Venemaa ootamatu rünnak

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6209
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas kaur3 »

Juba enne Ukraina ründamist 24. veebruaril oli korduvat hoiatamist eelkõige USA ja UK poolt ning ootamatusena see ei tulnud. Ei hakka siia neid WaPo, NYT, RUSI jt linke taas panema. Rünnak saabus pigem ebameeldivusena. USA teadis ju halbadest sõjaplaanidest alates 2021. a oktoobrist (5 kuud varem) ning jagas ka ukrainlastega, liitlaste ning lehelugejatega. USA info tulemusel lõpuks põrus ka kiire kukutusrünnaku stsenaarium Hostomelile/Kiievile. Ei tulnud teist 1968. aasta Tšehhoslovakkiat. Kui lisada asjaolu, et raskema kaaluga mõjuagentide positsioneerimist Kiievis alustas VF juba 2020. aastal ehk 2 aastat varem ja eesmärgiks oli Kiievis võimuvahetus mittesõjaliste vahenditega, siis on ootamatust veelgi vähem. See jutt võib tunduda takkajärgi tarkusena, kuid konkreetsust oli piisavalt. Kui Moskvas tšekistid tundsid, et nende jaoks on Kiievis võimupööre oluline, vahendid olemas ja senise kogemuse põhjal keegi kolmas naabrimeeste kähmlustele (2008 ja 2014) vahele ei tule, siis mis siin kaotada. Ja siis alles üllatused algasid ...
Xender
Liige
Postitusi: 1699
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Xender »

Ükskõik kuidas see Bakhmuti pärast käiv lahing lõppeb, näitab see eelmise aasta mais alanud ning Venemaa meedias ülemõistuse palju tähelepanu saanud kampaania seda, et tegelikult ongi toss väljas Venemaal. Tundub, et terve suur Venemaa talvekampaania piirdubki nii Narva suuruse linna pärast sõdimisega. Sealjuures Saksamaa suutis veel paar kuud enne alistumist oluliselt suuremaid ja võidukamaid manöövreid korraldada ...

Kui Ukrainale sõjaline abi suureneb Läänest ning hakatakse saatma ka uuemat ja muud relvastust ning Hiinal saab villand (täna rääkisin ühe partneriga Hiinas, vingus ja hädaldas majanduse üle) ... tähendab, et väljavaated edule rindel kahenevad veelgi. Lisaks kui Hiina peaks tõesti selja pöörama (erinevalt Venemaast siiski polda nõus oma majandus ja heaolu ohverdama, mitte millegi eest). Hakkab ajaaken veelgi enam rolli mängima.

Ühesõnaga, ma näeks Eesti vastase rünnaku peamist motiivi juhul, kui saadakse aru, et Ukrainas ollakse strateegiliselt kaotatud ning kellegil tekib idee, et viskaks veel ükskord täringuid ja segaks kaarte, sest Putini ja ta lähikonna silmis pole kaotada enam midagi.

Seega võib tunduda idee kusagil veidi sigatseda NATO pehmemas kohas päris hea ideena, mis annaks :

NATO tähelepanu suunduks sinna
Saab rahvale näidata võidukat konflikti NATOga (nende endi meelest)
Võib olla kulisside taga välja pressida nende jaoks soodne lahendus Ukrainas (jälle nende endi meelest)

Minu veidi pessimistliku hinnangu järgi on nii 1/10nele võimalus, et Venemaa proovib korra veel täringuid visata.
Runkel
Liige
Postitusi: 2817
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Runkel »

Putleril on käes täring, millel kõik küljed on kuuesed. Nii on talle lähikonna poolt pihku pistetud vürflil. Üks, mis tjibladel Ukraina kampaania käigus on selges saanud, on, et lääs, kurivaim, aitab olenemata Nato ja ELi liikmelisusest. Otsigu edasi pehmet kohta.
https://maailm.postimees.ee/7688320/usa ... -ukrainale
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Trummiga saab niipalju nõus olla, et Venemaa võib siinkandis üritada tõesti mingit "PR konflikti" tekitada. Olgem aus, kui Venemaa STV pommitab pool tundi Narvat teab venemaa väga hästi, et NATO teda pommitama ei hakka. Peale seda annab niisama rusikat viibutada sisemaiselt.
Selline arvamus saab tähendada vaid vastase modus operandi vähest tundmist. Pean silmas eelkõige strateegilist tasandit.

Venemaa raskuspunkt saab alati olema sellise olukorra tekitamine nagu on Ukraina abistamisega täna. Mängimine vastuoludele, tülidele, lootusele kahepoolsele kasulikule businessile Kremliga jne jne. Teatud trendid seal annavad ju Moskvale lausa julgust juurde. Ehk siis olukord, kus ilmutatakse erakordset lambapäisust mingi 40 vana tanki Ukrainale saatmiseks, võib Kremlile anda lootust, et samasugune kingapaeltel tammumine toimub ka siis, kui on vaja otseselt vene vägedega kontakti asuda Baltikumis (ja need väed ka siia saata). Kindlasti vehib Kreml siis ka tuumarelvaga (vähemalt verbaalselt). Ma ise arvan, et UKR sõja vallapäästmise üks sütikuid oli ka Lääne kahvatu reaktsioon Gruusia ründamisele 2008. Sellised poolkõvad vastused annavad Kremlile vaid julgust juurde.

Ja selle lootuse puhub oma propaganda suuremaks ning seda usub ka oma juhtkond - ning tehaksegi järgmine valearvestus. Meenutame, et Ukraina armee pidi ka esimese nädalaga laiali jooksma ning elanikud lilledega vabastajaid tervitama.

Niiet siin võib toimuda kaugelt rohkem kui "Narva PR pommitamine". Vene kaalutlus ei pruugi olla meie mõistes üldse väga ratsionaalne. UKR ründamisega on Moskva kindlalt kaotanud palju rohkem kui võitnud. Kus on siin ratsionaalsus?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6209
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas kaur3 »

Trumm
Vene kaalutlus ei pruugi olla meie mõistes üldse väga ratsionaalne. UKR ründamisega on Moskva kindlalt kaotanud palju rohkem kui võitnud. Kus on siin ratsionaalsus?
Pikk artikkel sellest, kuidas ratsionaalsus muutus irratsionaalsuseks
Russia’s spies misread Ukraine and misled Kremlin as war loomed
https://web.archive.org/web/20220819062 ... raine-war/
Kasutaja avatar
Sekeldaja
Liige
Postitusi: 840
Liitunud: 29 Aug, 2014 17:38
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Sekeldaja »

Ettepanek moderaatoritele:
Kui on kahju muidu informatiivsena näivaid postitusi pelgalt kirjutaja olematu lastetoa pärast prügikasti saata, siis võiks neist vähemalt eemaldada arutelu mõttes täiesti ebavajaliku laiamise, praalimise, ülbitsemise ja muud katsed iseennast kellegi teise paikapanemise arvel targema, ilusa, paremana jne. näidata.
Alustada võiks üleeelmise postituse esimesest lausest.
Paremat foorumit!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kriku »

Ettepanek teadmiseks võetud, kolmandat korda pole vaja postitada.
Kasutaja avatar
Sekeldaja
Liige
Postitusi: 840
Liitunud: 29 Aug, 2014 17:38
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Sekeldaja »

Tänan ja loodan.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6209
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas kaur3 »

kaur3 kirjutas: 10 Jaan, 2023 19:22 Juba enne Ukraina ründamist 24. veebruaril oli korduvat hoiatamist eelkõige USA ja UK poolt ning ootamatusena see ei tulnud. Ei hakka siia neid WaPo, NYT, RUSI jt linke taas panema. Rünnak saabus pigem ebameeldivusena. USA teadis ju halbadest sõjaplaanidest alates 2021. a oktoobrist (5 kuud varem) ning jagas ka ukrainlastega, liitlaste ning lehelugejatega. USA info tulemusel lõpuks põrus ka kiire kukutusrünnaku stsenaarium Hostomelile/Kiievile. Ei tulnud teist 1968. aasta Tšehhoslovakkiat. Kui lisada asjaolu, et raskema kaaluga mõjuagentide positsioneerimist Kiievis alustas VF juba 2020. aastal ehk 2 aastat varem ja eesmärgiks oli Kiievis võimuvahetus mittesõjaliste vahenditega, siis on ootamatust veelgi vähem. See jutt võib tunduda takkajärgi tarkusena, kuid konkreetsust oli piisavalt. Kui Moskvas tšekistid tundsid, et nende jaoks on Kiievis võimupööre oluline, vahendid olemas ja senise kogemuse põhjal keegi kolmas naabrimeeste kähmlustele (2008 ja 2014) vahele ei tule, siis mis siin kaotada. Ja siis alles üllatused algasid ...
Kui keegi peab Venemaa ootamatu rünnaku stiilinäiteks ka 1979. aasta detsembris Afganistani minekut, siis 1990. aastate alguses UK-sse üle hüpanud KGB ohvitser Vassili Mitrohhin kirjutas sellest aastad tagasi KGB välisluurest pihta pandud dokumentide põhjal case study. Mul tekkis silmade ette analoog Vene sissetungiga Ukrainasse, kus samuti tšekistid kirjutasid supi retsepti kokku ja müüsid selle Putinile maha.
https://www.wilsoncenter.org/sites/defa ... nglish.pdf
033B718C-9043-4CE7-ABF2-FF31AB3B1854.jpeg
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9097
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kui lihtne on suuri võrgupiirkondi rivist välja viia:

https://www.youtube.com/watch?v=bPwY-FTqWxM

Äkki tasuks mõelda trafode radiaatorite kaitseks kiudbetoonist seinte ehitamise peale?
klaasmees
Liige
Postitusi: 85
Liitunud: 15 Sept, 2022 4:48
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas klaasmees »

Meie oma välisluure amet pidas 2016 küll võimalikuks, et Venemaa lahendab kuskil mujal olevaid probleeme siin probleeme tekitades, et sundida teist poolt läbirääkimistele.
Samas vaatab
Venemaa Euroopat ühtse tervikuna ja seotuna teistes regioonides
toimuvaga, seega võivad konfliktid Ukrainas või Arktikas anda
siirdeid ka Baltikumi.
Kuigi Eesti ei ole Venemaa jaoks sõjalises mõttes esmatähtis, võidakse ka siin sõjalist jõudu kasutada. Näiteks võidakse sõjalist
jõudu kasutada olukorras, kus NATO ja Venemaa vahel mõnes
muus regioonis tekkinud konfliktis ei ole Vene relvajõud suutelised adekvaatselt vastama. Luues siis konfliktikolde Baltikumi,
üritaks Venemaa saada endale tugevamad positsioonid relvakonfliktile järgnevateks kõnelusteks.
https://www.valisluureamet.ee/doc/raport/2016-et.pdf
goga66
Liige
Postitusi: 618
Liitunud: 15 Mär, 2006 8:09
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas goga66 »

Loodan et õige pesa aga ikkagi arutaks, et mis kasu on läänel omada sadu tanke mis on teovõimetud. Nüüd kui tuli UKR palve neile saata, siis selgub, et ca 1 a võtab aega, et need töökorda seada, rääkimata uuendamisest. et kui reaalselt orkid tulevad peale, sii scholts või macron mõtlevad, et helistame ja lepime kokku, et enne tule edasi, kui remont läbi? mis kasu on neist, kui pole töökorras? või on see lihtsalt toodud mitteandmise põhjusena, et välja vabandada?
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Health »

Usuti ja loodeti, et sõda ei tule. Nendeni polegi tulnud seega ei tunta probleem vist veel akuutsena. Ametlikult peaks vast see olemagi see häirekell ja hoiatus, et tagumiku all hakkab kuumaks minema ning armee tuleks korda nüüd seada. Ise asi muidugi kas ja palju seda päriselt Lääne-Euroopa poliitikute hulgas arusaadakse.

Ma ütleks, et mitteandmisel/venitamisel on kaks külge. Üks on see et omal on odavam neid parandatavaid korda sättida kui uusi osta. Teine on veel ikkagi jätkuv usk, et küll metsaline maha rahuneb ning saab tagasi minna liugu laskma deviisil, et "Sõda ei tule, rohkem ma teile ei ütle," kui lubatakse kuulsa kirjaniku sõnu niimoodi väänata.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Kindlasti on minu hinnangul ootamatu rünnaku võimalus olemas aga,see on muutumas kahanevas suunas.hetkel on kogu Lääne luurevõimekus jalule aetud ning arvestades ka hiljutist Soome astumist NATO-sse,siis on rünnakuks mehitavate üksuste kogus ka vähenemas.Tuleb ju nüüd katta ka Soome piiri ning probleemseks muutuks kogu selle Murmanski laevastikubaasi kaitsmine.
Meie kirstunael on paradoksina jälle Läti,nagu juhtus see 1919 aastal,kui meie vanaisadel tuli tõrjuda Landesweeri.
Mul on töökaaslane,poluvernik lätlane,kes ei suuda uskuda,et NATO hakkaks Läti abistama ja nende enda relvajõud on vastupanuvõimelised.
Küll aga ta teab,et Eestis on ajateenistus ning parem relvastus,mis annab võimaluse kiiremini mobiliseeruda.Temale tuli üllatuseks ka meie Kaitseliidu suurus ning see,et enamik seal olijatest on teinud läbi teenistuse.
Üksikult Eestit usun Venemaa rünnata ei proovi,pigem mingi hübriidoperatsioon Narvale ning siis suurem aktsioon läbi Läti Lõuna-Eestisse.Ma ei tea,kuidas võtta seda Solovei juttu.Tema sõnul oli Putleril 2021 aastal laual kolm plaani.Sõda Ukrainaga,Moldaavia ja Baltikum.Kui Ukrainaga arvestati suuremahulisema operatsiooniga,Moldaavias aga kiirmarsina võtmist,siis konkreetselt mehe väitel Eesti operatsioon oleks toimunud hübriidsõja raames.Eesmärgiks oleks olnud destabiliseerida riiki,et panna kahtluse alla Eesti riigi ja demokraatia võimekused,sellega diskriditeerida meid meie Lääne liitlaste silmis.Kui vaadata seda Wagneri infoleket,siis mingeid kontakte otsiti väga erinevates parteides.
Hetkel ma enam hübriidaktsioonile kaarte ei paneks,liiga palju on eriteenistusi jalgadele aetud.Nii meie,kui ka NATO omi,seega kui,siis ainult puht sõjaline liigutus.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kriku »

kaugeltuuriv kirjutas: 24 Apr, 2023 4:17Ma ei tea,kuidas võtta seda Solovei juttu.Tema sõnul oli Putleril 2021 aastal laual kolm plaani.Sõda Ukrainaga,Moldaavia ja Baltikum.
Minu jaoks puudub selles igasugune loogika. Ukraina oli ja on suurusjärkudes olulisem sihtmärk, millega venelased olid erinevates vormides tegelenud juba NSVL lagunemisest saadik.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist