Ajaloolised paralleelid

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
aksel90
Liige
Postitusi: 746
Liitunud: 17 Jaan, 2013 2:47
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas aksel90 »

lant kirjutas: 03 Jaan, 2023 13:16 Tõin täna pööningult hunniku vanu ajalehti ja peab tõdema, et midagi pole ajas muutunud.See on venelastele vist emapiimaga kaasa antud, et ainult tappa, vägistada, röövida, põletada ja muid rõvedusi teha.
Kusjuures sõja lõppedes, see mida vanaisa ja vanaema hävituspataljonist pajatasid ei kannata isegi siin välja toomist.

https://drive.google.com/file/d/1aGFyO4 ... sp=sharing,
https://drive.google.com/file/d/1aKvLUx ... sp=sharing,
https://drive.google.com/file/d/1aN7X4A ... sp=sharing,
https://drive.google.com/file/d/1aPzmQ- ... sp=sharing
Loodetavasti on sul pööningul kuiv ja temperatuur ühtlane, sest need lehed on tänaseks juba piisavalt haruldased :)

Sellesama Meriküla dessandi käigus sooritatud vene sõdurite tapatöö ohvriks langes ka laiemalt tuntud harrastusajaloolase Arnold Süvalepa (sh uurimuse "Narva ajalugu. I. Taani- ja orduaeg." autor) õde koos oma kaheaastase lapsega (lk. 4):

https://dea.digar.ee/?a=is&oid=meiemaae ... ----------
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Castellum »

aksel90 kirjutas: 04 Jaan, 2023 17:24 Arnold Süvalepa (sh uurimuse "Narva ajalugu. I. Taani- ja orduaeg." autor) õde koos oma kaheaastase lapsega
Meeta oli Arnoldi venna Johannese tütar, mitte õde.
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
aksel90
Liige
Postitusi: 746
Liitunud: 17 Jaan, 2013 2:47
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas aksel90 »

Castellum kirjutas: 04 Jaan, 2023 19:15
aksel90 kirjutas: 04 Jaan, 2023 17:24 Arnold Süvalepa (sh uurimuse "Narva ajalugu. I. Taani- ja orduaeg." autor) õde koos oma kaheaastase lapsega
Meeta oli Arnoldi venna Johannese tütar, mitte õde.
Aitäh parandamast, tõesti ei teadnud. Lähtusin Jevgeni Kaljundi väitest ühes tema artiklis.
Tapper
Liige
Postitusi: 708
Liitunud: 28 Juul, 2005 9:12
Asukoht: Ütsainus Mulgimaa
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Tapper »

Lõpetasin just Russowi Liivimaa kroonika.
Deja vu tuli päris tihti.
No ei ole see venemaa muutunud ega saksamaa
Ja sakslased kes kasuahnusest, tugevdasid vene riiki tehnika tehnoloogia ja inimestega andmata aru, et saeb enda all oksa. (Pole tsitaat aga selline Russowi seisukoht oli)
Evolutsiooni kõrvalmõju, intelligentsus
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Lemet »

Päris hea kuulamine teemal, kust pärineb vene sõjaväe traditsiooniline julmus. Julgen soovitada.

https://youtu.be/mh6Ya5Nhb-Y
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Sõjaline abi Ukrainale

Postitus Postitas kaur3 »

Politico tuletas hiljuti meelde.
https://www.politico.eu/article/germany ... joe-biden/
Viimastel aastatel on palju tähelepanu pööratud Nord Stream 2-le, Venemaa-Saksamaa õnnetule maagaasiprojektile. Kuid pinged USA ja Saksamaa vahel seoses viimase takerdumisega Venemaa energiahuvidega pärinevad 1950. aastate lõpust, mil ta alustas Nõukogude Liidu varustamist suure läbimõõduga torustikuga.

Kogu külma sõja ajal oli Saksamaa seotus NATOga ajendatud strateegiast kasutada ära alliansi pakutavat kaitset, pakkudes ainult absoluutset miinimumi, laiendades samas ka kaubandussuhteid Nõukogude Liiduga.

1955. aastal kirjeldas nädalaleht Die Zeit seda, mida ta nimetas "Lääne-Saksamaa tööstuse tuleäärseks fantaasiaks", et normaliseerida kaubandussuhted Nõukogude Liiduga. Aastate jooksul sai see unistus reaalsuseks, mida suuresti ajendas kantsler Willy Brandti leebe poliitika, tuntud kui Ostpolitik.

See on üks põhjus, miks sakslased kartsid nii USA presidenti Ronald Reaganit ja tema karmi liini Nõukogude võimu vastu. Kaugeltki mitte tervitamast tema „Mr. Gorbatšov, lõhkuge see müür” nõudmist, nii Saksa avalikkus kui ka tööstus oli sellest hirmul, mures, et Reagan rikub õunakäru ja hävitab nende äri idas.

Selleks ajaks, kui Berliini müür paar aastat hiljem langes, oli Lääne-Saksamaa eksport Nõukogude Liitu jõudnud rekordiliselt ligi 12 miljardi Saksa margani.

Sellepärast ei ole Saksamaa käitumine Ukrainaga normist kõrvalekaldumine; see on norm.
Willy Brandt oli nii suur NL sõber, et isegi Markus Wolfile öeldi "Tõmba eemale!"
Guillaume'i afäär (saksa keeles Guillaume-Affäre) oli spionaažiskandaal Saksamaal külma sõja ajal. Skandaal keerles ümber Ida-Saksamaa spiooni paljastamise Lääne-Saksamaa valitsuses ja sellel oli Saksamaal kaugeleulatuvad poliitilised tagajärjed, millest silmapaistvaim oli Lääne-Saksamaa kantsleri Willy Brandti tagasiastumine 1974. aastal.

1973. aasta paiku said Lääne-Saksa julgeolekuorganisatsioonid teavet, et üks Brandti isiklikest abilistest Günter Guillaume oli Ida-Saksamaa riigi spioon. Brandtil paluti jätkata tööd nagu tavaliselt ja ta nõustus, võttes isegi Guillaume'iga erapuhkuse. Guillaume arreteeriti 24. aprillil 1974. aastal.

Guillaume oli tõepoolest olnud Ida-Saksamaa spioon, keda juhendas Ida-Saksamaa riikliku julgeolekuministeeriumi (Stasi) luure peamise administratsiooni juht Markus Wolf. Brandt lahkus kantsleri kohalt 6. mail 1974 (ehkki jäi sotsiaaldemokraatide esimeheks ja juhtis erakonda 1987. aastani).

Vassili Mitrohhini sõnul käskis KGB Guillaume’ist teada saades Wolfil ta välja tõmmata, sest Brandt oli olnud Nõukogude Liiduga hea sõber ja sooviti, et ta võimule jääks.
https://en.wikipedia.org/wiki/Guillaume_affair
London Bridge
Liige
Postitusi: 619
Liitunud: 15 Aug, 2015 18:48
Kontakt:

Sõjaline abi Ukrainale

Postitus Postitas London Bridge »

kaugeltuuriv kirjutas: 30 Jaan, 2023 12:10Pisike märkus,usun isiklikult,et sakslaste huvi Venemaa vastu on rohkem,kui viimane sada aastat.Näiteks Põhjasõja aegsed saksa aadlikud,kes elasid Baltikumis ei olnudki eriti huvitatud Rootsi krooni alla jäämisest,sest neile hakkas selgeks saama see,et Rootsis muutuv suhtumine talupoegadesse võib jõuda ka Baltikumi.Sellest ka käe lõõmine Vene tsaariga,et enda võimu säilitada.Küllalti palju Vene aadelkonna tippudest olid ju puhta sakslased.
Ja sama vaim kandus edasi Weimari vabariiki,kus venelasi nähti kaubanduspartneritena,vaatamata,et viimased olid kommunistid.Enamik toormest tuli Hitlerile enne sõda samuti Venemaalt.Sõbralikult jagati Poolat ja Baltikumi,jne.
Üks asi on istuda kahel pingil ja teine asi avalikult nõuda rahvusvaheliste normide täitmist ja mitte laiutada käsi ning hoida sõbrasuhteid a la,mis meie teha saame.Sakslased aga tahavad istuda kahel pingil paraku.
Siin on nüüd natuke puder ja kapsad. Rootsis oligi ühiskonnas kogu keskaja ja varauusaja vältel vabatalupoegkond tugevamalt esindatud, Sellel on Skandinaaviale omased kindlad põhjused. Baltikumis oligi teistsugune süsteem, kus oli omane süvenev pärisorjus ning vabatalupoegkonna kadumine. Ka siin olid omad praktilised põhjused. Konstruktsioon, et Rootsis oli toimunud "muutus" (pärisorjuse kaotamine või midagi sellist, eeldatavasti), mis ähvardas nüüd Baltikumi, on rohkem väär kui tõene. Küll aga oleks riigitalupoegkonna märkimisväärse kasvu ja juurdumisega vähenenud mõisnike mõju ning omavoli, sest kroonul oli talupoegadega suhtlemiseks kindlam reeglistik.

Pigem süvenesid vastuolud rüütelkondade ja kuningavõimu vahel seetõttu, et Põhjasõja eelõhtul viis kuningas läbi ulatusliku maade restitutsiooni (või reduktsiooni või mistandtäpseltoligi) - ehk tõi suured valdused, millest paljud olid aadlikud omandanud pikkade nõrga kuningavõimu perioodide vältel, mil Rootsi kuningriigis oli domineerinud suuraadel, ja millest saadavad tulud olid märkimisväärsed, riigi omandusse tagasi, mis lõikas loomulikult kohaliku aadli rahakotti, õigustunnet ja prestiiži. Seda tõlgendasid just Liivimaa aadlikud kui kuningapoolset vasallleppe õiguslikku rikkumist. Ka ei olnud väheoluline fakt, et kohalike rüütelkondade vahel oli erinevus. Eestimaa omal oli auväärsem ajalugu ning parem pretsedent, sest nende privileegid ulatusid Taani kuningate aegadesse ning nad olid alistunud Rootsi kuningale kokkuleppe alusel, mida oli kuningal keerulisem muuta või rikkuda. Liivimaa rüütelkonna alad aga vallutati Rootsi kuninga poolt sõjaliselt ning privileegide kinnitamine oli vähem kindel ja vähem automaatsem. Alati oli võimalus, et kuningas jätab privileegid oodataval kujul kinnitamata. Kui ma õigesti mäletan, siis selline erinevus jäi Liivimaa omadele hinge ning pärast Vene impeeriumis asuti ajalugu agaralt ümber kirjutama, kujutades Liivimaad pigem suuremana ja olulisemana kui Eestimaad, mille mõte oli oma privileegide puutumatuse ja igipõlisuse rõhutamine. Ehk motivatsioon ja pretsedent vabatahtlikult või lepinguliselt "poolt vahetada" oli just neil just selle tõttu olemas.
My fair lady.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Meelsus Venemaal

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Parfjon ja Dudja on ühed paremad ajakirjanikud minu arust hetkel Venemaaalt.Parfjonov on muidugi klass omaette,endine Namedni saatejuht ja NTV üks alusepanijaid.kahjuks peab ta leppima assüülieluga.Ma nautisin tema dokumentaali 19 sajandi Krimmi sõjast,kuidas olid suhted riigijuhtide vahel ja millise inertsiga Vene tsaaririik liikus.Tahtmatult hakkasin tõmbama sarnaseid jooni tänapäevaga.
Dudja on aga noorematest ajakirjanikest ainus,kes ei tantsi Kremli pilli järgi.
Kurb lõpulause Parfjonovilt,kui Dudja küsib,kas nemad näevad elu normaliseerumist,mille peale Parfjonov lausub,mina seda enam ei näe.
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Meelsus Venemaal

Postitus Postitas Castellum »

kaugeltuuriv kirjutas: 31 Jaan, 2023 10:53Ma nautisin tema dokumentaali 19 sajandi Krimmi sõjast,kuidas olid suhted riigijuhtide vahel ja millise inertsiga Vene tsaaririik liikus.
Ega YT linki pole anda?
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
grahv
Liige
Postitusi: 252
Liitunud: 18 Veebr, 2006 14:05
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Meelsus Venemaal

Postitus Postitas grahv »

kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Meelsus Venemaal

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Castellum kirjutas: 31 Jaan, 2023 12:05
kaugeltuuriv kirjutas: 31 Jaan, 2023 10:53Ma nautisin tema dokumentaali 19 sajandi Krimmi sõjast,kuidas olid suhted riigijuhtide vahel ja millise inertsiga Vene tsaaririik liikus.
Ega YT linki pole anda?
Vaatasin seda nii ammu,et linki mul raske leida aga proovige otsingusse panna Parfjonovi nimi või Namedni.
Ma vaatasin videot vist 4-5 aastat tagasi,nii,et jube ammu juba.Ja video ise oli vist tollal tuubis juba mitu aastat üleval.
Nii,et ma ei hakka seda linki oma tuubi ajaloost otsima.Igatahes Parfjonov elas veel tollal Krimmi sõja tegemise ajal Venemaal ja Putler polnud Krimmi veel okupeerinud.Seega tegi ta suht objektiivse dokumentaali.
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Meelsus Venemaal

Postitus Postitas Castellum »

grahv kirjutas: 31 Jaan, 2023 13:35 See? https://www.youtube.com/watch?v=1pj8LTlxLnY
See on muidugi ka päris hea vaatamine-kuulamine...
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Meelsus Venemaal

Postitus Postitas Castellum »

kaugeltuuriv kirjutas: 31 Jaan, 2023 19:17
Castellum kirjutas: 31 Jaan, 2023 12:05
kaugeltuuriv kirjutas: 31 Jaan, 2023 10:53Ma nautisin tema dokumentaali 19 sajandi Krimmi sõjast,kuidas olid suhted riigijuhtide vahel ja millise inertsiga Vene tsaaririik liikus.
Ega YT linki pole anda?
Vaatasin seda nii ammu,et linki mul raske leida aga proovige otsingusse panna Parfjonovi nimi või Namedni.
Ma vaatasin videot vist 4-5 aastat tagasi,nii,et jube ammu juba.Ja video ise oli vist tollal tuubis juba mitu aastat üleval.
Nii,et ma ei hakka seda linki oma tuubi ajaloost otsima.Igatahes Parfjonov elas veel tollal Krimmi sõja tegemise ajal Venemaal ja Putler polnud Krimmi veel okupeerinud.Seega tegi ta suht objektiivse dokumentaali.
Peaks see olema:
https://www.youtube.com/watch?v=eGVhsV2hHl8
Täna juba nii palju Parfjonovit vaadatud, et hetkel enam ei jaksa...
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Meelsus Venemaal

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Jep,toosama video.Mees tundub olema palju noorem,pakun,et 30-nendates veel.
Palju on sarnasusi,mis tegelikult ei olegi Venemaal ära muutunud.Ma mõtlen siin despotismi,riigivargust,võõraste maade himustamist ja oma rahva orjameelsus.Isegi soov olla Euroopa politseinik ei ole muutunud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Kriku »

1917. aastal sai Euroopa politseinikust Euroopa mässaja ning varsti pärast seda Euroopa blatnoi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist