EV energia ja julgeolek

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
gooligan
Liige
Postitusi: 1258
Liitunud: 23 Veebr, 2012 14:25
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas gooligan »

kui meil on nii abivalmid hoiulaenuühistud, pole vaenlasi vajagi.

https://arileht.delfi.ee/artikkel/12007 ... st-piirata

Tähtis oleks jällegi 3-4 aastat kohtus asja loksutada ilma, et vahepeal ühtegi tuulikut püsti saaks.
2korda2
Liige
Postitusi: 1598
Liitunud: 01 Juul, 2014 11:56
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas 2korda2 »

Sama olukord, mis Sõnajalgadel - ehitatakse ehitusloale mittevastavaid tuulikuid. Ei näe mina küll põhjust, miks just tuulikuehitajad võiks kõrge kaarega kokku lepitud tingimustele lasta? Kui menetluste käigus oled omandanud parema tehnoloogia/soovid muutuvad, siis tuleb uus luba taodelda. Probleem on lubade taotluse kestuses, mitte nõudmises ehitada vastavalt väljastatud loale.
parkija
Liige
Postitusi: 1068
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas parkija »

Mida siis arvata K. Kallase erakorralisest pöördumisest Rahva poole - Riigi sõjaline julgeolek on tagatud , energia / elektriga võib jama tulla ehk peaks valmistuma elektrikatkestusteks .
Ise ootan , kas Eleringi poolt tuleb mõni kommentaar .
Kasutaja avatar
Pints
Liige
Postitusi: 69
Liitunud: 05 Apr, 2022 13:01
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Pints »

Parandage kui eksin aga energeetikutega vesteldes on jäänud kõrvu, et ilma Kaliningradi halvamata, pole vähemalt hetkel veel võimalik Baltikumile käkki keerata (ettevalmistused selleks pidavat tõesti juba käima aga see pole teab mis suur uudis). Soovimata paanikat külvata, siis halvima stsenaariumi järgi võib katkestus kesta tõesti nädalaid.
analooge mitteomav sõrulane
OLAVI
Liige
Postitusi: 1672
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas OLAVI »

Ainuke asi, mis jagades paljuneb on teadmised.
gooligan
Liige
Postitusi: 1258
Liitunud: 23 Veebr, 2012 14:25
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas gooligan »

eks see vist sellest sündmusest põkkunud ole -
https://elering.ee/kaliningrad-teeb-nad ... alduskatse

Juhul, kui eraldumine on edukas, ei pruugi nad enam tagasi ühenduda. Ja sellest johtuvalt on Venel väga lihtne teha otsus meile sünk-teenuse lõpetamiseks. Senini on Kaliningradi samal sagedusel hoidmine olnud Baltikumi kindlustuspoliis.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4370
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Turist 47 »

Pints kirjutas: 22 Sept, 2022 21:16 Parandage kui eksin aga energeetikutega vesteldes on jäänud kõrvu, et ilma Kaliningradi halvamata, pole vähemalt hetkel veel võimalik Baltikumile käkki keerata (ettevalmistused selleks pidavat tõesti juba käima aga see pole teab mis suur uudis). Soovimata paanikat külvata, siis halvima stsenaariumi järgi võib katkestus kesta tõesti nädalaid.
Taavi Veskimägi juba teatas, et riskid on maandatud, et kõik on kontrolli all.
Pisemate võimalike tekkivate muredega tegeleb ta ise või siis koos Eleringi meeskonnaga.. .
Lugesin lisaks seda rootsude õpetust, et kuidas tuppa telk püstitada ja "ihusoojaga" joogivett soojendada. Midagi vist oli veel :?
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4867
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Gideonic »

Jäin vastu ööd selle lahtiühendamise veidi pikemalt mõtlema.

Ise arvan, et venelased veel ootavad selle liinide kinni keeramisega ja nädalavahetusel seda veel ei tee. Aga ainult ühel lihtsal põhjusel:

sest ajastus ei ole veel ideaalne.

Seega kui Kalinigrad peakski jääma lahtiühendatuks, on vaja koheselt Euroopa ja USA riigipeadega kokku leppida käitumine järgneva stsenaariumi korral:

Stsenaarium:

Novembr lõpus, vahetul ööl enne ennustatavaid esimesi tõsisema külmakraade, tekivad probleemid Narva veehoidla lüüsidega. Peale Narva elektrijaama kõigi blokkide peatamist ühendab Venemaa samaaegselt Baltimaad oma võrgust lahti. Ebatõenäolisemalt laseb ehk ka äraostetud vaanjadel kiirkorras ajutiselt süütumatl saboteerida ka veel teisi soojus-elektrijaamu (kasvõi mõnetunnised seisakud hirmu külvamiseks ja efekti võimendamiseks).

Luugid jäetakse lahti ilma igasuguse plaanita neid iial sulgeda. Loomulikult Venemaa seda kohe ei väidaks. Alustuseks nõuaks kasvõi näiteks reisipiirangute tühistamist ja gaasi eest maksmist Rublades või mingeid muid, teoorias kiirest lahendatavaid küsimusi. "küll siis sulgeme kohe luugid!"

Tegelikult oleks see jutt muidugi ainult selleks, et agendid ja kasulikud idioodid saaks räusata ja rahvast omavahel tülli ajada, ilma igasuguse plaanita ise midagi muuta(usun et räuskajaid meil ka paaripäevase elektrikatksestuse järel leiduks kindlasti).

Effekt:

Kasuteguriga võrreldes oleks see äärmiselt madal riskiga tegevus Venemaa nende poolt, sest eskaleerima peab Lääs (põhiliselt EL) ja hoobi tegelt väga pole. Samas Balti regioonis tuleks baasvõimsusest tugevalt puudu koheselt, mida asendada poleks võimalik, kuna ühenduskaablid piisavalt välja ei anna. Kindlasti tuleks drastiliselt kärpida igasugu elektritarbimist, et jätkuks vähemalt infrale mis otseselt kütab elektriga. Elektrit tarbiv tööstus seiskuks suures osas üsna kindlasti. Mõju ühiskonnale võib ette kujutada.

Ühte-teist annaks ilmselt kompenseerida Läti ja Leedu gaasijaamade töölelöömisega, aga gaasi terveks talveks selle jaoks lihtsalt ei jätku, ja ma pole kindel et nende väljundvõimsus on piisav et see vahe pikaajaliselt ära katta (kas keegi targem teab?).

Mis üldse saaks olla Lääne reaktsioon?

1. Narva jõgi on terves pikkuses mõlema maa territooriumil, sellele "punni ette" ei saa panna. NATO sekkumisest vene alade okupeerimiseks, pole vast mõtet juttu teha (viimane Lääne juht, kle oleks olnud mune sedaviisi terrorismile vastat oleks olnud vast Kennedy).

2. Sanktsioonid? Aga millised siis? Kas oleks midagi mis usutavalt mõjutaks Putinit kuidagigi reageerima?

Ei tasu unustada et veel praegugi on Euroopa täis inimesi, kes siiralt usuvad et Putiniga peaks läbi rääkima, et ta ikka odavat gaasi annaks. Veel eile (peale mobilisatsiooni!) rääkis Orban et kõik praegused venevastased sanktsioonid tuleks hoopis tühistada, sest gaasi hind kukuks siis 50%.

Selle pandega lendaks kohe kaasa ka masendavalt suur osa Saksa- Prantsuse- ja teiste elanikonnast (agentide õhutamisel), kes niigi leiavad et me oleme arutud sõjaõhutajad ja "söögu me siis nüüd seda suppi mille ise keetnud oleme".

Mida siis peaks tegema?

Minumeelest tuleks alustuseks selline selline sündmustekäik EL'i ja USA juhtidega koheselt läbi arutada (küll ilmselt esialgu veel mitteavalikult). Tegevuskava oleks ju vaja ennem, kui asi reaalselt pihta hakkaks. Siis saaks otsustada ilma paanika ning emotsioonideta. Võibolla võtta rangem ja heidutav seisukoht kohe ning agentidel oleks palju raskem "oma rida ajada" et "kerget" väljapääsu "kompromissiga" pakkuda.

Punane joon, kust ei ole enam midagi oodata, on minumeelest see, kui Kalinigrad jääb lahti ühendatuks. Isegi siis, kui Balti-Riigid jäävad veel Vene võrku.

Veel nädal-kaks tagasi oleks ma pidanud sellist sündmustekäiku veidi ülepakutuks, nähes aga stiili, kuidas Putin hetkel rahvast mobiliseerib, enam mitte. Isegi kui see on ebatõenäoline, peame valmistuma halvimaks ja teadvustama, et oleme selles osas äärmiselt haavatavad. Tegelikult isegi ei näegi palju mugavamat viisi Putinil ELiga eskaleerida, ilma et ise liiga paljuga riskiks.

P.S.

Tasub lugeda ka Berlusconi ja teiste Itaalia parempoolsete seisukohti:

https://twitter.com/davcarretta/status/ ... Nk81CabW4Q

Nii arvajad saavad pühapäevastel valimistel 70% enamusega valitsusse!
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Health »

Hetkel jääb siiski taaskord Kaliningradi katse ära, nagu jäi ka suvel. See muidugi ei tähenda et seda ei võida proovida hiljem. Mulle on kergelt huvitavam kuidas venelased hetkel oma jalga Euroopa ukse vahel energiaga plaanivad varustada, sest viimased katsed teostati 2019 kui veel puudusid kõiksugu transiidipiirangud jms.

https://www.err.ee/1608726133/kallas-ve ... ajatmisest
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4867
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Gideonic »

Belgias pandi 10% maa elektrist (ja kaugelt rohkem baasvõimsuset) andev tuumajaam täna kinni.

https://twitter.com/wvcaspel/status/1573176590804074496

Palju õnne meile!
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9131
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Kilo Tango »

See Narva veehoidla alla laskmise mure on teada ja sellega olla ka arvestatud. Mida see tegelikult tähendab, ei tea:

https://www.err.ee/1608707038/eestil-on ... lla-laskma

Kindlasti on selle jaoks olemas need varujaamad, mis siis käiku lastakse.
2korda2
Liige
Postitusi: 1598
Liitunud: 01 Juul, 2014 11:56
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas 2korda2 »

Hiilgavalt ilus näide miks tuuleenergia + ühendused ei saa olla lahenduseks: kogu Euroopa peale on kõikumised vahemikus 10 - 122GW. Ei ole lihtsalt nii, et kui tuult ei ole, siis impordime ja kui on, siis ekspordime. Nii tuule kui päikesejaamade suurema osakaaluga peab oluliselt kasvama ka salvestuse maht.
Oluliselt lihtsam (ja võimalik, et kokkuvõttes odavam) on suurendada tellitava võimsusega jaamade (näiteks tuumaenergia) osakaalu.
Arvestades meil järsult kasvanud päikesejaamade mahtusid, siis prognoosin: hiljemalt 2-3 aasta pärast hakkame nägema konteinereid akupankadega suuremate päikesejaamade juures. Võimaldavad paneelide mõningast üledimensioneerimist (50kW võrguühenduse taha 70kW paneele) ja võrku müüdava elektri mahu suurendamist + mõningast ajatamist kallimatele tundidele. Kokkuvõttes võime suvisel ajal saada suhteliselt odavama elektri. Talviste tippude jaoks ei aita see aga mitte midagi*.
* - teoreetiliselt võivad needsamad päikesejaamade akupakid talvisel ajal ööpäevaseid kõikumisi ära kasutada ja sedasi natuke siluda hinnagraafikut. Sõltub oluliselt elektri hinna kõikumistest aga eelkõige kas meil talvel on üldse piisavalt tootmisvõimsusi.
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Benjy »

Mida meil käiku lasta on? Jahutuseta neid jaamu jooksutada ei saa. Kuskohast see vesi tulema peaks?
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Health »

Benjy kirjutas: 23 Sept, 2022 10:07 Mida meil käiku lasta on? Jahutuseta neid jaamu jooksutada ei saa. Kuskohast see vesi tulema peaks?
Kui lugeda artiklit siis saab sellele ka vastuse.
Ilmselt tuleb ehitada elektrijaamadele lisa ligipääs Narva jõe veele. Kui kaugel selle lisakanali ehitus on, Sutter ei avalda.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9131
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Kilo Tango »

Ma ei tea, mis seal tehtud on ja teha plaanitakse. Selle jaoks peab teadma jahutusvee vajaduse mahtu, siis saab oletama hakata. Oletan, et seal võib olla meetmeid mitmeid. Lähedal on ka 2 järve (Kadastiku ja Väike-Kadastiku), mis ei ole Narva jõe veetasemega seotud. Ka jooksevad kanalite kõrval mingid torud, mis ILMSELT on Narva soojaga varustamise torud, kuid täpselt ei tea.

Narva SEJ vee pealevoolukanal on päris lai, kuid vool seal eriti kiire ei ole (seda on näha veetaimedest, mis seal betoonil muidu kasvada ei saaks).
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist