Soome kaitsevõime

Vasta
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Castellum »

Murelik artikkel.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009218632.html
Ehk siis HS juhtkiri mõtleb hetkel Soome tähtsate otsustajate eest, kas on mõtet tellida kaasaegse sõja olulisi relvasüsteeme riigist, kes kardab Venemaad? Ehk siis on juttu võimaliku Soome ja Vene konflikti korral Iisraeli käitumisest relvade ja tarvikute varustajana.
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Soome saab Stingerid. Lisaks kinnitati erinevatele lennukitele minevate rakettide tarned.
The US State Department has approved the sale of Stinger anti-aircraft missiles and related equipment to Finland. The US Department of Defense, the Pentagon, announced this on Thursday.

The Stinger is a shoulder-fired anti-aircraft missile widely used around the world. Stingers have been delivered to Ukraine, for example, as protection against the Russian air force.

The estimated total price of the missiles is about 380 million dollars, or about 365 million euros at Thursday's exchange rate.

The missiles are mainly manufactured by two companies: Lockheed Martin and Raytheon Missiles. Lockheed Martin also manufactures the F35 stealth fighters bought in Finland.

At the beginning of the week , the United States approved a possible weapons batch to be sold to Finland, which would include, among other things, 40 AIM-9X Block II missiles and 48 AGM-154 JSOW cruise bombs. They would be used in Finnish fighter planes.

The value of this deal would be 323 million dollars, or about 310 million euros in arms sales to Finland. The matter was informed by the DSCA agency responsible for US arms sales abroad.

At the beginning of November, DSCA announced that the US had approved an arms sale to Finland worth about half a billion dollars. At that time, a possible trade in ammunition for heavy rocket launcher systems was approved.
https://twitter.com/pmakela1/status/1598422044877660164
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Video Soome selle aasta suurimast talveõppusest Kontio 2022. Sisaldas 4 brigaadi üksuste koondumist ühisele tegutsemisalale.
Excellent video of the Finnish main military exercise of the year.
8000 men, of which 2k were reservists, deploying from four brigades across country into a single area of operations.
https://www.youtube.com/watch?v=NpeovblNCTE
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
NGolf
Liige
Postitusi: 3034
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas NGolf »

Soome relvastub praegu kiirusega, mis on vähemalt rahuajal Soomes enneolematu. Kaitseministeerium avaldab teavet uute relvaostude kohta kord nädalas ja sel nädalal kaks korda.

Põhjuseks on see, et kaitsevägi sai kevadel lisaraha summas 2,2 miljardit, millest on kasutatud vaid väike osa. Täiendav raha kiireks omandamiseks tuleb kulutada viie aasta jooksul.

Selleks aastaks on eraldatud 700 miljonit eurot. Järgmisel aastal on suurim osa, peaaegu 800 miljonit, ja järgnevatel aastatel tehakse relvaostusid 400-500 miljoni eest aastas.

Seega võime julgelt eeldada, et Soome relvaostud on alles alguses, sest need miljonid ei võta isegi arvesse tegelikku kaitse-eelarvet, millest osa kulub alati hangetele. Nüüd tõuseb see ühe miljardi võrra 6,1 miljardini.

Relvastamise ja varustamise tempo ja maht on enneolematu, ja seda kõike Venemaa agressioonisõja tõttu.

Viimastel nädalatel teatatud välismaiste ostude hulka on kuulunud kaugmaa raketid Iisraelist, õhutõrjeraketid ja kobarpommid Ameerika Ühendriikidest, 38 K9 haubitsat Lõuna-Koreast, tankitõrjeraketid Iisraelist ja õhutõrjeraketid Rootsist.

Ja novembris teatati võimalikust poole miljardi suurusest tehingust, mille raames Soome ostaks 400 rasket raketiheitja kassetti, mis sisaldaks kokku 2 400 raketti. Sama gmlrs-raketti kasutavad praegu edukalt ukrainlased oma annetatud Himarsil.

Väidetavalt on armee hankinud kodumaalt lahingutarbeid, nagu muu hulgas ühekordsed püssid ja 155 mm pikkade laskemoona laskemoona.

"Midagi sellist ei ole varem olnud," ütles kaitseministeeriumi valitsuse nõunik Iikka Marttila.

"Nüüd ostame kiirelt ja see summa, mis me oleme saanud, on üsna erakordne," ütleb Marttila.

"Sõda Ukrainas on näidanud, et kaitsjal peab igas olukorras olema piisavalt palju süsteeme ja laskemoona. Kui sõda puhkeb, püüavad paljud riigid samaaegselt oma kaitsevõimet parandada. See põhjustab pakkumise kitsaskohti ja hinnatõusu," ütleb ta.

Ja see pole veel kaugeltki kõik. Isegi ilma Venemaa agressioonisõjata oleks Soome tugevalt relvastatud, kusjuures suurim ost - hävituslennukid F-35 - on juba aasta aega kestnud.

Ja seda oli veel rohkem, isegi enne Venemaa sissetungi: Merevägi saab neli uut lahingkorvetti. Maavägi omalt poolt soetab Iisraelist kõrgmaa õhutõrjerakette ning ostab kodumaalt 2 miljardi euro eest sadu soomukit ja umbes 1000 sõudevahendit.

Nüüdseks alanud ümberrelvastumise ulatust võib jälgida külma sõja lõppemisele järgnenud aastatest, mil suurimad ostud olid muidugi Hornetid 1990ndate keskel, aga ka kasutatud soomustehnika hankimine idast.

T-72 tankid paiknesid Parolannummis. Foto aastast 2000, kui neid ei olnud veel Leopard-tankidega asendatud.

Ründetankid ja suurtükivägi osteti Venemaalt, kuid eriti Ida-Saksa pärandist ostis Soome odavalt suurel hulgal tanke, näiteks T-72 tankid, ründetankid, suurtükid ja raketiheitjad.

Soome tugines 2000. aastatel jätkuvalt kasutatud ja odavatele kaupadele. Esiteks ostis Soome 2003. aastal Saksamaalt 124 lahingumasinat Leopard 2A4 ja kümme aastat hiljem veel sada uuemat mudelit 2A6 Hollandist.

Soome ostis 2006. aastal Hollandist M270 raskeraketiheitjad, mida peeti samuti heaks tehinguks.

Sumin Leopard 2A4 tekil 2003. aasta kevadel Parolannummis, kus uut tanki tutvustati meediale.

Nüüd, selle asemel, et osta kasutatud, parimad raha saab osta ja parimatelt tootjatelt.

"Suurepärane," ütleb kaitseväe endine luureülem kindralmajor evp. Pekka Toveri hiljutiste hangete kohta.

Ta usub, et Soome on kogu 2000ndate aastate jooksul teinud mõistlikke hankeid, mis on pidevalt parandanud tulemusi, isegi kui eelarved ei ole alati olnud sellised, nagu nad praegu on.

Toveri sõnul mõistis kaitsevägi 2000. aastate alguses, et vaja on kauglöögivõimekust. See tähendas mitte suurtükiväe vähendamist, vaid selle edasist tugevdamist, eelkõige raskete raketiheitjate soetamise teel.

"Samuti mõisteti, et kui midagi on vaja kärpida, siis on see laskemoona, niikaua kui võimekus on olemas. Seega peab teil kõigepealt olema tulemuslikkus, seejärel laskemoon, sest te ei saa lihtsalt õhust võimekust luua. See on kümneaastane plaan koos uue relvasüsteemiga. See on kümneaastane projekt koos uue relvasüsteemiga."

Tema sõnul oli selline lähenemine praeguses olukorras mõistlik. Nüüd, kus on rohkem raha ja põhjust laskemoona ostmiseks, on seadmed ja oskusteave juba olemas.

Viimased näited sellest on just gmlrs raketid ja Moukari haubitsate granaadid.

Kaitseväe varustuse demonstratsioonil Tampere Ratinas 2019. aasta iseseisvuspäeval oli väljas ka soomushaubits K9 Moukari. Foto: Timo Marttila

"Nüüd on olnud lihtne ja kiire tulemuslikkuse suurendamine. Ukraina on meile õpetanud, et kvantiteet on kvaliteet, olles näinud, kui palju laskemoona kasutatakse ja kui palju suurtükiväelased kuluvad."

Ta ütleb, et kaitseväe teatav konservatiivsus viimastel aastatel on olnud õnneks.

"Me oleme eeldanud, et sõjad tulevad kindla tempoga ja need on konventsionaalsed sõjad, kus on vaja relvi ja tanke. Meil õnnestus tabada kasutatud ja saada neid odavalt," ütleb Toveri.

"Ukraina peab tavapärast sõda, mille vürtsiks on droonid. Kuid need ei muuda sõja põhipilti."

Kaitseväge on alati põhjendatud piisava heidutuse ja piduri loomisega, st et Soome ründamine oleks liiga kallis. Praegu näeme aga, et Venemaa ei arvesta oma kaotusi ja varustuse kaotusi eriti, kui ta püüab Ukrainat okupeerida.

"Alati võib vaadata, mida maksaks riigi ülesehitamine, kui hoidmine ei ole toiminud. Isegi NATO nõue, et kaitsekulutuste osakaal SKTst peab olema kaks protsenti, on üsna odav hind. Täiesti sõltumatu kaitse jaoks oleks 5% hea algus," ütleb Toveri.

"Usaldusväärne kaitsevõime hoiab ära sõjalised ohud ja võib seega olla oluline tegur, et sõda üldse ei puhke," ütleb Marttila.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009242647.html
aj1972
Liige
Postitusi: 917
Liitunud: 23 Mär, 2014 21:53
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas aj1972 »

Soomlased lubavad lähinädalatel valida õhutõrje pakkuja. Huvitav kas Soome valik meid kuidagi mõjutab, Soomel kaugmaa meil keskmaa hange mis peaks samuti lähikuudel välja hõigatama.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009339141.html
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Soome ühe suurima sõjaväebaasi Karjala brigaadi kraanivesi arvatavalt reostunud.

Arvatakse, et bakter levis Vekaranjärvel asuvasse torustikku - ajateenijad jäid veeta

Arvatav kraanivee saastumine katkestas reede õhtul Karjala malevas igasuguse veekasutuse. Asendusvett sai ainult öösel.

Ilta-Sanomie jõudis reede õhtul Vekaranjärvelt ajateenija juurde ja ütleb, et garnisonis oli keelatud juua vett, duši all käia, käsi ja hambaid pesta.

Karjala brigaadi staabiülem kolonelleitnant Riku Mikkonen kinnitab laupäeva hommikul IS-i jaoks vee kasutamise keeldu.

- Tervishoiuasutused teatasid, et vett ei tohi kasutada. Veekasutuse tellimus tuli meile reede õhtul ja siis alustati kohe ka meetmetega, et kasulik vesi kohale toimetada.

Mikkonen ütleb, et Vekaranjärvel on käimas meetmed ajateenijatele asendusvee tagamiseks.

Kouvolan Vesi teatas reede õhtul , et endises Valkeala vallas Kääpäläs kahtlustatakse kraanivee saastumist soolebakteritega.

Karjala brigaad asub ka Kääpälä lähedal Vekaranjärvi piirkonnas.

Vee kasutamise keelamisest teatas oma sotsiaalmeedias ka Kouvola linn.

Vee-ettevõte soovitab kõiki toiduaineid ja joogivett keeta 5–10 minutit. Kutse kehtib vähemalt esmaspäevani 6. veebruarini.

Vett ei soovitata esialgu kasutada nõudepesuks ega pesemiseks. Vee võimalikku saastumist uuritakse veeproovidega.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009371555.html
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Soome armee ostab siis 25 SISU soomustatud maastikumasinat.
Soome ostab 25 SISU GTP 4X4 soomustatud maastikuautot. SISU GTP hõlmab laia valikut operatiivseid ülesandeid. Sõiduki mitmekülgsus põhineb ülimalt modulaarsel struktuuril, mis võimaldab arvukalt variante erinevatel eesmärkidel, mis kõik kasutavad sama põhistruktuuri. Näiteks 2+2- või 2+3-liikmelise meeskonna universaalset pealisehitust ja 2+8-liikmelise meeskonna APC-pealisehitust saab kiiresti vahetada isegi operatsioonide ajal. Ülaltoodud pildil on katsepartii sõidukid.
Pilt
https://www.spartanat.com/2023/02/finnl ... mt-zurueck
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Sakamoto
Liige
Postitusi: 212
Liitunud: 12 Mär, 2022 8:43
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Sakamoto »

ruger kirjutas: 05 Veebr, 2023 10:24 Soome armee ostab siis 25 SISU soomustatud maastikumasinat.

Pilt
https://www.spartanat.com/2023/02/finnl ... mt-zurueck
lisaks siia veel tehn.andmed https://sisuauto.com/en/gtp-4x4/
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

ruger kirjutas: 03 Dets, 2022 13:55 Video Soome selle aasta suurimast talveõppusest Kontio 2022. Sisaldas 4 brigaadi üksuste koondumist ühisele tegutsemisalale.
Excellent video of the Finnish main military exercise of the year.
8000 men, of which 2k were reservists, deploying from four brigades across country into a single area of operations.
https://www.youtube.com/watch?v=NpeovblNCTE
Need 8000 meest olid vast ikka 4 pataljoni lahingugruppi (taisteluosasto), mitte brigaadid. Taisteluosasto on kuskil 2000 mehe ringis.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
NGolf
Liige
Postitusi: 3034
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas NGolf »

Graafikud ja värsked tulemused Soome ajateenijate järjest halvenevast füüsilisest vormist ja suurenenud kehakaalust.
https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009379002.html
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas HeiniR »

https://twitter.com/eetuseppnen1/status ... PYkEedGe2A

Soomlased ostavad suures koguses NLAW-d juurde.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

YLE ehk Soome rahvusringhäälingu uudis täna 1 tunni eest, lisan lingi, olulisema teksti ja sisu kokkuvõtte.

https://yle.fi/a/74-20018839

Sakon Riihimäen-tehdas sai 11 miljoonan euron tilauksen Puolustusvoimilta. Tilaus sisältää tarkkuuskiväärijärjestelmän ja tarkka-ampujan varusteita. Sakon Riihimäen-yksikkö on saanut 11 miljoonan euron arvoisen tilauksen. Suomen Puolustusvoimat hankkii Maavoimille TRG M10 -tarkkuuskiväärijärjestelmiä, niiden varaosia ja tarkka-ampujan varusteita. Pulttilukkoinen ja lipassyöttöinen tarkkuuskivääri on varustettu suurentavalla optisella tähtäimellä. Kiväärijärjestelmiin kuuluu myös vaihtokaliiperisarja, joka mahdollistaa ampumaharjoittelun samoilla patruunoilla, joita puolustusvoimien aiemmin Sakon kanssa kehittelemä tarkkuuskivääri 23 käyttää.Kauppaan kuuluvia tarkka-ampujan varusteita ovat tähystyskaukoputket, laseretäisyysmittarit ja ampumatuet.

Riihimäel asuv Sako tehas on saanud 11 milj € tellimuse SKJlt täpsusrelvasüsteemidele Sako TRG M10. Lisaks relvasüsteemile sisaldab tellimus ka varuosasid ning täpsuslaskuri varustust. Süsteemi komplekti kuuluvad osad, mille vahetamisega saab kasutada kaliibrit 308 Win.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009404610.html
Maavoimien tykistö on vahvistunut merkittävästi vain vuodessa – Ja varastosta löytynee vielä lisää. Puolustusvoimien Etyjille tekemän ilmoituksen mukaan Maavoimien sodan ajan joukot ovat saaneet lisää tykistökaliiperin aseita.

Ajakirjandus analüüsib Soome ametlikku infot raskerelvastusest. Soome MVl oli eelmisel aastal ametlikult 1500 kaudtulesüsteemi alates 120 mm MPdest, sel aastal pandi kirja 1690. 120 mm MPsid oli 698, nüüd on 822, kusjuures on suhteliselt kindel, et Soome on kinkinud 120 mm MPsid Ukrainale. 155 mm haubitsaid oli 132, nüüd on 169. Paside arv on langenud 476lt 464le, ilmselt vahe 12 on läinud Ukrainasse. Lisaks ei ole enam nimekirjas 9 T55 tanki. SKJ selgitab, et relvade arv võib kõikuda seoses hooldustöödega ja seoses SKJ organisatsiooni muutustega ning tuletavad meelde, et MeV ja PVA relvastust see nimekiri ei sisalda ning relvahanked võetakse arvele viivitusega, kui kõik ostja soovitud ümberehitused on lõpetatud.
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas hjl85 »

https://twitter.com/tallbarfin/status/1 ... FuRPhYrC3Q
The 🇫🇮 Ministry of Defense has authorized the Finnish Defense Forces to acquire more 155 mm Bonus MK II special anti-tank ammunition for the artillery.

Ammunition is supplied by Nexter Munitions.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4321
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime

Postitus Postitas Turist 47 »

Soome alustas 200-kilomeetrise piiritara ehitamist venemaa piirile.
Kokku plaanib Soome oma 1300-kilomeetrisest piirist venemaaga tarastada 200 kilomeetrit, mille maksumus on ligikaudu 380 miljonit eurot .
https://www.dw.com/en/ukraine-updates-f ... a-64837649
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist