AR-15

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
slider
Liige
Postitusi: 467
Liitunud: 02 Jaan, 2016 22:51
Kontakt:

Re: AR-15

Postitus Postitas slider »

Jaa, nüüd juba jõuame kuhugi. :) Kevadisel rõkil tegi relvaõpet Scoutsi missioonihunt, ei mingit liigset nühkimist, kõik oli nii nagu peab. Instruktorid on õigesti välja õpetatud, tundub :)
slider
Liige
Postitusi: 467
Liitunud: 02 Jaan, 2016 22:51
Kontakt:

Re: AR-15

Postitus Postitas slider »

kuhu kõik kontrollijad näppu toppisid (ja mida ei saagi päris puhtaks - kui lähemalt uurida, saate aru).
"seerude" lemmik. Enam VIST pole aga kui on, peab ajateenija teada andma, pmst sama kui Javelini IR objektiivi nühkida, "Krt ei paista läbi ju.."

mingi punkar, õõnestab
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: AR-15

Postitus Postitas vtl »

Kapten Trumm kirjutas: 29 Nov, 2022 9:53Kalashnikovi ebatäpsus ei oma praktilist seost tema konstruktsiooniga. Galil käib samasuguse luftiga kokku, aga on küllalt täpne. Tegelikult "tugineb" Kalashnikovi ebatäpsus hoopis sellele, et tal on tagumine sihik umbes poole relva peal, mitte lukukoja tagaosas ja kui natuke geomeetriliselt seda ette kujutada, siis millimeeter valesti sihtimist seal (kirp pole täpselt sälgu keskel) annab poole suurema möödalasu kui sama millimeeter näiteks Galilil.
Raudsihiku lühikesest sihikuliinist tingitud ebatäpsust ei saa süüks panna, kui kasutada võrdluseks punatäppi või optikat.
AK platvormi hajuvus ON suurem kui AR-il, sinna pole midagi teha. Alustades sellest, et raud ei ole free float.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: AR-15

Postitus Postitas vtl »

Trips kirjutas: 29 Nov, 2022 11:47Akf mongol ei ole vist AR-15 padrunipesa eriti puhastada viitsinud ? selle puhastamiseks on eraldi konksud nagu hambaarstil. Isiklik AR-15 juba 10 aastat olemas. Sõltub muidugi kui puhas on puhas.
Kas Sa räägid nüüd padrunipesa puhastamisest või hoopiski padrunipesa taga (laskuri pool) olevate luku vastaspoole hammaste puhastamisest?
Padrunipesa ei puhastata mingi konksuga, vaid tavalise laiema (7...8mm laiusega) harjaga.
Nende lukuhammaste jaoks on spetshari, mis eest kitsas ja tagant laiem (pildil vasakul) ja/või spetskujuga vilttropid (pildil paremal).


AR15_cleaning.jpeg
AR15_cleaning.jpeg (10.2 KiB) Vaadatud 1093 korda

Üldiselt ei vaja need hambad igapäevast puhastust ja hooldust. Kusagil tuhandekonna lasu järel võid ju need üle käia ja siis ka ei soovita mingi terava konksuga kraapimist, vaid pigem õiget puhastuskeemiat, mis tahma ja püssirohujäägid lahti leotab ning siis harja või vilttropiga puhtaks lükata. Ja sellist hooldust ei ole ka vaja teha jooksvalt kusagil põllu peal, vaid pigem kuivas ja puhtas kohas.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: AR-15

Postitus Postitas vtl »

Kapten Trumm kirjutas: 29 Nov, 2022 12:31 Oo taevas, eraldi konksud nagu hambaarstil - ja seda soovitate tõsimeeli rahvaarmee tööriistaks...?
Võrrelge vahelduseks nt Galili ametliku puhastuskomplektiga, 1 õlipudel, 1 puhastusnöör, 1 pintsel. Kogu lugu.
Eks konksumüüjatel on ka käivet ja oma olemasolule põhjendust vaja. Reaalsuses ei ole mingit vajadust mingite konksudega urgitseda.
Aga kui inimene tahab pühapäeval oma AR-i kapist välja võtta ja nokitseda, siis ega seda keelata ei saa.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas AMvA »

davidsoniharald kirjutas: 28 Nov, 2022 10:00
paalberg kirjutas: 28 Nov, 2022 0:28 null kraadi juures kõikuv temperatuur tekitab relvas ka paratamatult kondensaati, mille külmumisel annab AR-15 erinevalt Kalašnikovist enamasti tõrke.
Siinkohal oleks nüüd akf paalbergil aeg ära märkida, millised kogemused on tal mõlema relvaplatvormi käitamisel sellistes oludes.
Tahaks kah väga teada, millel akf paalbergi tohutu kogemuspagas põhineb.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: AR-15

Postitus Postitas Kriku »

Siis lõi ta uhke nimega relvaäri Roggio Arsenal, mis tootis juppe AR-15 vintpüssidele. Need poolautomaatrelvad on kurikuulsad, sest neid kipuvad armastama massimõrvarid, näiteks Sandy Hooki koolitulistaja Adam Lanza ja Orlando geiklubis pea 50 inimest surmanud Omar Mateen.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1202 ... tlikku-ari :write:
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: AR-15

Postitus Postitas Lemet »

Paslberg kirjutas:Kuidas ometi AR-15 -ga taolistes tingimustes nädalate ja kuude viisi istuda oleks ja neid seal veel puhastada aga ukrainlastel on õnneks Kalašnikovid.
Puust ette ja punaseks

https://youtu.be/9APzYqwXckw
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: AR-15

Postitus Postitas Kapten Trumm »

both use different philosophies. the AK is more prone to letting dirt in and jamming but is far quicker and easier to rectify. Its also more resilient to fine particles such as sand and dust due to loose tolerance. The AR is designed to avoid getting anything inside the action in the first place which it does a great job of. However when debri, especially fine debri, enters the action it will require a fairly complex disassembly and thorough cleaning.
Enam tabavamat kokkuvõtet ei suuda välja mõelda.
Mind isiklikult härib see kestaheiteava ees olev totter luugike, unustan seda pidevalt lahti (kuulipildujal on ka taoline) :D
Ehk actionis olles, kui asjad lähevad poriseks, tuleb see peale tuletegevust kinni panna, enne kui sopalompi kõhuli käia, see tuleb sisse harjutada.
Aga noh, ehituslikult pole seal midagi väga keerukat ka, AK-4 on tunduvalt probleemsem relv selles mõttes. Nii selgeks õpetada kui ise seda teha.
Kui R-20 lahtivõtmiseks õige tihvti üles juba leiad, siis edasine on tehtav väikse loogikaga, mina õppisin seda lahti võtma ja kokku panema ilma igasuguse õpetamiseta.

Ja meil olevad punatäpid AA patareiga kiidan ka heaks, tablettidega on palju hullemad patarei kestvuse mõttes. Igale õppusele võta ikka patarei kaasa.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist