Side eriala ja vahendid

Sõjaväelised erialad. Elutsükkel väljaõppest kuni reservist kustutamiseni. Nii nippidest kui ka relvadest/vahenditest.
Vasta
_dumbuser_
Liige
Postitusi: 2071
Liitunud: 14 Jaan, 2011 0:37
Asukoht: Viimsi
Kontakt:

Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas _dumbuser_ »

morsevend kirjutas:
Madis Reivik kirjutas:Ma olen nõukaaegse tootmistehnikaga kokku puutunud päris palju. Ühine nimetaja: RÄMPS.


Huvitav artikkel sidemeestele sõja kaotamise põhjustest:
https://ru.krymr.com/a/ukraina-rossiya- ... 60134.html
Teemaks tehnika ja korruptsioon


See sagedushüplemine on umbes 30 aastat vana. Kui nad nüüd suutsid ise teha esimese sellise jaama siis on nad umbes 20+ aastat maha jäänud. Asukoha määramiseks pole sellest sagedushüppamisest aga mingit kasu, saatja on ikka koguaeg ühes ja samas kohas. Info lahtimuukimine võtab lihtsalt rohkem aega. Töökindluse teema ei tohiks ka üllatus olla kuna nagu aru saada siis tegema hakkas neid selline kooperatiiv kellel varasem kogemus puudus.
Tarmo Männard
Liige
Postitusi: 1239
Liitunud: 08 Sept, 2005 0:35
Asukoht: Tallinn, Õismäe
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Tarmo Männard »

https://ru.krymr.com/a/ukraina-rossiya- ... 60134.html

Raadio Vabadus räägib, kuidas tõsised probleemid turvalise side ja andmevahetusega erinevate sõjaväeharude vahel said üheks põhjuseks, miks Venemaa armee Ukraina-vastases pealetungis ebaõnnestus.



"Meil ei ole sidet, meil pole raadiosaatjaid ega midagi," ütleb ​​vangistatud Vene sõdur ühes paljudest videotest, mille Ukraina pool on avaldanud alates sõja algusest Venemaaga. "Meil pole sidet, me ei saa kedagi kätte," ütleb Vene armee FSB ohvitser oma kolleegile teisel pool piiri. Vaid kolm nädalat vaenutegevusest on möödas ja Internet on juba täis fotosid odavatest Hiina tsiviilkäibe raadiosaatjatest, mida Venemaa sõjaväelased on sunnitud kasutama professionaalse varustuse asemel. Pealt on kuulatud Vene ohvitseride vestlusi, kes peavad üksteisele regulaarselt helistama tavatelefonidel. On vangide tunnistused, kes räägivad, kuidas nad ei saanud kutsuda ei abiväge, tuletoetust ega leida õiget teed välismaailmaga suhtlemise puudumise tõttu.

USA armee allikatele viidates teatab ajaleht The New York Times, et Ukrainas hukkunud Vene kindralitest suri vähemalt üks pärast seda, kui vaenlane suutis tema asukoha kindlaks teha. Seda tänu kõnele turvamata liinil. Üks Vene sõjavang kinnitas, et "Vene sõjavägi kasutab peamiselt tsiviilraadiod ja tavalisi mobiiltelefone".

Lõpuks avaldas BBC juba 26. veebruaril ümberjutustuse toimetusse saabunud häälsõnumitest, mida oletatavasti vahetasid Tšetšeenia pealik Ramzan Kadõrov ja Tšetšeenia rahvuskaardi asetäitja Daniil Martõnov. Venemaa sissetungi eelõhtul Ukrainasse. Martõnov ütleb, et kavatseb "hüpata korraks Moskvasse", et hankida "puhtad Ukraina SIM-kaardid" ja "spetsiaalsed satelliitmodemid".

Raadio Vabaduse eksperdi sõnul on probleem väeosade ja erinevate sõjaväeharude omavahelises suhtluses saanud üheks peamiseks põhjuseks, miks Venemaa pealetung on tegelikult takerdunud ja õhuoperatsioonid on muutunud vähem tõhusaks. Olles püüdnud mõista selle probleemi allikaid, jõudis Raadio Vabadus järeldusele, et põhisüüdlased on korruptsioon, vägede üldine tehniline mahajäämus ja sõjategur võõral maal, kus ukrainlaste käes pole mitte ainult mobiilsidevõrgud vaid ka ennast usaldusväärse sidevahendina näidanud juhtmeside.


2008. aasta augustis toimunud Gruusia sõda demonstreeris muu hulgas Vene armee katastroofilisi sideprobleeme. Paljudel üksustel polnud võimalust suhelda juhtkonnaga, sõjaväe raadiote asemel kasutati mobiiltelefone ja isegi virgatseid. Õhudessantväe staabi ohvitser lendas helikopteriga oma üksuse juurde ja maandus, et jagada üksusele kätte nende ülesanded.

See probleem oli ammu teada. Juba 2009. aastal ütles Jevgeni Meitšik, tollane sidevägede juht ja peastaabi ülema asetäitja, et "Vene Föderatsiooni presidendi korraldusel ja kaitseministri juhtimisel läheneb ülevaatamisele ja reorganiseerimisele kogu juhtimissüsteem ning eelkõige sidesüsteem". Plaan oli 2011. aasta lõpuks varustada raadiojaamaga iga sõdur ja iga lahingumasin.

Sel ajal oli peamiseks taktikalise taseme armee raadiosidekompleksiks R-168 raadiojaamade perekond Akvedukt, mida alates 2000. aastate algusest on arendanud Voroneži sideuuringute instituut (kontsern "Sozvezdie"). Seda süsteemi hakkasid väed pärast Gruusia sõda laialdaselt kasutama. Peamiselt just õhudessantväed. Kui Meitšik lubas viia suhtluse iga sõjaväelaseni, pidas ta silmas täpselt "Akvedukte". Kuid samal ajal kui R-168 perekonna raadiod hakkasid "kohe-kohe-kohe" jõudma sõduriteni , otsustas kaitseministeerium välja töötada täiesti uue, kuuenda põlvkonna taktikalise sidesüsteemi ja seda mitte tavapärases "Sozvezdie" kontsernis, vaid Zelenogradi mikroelektroonikaettevõttes "Angstrem", millel puudus igasugune varasem raadiojaamade loomise kogemus.

Sõjalistes foorumites võib kohata arvamust, et Voroneži "Akveduktid" vägedele ei meeldinud, kuid põhjus, miks uusarendus Zelenogradile usaldati, on palju proosalisem. "Angstremi" kaasomanik oli Leonid Reiman, 2004–2008 kommunikatsiooniminister ja 2008–2010 president Dmitri Medvedevi nõunik. Reimani nimega on seostatud palju korruptsiooniskandaale, kusjuures endise valitsuse liikme ja presidendi nõunikuna oli tal võimalus oma ettevõtte huvide eest lobitööd teha. Armee uue raadiosidesüsteemi loomist toetasid aktiivselt kaitseminister Anatoli Serdjukov (kes sattus peagi suure korruptsiooniskandaali keskmesse) ja Dmitri Rogozin, kes määrati 2011. aasta lõpus kureerima riigikaitse sõjatööstusliku kompleksi.

2012. aasta veebruaris saabusid Serdjukov ja Rogozin Zelenogradi, et osaleda uue raadio esimeste näidiste esitlusel, mis sai nimeks "Azart-P1" või R-187-P1 (täht "P" tähendab portatiivset modifikatsiooni. Tulevikus pidi süsteemi täiendama ka transporditavate versioonidega - neid pole veel loodud). Esitlust juhtis Leonid Reiman. Rogozin meenutas ajakirjanikega vesteldes Gruusia konflikti, mille käigus pidid sõjaväelased suhtlemiseks kasutama isiklikke mobiiltelefone. Lisaks meenutas ka oma varasemat ametikohta Venemaa esindajana NATO juures. "NATO-s on üks kontseptsioon –"omandatud õppetunnid ". Aeg on möödunud ja nüüd suudame töötada erinevatel sagedustel. See ühendus siin toimib! Kui ainult tahame, suudame teha mitte ainult euroopalikult, vaid isegi, nagu Tšapajev ütles, "maailma mastaabis" uhkustas asepeaminister, hoides käes üht esimest "Azarti" näidist – seadet, mis meenutas suurt, silmapaistvalt pika antenniga rohelist mobiiltelefoni (hiljem kutsusid väed neid "rohelisteks krokodillideks").

Serdjdkov lubas, et samal 2012. aastal läheb vägedele 2500 "Azartit" ning rõhutas, et uus raadiojaam on täielikult kokku pandud Venemaal toodetud komponentidest.

Vastavalt deklareeritud tehnilistele omadustele oli sidevahend Azart tõesti hea. See võis töötada nii analoog- kui ka digitaalse sidevahendina, ühildus kõigi olemasolevate armee raadiojaamadega, oli hea krüptoturvalisusega ning võimeline spetsiaalse algoritmi abil muutma ühenduse sagedust 20 tuhat korda sekundis (nn. sagedushüplemise tehnoloogia, mis pakub kaitset vaenlase signaali summutamise elektrooniliste vahendite eest). Azardil oli sisseehitatud navigaator ja võis öelda, et lõpuks ometi oli loodud kaasaegse tarkvaraga raadiosüsteem. Samal ajal tundusid seadme mõned funktsioonid, millega pidid varustatama rindejoone iga sõdurit, üleliigsed: näiteks WI-FI-ühenduse võimalus või värviline LCD-ekraan. Raadiosaatja haldamine ja seadistamine osutus väga keeruliseks ning Azartid olid väga kallid, makstes 10 tuhat dollarit. Väited, et Azart on 100% Vene toode, oli ilmne liialdus: raadio oli varustatud protsessoriga, mis on toodetud 65 nanomeetrise disainistandardi järgi. Tootmisliine sellele standardile vastavate mikrokiipide loomiseks Venemaal sel ajal lihtsalt ei eksisteerinud.

Anatoli Serdjukov lubas, et esimesed tuhat uut raadiot "Azart" tarnitakse vägedele 2012. aastal. Tegelikult läbis süsteem 2012. aasta suvel vaid riigitestid, mis tunnistati edukaks. Aasta lõpus lubati Lõuna sõjaväeringkonna vägedele tarnida järgmisel, 2013. aastal partii esimesi "Azarteid" – korraga 23 tuhat seadet. Kuus kuud hiljem ilmus uus avaldus: "Azart" peaks jõudma vägedesse enne 2013. aasta suve lõppu. 2014. aasta kevadel selgus, et Azarti kasutati Sotši olümpiamängudel sidepidamiseks. Vägedesse vähemalt mingiski mahus seadme jõudmise kohta andmeid polnud, rääkimata juba lubatud 23 tuhandest. Interneti-raadiofoorumitel arutati, et Serdjukovile ja Rogozinile ei näidatud mitte valmis arendust, vaid seeriatootmisest kaugel olnud üksikmudeleid. Kuigi Raadio Vabadus ei leidnud üksikasjalikku teavet Azartide tegelike tarnete kohta Vene relvajõududele, jõudsid kaudsete andmete põhjal esimesed paartuhat uut raadiot vägedesse alles aastatel 2014-2015 (veebruariks 2015 - ainult 2000) - samaaegselt sündmusega Krimmis ja Donbassis ning Venemaa sõjalise operatsiooni algusega Süürias.


Koos sellega hakkasid ilmuma ülevaated Azartsi kasutamise kogemusest. Paljud neist on postitatud suurimasse Venemaa raadiofoorumisse Radioscanner.ru. ja Raadio Vabadus ei saa nende täpsust iseseisvalt kinnitada.

Mitmed postitused "Azarty" kohta kirjutas kasutaja "Domovenok Kuzya", kes tutvustas end foorumis Donetski oblasti põliselanikuna, kes võitles "DPR" formatsioonide poolel. Ta kirjeldas R-187 kui liiga kallist ja keerukat jaama, mis ei sobi lahingutegevuseks rindel – isegi raadiojaamade olemasolul üksuses ei usaldanud komandörid oma sõdureid. Siin on mõned ütlused:

"Lihtsalt meie vägedel pole olemas moodsat digisõduri raadiojaama. Lahingus olev raadiojaama eluiga on umbes aasta. See pole eesliini raadiojaam. Nuppe on palju, ekraan on tohutu, hind lööb hunge kinni. See on täiustatud ohvitseri raadiojaam. Seega peaks see olema kompleks: kantav, transporditav ja suurema võimsusega. Näiteks nagu 168. (5. põlvkonna Akvedukt R-168.), aga seda kõike see raadiojaam ei ole.

"Meie Azartid olid ladustatud kuiva, turvalisse kohta. Sest see masin on meeletult kallis ja hoidku jumal, et uus seade ei satuks vaenlase kätte!"

"Azart ei ole mõeldud lolli sõduri jaoks. Aga peaks olema just nimelt selline, millest ka loll aru saab. Kogu eesliini seltskonnale anti DP4400-le (Motorola tsiviilraadiojaam.) ja said kõik kenasti hakkama. See on küll tsiviilversioon, kuid kaevikusõjas sobis hästi."

"Lihtsalt meil on hetkel selline ülesanne, mida ei saa Azarti abil lahendada. Võib-olla teistes tingimustes on see ideaalne, aga minu praegustes oludes mitte. Ja sellest sõltuvad inimeste elud."

Sõjaväeekspert Vladimir Orlov kirjeldas Azarti kasutamise kogemust Süürias järgmiselt:

"Süürias on kohal Vene väed ja Azartid pakuvad tõesti usaldusväärset sidet ning andmeedastust, kuid ainult Khmeimimi lennubaasis ja Tartuse sadamas. Väljaspool Venemaa relvajõudude baase Süürias kasutavad kõik mobiiltelefone ja Hiina "balalaikasid" ("balalaikadeks" nimetatakse Hiina Baofengi walkie-talkiesid), mis tegutsevad Süüria mobiilside levialas".

"Tsaar-Isakese valvemeeskonnal on Motorolad. Spetsüksused jooksevad Süürias ringi tsiviilkasutuse Verteksitega (Vertex, Jaapani tsiviilraadiojaamade perekond.). Ülejäänud rahvamass jookseb Süürias ringi Aliexpressi Baofengide ja muu jamaga,» kirjutati ühes teises foorumis. Tsiviilraadiojaama Baofeng UR-5V kutsuti seal ka "lahinguklassikaks".

Aja jooksul hakkasid ilmnema "Azarti" mitte ainult ideoloogilised, vaid ka tehnilised probleemid. Vaatamata uljalt väljakuulutatud navigatsiooni kasutamise võimalusele osutus see lisa ebamugavaks. Kaarte sai raadiojaama üles laadida ainult spetsiaalses vormingus ja ei kasutatud tegelikke RF kaitseministeeriumi militaarkaarte, vaid kõige tavalisemaid Yandexi kaartide jaotisi - nagu selgus, oli põhjuseks saladuse hoidmine. Paljud raadiosaatjad lihtsalt keeldusid sisse lülitumast või alustasid pärast käivitamist lõputut enesetestimist. Lõpuks osutus efektiivne vahemaa, mille kaugusel Azartid suutsid omavahel sidet luua, lahingutingimustes ebapiisavaks.

"Paar kuud tagasi olin sideväelastel külas – 8 staabis olevast Azartist osutus elus olevaks vaid üks. Aga sellel oli aku läbi. Ülejäänud kas ei lülitunud põhimõtteliselt sisse või ei läbinud enesetesti, läksid automaatsesse rebooti ja nii ringiratast, kuni aku tühjaks sai. Probleemi lahendamiseks kasutavad kohalikud armee kindraliddigitaalset Baofeng DM-5R. Aga ülejäänud ohvitseridel on Baofeng analoograadiosaatjad.

Sõjaväe Azarte müüakse üha enam sellistel saitidel nagu "Avito" või meshok.ru hinnaga vahemikus 30 000 kuni 70 000 rubla tükk. Samal ajal kui Azarti ametlik hind pole langenud. Ühes viimastest ostupakkumistest, mille leiate riigihangete veebisaidilt, räägiti 7 komplekti R-187-P1 tarnimisest 2019. aastal 10 miljoni rubla eest. Mis tähendab enam kui miljoni rubla tükist.
2021. aasta alguses arutas Moskva Presnenski kohus ühte Azarti salakaubaveo juhtumit. Uurimise andmetel üritas Prantsusmaa ja Põhja-Makedoonia kodanik Tony Stefanovski 2017. aastal osta 30 000 dollari eest kahte komplekti Azart P-187, et need siis edasi anda oma kliendile, Ameerika eraturvafirma AG Global Inc presidendile, George Olwenile. Vahendajaks oli Bulgaaria presidendi endine turvaametnik. Väidetavalt vajas seda raadiojaama Olwen Azarti, et tagada hea side savannis jahti pidades. Stefanovski pidas raadiote ostu läbirääkimisi oma tuttava, pensionil olnud Vene eriväelase Aleksei Peroviga. Perov pöördus FSB poole ja Stefanovski peeti raha ülekandmisel kinni.

2019. aastal alustas sõjaväeprokuratuur uurimist Venemaa armee Azartide tarnimise kohta. Süüdistatavaks said mitmed isikud, sealhulgas sidevägede juht, VF relvajõudude peastaabi ülema asetäitja kindralpolkovnik Halil Arslanov. Uurimise kohaselt osteti Azarte vägedele kogumahuga 18 miljardit rubla. Jaamade maksumuse kunstliku ülehindamise tõttu võidi varastada 6,5 ​​miljardit rubla.
Teine ​​kohtualune, kaitseministeeriumi side peadirektoraadi 1. Peavalitsuse endine juht kindralmajor Aleksander Ogloblin tegi uurimisega kokkuleppe ja tunnistas, et raadiojaamad komplekteeriti valmiskujule Hiinas. Venemaal toimus vaid lõplik kokkupanek koos mõne komponendi lisamisega, mis võimaldas tootmiselt oluliselt raha kokku hoida. Sama versiooni esitasid ka teised süüdistatavad, näiteks tehase Jaroslavli raadiotehase endine direktor (millest sai üks Azarti tootjaid) Sergei Jakušev.

Firma "Angstrem" tunnistas koostööd Aasia ettevõtetega. Rõhutades samas, et Azarti põhielemendid, nimelt protsessorid ja tarkvara, töötati välja ikkagi Venemaal. Võimalust, et Azart R-187 on peaaegu täielikult Hiina päritolu, nimetas ettevõte absurdseks.
2022. aasta veebruaris mõisteti Ogloblin 4,5 aastaks vangi. Vägedele telekommunikatsiooniseadmete tarnimisel sooritatud riisumise eest.Kindralkolonel Halil Arslanov on Azarty juhtumi osas endiselt uurimise all ega tunnista oma süüd.

Tuginedes andmetele 18 miljardi rubla kohta, mis eraldati Vene vägedele Azartide ostmiseks, ja tolle hetke rahakursi hinnangulise maksumuse põhjal 300 tuhat rubla komplekti kohta, võib ostetud R-187 koguarvuks ligikaudselt hinnata 60 tuhat ühikut. See on ilmselt ülehinnatud. Arvestades tõendeid selle kohta, et paljud "Azartid" ei tööta, on nende sõjaväes tegelikult kasutatavate jaamade tegelik arv tõenäoliselt palju väiksem, millest ei piisa kaugeltki Ukraina sõjas osalenud vägede rühma relvastamiseks (samal ajal kui Azarte on näha nii mõnelgi Ukraina relvajõudude tehtud fotodel trofeedest.)
Anatoli Serdjukovi ajal alanud programm armee ultramoodsa uue sidevahendiga varustamiseks ebaõnnestus ja pole üllatav, et paljud Vene sõdurid ja ohvitserid rindel kasutavad tavalisi tsiviili walkie-talkiesid.

Sõltumatu sõjaline ekspert Stanimir Dobrev ütles, et mitte ainult kaasaegsete turvaliste sidevahendite puudumine, vaid osaliselt ka sellest tulenev halb koordineerimine eri tüüpi vägede vahel on üks peamisi põhjusi, miks Venemaa pealetung Ukraina territooriumil kiiresti takerdus. Sheffieldi ülikooli telekommunikatsiooni, bakalaureuse- ja magistriõppe spetsialist Dobrev selgitas intervjuus Raadio Vabadusele, miks Vene esiüksused jäid sõja algusaegadel sageli sideta ja see võib viidata sellele, et Venemaa väejuhatus lootis tõepoolest välkkiire operatsiooniga Ukraina vallutada.

"Juba enne Venemaa operatsiooni algust nägime palju seadmeid, mida kasutatakse teabe turvaliseks edastamiseks, näiteks mobiilside raadioreleejaamad R-419 või antennimoodul R-431. Aga kuna Venemaa saatis sügavale Ukraina territooriumi pataljoni taktikalised rühmad, mis on loodud erinevate aastate toodanguga relvadest 80ndate tankidest kuni moodsama varustuseni, tuleb side loomisel keskenduda vanatehnika minimaalsematele võimalustele.

Kui sul on konvois segamini vanatehnika ja uus varustus, siis peate kõigi sõidukitega suhtlemiseks "lasukma" madalaimale tasemele ja kasutama vanu raadioid eelinstallitud kaitsmata kanalitega. Midagi sellist ootasin ma enne sõja algust, kuid mitte sellisel määral. Nende raadiote leviala on väike, umbes 4 kilomeetrit ja Vene pataljoni taktikalised rühmad läksid kohe piirist palju kaugemale, kuid me ei näinud ühtegi masinat, mis suutnuks pakkuda turvalist sidet kaugemal asuvate komandopunktidega. Tavaliselt on tegemist mitme retlansleerimismasinaga. Lisaks on vaja tee peale on vaja paigaldada uued sidemastid, aga neid nägime viimati Ukraina piiril. Isegi kui releemasinad läheksid koos vägedega sisemaale, oleks siiski veel üks probleem: vajate kogenud operaatoreid, kes oskavad krüpteerimisvõtmeid kasutada.

Kui oled sunnitud operatsioonile kaasama ajateenijaid, ei pruugi spetsialistidest lihtsalt piisata. Arvestada tuleb ka sellega, et algusaegadel liikusid Vene väed väga kiiresti ja sideväelased lihtsalt ei suutnud sellise tempoga sammu pidada: pole ju vaja ainult retranslaator paigaldada ja tööle panna, vaid selleks tuleb ka leida sobiv koht. Kaudselt viitab see sellele, et Vene vägede pealetungirühmad ei lootnud kauaks teele jääda. Lisaks saab 2000. aastatest pärit Venemaa turvaliste sõjaliste sideseadmete kaudu edastatud andmeid nüüdisaegsema tehnoloogia abil sõna otseses mõttes reaalajas dekrüpteerida.

"USA-s on nüüd standardina Blue force jälgimissüsteem. Armee igale liikuvale objektile on paigaldatud GPS-jälgija ja te näete kõiki nende liikumisi ühelt ekraanilt. Probleem on selles, et 2020. aastaks plaaniti varustada Venemaa maavägedes sellise süsteemiga 45 brigaadi, kuid Venemaa pole selle ülesandega hakkama saanud. Veelgi hullem on olukord maavägede ja lennunduse vahelise koordineerimisega. Sarnane automaatse juhtimise süsteem Venemaa lennundusjõududele, "Perspektiva" , on alles väljatöötamisel. Õhudessantvägedel on olemas oma automaatse juhtimise süsteem, "Andromeda -D". See on kõige laialdasemalt kasutatav ja seda on kasutatud juba pikka aega, sest õhudessantvägedel on eliitvägedena olnud alati prioriteet. Tavapärane koordineerimine nende süsteemide vahel Vene armees alati ei toimi."

Lennundusjõudude tegevuse kehv organiseerimine ja koordineerimine on Dobrev sõnul üldiselt üks Vene armee põhiprobleeme, milles väljendub selgelt tema mahajäämus.

Sõja alguses tegutses Vene lennundus üsna edukalt, sest vaenlase positsioonid olid talle hästi teada. Nüüd see enam ei toimi. Ala töötlemine toimub vanamoodsalt: lendurid lendavad kohale neile varem väljastatud sihtmärkidele, annavad õhulöögi ja seejärel naasevad baasi. Kui maapinnal vajab mõni Vene üksus ootamatult õhutoetust või on tekkinud mõni uus tabamist vajav sihtmärk, näiteks õhutõrjesüsteem, mis on suutnud vahepeal oma asukohta muuta, ei pruugi piloot seda üldse teada, sest tavapärane operatiivsuhtlus maapinnaga puudub. Peaks olema platvorm, mis pakub pidevat turvalist andmevahetust, mitte ainult häälsidet. Sellise platvormi puudumine Vene sõjaväes, mida Ukraina armee ilmselt õppis väga hästi kasutama, suudab potentsiaalseid sihtmärke kiiresti ühest kohast teise teisaldada.
Muide, sarnase probleemiga põrkus ja USA armee Lahesõja ajal.

Kaugelti kõik pole korras ka turvalise side ja Venemaa eriteenistustega, mille töötajad on samuti praegu Ukrainas. 8. märtsil säutsus uurimisprojekti Bellingcat juht Hristo Grozev Twitteris, kuidas Ukraina julgeolekuteenistusel õnnestus pealt kuulata kahe FSB ohvitseri vestlust, sealhulgas ühe 41. armee ametniku vahel. Selles vestluses arutati Vene kindralmajor Vitali Gerasimovi surma üle.
"Dima, me ei saa Era kaudu ühendust." "Jah, siin ühendus ei tööta, me ei saa kellegagi ühendust võtta," vastab "Dima".

Era on sõjaväele mõeldud vastupidav nutitelefon, mida esitleti pompoosselt 2021. aasta lõpus. Probleem, kirjutab Grozev, seisneb selles, et Era vajab töötamiseks 3G või 4G mobiilsidevõrku ning paljud mobiilitornid hävisid Vene sõjaväe pommitamise ja pommitamise käigus. Aga miks? Stanimir Dobrevil on selgitus:

"Mobiilsidevõrke kontrollib endiselt Ukraina, mis tähendab, et Ukraina sõjaväe jaoks on need endiselt suhteliselt turvaliseks suhtlemiseks mõeldud sidevahendiks. Ukraina on kaotanud kõik riigisisese rändluse piirangud. Tegelikult võib nüüd tegutseda iga ukrainlane, kellel on mobiiltelefon oma armee teavitajana vaenlase liikumistest. Samuti, tulles tagasi selle juurde, millest ma enne rääkisin, siis spetsiaalse turvalise armee side puudumisel tunnevad paljud sõdurid ja ohvitserid kiusatust kasutada tavalisi telefone – nad hangivad Ukraina SIM-kaardid, et helistada Venemaale, võimaldades Ukraina sõjaväel ja luurel niiviisi mitte ainult vestluste sisu pealt kuulata, vaid määrata ka kindlaks helistaja asukoht.Ukraina armeel muide, veel üks eelis – see on tavapärane, vanaaegne traadiga telefoniühendus, mida on venelastel ülimalt raske suurtüki- või pommirünnakutega välja lülitada või sellesse oma ühendust luua.
Viimati muutis Tarmo Männard, 20 Mär, 2022 3:01, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Side eriala ja vahendid

Postitus Postitas Kriku »

Suur tänu tõlke eest!
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2084
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Re: Side eriala ja vahendid

Postitus Postitas krizz »

Tänud tõlkijale! Tõstaksin esile selle lõigu, mis osutab, miks Vene lennuväe tõhusus eeldatavast nii kesiseks on jäänud. Muidugi Ukraina ÕT kõrval.
Sõja alguses tegutses Vene lennundus üsna edukalt, sest vaenlase positsioonid olid talle hästi teada. Nüüd see enam ei toimi. Ala töötlemine toimub vanamoodsalt: lendurid lendavad kohale neile varem väljastatud sihtmärkidele, annavad õhulöögi ja seejärel naasevad baasi. Kui maapinnal vajab mõni Vene üksus ootamatult õhutoetust või on tekkinud mõni uus tabamist vajav sihtmärk, näiteks õhutõrjesüsteem, mis on suutnud vahepeal oma asukohta muuta, ei pruugi piloot seda üldse teada, sest tavapärane operatiivsuhtlus maapinnaga puudub. Peaks olema platvorm, mis pakub pidevat turvalist andmevahetust, mitte ainult häälsidet. Sellise platvormi puudumine Vene sõjaväes, mida Ukraina armee ilmselt õppis väga hästi kasutama, suudab potentsiaalseid sihtmärke kiiresti ühest kohast teise teisaldada.
Muide, sarnase probleemiga põrkus ja USA armee Lahesõja ajal.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Re: Side eriala ja vahendid

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Raadioside - antennidest

Antenn on raadiosides kõige tähtsam asi. Sidekaugus sõltub nimelt antennist. Ka kalli raadioga ei saa pikka sidekaugust kui pole korralikku antenni kasutada.

Käsijaam või kantav raadiojaam

Sõjaväelased üldiselt kasutavat üht ja sama antenni olgu töösagedus mis iganes (30 MHz…80 MHz; 136 MHz…174 MHz).
Seega üldiselt antenn ei toimi korralikult ühelgi sagedusel.

Kui veel voltida antenn kokku, et see oleks mugavam, siis asi läheb päris hulluks – töökaugust pole ollagi.

Kui painutada antenn üle õla rakmete alla jälle läheb töökaugus lühemaks.

Parim on lihtne jäik veerandlaine varras püstiasendis – umbes 140 MHz sagedusel 50 cm pikk.

Veerandlainevarras üksinda pole veel korralik antenn, vaid see vajab vastukaalu. Väikesel Baofeng UV-5R raadiojaamal vastukaal on nõrk, aga sidekaugus veerandlaineantennil on oluliselt parem kui originaalantennil. Suur metallist raadio korpus toimib ka vastukaaluna antennile, seega sidekaugus paraneb.

Pilt

Kui on autoga, siis tasub auto metallist katust kasutada vastukaaluna. Kui paneb hea magneetantenni metallist katuse keskele veerandlaine vartaga nii sidet on küll ja küll.

Kui sidekaugus pole veelgi piisav, siis on vaja tõmmata veerandlaine vartaga Ground Plane tüüpine antenn nööriga puu otsa – jälle sidekaugus kasvab oluliselt. Ground Plane antennis on vastukaaluks kolm varrast antenni korpusest alla poole (kõik nurgad umbes 120 kraadi). Kui vastukaalud on hingedega siis antenni on võimalik ka puust alla saada. Pildil männipuu alumise jämeda vasakule ulatuva oksa kohal on antenn JAWA4.

Pilt
Pilt

Vedruga magnetantenn

Vedru antennivardas rikub antenni ära – antenn ei toimi korralikult. Vedru on vaja ära võtta või lühistada juhtmejupiga. Pildil vedru sees on juhe.

Pilt

Lühilaine

Lühilaine raadiosidel on palju puudusi, aga vahepeal head sidespetsialistid saavad ka lühilainel sidet pidada. Jälle kõige tähtsam asi on antenn.

Näiteks 3 MHz kandis nimelt sellele sagedusele tehtud Dipol ja 5 MHz kandis nimelt sellele sagedusele tehtud Dipol. Kui vahetad sagedust vaheta ka antenni.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Re: Side eriala ja vahendid

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Juhani Putkinen kirjutas: 02 Juul, 2022 12:04 Antenn on raadiosides kõige tähtsam asi. Sidekaugus sõltub nimelt antennist. Ka kalli raadioga ei saa pikka sidekaugust kui pole korralikku antenni kasutada.
Kuidas on võimalik mõõta mis antenn on hea?

Tavaliselt vaadatakse mis on antenni SWR teatud sagedusel. See aga näitab ainult kas antenn on 50 oomi sellel sagedusel. Kui kaabli otsas oleks ainult 50 oomi takisti nii SWR mõõtmisel antenn paistab olevat suurepärane isegi kui antenn ei vastuvõta signaali üldse, ega ka saada signaali üldse.

On ka võimalik mõõta kui palju võimsust läheb antenni suunas ja kui palju võimsust peegeldub tagasi antennist teatud sagedusel. Nii saab tuunita korralikku antenni kas või lõiketangidega. Teeb natukese pikema varda kui kalkulatsioon näidab ja siis lõigab jupihaaval lühemaks.

Ikka pole teada kas antenn on hea, või mitte.

On vaja võrrelda tuntud hea antenniga.

Minul endal see võrdlemine on lihtne, sest hankisin endale suurepärased mõõteriistad juba aastal 1994.

On võimalik võrrelda kui hea antenn on saatel ja eraldi kui hea antenn on vastuvõtul.

Saatel

Korraliku saatjaga (näiteks Icomi autojaam) saadetakse signaal eetrisse näiteks 10 m (või 100 m) kauguselt vastuvõtuantennist õues. Vastuvõtjaks minul väga kallis spektrianalüsaator, aga on ka odavamaid vastuvõtjaid. Saadetakse ainult kandevsagedus ilma modulatsioonita ja pannakse kirja vastuvõetud signaali tugevus. Vahetatakse sagedust ja sama asi. Nii saame ühe antenni saadevõimsuste tabeli. Siis vahetatakse teine antenn täpselt samale kohale ja mõõdetakse sama moodi. Võrreldes saadud tabeleid on näha kumb antenn on parem teatud sagedustel.

Vastuvõtul

Korraliku RF-generaatori ja hea antenniga saadetakse signaal modulatsiooniga eetrisse. Mõõdetav antenn on ühendatud korraliku vastuvõtjaga (näiteks Icomi autojaam). Kuulatakse vastuvõetud signaali ja muudetakse RF-generaatori väljundvõimsust. Kui mürapiiraja läheb lahti, ehk signaal on kuulda pannakse kirja RF-generaatori väljundvõimsus. Vahetatakse sagedust ja sama uusesti. Nii saame tabeli vastuvõtust ühel antennil. Siis vahetatakse teine antenn täpselt samale kohale ja mõõdetakse sama moodi. Võrreldes saadud tabeleid on näha kumb antenn on parem teatud sagedustel.

Suur töö

On jah vaja palju vaeva näha, aga selle suure vaevaga on teada kindlasti mis antenn on parem nii vastuvõtul kui saatel.

Ärge uskuge müüjate muinasjutte. Nad hea meelega müüvad teile ka täielikku paska.
klm
Liige
Postitusi: 124
Liitunud: 29 Apr, 2008 8:56
Asukoht: Wesenbergh
Kontakt:

Re: Side eriala ja vahendid

Postitus Postitas klm »

Nüüd on massidese jõudnud selline seade nagu NanoVNA.
Väike ja odav. Tõeline mängumuutja.
See näitab ilusti ära antenni parameetrid ja sellega on hea antenne soovitud sagedusele häälestada.
Vahest on vaja antenni lühemaks hammustada, vahest pikemaks venitada.

See vedru seal antenni vahel ei tarvitse ilmtingimatta ebavajalik olla, vaid võib antenni kas virtuaalselt mitu korda pikemaks venitada, või muidu kosmosese kiiratava võimsuse horisondile suunata.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Re: Side eriala ja vahendid

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

klm kirjutas: 03 Juul, 2022 22:24 See vedru seal antenni vahel ei tarvitse ilmtingimatta ebavajalik olla
Ma olen isiklikult mõõtnud antenne korralike mõõteriistatega ja tean, et see vedru on vaja maha võtta või lühistada, et veerandlaineantenn toimib korralikult. Mul on ka oma sõiduauto kattusel korralik kinnine antenn - ka sellest oli vaja vedru maha võtta, et antenn hakkas toimima korralikult. Nüüd sidekaugus 140 MHz sagedusalal on suurepärane.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Re: Side eriala ja vahendid

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Raadioside - vastuvõtjatest

Antenn on raadiosides kõige tähtsam asi. Sidekaugus sõltub nimelt antennist. Ka kalli raadioga ei saa pikka sidekaugust kui pole korralikku antenni kasutada.

Jah, ülal kirjutatut on tõsi. Aga kui raadiojaama vastuvõtja või mürapiiraja pole korralik, siis on jälle käes lühike töökaugus isegi kui on väga korralik antenn kasutusel.

Kirjutan asjast oma kogemuse läbi.

Minu kogemuse järgi, näiteks Icomi autoraadiojaama F5022 vastuvõtja ning mürapiiraja toimivad hästi. Ka vanasti Baofeng käsijaama UV-5R vastuvõtja ja mürapiiraja olid kõlblikud – ei tea kas praegu müügil olevates on või ei ole. Mitte nii hea kui Icom, aga toimiv. Mul on olnud suuri probleeme uuemate Baofeng UV-9R raadiojaamadega. Esimesed kaks UV-9RPlus mis ma ostsin ja testisin olid täiesti normaalsed. Siis ostsin juurde ja nende sidekaugus oli lühem. Ostsin teisest kohast peaaegu samasuguseid, ikka pole korralikud. Ja veel uuemaid kuni UV-9R PRO – ikka pole korralikud.

Raadiojaama vastuvõtja mõõtmine

Üldiselt vastuvõtjat mõõdetakse lihtsalt RF-generaatoriga – koaksiaalkaabel vahele ja kogu lugu. RF-generaatori näidust saab lugeda vastuvõtja ning mürapiiraja „headuse“. On näha kui nõrga signaali vastuvõtja suudab võtta vastu ja milliste võimsustega mürapiiraja läheb lahti ja kinni. „Lihtne“ eks ole.

Tegelikult kaabliga mõõtes kõik need Baofeng UV-9R paistsid olevat korras, no mitte nii head kui Icom, aga ikka toimiv. Aga antenniga mõõtes ongi juba tegelikkus käes.

Võrdlemine

Antennidest kirjutasin varem, et on vaja mõõta ja võrrelda tulemusi. Täpselt sama asi on vastuvõtjatega.
RF-generaatoril hea veerandlaineantenn ja igal mõõtmisel sama kaugus antennide vahel (näiteks 4 m), antennid samal kõrgusel püstiasendis.

Olen mõõtnud ülal mainitud Icom F5022 vastuvõtja mitmetel eri sagedustel veerandlaine varrasantenniga ja kirjutanud tulemused tabelitesse. Pildil suur läikiv jurakas on URRP2/F5022. 25 W saadevõimsusega õlakottraadiojaam sisseehitatud LiFePo4-akuga.

Pilt

Siis mõõdetakse sama moodi mingi teine raadiojaam, ning võrreldakse tulemusi selle F5022 tulemustega. Samad sagedused, samad antennid.
Oligi kohe näha, et esimesed UV-9RPlus olid OK ja pärast ostetud mitte.

Muidugi ka praktikas

Raadiojaamasid saab praktilises kasutuses võrrelda ka üksinda kui on kasutada õiged vahendid.

Panin kodus URRP2/F5022 raadiojaama tööle koos arvuti ja andmesideprogrammiga SecureChat, muidugi ka veerandlaine antenn.
Enda varustuses oli kaks võrreldavat käsiraadiojaama, raadiomodem JOMO3 ja Android nutitelefon SecureChatiga. Siis sõitsin jalgrattaga kohta A ja katsetasin mõlemad raadiod – kirjutasin koha ja jaama saadetud sõnumisse ning vaatasin kas tuleb sõnumile kodus olevalt arvutilt kinnitus. Saatsin jälle tulemuse sõnumiga koju ja sõitsin edasi kuni teine ei enam töötanud ja teine veel töötas väga pika maa. Sain kinnituse sellele, et üks jaam toimib hästi ja teine mitte – täpselt nagu olin juba mõõtnud generaatori ja antennidega.

Miks uuemad jaamad pole head?

Mina arvan, siis arvan, et paljudes kohtades selle Maakera peal eetris on parasjagu igasuguseid häireid, mis teevad mürapiiraja lahti ka siis kui poleks vaja teha. Siis raadiojaamade ostjad on kirunud jaamasid näiteks Baofengile, et häired teevad mürapiiraja lahti. Siis näiteks Baofeng on teinud muudatusi raadiojaamades, et need häired ei teeks mürapiiraja lahti – aga pole taibanud, et sidekaugus läheb oluliselt väiksemaks.

Selle UV-9R PRO jaamaga on väga huvitav erisus.

Esialgu paistab toimivat suhteliselt hästi. Aga näiteks 10 minuti pärast tundlikkus (signaali tase millega mürapiiraja läheb lahti – signaal on kuulda) läheb oluliselt kehvemaks. On vaja väga tugev signaal, et mürapiiraja läheb lahti ja jälle toimib ka nõrga signaaliga umbes 10 minutit. Kui aga eetris pole olnud sellel sagedusel midagi 10 minuti jooksul siis raadiojaamast tuleb jälle tuim kui saabas.

Huvitav, eks ole?
olavsu1
Liige
Postitusi: 892
Liitunud: 26 Veebr, 2022 9:25
Kontakt:

Side

Postitus Postitas olavsu1 »

Keegi veel kirjutas: 04 Okt, 2022 11:44
3. "See on tohutu ressurss ja aeg et igasse masinasse vastav süsteem ja ekraan saada."
jutt siis asukohainfo jagamisest kõigi masinate vahel
Aga "kõigi" ei tähenda ju kogu 1000km rinde peal olevat tehnikat, vaid ainult peaasjalikult neid kes kiirrünnakutega vaenlase tagalasse tormavad.
Nad jagavad ju kõigi avastatud vaenlase punktide koordinaate kah teistele, kes tagantpoolt tulevad. Kiire ja täpse info vahetamine on kriitiline ma ei usuks et see kuidagi teisiti saakski olla..
TETRA-raadiotel on see süsteem sisse ehitatud. kõik TETRA raadiod näevad grupiliikmete asukohti. asi on turvaline ka, kogu side on krüptitud.

vhf raadiote ja ais karpidega saaks ka, kuid see oleks liiga avalik (kui marinetraffic äkitse tanke näitama hakkab).

//tehnoturg näib olevat tetrast tühjaks ostetud. paremad tetra jaamad on valikust kadunud
Viimati muutis olavsu1, 04 Okt, 2022 13:49, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Postitusi: 332
Liitunud: 25 Veebr, 2022 10:41
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Marvin »

olavsu1 kirjutas: 04 Okt, 2022 13:42TETRA-raadiotel on see süsteem sisse ehitatud. kõik TETRA raadiod näevad grupiliikmete asukohti. asi on turvaline ka, kogu side on krüptitud.

vhf raadiote ja ais karpidega saaks ka, kuid see oleks liiga avalik (kui marinetraffic äkitse tanke näitama hakkab).
OT: AIS ei kasuta välist VHF raadiojaama. Kõikidel AIS transpondritel on oma saatja sees ja oma GPS küljes. Standard ei luba isegi välise GPS vastuvõtja kasutamist.
olavsu1
Liige
Postitusi: 892
Liitunud: 26 Veebr, 2022 9:25
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas olavsu1 »

Marvin kirjutas: 04 Okt, 2022 14:14
olavsu1 kirjutas: 04 Okt, 2022 13:42TETRA-raadiotel on see süsteem sisse ehitatud. kõik TETRA raadiod näevad grupiliikmete asukohti. asi on turvaline ka, kogu side on krüptitud.

vhf raadiote ja ais karpidega saaks ka, kuid see oleks liiga avalik (kui marinetraffic äkitse tanke näitama hakkab).
OT: AIS ei kasuta välist VHF raadiojaama. Kõikidel AIS transpondritel on oma saatja sees ja oma GPS küljes. Standard ei luba isegi välise GPS vastuvõtja kasutamist.
Üks täiendab teist. kõik sõltub kui head seadmed kokkuühendad.

TETRA on sama (paremini turvatud) asi ühes tükis.
Kasutaja avatar
Flopi
Liige
Postitusi: 42
Liitunud: 25 Okt, 2011 19:00
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Flopi »

olavsu1 kirjutas: 04 Okt, 2022 14:44 Üks täiendab teist. kõik sõltub kui head seadmed kokkuühendad.

TETRA on sama (paremini turvatud) asi ühes tükis.
Harrised oskasid GPSi koordinaate juba 20+a. tagasi võtta ja üle krüpteeritud võrgu saata. Ei teagi mis nüüd nende võimekus olla võiks. Veits teemaväline aga kui keegi meie praeguse sidega rohkem sina peal siis võib mulle privaatse sõnumi panna sel teemal :)
olavsu1
Liige
Postitusi: 892
Liitunud: 26 Veebr, 2022 9:25
Kontakt:

Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas olavsu1 »

Flopi kirjutas: 04 Okt, 2022 14:50
olavsu1 kirjutas: 04 Okt, 2022 14:44 Üks täiendab teist. kõik sõltub kui head seadmed kokkuühendad.

TETRA on sama (paremini turvatud) asi ühes tükis.
Harrised oskasid GPSi koordinaate juba 20+a. tagasi võtta ja üle krüpteeritud võrgu saata. Ei teagi mis nüüd nende võimekus olla võiks. Veits teemaväline aga kui keegi meie praeguse sidega rohkem sina peal siis võib mulle privaatse sõnumi panna sel teemal :)
jajah, päris mugavad ja lahedad süsteemid on. enam pole vaja tavaraadio rutiine/puudusi (A kutsub, B ja C kuulab pealt kui samal sagedusel juhtub olema). nagu moblaga helistaks, ainut sellevahega, et näed ekraanil kaarti ja oma telefoni raamatusse märgitud tegelaste asukohti seal lisaks enda asukohale. lisaks võib kaardil muidki asju näha....
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Re: Side eriala ja vahendid

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Ärge painutage raadiojaama antenni nagu sellel pildil on tehtud.

Antenn peab seisma tervikuna püsti, seda ei tohi ka teha lühemaks painutades kahekordseks. Olen näinud, et on teipitud mugavamaks.
VU_Sotilasrad_ant.jpg
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist