Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Sõjaväelised erialad. Elutsükkel väljaõppest kuni reservist kustutamiseni. Nii nippidest kui ka relvadest/vahenditest.
Vasta
_dumbuser_
Liige
Postitusi: 1999
Liitunud: 14 Jaan, 2011 0:37
Asukoht: Viimsi
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas _dumbuser_ »

Leo kirjutas: 28 Aug, 2022 19:48 Esmapilgul tundub väga hea sõjakavalus, kuidas termosihikut petta. Samas kui natuke järele mõelda, siis inimese näo ja käte temperatuur on 35 kraadi ja triikraudadel 110-200 kraadi minu teada, nii et kas on võimalik mitmekordset temperatuurierinevust sihikust eristada?
Sihiku kohta ei tea aga mõned termokaamerad mida olen näppinud lubavad küll ette anda nö alumise ja ülemise piiri mille vahel siis heledus või värv muutub. Kui ta seda automaatselt teeb siis ta võtab vbl skaalaks näiteks 5 ... 80 kraadi (enamasti aga kõige külmema ja soojema asja mis korraga vaatevälja satuvad, näiteks pilvitu taevas on aga sõltuvalt kõrgusest kuskil -50 C) ja sel juhul võivad näiteks 5 ja 25 olla üks ja sama. Kui aga anda ette, et see värviskaala peab muutuma vahemikus 5 ... 30 kraadi siis kõik alla 5 kraadi asjad on skaala alumist värvi ja kõik üle 30 kraadi asjad on siis skaala ülemist värvi ja see annab kokkuvõttes juba palju parema tulemuse.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1740
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas maksipoiss »

See et vantidele esimesena just triikraud peibutisena pähe kargas ei tähenda ju, et see ilmtingimata nii peab olema.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas Leo »

Termokaameraid ja -sihikuid on teatavasti palju ja väga erinevaid ning teadmata, mis mudelit kasutati, on raske arvata, mis omadused seal olid ja mis pilti see andis. Teiseks on ju täiesti selge, et staatilise konflikti tingimustes algabki selline üksteise ülekavaldamise kassi-hiiremäng peale, kus püütakse vastast üle kavaldada. Vastase SN vastane tegevus on erialakoolitusel reeglina täiesti eraldi teema, kus siis näidatakse ja proovitakse, kuidas seda teha valges, hämaras ja pimedas. Inimene on kord selline, et väsib ja eriti pimedas muutub hooletuks, sest on selline tunne, et kui ise ei näe, siis teda ka ei nähta. Paneb siis laskepesas suitsu ette ja tulebki kuul, või ainult mängitakse et tunnimees teeb suitsu ja kuuli lähtekohta tuleb Carl Gustavi kildu või midagi veel vastikumat.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Täpsed laskurid Ukrainas - kogemused, arvamused, propaganda, õppetunnid

Postitus Postitas Leo »

Väga imestasin, et siin foorumis ei ole veel tekkinud arutelu täpsuslaskmisest Ukrainas ja mida meil oleks sellest õppida? Kindel on see, et suur osa vene ja ukraina täpsetest laskuritest avaldatud materjalides on propaganda oma moraali kergitamiseks ja vastaste peedistamisest. Samuti on kindel see, et suurim osa kaotusi mõlemal poolel tuleb kaudtulest ja ülejäänudest suurema osa niidavad täpsuslaskurid. Püüan siia ka ise regulaarselt kirjutada, sest teema on huvitav ja õppetunnid olulised nii Eesti kui Soome riigikaitsele.
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Olemasoleva eriala teema all ju saab arutada ka värskeid Ukraina sõja kogemusi?
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas Leo »

Alustame siis olukorra kaardistamisega. Ukraina lähtepunkt oli nõukogude päritolu SVDd ja vastav rühma täpsuslaskuri koolitus. Ainukese erandina eriüksused, kellel oli jällegi oma üksuse spetsiifikale rõhuv koolitus ja üksuse vajadusele vastav relvastus ja erivarustus. Mulle on jäänud mulje, et esimese Ukraina sõja ajal, ehk siis see, kus läks Krimm ja madistati Donbassis, alguses oligi SVDd 99%. Eriüksuse inimesed oma võimekustega ajasid eriüksuse asja. Üldvägedes läks nõuka värk nõuka püssiga edasi.

Tegelikult on neil ka kodumaised tootjad Zbroyar ja Fort, kes toodavad nii teiste firmade relvade litsentseeritud koopiaid kui oma mudeleid kaliibrites 308 ja vähehaaval ka 338. Lisaks eraisikute annetused. Alates 2017 ehk ainult 5 aastat on armee tegelenud standardiseeritud täpsuslaskuri ja snaipri eriala koolitustega, kus on saadud kasutada nii annetustena saadud kui Ukraina riigi poolt sisse ostetud täpsusrelvi. Relvasüsteemide pilt on viisakalt öeldes kirju ja relvade hooldus kindlasti keeruline, sest näiteks Wikipedia loetleb paarkümmend kasutusel olevat relvasüsteemi, nii et mõnda võib olla kümmekond ja teisi sadu. Ukrainlased ise arvavad, et suure osa positsioonisõjas kuulitabamuse saanud on vene täpsusküttide kätetöö ja et venelastel on rohkem laskureid, relvi ja isegi elektroonikat, nagu laserkaugusmõõdikuid, öise nägemise seadmeid ja termosihikuid. Samas on ka ukraina laskurid head ja kui hea laskur saab hea varustuse, hakkavad kirstud itta sõitma.

Venelastel olid Gruusia ja muude sõdade õppetunnid ja nende baasil loodud täpsuslaskurite kool Päikeselinnas Solnzegorskis, mis avati 2011. Idee oli hakata seal ette valmistama maaväe brigaadide laskurite koolitajaid ja laskureid kaitseringkondade erialakoolidesse. Lõppeesmärgiks oli komplekteerida kõik maaväe brigaadid täpsuslaskurite kompaniidega, mis koosneksid ainult elukutselisteks sõduriteks ja jaguneks 2ks liiniks - parema väljaõppe ja varustusega laskurid täitma brigaadi ülesandeid brigaadi luurekompaniiga ning tavalise väljaõppega laskurid jalaväepataljonide täiendamiseks. SVD pidi hääbuma ja asendatama uute mudelitega. Kuid nagu ka Vene armee kadreerimisega, ei saadud projektiga hakkama, sest ei olnud raha ja eelkõige inimesi, seega oli nendes kompaniides ka palju ajateenijaid. Relvadeks SVD, SV 98, KSVK jne. Erialakursus kestab 3 kuud ja sellele järgneb põhimõtteliselt kogu teenistuse kestev täiendkoolitus brigaadis, ringkonnas ja Päikeselinnas.

Niipalju siis on tänaseks päevaks meelde jäänud :dont_know:
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Ma pole spetsialist, aga arvamust avaldan ikka. Kusagil Põhja-Ukrainas võib-olla on ka .308st kasu, aga üldiselt Lõuna-Ukrainas on päris lagedat maa parasjagu ja laskedistantsid vastavalt suured. Seega .338 Lapua Magnum oleks hea padrun ja Sako TRG hea relv. Aga kui selle Sako TRG varustab hea optikaga, nii selleks on vaja päris palju raha. Need padrunid maksavad ka üüratult palju, seega ukrainlastel on väga raske harjutada selle relvasüsteemiga. Korralik termovaatlusseade ja korralik laserkaugusmõõtja maksavad ka päris palju.

Nähtamatult liikumise, hea positsiooni valiku ja äärmiselt hea maskeerimisega - võib-olla kuidagi saaks hakkama. On vaja võidutahe.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas ruger »

Kellel võimalust vaadata(torrentis olemas) siin foorumiski mainitud filmi UKR filmi Snaiper Valge vares inglise keeles Sniper. White raven, mis põhineb UKR 2014 aasta sõja alguse tõestisündinud lugudel. Väga hea väljaõpet sisaldav, countersniper ja maskirovka teemad.

Filmist
https://odessa-journal.com/sniper-white ... f-ukraine/
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas ruger »

UKR snaiper väidetavalt lasi orki ära vähemalt 2700 m pealt. Loomulikult saab suuremat kaliibrit kasutades kaugemaltki lasta-vastast peab ka kuskilt nägema.
Украинский снайпер установил мировой рекорд, ликвидировав противника с расстояния более 2700 м
Ukraina snaiper püstitas maailmarekordi, kõrvaldades vaenlase enam kui 2700 m kauguselt
Lask tulistati Ukrainas toimunud lahingute ajal vintpüssist McMillan Tac 50.
Ukraina mereväe 73. mereväe erioperatsioonide keskuses teeninud Ukraina snaiper püstitas lahingutegevuse käigus laskeulatuse maailmarekordi: tal õnnestus vaenlane elimineerida 2710 meetri kauguselt, selgub Alex Tumanovi Facebooki lehel avaldatud postitusest.

Lask tulistati Ameerikas toodetud vintpüssist McMillan Tac 50, mis oli laetud Hornady A-Max BMG, 750 grain laskemoonaga. Tuli anti kahe vastase pihta, kes tulistasid Ukraina armee positsioone. Võttes võeti arvesse ilmastikuolusid ja maastikku. Pärast esimest lasku snaiper korrigeeris ja tabas teise lasuga sihtmärki.

Varem arvati, et pikima surmava lasu maailmarekord kuulus Kanada eriüksuse sõdurile, kes tappis väidetavalt 2017. aastal Iraagis Islamiriigi võitleja 3540 meetri kauguselt. Hiljem tunnistas Kanada võitleja aga ühes intervjuus, et kirjeldatud lugu on tema käsul väljamõeldud müüt. Tegelikult tabas sihtmärki teine ​​snaiper, kes asus palju lähemal.

Seega võib Ukraina snaipri tabamust ametlikult rekordiks pidada. Võitleja nime pole veel avalikustatud, kuid nad lubavad seda teha pärast sõda.

Videol on näha teist võtet samast sõdurist 2320 meetri kauguselt.
https://www.dialog.ua/war/265192_1672411375
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas kaur3 »

Ukraina rindel saab iga päev viga sadu sõdureid. Ühte esmaabipunkti lubati ligi ka ajakirjanikud.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1201 ... lomeetreid
17FA958E-A6D1-423B-B177-4DCBA2EE21CF.jpeg
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Leo »

HeiniR kirjutas: 08 Veebr, 2023 11:37 8,6mm täpsuspüssi osas on akf-id mälu järgi pakkunud kogu täpsuspüssi maksumuseks koos optilise ja termosihikuga miski 100K eurot komplekti eest, mis võiks eelduslikult olla ca 100 komplekti eeldatava 10 000 000 euro eest. Arvestades 10 relvakomplekti pataljoni peale, siis sisuliselt 100 relvaga kataks jällegi miski 10-15000-mehelise struktuuri. Sellest eraldi on hangitud 7,62mm jao täpsuspüssid.
See oleks uus tase täpsuslaskmises, sest siiamaani neid 8,6 relvi ongi KV üldvägedes suurusjärgus kümmekond komplekti, mida on 15 aasta jooksul reipalt amortiseeritud ka. Põhimõtteliselt on selliseid relvi vaja 1 iga jalaväerühma tarbeks, see on juba taktikaline küsimus, kas HLT ja laskur koos vaatlejaga ning rühma toetuseks või koondatud kasutamine kompanii või pataljoni vastutusalas meeskondadena, jagudena rühmadena. Relv ise koos teises kaliibris varurauaga maksab alla 10 000 €, kuid termo, optika, laser jne maksavad oluliselt rohkem. Lisaks tuleb elutsükli kuludesse arvestada ka laskemoona vähemalt 1000 lasku aastas, see on ka mitu tuhat € aastas, isegi kui pooled on odavam 308. 8,6 raske kuuliga muudab pooletollise täpsusrelva vajaduse küsitavaks.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Kilo Tango »

No selle jaoks on küll eraldi teema, kuid isiklik arvamus on, et 8,6 jagamiseks TL-i tasemele puudub igasugune vajadus, sest reservi tellid ei suuda isegi 7,62 -st maksimumi välja võtta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Justnimelt.
Muide, mitteametlik 7,62 poolauto rekord rinnakujusse oli juba kümmekond aastat tagasi 1000 m (SIG).
90% maastikust Eestis ei pakugi taolist nähtavust, kest kergjalaväge kuskile lagendikule nagunii ei panda.
See, mida mina näinud olen, ütleb, et reservistil on usaldusväärne tabamiskaugus kuskil 600-700 piires.
Neljakohaliste kauguste püüdmine eeldab ka usaldusväärset kauguse mõõtmist, mis optikas oleva "inimese skaalaga" pole enam võimalik, eksimus on piisavalt suur, et möödalask tekiks.

Lasketiirus 500 või 600 pealt tabamine on natuke teine asi, seal on kaugus täpselt teada ja saad oma sihikuparandused ilusti ära teha ja loogiliselt on ka täpsus parem.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas HeiniR »

Akf Leo, kui ühe komplekti hind koos termode ja muuga tuleb hoopiski 50K kanti, siis on võimalik, et neid komlekte tuleb oluliselt enam.
Samas nagu ütlesin, on huvitav see, et eraldi hange (90 000 000€) oli relvasihikutele, vaatlusseadmetele jm, mis võiks 8,6mm hankes ühikuhinda veelgi enam allapoole tuua.
Ma arvan, et selle üle ei ole mõtet vaielda, kas need püssid antakse rühma või kompanii koosseisu, see sõltub siiski ülesandest. Üldiselt arvestaks 10 relva pataljoni peale ja eraldi täpsuslaskurite jagu või rühm tundub kompetentsi saavutamise või hoidmise eesmärgil mõistlik.

Kuigi ma ei tea, mida kõike relvatarvikute eraldi hanke või hangete all hangitakse, siis Ukraina näitel tundub mulle oluline, et me hakkaks kasutama rohkem summuteid, see vähendab oluliselt laskja(te) positsioneerimist, summutitega tuld avava üksuse kiiret tuvastamist ja üksuse kohta info saamist.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas nimetu »

Ma pakuks, et hangitud 7,62 mm relvad parandavad meie üksuste keskmist tuleulatust oluliselt märgatavamalt kui 8,6 mm relvad. Neid on lihtsalt rohkem ja nad on küllalt head. Samas arvan, et küsimus pole nii väga ulatuses (eriti just meie maastikul) kuivõrd relvade otstarbes. Koos hea optika ja võimsa padruniga on võimalik ka kergelt soomustatud vaenlasele kahju teha, n-ö kirurgiliselt asju lahendada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist