"Tankid EKV-le"

Vasta
mutionu
Liige
Postitusi: 1467
Liitunud: 08 Nov, 2005 15:52
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas mutionu »

mart2 kirjutas:
mutionu kirjutas:... Mingi üle Eestilise seiresüsteemi ülesehitamine ei maksaks kah midagi ulmelist ... seda muidugi juhul kui eeldame praeguse võrgu olemasolu ja ise seda liiga "imelikuks" ei aja.
Mis on "imelik"?
Edukas seiresüsteem on kallis, sest koosneb jada võrgustikust:
vaatlus - kommunikatsioon - arvestus - kommunikatsioon - reakstsioon - vaatlus/tagasiside - hinnang - reaksitsioon ... ja nii pidevas korduses!
Iga element maksab ja peaks olema kaitstud sidega.
Saab ka odavamalt, kuid siis peame kvaliteedis kõvasti andma järele. :scratch:

Isiklik arvamus.


"Imelik" tähendas just seda, mida sa demonstreerisid mingil määral.
Alati, kui, siin foorumis, jutt läheb seire peale siis luuakse vaade mingist ulmelisest asjast. St nö "ülemise riiuli" tooted, military grade ja jumal teab mis veel. Isiklikult vaataks ma tavaliste tsiviilkomponentide poole ja kasutaks sealt juba valmistooteid. Nagunii on vaja enamus asju mitmekordselt dubleerida ning military grade järgi otsest vajadust pole. Aga see kõik on minu arvamus.
Xender
Liige
Postitusi: 1699
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas Xender »

Ma arvan, et iga veidigi reaalselt püssirohtu nuusutanud tegelane saab aru, et Eesti esmane probleem on nõrk kaugtulevõimekus.

Isegi kui saame kätte lõpuks 36 tk K9 ja loodetavasti MLRSid, mis suudavad tulistada ka 122 mm moona. Jääb seda väheks. Eriti kui arvestada, et tahes-tahtmata tulevad kaotused. Seega selles osas peaks eesmärk olema minimaalselt 50 kandis iseliikuvaid, 25 MLRSi ning jätta alles praegused 155mm järelveetavad ehk siis kokku omada minimaalselt 100 kaasaegset kaugtulesüsteemi. Mis oleks selline absoluutne miinimum, millega võiks rahule jääda, kui võetakse ette ka 120 MP süsteemide uuenduskuur. Praegused lasevad 5 km ning kaasaegsed 10 km. (millega õnneks vist tegeletakse).

Kuid see ei tähenda, et tankid ja keskmaa ÕT poleks vajalikud. Mängu tuleb vana valem, et sõjaline võimekus on võimete korrutis. Mis tähendab, et kui kusagil vaatab vastu 0 võib terve korrutise tulem muutuda nulliks.

Selles osas on aga tankid ja Keskmaa ÕT siiski piisavalt suured ja olulised võimed, mille puudumine nullivad meile mitmeid võimalusi ära.

Ühesõnaga kõike on vaja, rohkem kaugtuld, tanke ja kesmaa ÕT võimekust.

Milline sõda meil tuleks, on minu hinnangul kõige lähemal sellele mis on Ida-Ukrainas, kuid veelgi kontsentreeritumalt. Meil pole sügavust, et lasta vaenlast sadu km manööverdama. Meil on suhteliselt väike rindejoon ning mõlemal poolel võtaks osa piisavalt rahvast, et saaks moodustada rinne. Täiesti vabalt võiks arvestada iga rinde km kohta nii pataljoni.

Sellega seoses mul puudub usk, et me saaks mingitki moodi pidada sellist sõda mida peeti Põhja Ukrainas või mida Soomlased plaanivad pidada (mis ei tähenda, et see sõda selliseks kujuneb, kõik sõjad on kujunenud oluliselt erinevaks, kui nad plaanitud on). Pole lihtsalt ruumi ... vägede kontsentratsioon suur jne.

Lisaks meil on sõjaliselt väga kindlad eesmärgid - hoida niipalju kui võimalik Eesti territooriumit vaenlasevaba (suurte alade loovutamine manööversõjaks ei annaks meile ei strateegiliselt või taktikaliselt mitte midagi). Seega ainuke võimalus, kuidas me saaksime sõdida ja sellel on mingi mõte siiski rindesõjaga, vaikselt taandudes/siin seal ka vastu rünnates.

Sellist sõda ilma soomusüksuste ja kaugtuleta ei pea. Muidugi kõik droonid, spetsmoon jne tulevad kasuks ... kuid nendega ei saa siiski asendada reaalselt sõdivaid üksusi.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nii ta on, meie vastasel on kombeks kasutada kaudtuld suhtes 1 manööverpataljon=1 kaudtulepataljon.

Milline sõda meil tuleks, on minu hinnangul kõige lähemal sellele mis on Ida-Ukrainas, kuid veelgi kontsentreeritumalt.


Ei saa olla, meie maastik ei võimalda. Meie maastik on lähedal (või vastasele hullem veel) sellele, mis oli Kiievi piirkonnas ja sealt Valgevene poole (Polesje sooalad). Meie maastik on kanaliseeriv, tähendab, et rasketehnika saab tegutseda valdavalt teedel ja omatahtsi kõikjale sõita ei saa. Ida-Ukraina on suhteliselt lage ja hoopis tankisõbralikum.

Sellega seoses mul puudub usk, et me saaks mingitki moodi pidada sellist sõda mida peeti Põhja Ukrainas või mida Soomlased plaanivad pidada (mis ei tähenda, et see sõda selliseks kujuneb, kõik sõjad on kujunenud oluliselt erinevaks, kui nad plaanitud on). Pole lihtsalt ruumi ... vägede kontsentratsioon suur jne.


No usuga ma ei viitsi võidelda, aga võin öelda, et Eesti maastik on küllalt sarnane Soome maastikule põhiliste lahingute piirkonnas. Vastasel puudub manöövrivabadus ja ta on sunnitud minema sealt, kus maastik lubab - see aga muudab tema tegevuse ette aimatavaks ja kaob üllatuse moment. Tanke mõistagi saab kasutada nii Soomes kui Eestis, lihtsalt nende tähtsus pole selline kui näiteks Ukraina stepis.

Ka nõustun Heremiga selles, et meie jaoks on Stingerid tähtsamad kui keskmaa ÕT. Linnade pommitamine on küll traagiline, kuid maastikul asuvaid vägesid see eriti ei kahjusta. Õhuvahendid peavad siin laskuma madalale, mis muudab sellise ründamise väga ohtlikuks.

Metsastel aladel Soomes saab vastane tulla analoogses formatsioonis nagu 1939-1940, ainus asi, mis nad saavad diametraalselt teistmoodi teha, on kasutada väiksemaid ründeformeeringuid, mis vähendab "kolonnide probleemi" ja muudab nende tegevuse paindlikumaks. Selle arengu tegid venelased juba 1944. aastaks, kus kümnete km pikkuste diviisikolonnide asemel tulid "laskurrood tankirühma toetusel" tüüpi üritused.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
alari
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas alari »

mart2 kirjutas:Odavat tuletoetust (mass!) ei saa ja droonide hind läheb sinna kalli mürsu hinna poole või isegi üle. Näidis - http://www.pmulcahy.com/ammunition/howitzer_rounds.html

Mainin ära, et need hinnad on mingi mängu omad ja ei tarvitse reaalsusega mitte üldse kokku minna.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas:...

Ka nõustun Heremiga selles, et meie jaoks on Stingerid tähtsamad kui keskmaa ÕT. ...


Akf Herem on minu teada rääkinud küll üldisemalt lähimaa ÕT-st. Ei pea tingimata piirduma õlalt lastavatega.
mongol
Liige
Postitusi: 1296
Liitunud: 13 Aug, 2008 21:58
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas mongol »

Varinadina oleks mänguväljaku suurendamine ehk siis tegevuste vastase territooriumile viimine. NATO-le see vist aga ei istuks..
professional retard
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas Kapten Trumm »

"Kolonnilahing" vajab vältimatult kõvasti sügavust - seda on võimalik saada, lastes vastasel sügavalt riiki sisse sõita või siis minna ise üle piiri.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas mart2 »

mongol kirjutas:Varinadina oleks mänguväljaku suurendamine ehk siis tegevuste vastase territooriumile viimine. NATO-le see vist aga ei istuks..
Kui sõda läheb lahti Venemaa ja NATO vahel, siis meil polegi vaja sinna väga ronida, sõpradel on "pikem käsi" ja piir enam ei loe.
(muidugi meie erioperaatorid ilmselt teevad tööd seal kus vaja)

PS. Kuid see on teise lõime teema.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Kaasfoorumlaste hingestatud arutelu võimaliku probleemi üle, et kas ja kuidas vastane tungiks Eestisse pikalevenivates kolonnides liikus esialgu siia: viewtopic.php?f=54&t=51004&p=734787#p734787
teeline35
Liige
Postitusi: 1543
Liitunud: 11 Apr, 2010 9:21
Asukoht: LÄÄNEMAA
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas teeline35 »

https://www.err.ee/1608669031/gocraft-h ... er-ehitama
Ettevõte GoCraft rajab Eesti esimese remondihalli, kus hakatakse ümber ehitama siinsete olude jaoks sobivate relvasüsteemidega soomukeid. Selline hall peab vastama rangetele turvanõuetele.
Tegemist siis eraettevõttega. Artiklist jääb küll selgusetuks kas neil on kehtivad lepingud taskus? Ehitus juba käib? Lihtsalt selline lause;
Eesti kaitsejõudude jaoks hakatakse ümber ehitama Norrast ostetud jalaväe toetussoomukeid CV90 ja Koreast ostetud liikursuurtükke K9.
Igal juhul muidugi tervitatav selliste väiksemate tööstuste teke. Annab võimaliku sõja puhul vaenlasele rohkem tegevust meie remondivõimekuse hävitamiseks!
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas nimetu »

Tegemist siis eraettevõttega. Artiklist jääb küll selgusetuks kas neil on kehtivad lepingud taskus? Ehitus juba käib?
Jah, GoCraft võitis soomukite ja haubitsate ümberehituse hanke. Mingid lihtsamad CV90 toetusmasinad juba sõidavad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 13 külalist