Vaakumpomm, termobaarne relv

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vaakumpomm, termobaarne relv

Postitus Postitas Kapten Trumm »

wolfgang kirjutas: 28 Okt, 2022 8:58 Laskekaugus, võibolla. Mingi 5000 m maks. jääb ilmselt napiks Ukrainas. Suur masin iseenesest ja, kui nii lähedale peab tulema siis leitakse üles ja pannakse endale laks ära. Rohkem käsirelvadega gruppide ja rahulike inimeste, kvartalite kaupa, küpsetamiseks. Kui on oht vastu saada siis kukub efektiivsus ära.
Probleem võibki selles olla, et maastik ei luba efektiivselt kasutada. Kui otsenähtavus on sul 10 km ja selline masin ilmub lagedale, siis järgneb selle pihta tuli kõikidest UKR torudest, mis sinna ulatuvad. Alates kaugmaa tankitõrjest kaudtuleni.

Meie maastikul aga võimaldaks 5 km laskekaugus jääda meie positsioonidelt vaadates varjatuks ning me efektiivset vastutuld anda ei suudaks. Meie maastikul on keskmine otsenähtavus mõnisada meetrit ja see võimaldab neil tulla küllalt lähedale, meie poolt nende nägemine ja õigeaegne tuletegevus on vähem võimalik (kindlasti vähem kui otsenähtavuse korral) ja seetõttu on nende kontsentreeritud kasutamine ning tabav tuli palju reaalsem. Ja sihtmärk, kus meie jõud on koondatud väiksele alale tee ümbruses on sellistele asjadel palju tõhusam kasutus kui tulistada sadade kilomeetrite pikkusi kaitseliine UKR steppides.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Vaakumpomm, termobaarne relv

Postitus Postitas Fucs »

Seda, et mul ei ole aega ega soovi (seda enam profaanina antud küsimustes) nö "sekkuda" siia mõtetevahetusse ja vaidlustesse.
Aitan ainult materjalide leidmisel, et "Teil oleks huvitavam vaielda" :D

Химия и Химики № 5 2014
Боеприпасы объемного взрыва ("вакуумная бомба") и термобарические боеприпасы

Боеприпас объемного взрыва (объемно-детонирующий боеприпас, англ. - fuel-air explosives) - взрывное устройство, действие которого основано на детонации облака аэрозоля горючего вещества. Такое облако может иметь большой объем и содержать в себе много горючего вещества, что обеспечивает большую силу взрыва смеси частиц горючего и воздуха. В то же время сам боеприпас должен быть компактным, поэтому его взрыв осуществляется в два этапа. Сначала срабатывает небольшой заряд взрывчатого вещества (ВВ), задача которого - равномерно диспергировать горючее и создать аэрозольное облако. После этого - с небольшой задержкой (порядка 0.1 с) - срабатывает второй заряд, который и вызывает детонацию аэрозольного облака. Если второй заряд сработает слишком рано - облако не успеет сформироваться (кислорода в аэрозоле будет недостаточно). Если слишком поздно - облако может успеть рассеяться (особенно, когда дует ветер).

На практике, такие боеприпасы далеко не так эффективны, как показывают в фильмах или пишут в прессе. Объемный взрыв опасен, прежде всего, в закрытом пространстве - в зданиях, катакомбах, пещерах и т.д. В чистом поле он производит больше оптический эффект: осколочные боеприпасы с "обычным" ВВ могут быть гораздо более смертоносны.

Нередко попадается и другой термин "термобарический боеприпас", который часто использует как синоним для термина "боеприпас объемного взрыва". Это не совсем так: между ними есть отличия.

Термобарические заряды конструктивно состоят из центрального разрывного заряда (ЦРЗ), выполненного из обычного ВВ с высокой скоростью детонации, вокруг которого находится термобарическая смесь, представляющая собой конденсированное ВВ с высоким содержанием металлического горючего.

Взрыв состоит из трех стадий:

1. Подрыв ЦРЗ, дающий начальную детонационную волну. (Длительность - микросекунды).

2. Детонационная волна от ЦРЗ инициирует детонацию термобарической смеси, которая детонирует с меньшей скоростью (анаэробная стадия, длительность - сотни микросекунд).

3. Расширение и горение продуктов взрыва за счет кислорода воздуха позади фронта ударной волны. При этом ударная волна способствует перемешиванию и сгоранию продуктов детонации за счет окружающего воздуха (аэробная стадия, длительность -миллисекунды и более).

В отличие от объемно-детонирующих зарядов термобарические не ограничены эффективной массой, равной 20-30кг, ниже которой объемно-детонирующий боеприпас перестает эффективно работать. Это позволяет вооружать термобарическим оружием небольшие подразделения вплоть до отдельных бойцов. Термобарические боеприпасы не подвержены атмосферным явлениям (например, действию ветра), по сравнению с объемно-детонирующими, т.к. для осуществления взрыва не требуется время на формирование облака. Кроме того ударная волна от взрыва термобарического заряда тоже способна затекать в укрытия, нанося поражение. Однако эффективность термобарических боеприпасов на открытой местности сравнительно невысока, лишь в закрытых и полуоткрытых помещениях они показывают высокую эффективность благодаря интенсивному догоранию частиц металла на отраженных ударных волнах.
Mahuline plahvatusmoon ("vaakumpomm") ja termobaariline laskemoon

Mahulise plahvatuse laskemoon (volume-detonating laskemoon, inglise keeles - fuel-air explosives) - lõhkeseadeldis, mille toime põhineb põleva aine aerosooli pilve detoneerimisel. Selline pilv võib olla suure mahuga ja sisaldada palju põlevat ainet, mis annab kütuse ja õhuosakeste segule suure plahvatusjõu. Samal ajal peab laskemoon ise olema kompaktne, nii et selle plahvatus viiakse läbi kahes etapis. Kõigepealt lastakse välja väike lõhkelaeng (BB), mille ülesandeks on kütus ühtlaselt hajutada ja tekitada aerosoolipilv. Pärast seda vallandub väikese viivitusega (suurusjärgus 0,1 s) teine ​​laeng, mis põhjustab aerosoolipilve detonatsiooni. Kui teine ​​laeng süttib liiga vara, ei jõua pilv moodustuda (aerosoolis ei ole piisavalt hapnikku). Kui süttib liiga hilja, võib pilvel olla aega hajuda (eriti kui tuul puhub).

Praktikas pole selline laskemoon kaugeltki nii tõhus, kui filmides näidatakse või ajakirjanduses kirjutatakse. Mahuline plahvatus on ohtlik ennekõike suletud ruumis - hoonetes, katakombides, koobastes jne. Avamaal annab see rohkem optilist efekti: "tavaliste" lõhkeainetega kildlaskemoon võib olla palju surmavam.

Sageli kohtab teist terminit "termobaariline laskemoon", mida kasutatakse sageli termini "mahuline laskemoon" sünonüümina. See pole päris õige: nende vahel on erinevusi.

Termobaarilised laengud koosnevad struktuurselt suure detonatsioonikiirusega tavapärasest lõhkeainest valmistatud tsentraalsest lõhkelaengust (CRC), mille ümber on termobaarne segu, mis on suure metallilise kütusesisaldusega kondenseerunud lõhkeaine.

Plahvatus koosneb kolmest etapist:

1. CRC lõhkamine, andes esialgse detonatsioonilaine. (Kestus - mikrosekundeid).

2. CRC-st tulev detonatsioonilaine käivitab termobaarse segu detonatsiooni, mis detoneerub väiksema kiirusega (anaeroobne staadium, kestus - sadu mikrosekundeid).

3. Plahvatusproduktide paisumine ja põlemine õhu hapniku toimel, lööklaine järel. Sel juhul aitab lööklaine kaasa ümbritseva õhu mõjul detonatsiooniproduktide segunemisele ja põlemisele (aeroobne staadium, kestus - millisekundid või rohkem).

Erinevalt mahtdetoneerivatest laengutest ei ole termobaarilised piiratud efektiivse massiga, mis on võrdne 20–30 kg, millest väiksema mahuga detoneeriv laskemoon lakkab tõhusalt töötamast. See võimaldab varustada termobaariliste relvadega väikseid üksuseid kuni üksikute sõduriteni (nt. "Šmel"). Termobaariline laskemoon ei allu atmosfäärinähtustele (näiteks tuule mõjule), võrreldes mahulise detonatsiooniga, kuna plahvatuse teostamiseks ei ole pilve tekkeks vaja aega. Lisaks on termobaarse laengu plahvatusest tulenev lööklaine võimeline "voolama" varjupaikadesse, põhjustades ka seal kahjustusi. Termobaarilise lahingumoona efektiivsus avatud aladel on aga suhteliselt madal, ainult suletud ja poolavatud ruumides näitavad nad kõrget efektiivsust metalliosakeste intensiivse järelpõlemise tõttu peegeldunud lööklainetel.
http://chemistry-chemists.com/N5_2014/C ... P13-1.html

Mina saan siit keemikutest aru nii, et:
* "Mahulise plahvatusega moon" on efektiivne ka avamaastikul kuid mõjutatav ilmastikust
* "Termobaariline moon" ei ole mõjutatav ilmastikust kuid on avamaastikul väheefektiivne (on efektiivne suletud ruumides)

...KUID

pädev venekeelne õppematerjal klassifitseerib "Termobaarilise" moona (termobaarilise seguga moon) "mahulise plahvatusega moona" (kui üldnimetaja) alla kui üks alamliik. Lisaks on need "termobaarilised segud" ise ja nende omadused erinevad, mida kasutatakse.

JA ET asi oleks veelgi segasem, on erinevat tüüpi tööpõhimõttega "mahulise plahvatusega moona" ja/või "termobaarilist" moona.
"Kahetaktiline" (nn. "teise põlvkonna moon") VS "ühetaktiline" (nn. "kolmanda põlvkonna moon"). Ühetaktiline moon töötati välja muuhulgas just seepärast, et kahetaktiline moon on sõltuv ilmastikust + nendel kahel erinevat tüüpi moonal on erinevad efektiivsed sihtmärgid ja kasutustingimused, milliste puhul üks või teine annab paremaid tulemusi (allikas on antud allpool).

kahetaktiline moon:
.
Pilt
.
kusjuures seal on isegi kuni 4 sekundilise süütamisviitega moona
.
Pilt
.
...kahetaktilisele moonale mõjuvad ilmastikuolud, tuul, vihm....
.
Pilt
.

Näiteks aviapommid KAB-500KR-OD, "TOS-1" raketid ja "Šhmel" moon kuuluvad ühetaktilist moona kasutavate relvade alla (LK.415-417 - allikas on toodud allpool)
Aviapommid ODAB-500PM ja raketiheitja "Šhmertš" rakett 9M55C kahetaktilise moona alla (LK.409)

Seega IMHO ei saagi üheselt väita, kas "mahulise plahvatusega moona" ja/või "termobaarilise moona" kasutamisel ilmastik seda mõjutab või ei mõjuta. See oleneb absoluutselt sellest, millist konkreetset (alamkategooria) moona kasutatakse.

Allikas:

Рецензенты: д-р техн, наук, проф. И.О. Артамонов;
д-р техн, наук, проф. В.Е. Смирнов;
д-р техн, наук, проф. А.Н. Чуков
Авторы: А.В. Бабкин, В.А. Велданов, Е.Ф. Грязнов, Н.А. Имховик,
И.Ф. Кобылкин, С.В. Ладов, Л.П. Орленко, В.Н. Охитин,
А.Г. Ришняк, В.В. Селиванов, В.С. Соловьев
Средства поражения и боеприпасы: Учебник / А.В. Бабкин,
С752 В.А. Велданов, Е.Ф. Грязнов и др.; Под общ. ред. В.В. Селиванова. -
М.: Изд-во МГТУ им. Н.Э. Баумана, 2008. - 984 с.: ил.
ISBN 978-5-7038-3171-7
https://djvu.online/file/BmI4tYNynVDPJ
(alates LK. 393 ja edasi)
Seal on antud ka hinnangud erineva moona efektiivsusele koos katsete kirjelduste ja valemitega.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vaakumpomm, termobaarne relv

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Termobaariline moon teeb suurema paugu selle pärast, et ta kasutab plahvatusprotsessis õhus leiduvat hapnikku, pomm sisaldab ainult kütust. Tavalist lõhkeainet kasutav pomm kannab sama massi sees kogu keemiat plahvatusprotsessiks, seetõttu 1 kilo kohta tuleb pauku vähem. Samas muidugi tavalise pommi pauku ilmastik, tuul jne ei mõjuta.

Näide: maailma suurim termobaariline pomm FOAB ("kõigi pommide isa") kaalub vaid 7,8 tonni, kuid tema väidetav plahvatusjõud on 44 tonni TNT-d.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Vaakumpomm, termobaarne relv

Postitus Postitas Kilo Tango »

Jah, see (õhu kasutamine oksüdeerijana) peaks olema kõigile huvilistele ammu teada. Nüüd mis selle teadmisega peale hakata on teine asi.

1. Praktiliselt mõjutab lahingumoon vastast ikkagi läbi "kiiresti lendavate tahkete asjade" ehk siis kildude kaudu
2. Termobaarilise moona võlu on juurdepääs vastase elavjõule takistuste taga. Selleks peab see plahvatama täpselt õiges kohas või peab seda olema palju.
3. Termobaariline moon ei mõjuta oluliselt pinnast - sellist suurt kraatrit ei teki. Ka ei saa sellega purustada punkrite katuseid või (väljaspool plahvatavana) hooneid. Kinnistes ruumides on termobaariline moon väga tõhus eeldusel, et see õnnestub sinna ruumi sokutada.
4. Termobaarilise moona lööklaine on "pehmem ja pikem". Teisisõnu, kuna tavaõhkeaine plahvatab kiiremini, siis on selle lööklaine ka järsem ja kustub kiiremini. Teisalt on lööklaine mõju kõiksugu moona puhul, mis jääb lennukipommist väiksemasse suurusjärku pigem teisejärguline.
5. Plahvatuse mõju on (kui mu mälu mind ei peta) lõhkeaine koguse muutumisest sõltuvuses kuupjuure kaudu. Ehk siis 2 korda suurem lõhkeaine kogus ei too kaasa samavõrra suuremat mõju.

Kõik see kokku võtta saamegi, et termobaarilisel moonal on oma kitsas kasutusspekter. Laialdaselt kasutamiseks on tavaline killunev moon parem.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vaakumpomm, termobaarne relv

Postitus Postitas Kapten Trumm »

1. Praktiliselt mõjutab lahingumoon vastast ikkagi läbi "kiiresti lendavate tahkete asjade" ehk siis kildude kaudu
Kaevunud/kindlustatud vastase puhul on nende kildude toime pea olematu. Ka on siis lööklaine mõju vähetõhus, kuna see levib plahvatuskohast otsejoones ja lahtine kaevik pakub head varjet. Nende mõju avaldumine on pigem pime juhus, näiteks kild lendab läbi abrasuuri näkku.

A-stani sõjas 79-89 leidis kasutamist peamiselt kohtades, kust otsetule ja kilduva moonaga läbi ei saanud. Kus vastane oli piisavalt hea asukohaga ning korralikult kindlustatud, kuid kindlustused polnud "õhukindlad". Tavaliselt Su-25 toodavate pommide kujul.

Ma näen siin probleemi ka kinnisel maastikul harjumuspärasele kergejalaväe klammerdumisele pudelikaeltesse. Mina tooks seepeale lihtsalt termobaarilised relvad mängu ja ongi game over. Ukrainas muide see kuigivõrd teema pole, sest sealne maastik pole kuigivõrd kanaliseeriv. Kus kindlustatud positsioonidest on alati võimalik ringi minna (meil mitte) ja kus rünnatava lõigu kõrval on kohe järgmine lõik, kust tulevad mõjutatud lõiku värsked jõud ja kus rünnaku ajaks on kaevikud juba uuesti mehitatud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
2korda2
Liige
Postitusi: 1595
Liitunud: 01 Juul, 2014 11:56
Kontakt:

Re: Vaakumpomm, termobaarne relv

Postitus Postitas 2korda2 »

Tänud Fucs!
See viimane materjal selgitab oluliselt paremini - ühe nimetuse alla pannakse väga erinevate omadustega relvasüsteemid. Osa nendest on sellised, mida ilm võib oluliselt mõjutada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist