Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
retti
Liige
Postitusi: 1268
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Kosovo konflikt

Postitus Postitas retti »

Castellum kirjutas

Kõikidel 1980-te lõpul Soome minejatel pidi olema mingi side side Ingeriga, muidu ei saanud nad "paluumuuttaja" staatust. Väidetavalt piisas ka Nõukogude passis olevast rahvusemärkest "soomlane".

Päris nii ei olnud.
1988-89 ei võetud veel kedagi.Vastuvõtt algas peale Koivisto avalikku teleesinemist 1990 aasta algul.
CCCP sisepassi kus oli isiku rahvus tunnistas Soome ainult täiendava dokumendina.
Kõige eeldus oli sünnitunnistus kus vähemalt ühe vanema rahvus pidi olema soomlane. Hiljem leevendati seda nõudmist ühe vanavanemani.
Bürokraatia tipp oli samade nõuete kohaldamine ingerisoomlase suhtes kes oli sündinud Soomes 1943-44 ja loovutatud NSVL.
Juba mitmendat aastat ei võeta ingerlase staatusega enam kedagi.
Ainult väiksematest väiksemate tähtedega on vastuvõtmise lõpetamise kohta seaduse lõpus klausel - ei kehti nende kohta kellede vana/vanemad on loovutatud Nõukogude Liitu

Fucs kirjutas
enamus arhiivimaterjale mis üldse säilinud oli, asusid Soomes ja nt. ainult üks Soome Rahvusarhiivi tõend A4 paberil maksis 90-ndatel 100 FIM

Soome rahvusarhiivis on iga riiki toodud ingerisoomlase kohta oma kaart.Olen nende koopiaid saanud sealt kümneid. Aga sellist hinda ei ole maksnud ühestki.
Lihtsalt öeldes - polnud sellist rahagi.
Fucs - siin sa kas eksid või oled kuulujutu ohver.
Viimati muutis retti, 30 Dets, 2022 16:42, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Castellum »

Fucs kirjutas: 30 Dets, 2022 15:20 No minu isapoolne vanaisa oli savokas ja vanaema äyrämöine.
Enne II MS ja kuni 1943 sügiseni elasid Kupanitsa kihelkonnas Kanaska külas.
Küla siis soome keeles Kanasko, vene keeles selline:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 0%BD%D0%BE

Köppeni järgi 1849 puhas savakko küla, lähimad äyrämöised olid ikka tükk maad põhjapool...

Kas algset perenime saad ütelda? Mul on 1913. a seisuga Kupanitsa kihelkonnas 238 perenime, nii et väga ei pruugi muidugi abi olla...
Fucs kirjutas: 30 Dets, 2022 15:20 Nõuka ajal pärast soomlaste poolt ingerlaste väljaandmist NLiidule, kõikide nimed venestati. Ka eesnimed. Väljastati uus NLiidu pass ja sinna pandi küsimata rahvuseks "venelane". Kellele uut passi seoses Soomest tulekuga ei antud ja omasid vana (kehtivat?) ennesõjaaegset passi, siis seal võis ingerlastel rahvus olla märgitud ka kui "soomlane".

Uue passi jm dokumentide väljastamise käigus venestati nimed (s.t. passi läksid kirja juba vene nimed). Vanaisa Pekka Niilonpoika -st sai Pjotr Nikolajevitš, vanaema Helena -st sai Jelena, minu isast Paavo Pekkanpoika -st sai Pavel Petrovitš, isa vennast Leo -st sai Leonid jne.
Pärast sõda tagasisaadetutega täiesti võimalik. Pärast Venemaale jäänutega ehk ka.

Aga juba 1970-tel ENSV-s väheusutav. Isegi 1980-tel Kohtla-Järve rajoonist pärit täiesti venekeelne noorem (minuealine) isend rääkis uhkelt, et tal passis on "finn". 1979. a rahvaloendusel oli kindlasti olemas "soomlane", "ingerisoomlast kindlasti ei olnud".
Fucs kirjutas: 30 Dets, 2022 15:20 1943 Kloogalt Turusse saatmise Soome arhiivi dokumentides ja detsember 1944 NLiidule väljaandmisdokumentides, on nimed veel soome omad, rahvus märgitud "Inkerin suomalaiset" ja kodakondsus antud kui "Neuvostoliiton kansalaiset", pärast väljaandmist väljastatud NLiidu dokumentides, olid juba kõik nimed venestatud ja rahvuseks märgitud "venelased".

Nõuka aja hilisemal perioodil minu isal rahvust passis niisama lihtsalt muuta ei õnnestunud (polnud ka eluliselt tegelikult vajalik, ning oli rohkem nagu põhimõtteküsimus) ja see üksiküritus jäigi lahenduseta.
Nii oligi. Aga kui ta näiteks oleks tahtnud soomlast muuta venelaseks, oleks ka juba olnud raske.

Nagu öeldud, sai sel ajal rahvust passi ainult vanemate järgi. Rahvaloendusel küsiti ka keelt, sealt siis tekkis selliseid kummalisi juhtumeid, nagu nt minu tädipojal.

Ma ei tea, kes ta passis oli, aga sai olla ainult eestlane (ema, s o minu tädi poolt) või ukrainlane (isa poolt). Vallatav keel muidugi ainult vene, kummagi vanema keelt ei osanud. Tädimees vist ise ka elu lõpupoole enam ei osanud, aga aktsent oli tal ikka ukrainapärane...
Fucs kirjutas: 30 Dets, 2022 15:20Eestlaseks ei saanud selle pärast, et vanaisal ja vanaemal puudusid igasugused seosed eestlastega, rahvust "ingerisoomlane" NLiidus ei tunnistatud/polnud olemas ja tõestamaks, et oled hoopis soomlane, puudusid dokumendid vanemate ja vanavanemate kohta (enamus nii pere isiklikest kui kogukonna dokumentidest hävisid 2 MS ajal ja NLiidus sul mööda arhiive tuhnida ei olnud võimalik) ja Soomest oli nende hankimine sama hästi kui võimatu. Kui Eesti taasiseseisvus, siis üritas isa taastada alustuseks oma venestatud nime (ja mina oleks saanud ka oma nime pärast seda muuta), kuid see üritus jäi vahepeal toppama nii rahaliste vahendite (enamus arhiivimaterjale mis üldse säilinud oli, asusid Soomes ja nt. ainult üks Soome Rahvusarhiivi tõend A4 paberil maksis 90-ndatel 100 FIM), vanavanemate surma, teiste veel elusolevate lähisugulaste tahtmatuse (koos asju ajada) ja asjaajamiste keerukuse taha . Paralleelselt üritas isa läbi ingerlaste seltsi ära tõestada, et ta 1943 oli Klooga laagris, viidi sealt Soome (mille käigus sai laeval NLiidu õhurünnakus haavata) ja anti 1944 koos perega NLiidule välja, mis lõpuks pärast pikki aastaid tal ka õnnestus. Sakslased siis maksid lõpuks mingid kopikad selle eest, et ta Klooga laagris 1943 oli. Kõik see võttis nii palju aega ja energiat, et lõpuks isa suri ilma oma nime jm taastamata.
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Fucs »

Kas algset perenime saad ütelda? Mul on 1913. a seisuga Kupanitsa kihelkonnas 238 perenime, nii et väga ei pruugi muidugi abi olla...
Saatsin PS :D
Taurus
Liige
Postitusi: 81
Liitunud: 04 Veebr, 2015 11:58
Kontakt:

Re: Kosovo konflikt

Postitus Postitas Taurus »

Castellum kirjutas: 30 Dets, 2022 14:19
1) Tasub siiski süveneda. Sellel lehel:
https://et.wikipedia.org/wiki/Ingeri
pole kuskil mainitud Narvat "keskusena".

2)Aga ära paku puusalt.

Vähemalt 1970-80-tel ei saanud ENSV-s niisama isegi venelaseks. Passi sai rahvust valida ainult isa-ema rahvuse vahel.

Kõikidel 1980-te lõpul Soome minejatel pidi olema mingi side side Ingeriga, muidu ei saanud nad "paluumuuttaja" staatust. Väidetavalt piisas ka Nõukogude passis olevast rahvusemärkest "soomlane".

Üldiselt nõuti ka Saksamaale, Kreekasse ja Iisraeli minejatelt samuti mingit oma algupära tõestamist, niisama nendesse nimekirjadesse ei saanud. Mida täpselt, ei tea - nõudmised olid riigiti erinevad.
1) "1617. aastal sõlmitud Stolbovo rahuga said (Jaanilinn ja Ingerimaa, minu märkus) Rootsi Kuningriigi valdusse. Ingerimaa kubermangu keskus oli Narva linn, kus asus ka Ingerimaa kuberner või asehaldur.
1700. aastal alanud Põhjasõja algul, 30. novembril 1700 toimunud Narva lahingus saavutasid arvulises vähemuses olnud Rootsi väed Vene vägede üle hiilgava võidu. Siiski võitis Põhjasõja Venemaa ning Narva nagu kogu Eesti läks Venemaa koosseisu. "
https://et.wikipedia.org/wiki/Narva

2) Ametlikult oli autojuhilubade saamisel ette nähtud menetluskord, selle vastu vast ei vaidle keegi, et nii 70nendatel kui 80nendatel sai lube suht vabalt osta. Aga "arhiivides pole mitte sõnagi..." Nii lubade välja andjad kui passialaua mutid olid ka ikõigest inimesed, kõike sai rääkida ja kõige üle sai üldiselt kaubelda kui vajadus oli.
Mul oli "rahvuse saamisel" valik kas eestlane või venelane mitte sellepärast, et mul kuskilt teadaolevalt vene verd sees oleks aga isapoone suguvõsa oli ap. õigeususiliste kirjas ja kirikuraamatutes olid nad vene nimedega ja "venelased". Maade tagastamise ajal oli seetõttu hulga janti, et kes kelle "õigusjärglane" on (ühtedel dokkidel ühed nimed, teistel teised, Ivan vs Jaan ja Mihhail vs Mihkel jne).
Naabriperes olid isa passi järgi lätlane ja ema passi järgi venelane aga poisid olid passi järgi kõik puhtad eestlased, sinu jutu järge see poleks võimalik olnud.
Volgasakslate ja Ingerlaste emigreerumise puhuks küsiti jah dokumente (pole tuttavatelt väljarändajatelt küsinud mida vaja läks) aga Iisraeli emigreerumise puhul piisas väidetavalt, et üks juut (pidi olema vist sünagoogi liige vms) tunnistaks, et sinu esivanem (tavaliselt läks kaubaks "vanaema") oli juut. Tõendeid sulle pakkuda pole, Iisraelis endise idabloki väljarändajatega vesteldes nood nii end väistid olevat sinna saanud. "Tunnistusi" olla juudid müünud nagu omal ajal müüdi indulgentse ja autojuhilubasid...
'
PS Mul oli vanavanavanaisa kõrtsmik, vanavanaisa hobuseparsnik ja vanaisa kolhoosi aidamees, ära tule mulle seletama, et NLiidu ajal mingid asjad "käisid nii" ja midagi ei saanud valida. Kogu Nõuka aja käis susserdamine, asjad käisid nii nagu neid liigutati ja sai kõik mis vaja.
Rebane11
Liige
Postitusi: 1145
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Rebane11 »

Fucs kirjutas: 30 Dets, 2022 15:29 Jah vbl võikski. Aga ei näe pea 60 aastasena sellel (nime muutmisel) enam mingit mõtet.
Kuna ema oli mul nagunii eestlanna, siis minu rahvus on esimestest päevadest peale eestlane olnud ja "soomlaseks" ennast nihverdada ei näe samuti enam mingit mõtet :D
Minu ema on Krasnoje Selo lähedal sündinud. Kuni abiellumiseni elas ajutise passiga. Siis, 1957 aastal tegi piirkonnavolinik vanaisa nimeks Andrese ja rahvuseks eestlase.
Lugu selline - vanaisa võeti mõni nädal enne sõda mopiga Punaarmeesse. Oli kuskil seal lähedal õhutõrjes. Ema meenutab et ühel kenal päeval pommitati nende küla. Ja järgmine päev hoiatati vanaema, et vanaisa oli deserteerunud ja peret tullakse arreteerima. Küllap vanaisa nägi mis tähed nendel lennukitel olid.
Vanaemal oli säilinud neiupõlve pass, aga laste sünnitunnistused tuli hävitada. Tädi Irma suri Narva sillal pommitamise ajal difteeriasse, onu Kloogal tüüfusesse. Ema ja vanaema Soome ei jõudnudki, said tallu tööle. Igal juhul kuni Nõuka aja lõpuni sellest eriti ei räägitud.
Soome minek oli päevakorras - oma ema pabereid ajada oli lootusetu, aga mu tolleaegse äia NSVL passis ilutses sünnikohaks Tampere, Soome. 1944.
1990 aastal pidime pea aegu minema Soome, naise tädi tegi Rootsi kutsed, naine läkski Rootsi ja sealt edasi Soome. Minul oli pea aasta juramist- KGB ei tahtnud uskuda, et PVO korpuse staabi radistil pole väljasõidukeeldu. Aasta hiljem sain välispassi ja viisa - need mul alles ja kasutamata, sest Eestis läks huvitavaks - august 1991ja pidin otsustama, kes ma siis olen, eestlane või soomlane.
AndresTy
Liige
Postitusi: 940
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas AndresTy »

Päris meeleolukas lugemine, missugune urruauk Petseri piirkond Wabariigi aegu oli:

https://kultuur.err.ee/1608926108/aivar ... d-petseris
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Postitusi: 1600
Liitunud: 10 Veebr, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Smith »

https://pohjarannik.postimees.ee/776380 ... ontserdiga
Ivangorod tähistab 9. maid tsaari monumendi paigaldamisega Narva jõe kaldale ja kasakate kontserdiga
Vähemalt siseriiklik narratiiv peaks olema :”Venemaa poolt
okupeeritavas Jaanilinnas (Narva osaks olevas Jaani eeslinnas)
tähistatakse….”. Peale kasvavale põlvkonnale tuleks ikka pidevalt teadvustada, et meil de jure on “paar krunti” , mis kuuluvad meile. Me ei lähe neid jõuga võtta, aga me ootame.
Juhtub Venemaaga midagi homme või 100 aasta pärast, aga me ootame sobivat hetke ja ei unusta.

Mõni perekond ootab võib-olla isegi maade tagastamist :D
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Postitusi: 1600
Liitunud: 10 Veebr, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Smith »

Kevadtormil on hea seltskond inimesi ja palju tehnikat kokku
tulnud. Paras aeg Narva linnaosa oma seadusliku emamaaga liita ja Jaanilinn deokupeerida. Nagu Belgorodist näha, evakueeritakse kohalikud elanikud bussidega minema , seega okupante meie kukile ei jää.

Tegu on loomulikult huumoriga, aga maailm on nii volatiivne hetkel, et üks hetk võib-olla enam polegi tegu naljaga.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Veiko Palm »

Smith kirjutas: 03 Mai, 2023 6:37 Mõni perekond ootab võib-olla isegi maade tagastamist
maade tagasisaamine ei ole enam (vist?) võimalik - kõikidele on 90-tel kompenseeritud EVP-dega ja/või asendusmaaga
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Walter2 »

Kui teoreetiliselt taastatakse Tartu rahu järgsed piirid siis need maad üsna kindlasti lähevad omandireformi subjektideks. Kuidas ja kas sealt tagastatakse midagi õigusjärgsetele omanikele on teine teema.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Postitusi: 1600
Liitunud: 10 Veebr, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Smith »

Kas meie CV-de ja KÕU-de mootorid on juba sooja pandud? :D
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
uncle_sid
Uudistaja
Postitusi: 26
Liitunud: 23 Mär, 2022 11:34
Kontakt:

Iisrael vs. Hamas

Postitus Postitas uncle_sid »

Castellum kirjutas: 26 Okt, 2023 20:41


Iisrael muide üldse ei taha araabia alasid enda külge, selliseid variante on käinud läbi. Juba praegu on Iisraeli kodanikke 16% araablasi-moslemeid. Võimalikul liitmisel lööks sele vahekorra segi ja erineva sündimuse tõttu halveneks sellises riigis juutide olukord märgatavalt. Seetõttu vähemalt riigi tasandil sellist ei taheta.
Sellel taustal jääb arusaamatuks ühe partei soov taastada Eesti vabariik Tartu rahu piirides. Nad ei kujutata ette, et neid peast putineid ei ole võimalik sealt maaalalt kuhugile küüditada.
Peeter
Liige
Postitusi: 2539
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Iisrael vs. Hamas

Postitus Postitas Peeter »

uncle_sid kirjutas: 26 Okt, 2023 21:21
Castellum kirjutas: 26 Okt, 2023 20:41


Iisrael muide üldse ei taha araabia alasid enda külge, selliseid variante on käinud läbi. Juba praegu on Iisraeli kodanikke 16% araablasi-moslemeid. Võimalikul liitmisel lööks sele vahekorra segi ja erineva sündimuse tõttu halveneks sellises riigis juutide olukord märgatavalt. Seetõttu vähemalt riigi tasandil sellist ei taheta.
Sellel taustal jääb arusaamatuks ühe partei soov taastada Eesti vabariik Tartu rahu piirides. Nad ei kujutata ette, et neid peast putineid ei ole võimalik sealt maaalalt kuhugile küüditada.
NB! Juba praegu on Petseri rajooni elanikest pooled (ca 10 000 inimest) täieõiguslikud Eesti Vabariigi kodanikud. Ja mingi osa on veel neid, kellel on see õigus olemas, aga kes pole sellega tegelenud. Seal elavad meie, Eesti vabariigi kodanikud ja vastavalt 2. veebruari Eesti-Vene rahulepingule on see Eesti Vabariigi territoorium.
Mis arvuliselt toimub üleval Narva taga, seda ma ei tea. Keegi võiks valgustada.
Qwerty226
Liige
Postitusi: 278
Liitunud: 31 Mai, 2022 11:37
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Qwerty226 »

Natukene 1934. aasta rahvaloenduse andmeid.
Narva-taguse moodustasid kolm valda:
Narva vald (eestlasi 20,8%), Kose vald (11,3%) ja Skarjatina vald (4,6%).
Eestlasi kuskil enamuses ei olnud.

Petserimaa moodustasid 11 valda:
Iborska vald (2,2% eestlasi*)
Järvesuu vald (75,8%)
Kulje vald (1,4%)
Laura vald (1,6%)
Meremäe vald (85,9%)
Mäe vald (88,0%)
Petseri vald (28,2%)
Rootova vald (6,4%)
Saatserinna vald (63,2%)
Senno vald (2,9%)
Vilo vald (61,2%)
Petserimaa 11 vallast oli eestlaste/seto enamusega 5 valda. Nendest 5 vallast ainult Vilo valla territoorium kuulub nüüd venemaale. Teised eestlaste enamusega alad liideti Eesti NSVga ja moodustavad hetkel enam vähem praeguse Setomaa valla. Ehk ei oska öelda, kui palju eestlasi algselt "piiri taha" jäi, aga see kindlasti ei saanud olla väga suur.
Petseri linna kohta nii palju, et 1934. aastal oli eestlasete osakaal 54,4%, aga see pigem eestistamise tulemus, 1897 oli eestlasi 2%.
Ehk ma isiklikult ei tunne, et soviettide piiri muutmine meile suur ülekohtu oleks olnud.

* - Petserimaal on setud eestlaste hulka arvestatud.
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Postitus Postitas Castellum »

Qwerty226 kirjutas: 06 Nov, 2023 22:16 Natukene 1934. aasta rahvaloenduse andmeid.
Natuke tuleb ka arvude taha näha.
Qwerty226 kirjutas: 06 Nov, 2023 22:16Narva-taguse moodustasid kolm valda: Narva vald (eestlasi 20,8%), Kose vald (11,3%) ja Skarjatina vald (4,6%). Eestlasi kuskil enamuses ei olnud.
Ingerimaa ja üldse Peterburi kubermang olid ikka isemoodi nähtus. Nt Oudova maakonnas oli enne I MS umbes 40% eestlasi. Oli ka kihelkondi (just Peterburi ümbruses), kus eestlasi oli juba pool rahvastikust.

Kahjuks geograafiliselt n-ö Eesti emamaast eraldatud ja ka VS aegu ei jõutud vägedega sinnani. Rahu tegemise aegu oli jutt sisuliselt Narva linnale ja jõele puhvertsooni loomisest.

Nt Piirisaar jäi nüüd tervikuna Eestile, aga Rämeda poolsaare eesti põliskülad (Luuküla jt; juba 18. saj-st) jäid nüüd Venemaale. Enne olid vähemalt kiriklikult Räpina khk all.
Qwerty226 kirjutas: 06 Nov, 2023 22:16 Petserimaa moodustasid 11 valda:
Iborska vald (2,2% eestlasi*)
Järvesuu vald (75,8%)
Kulje vald (1,4%)
Laura vald (1,6%)
Meremäe vald (85,9%)
Mäe vald (88,0%)
Petseri vald (28,2%)
Rootova vald (6,4%)
Saatserinna vald (63,2%)
Senno vald (2,9%)
Vilo vald (61,2%)
Petserimaa 11 vallast oli eestlaste/seto enamusega 5 valda. Nendest 5 vallast ainult Vilo valla territoorium kuulub nüüd venemaale. Teised eestlaste enamusega alad liideti Eesti NSVga ja moodustavad hetkel enam vähem praeguse Setomaa valla.

Joon tõmmati 1945. aastal üldsegi mitte valdade järgi. Nt pool Satserinna valda jäi VNFSV-le jne.
Viimane joone muutmine tehti 1957, kui ENSV sai paar küla tagasi ja VNFSV sai vastulkaaluks peamiselt Petseri rdt-sõlme. Nipet-näpet veel.
Qwerty226 kirjutas: 06 Nov, 2023 22:16Ehk ei oska öelda, kui palju eestlasi algselt "piiri taha" jäi, aga see kindlasti ei saanud olla väga suur.
Vale. Setude asuala pindalast on kontrolljoone taga umbes pool.
Qwerty226 kirjutas: 06 Nov, 2023 22:16Petseri linna kohta nii palju, et 1934. aastal oli eestlasete osakaal 54,4%, aga see pigem eestistamise tulemus, 1897 oli eestlasi 2%.
Pigem ikka tõelise linna tekkimise tulemus.

No see 1897. a eestlaste otsimine Petseri kloostrialevikust hakkab juba Nõuka-aegset 1913. aasta-kultust meenutama...Võrdle ikka võrreldavat. Kui EW aja algul oli Petseri sisuliselt kloostrialevik (halduslikult prigorod - linnaline asula, mis allus Pihkva linnale), umbes 2000 el. Nõuka teise okupatsiooni algul oli Petseri korralik linn, umbes 6000 el. Hoopis teise ala ja keskkonnaga.

Isegi tänapäeval - mida uut on Nõuka kolmas okupatsioon toonud Petserile? Võõrastemaja, poemaja keskväljakul...maja, kus on rajooni arhiiv...uus koolimaja...Kõik? Tööstusasula on jah enamasti uus. Rdtj vaksalihoone on ka uus, aga vana lihtsalt põletati maha. Kindlasti mõni uus sõjaväehoone on ka, aga suur osa kasarmuid on EW-aegseid...sõjakomissariaadi hoone - EW-aegne...
Qwerty226 kirjutas: 06 Nov, 2023 22:16Ehk ma isiklikult ei tunne, et soviettide piiri muutmine meile suur ülekohtu oleks olnud.
Mina isiklikult tunnen, et see oli ülekohus. Ja mina olen ainult suvesetu pelkade hõimusidemetega...
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist