja nii siis sündiski "Termezi memorandum" mida kuskil paberil pole. pingeliste läbirääkimiste tulemusel jäid Frantzusile ainult kohustused, aga prouale ainult lubadused. lubadused seisnesid selles et frantzusi eest hea sõnaga seista kui jamadesse satub. no ei tea, äkitselt isegi kostis hea sõnaga frantzusi eest; aga peale soolaheeringa matust koos pätakaga olnud esimeseks reaktsiooniks et frantzusile lähenemiskeeld panna, pealiku jutu järgi! aga frantzusi kohustused: frantzus peab luurama oma ülemuse järgi ja prouale ette kandma kui pealik kaldub kõrvale üldtunnustatud moraalireeglitest. no ikka juhtus ka neid asju, eriti isikliku juuksuri-piigaga kes oli moldavanka, aga ega frantzus seda kätt hammusta mis toitu jagab. kõige hullem see et pidin valetama prouale nii et endal hakkas ka häbi. teagi kas ta uskus või mitte, oli ju avalik saladus et frantzusi suust tuleb ainult puhas "tõde". kogu väeosa oli frantzusi "tõega" kursis, vähemalt ohvitserid. pealik läks Taschkenti komandeeringusse kolmeks päevaks, vähemalt nii ta oma prouale serveeris. väeosas serveeris et läheb frantzusiga polügoonile taktikalise-strateegilise väliõppuse kursustele

. tegelikult tiksusin kolm päeva Goga pansionaadis... Vähemalt frantzus tiksus, pealik oli kuskile kadunud lennukiga venemaa avarustesse. aga kui tagasi saabus oli frantzus kenasti vastas lennujaamas ja nagu õiged mehed saabusime väeossa. krt, saate ju ise aru miks igasugused staabiülemad-osobistid-prouad Frantzusile pidevalt survet avaldasid. ei olnud kerge, ja tegelikult ka pealik hindas seda mainides et tegi õige valiku kui Frantzusi hallist argipäevast Kamazi roolist päästis. kes keda päästis on muidugi tõlgendamise küsimus. mida aeg edasi seda suurem julgeoleku oht oli frantzus pealikule; ja pole imestada et hoidis mind nagu sitta pilpa peal, ja vastupidi.
aga teine memorandumi punkt oli ka huvitav. eks proua oli tähele pannud et väike pätakas lausa kleepus frantzusi külge, teagi mille pärast. olin vist veits teistsugune tavapärasest ümbritsevast seltskonnast

. igatahes proua oli seda tähele pannud ja luges frantzusile sõnad peale et lapsega suhtled-õpetad ainult nõukogude kaanonite järgi! teagi kas ta mõtles seda tõsiselt, aga hiljem mainis et frantzus on kuidagi valesti lapsega tegelenud sest
pätakas olla küsinud miks maakera on ümmargune! viimane kord enne demblit hüvasti jättes ronis pätakas sülle, ja proua pragas veits frantzusiga. et laps on viimase aastaga muutunud, et koguaeg miljon miksi ja kui keegi vastata ei oska siis nähvab et frantzus kindlasti teab
kokkuvõtteks ütleks et igasugused memorandumid on frantzusile nafik. austan lepinguid kui mulle need sobivad.
P.S. häid pühi, ristirahvas! Taarausksetele ütleks et Soomes on isegi taarapunktid täna suletud! "helatorstai"; "himmelfahrt" jne. ristirahvas igatahes täna puhkab!