Ajaloolised paralleelid

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
Kasutaja avatar
speedsta
Liige
Postitusi: 2056
Liitunud: 22 Veebr, 2005 12:20
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas speedsta »

Võiks olla nii vene kaotuste, kui ka nalja rubriigis, aga ei miskit uut siin päikese all:
https://twitter.com/VictorKvert2008/sta ... 29/photo/1
Kui on probleem, tõmba lõuga
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4061
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Some »

Hmmh, jah... Käekella kandmine tikub kaduv mood olema, ise panen ka vast ainult lennukis või pidulikul sündmusel Galaxy Watchi randmele. Tavalisi ilusaid kelli on ka aga need sahtlipõhja unustatud. Aga paistab, et vene meestel on aksessuaarid endiselt olulised.
karludune
Liige
Postitusi: 111
Liitunud: 24 Veebr, 2022 14:17
Kontakt:

Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas karludune »

Turist 47 kirjutas: 06 Veebr, 2023 12:13
Põldur kirjutas: 06 Veebr, 2023 11:32 https://maailm.postimees.ee/7706453/bah ... -vaga-hapu
Eesti rindemeedik ütleb , et bahmutis on asjad halvemad kui me teame.
On üsna võimatu, et piirkonnast "väga kitsast pilti nägev" üksus on täpselt kursis tegeliku olukorraga.
On raske - ei kobise.
II maailmasõjas oli "Fall Blau" üsna edukas. Kuni käivitus "Опера́ция «Ура́н»" ja seejärel Voronež–Harkiv pealetung.
Võib-olla on parem analoog isegi Moskva lahing, kus värsked, hästi treenitud ja varustatud väeosad suunati otse oktoobriparaadilt Moskva alla jõudnud sakslaste vastu.
Offtopicu lõpetab järeldus: raske on senikaua, kuni kergemaks läheb.
Ukraina on siiski suurema ressursivaruga riik, kui Soome Talvesõjas oli.
karludune
Liige
Postitusi: 111
Liitunud: 24 Veebr, 2022 14:17
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas karludune »

On sobilik aeg vaadata tagasi kolmandale lahingule Harkivi eest (19.02.1943-15.03.1943):
https://en.wikipedia.org/wiki/Third_Battle_of_Kharkov

ChatGPT võtab selle eesti keeles kokku nii: "Khaarkivi kolmas lahing toimus Teise maailmasõja ajal 1943. aastal Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel. See oli üks suurimaid lahinguid, kus Nõukogude Liidu väed suutsid linna tagasi vallutada. See oli sõjas oluline hetk, kuna see võit tõi kaasa olulise pöörde ning aitas kaasa sõja lõppfaasi algusele."

Bahmut... on huvitav.
Sest Harkivi Donbassi lahingutele järgnes Kursk:
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kursk

ChatGPT kokkuvõte: "Kurski lahing oli üks suurimaid tankilahinguid Teises maailmasõjas, mis toimus 1943. aastal Nõukogude Liidu ja Saksamaa vahel. See oli lahing, mis toimus Kurski künka juures ja see oli sõja ajaloo suurimaid lahinguid, kus kasutati rasketehnikat. Lahing kestis ligi kaks kuud ja lõppes Nõukogude Liidu võiduga. Selle võidu tähtsus seisnes selles, et see murdis Saksamaa relvajõudude rünnaku ja seejärel hakkas Nõukogude Liit suurema initsiatiivi saavutama ida rindel. Kurski lahing oli üks olulisemaid sõjalisi sündmusi Teises maailmasõjas ja tähendas sõja pöördepunkti võitu Nõukogude Liidu kasuks."
aksel90
Liige
Postitusi: 746
Liitunud: 17 Jaan, 2013 2:47
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas aksel90 »

Natuke krüptiliseks jääb see paralleel.
karludune
Liige
Postitusi: 111
Liitunud: 24 Veebr, 2022 14:17
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas karludune »

aksel90 kirjutas: 05 Mär, 2023 0:06 Natuke krüptiliseks jääb see paralleel.
Arvan, et tollel maastikul aastaajad selgelt dikteerivad lahingutegevust.
Ukraina on pidurdanud nii Prantsuse kui ka Saksa imperialismi, küllap peatab ta ka vene imperialismi.

Aga detailidesse süvenenult, palju sarnaseid mustreid võib leida - lihtsalt tänane vene on võtnud endale natsisaksa rolli (mida ta kahtlemata kanda ei suuda oma rahva allakäigu tõttu).
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Avatar »

Niisama...
Kriku kirjutas: 21 Mär, 2023 14:21 Kui Ukraina peaks olema sunnitud käesoleva aasta jooksul sõda võiduka suurrünnakuga lõpetama, tähendaks see väga tõenäoliselt, et ta on sõja kaotanud.
Mis on kaotus? Oma riigi säilitamine vähendatud piires? Jah, see oleks ilmselt venkude globaalstrateegias lihtsalt üks samm enne järgmist, aga teisalt näide Soomest. Oli see kaotus? Keegi ei tea, mis järgmise 50a jooksul toimuma hakkab. Kaotus - sõnamaagia. Eesti on ka kaotanud oma territooriumit, ja ma justkui mingit aega tagasi mäletan, kuis mingid poliitikud (ikka peavool) piirilepingute taustal väljendasid usku, et Eesti saab kunagi helges ja hoomamatus tulevikus need alad tagasi. Aga see vist eeldas Venemaa heaks hakkamist. Nomidaiganes.
Kriku kirjutas: 22 Mär, 2023 13:03Ukraina pealetungist on nii palju juttu igal pool, et mulle hakkab tunduma, et see on sihilik sõjaudu.
No aga näiteks Hersoni kohta ütles Zelenski samuti juba kuid varem, et teevad ära. Venkudel a'la Girkin on minu meelest ses suhtes õigus, et kui Ukraina ei suuda demonstreerida võimekust sõjas edu saavutada, siis hakkavad "rahukellad" aina võimsamalt Lääne partnerite poolt kõlama. Loomulikult ikka oma peest lähtuvalt.
Ja rääkides udust:
Kriku kirjutas: 22 Mär, 2023 21:11 Polohy rajooni on ilmselt mõeldud.
Samas piirkonnas toimus katsetus ca 1,5 nädala eest, kus Ukraina kaotas ca 4-5 soomukit. https://twitter.com/War_cube_/status/16 ... 8005616643
Selliseid asju võib teha petteks (näiteks 2015 Muzenko tõenäoliselt tegi Elenovka suunal; võib-olla nüüd siis Donetski suuna katteks), aga võib teha ka kaitse sondeerimiseks. Ja Tokmak on No1/2 sihtmärk, kui Ukraina soovib Lõunas edasi liikuda. Strateegilises plaanis peale Lõuna-suuna pole muud, mis tooks "võidu" lähemale - loe võiks sundida venkusid läbirääkimiste laua taha. Luganski suund seda ei ole. Ja Ukraina tungimine VF territooriumile tekitaks mingi imeliku resonantsi, mis Lääne Ukrainat toetavale meelsusele vist paraku kaasa ei aita.
Kilo Tango kirjutas: 23 Mär, 2023 23:242. Kohe kindlasti ei ründa nad Bahmuti ümbruses (v.a. juhul, kui nad teavad midagi, mida meie ei tea - ehk siis Wagneril tagalat ei eksisteeri)
Tegelikult oleks see vastase tõrjumiseks Bahmuti alt täiesti ahvatlev taktikaline manööver. Ja kui Ukraina seda ei tee, siis ainult selle pärast, et tal on ressursse mujal vaja. Nii Bahmuti, kui Avdejevka "kõrvad" tuleks ää lõigata. Lausa karjub praegu selle järele. Aga sõltub, kus kasu suurem - kui lõunas, siis läheb ressurss sinna, ja vajadusel Avdejevka,Bahmut antakse ää. Avdejevka ära andmine oleks ilmselt kehvem.
Keda huvitab torkida/mõlgutada siis mõned ilusad vaated Bahmuti piirkondadest:
Bahmuti idapoolne keskus jõe ääres
https://www.google.de/maps/@48.5890824, ... 192!8i4096
Selle lõunapoolse maantee ääres, kus praegu andmine käib
https://www.google.de/maps/@48.5754858, ... 192!8i4096
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Kriku »

Avatar kirjutas: 25 Mär, 2023 1:06
Kriku kirjutas: 21 Mär, 2023 14:21 Kui Ukraina peaks olema sunnitud käesoleva aasta jooksul sõda võiduka suurrünnakuga lõpetama, tähendaks see väga tõenäoliselt, et ta on sõja kaotanud. Keegi ei tea, mis järgmise 50a jooksul toimuma hakkab.
Mis on kaotus? Oma riigi säilitamine vähendatud piires? Jah, see oleks ilmselt venkude globaalstrateegias lihtsalt üks samm enne järgmist, aga teisalt näide Soomest. Oli see kaotus?
Jah, Soome puhul räägitakse tõrjevõidust tagantjärele tarkadena seetõttu, et venelased uuesti ei üritanud. Ukraina puhul on seda raske uskuda.
Avatar kirjutas: 25 Mär, 2023 1:06
Kriku kirjutas: 22 Mär, 2023 13:03Ukraina pealetungist on nii palju juttu igal pool, et mulle hakkab tunduma, et see on sihilik sõjaudu.
No aga näiteks Hersoni kohta ütles Zelenski samuti juba kuid varem, et teevad ära.
Samamoodi on nad ju pidevalt kogu oma territooriumi kohta öelnud.
Avatar kirjutas: 25 Mär, 2023 1:06Venkudel a'la Girkin on minu meelest ses suhtes õigus, et kui Ukraina ei suuda demonstreerida võimekust sõjas edu saavutada, siis hakkavad "rahukellad" aina võimsamalt Lääne partnerite poolt kõlama.
Selles jutus muidugi ka oma iva ei puudu. Doonorid peavad nägema, et Ukraina eesmärk on saavutatav. Samas, kui Venemaa järjest uusi mobikute laineid peale saadab, siis esimene saavutatav eesmärk ongi need kõik maha tappa.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Avatar »

Kriku kirjutas: 25 Mär, 2023 7:06 Jah, Soome puhul räägitakse tõrjevõidust tagantjärele tarkadena seetõttu, et venelased uuesti ei üritanud. Ukraina puhul on seda raske uskuda.
Seal läksid su postis tekstid tiba segamini, aga pole vahet. Mis oli minu mõte. Soome sõlmis rahu sõltumata sellest, mida meie tagantjärele tarkadena arvame aga tingituna sellest, mis oli olukord. Ja olukord (võiks öelda pikas perspektiivis ette-taha poliitiline) ei võimaldanud paremaid valikuid, kui säärane rahu. Ja mitte keegi ei andnud garantiisid, et Soome iseseisvus kestaks. Kui sa meenutad mis tülgastav enesepuhastus Soomes käis peale sõja lõppu, siis ei räägitud ilmaasjata Soomest kui 16 -st Liiduvabariigist. Aga Ukraina teemal - kui Lääne tugi kukub, siis peab (!) Ukraina väljapääsu leidma. Ja Lääne tugi on egoistlik.
Kriku kirjutas: 25 Mär, 2023 1:06 Samamoodi on nad ju pidevalt kogu oma territooriumi kohta öelnud.
No ja see ilmselgelt on ju strateegiline maxplaan - sa ju ei kahtle? Kas sa arvad, et Ukraina lihtsalt üritab hirmutada Kevadpealetungiga?
Kriku kirjutas: 25 Mär, 2023 1:06 Selles jutus muidugi ka oma iva ei puudu. Doonorid peavad nägema, et Ukraina eesmärk on saavutatav. Samas, kui Venemaa järjest uusi mobikute laineid peale saadab, siis esimene saavutatav eesmärk ongi need kõik maha tappa.
Tiba teine teema aga siiski tõukub siit.... Igasugu vanglaprahi puhul oleks lolli massi olnud veel mitusadatuhat katsetama, kui oleks olnud lihtne tee amnestiani. Tuli teha selgeks, et ei ole parem variant, kui oma x aastat ää tiksuda. Ja selle Ukraina ilmselt tegi selgeks. Jaanuaris kuivas Wagneri kolooniatest värvatute vool kokku.
Ja teadaolevalt Wagner lubas 6 kuu teenistuse järel vabadust. Värbamine, mis algu ei olnud väga intensiivne algas juba 2022 juulis. Ma nii pulli pärast üritasin modelleerida Wageri vangide jõude. Ütlen ette - täiesti udu pealt tehtud, aga ma arvan, et trend võiks olla selline.
Värbamist alustati 2022 juuli
2022 Oktoober oli 15 000 värvatut
2022 Oktoober + 1 nädal 20 000, kuna värbamist laiendati väljaspoole Euroopa-osa kolooniaid
2023 jaanuari algus esimesed vabanenud
2023 märtsi keskel ca 5000 vabanenut.
2023 veebruari algus värbamine kolooniatest lõpetati.
30% haavatud rivis 1 kuu pärast välja langemist + teine 30% pärast 2 kuud.
Et vanglakontingendi mass võiks praegu olla ca 40% aasta alguse omast, ja kukub kiirelt.
Wagner.JPG
Viimati muutis Avatar, 26 Mär, 2023 22:15, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9097
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kriku kirjutas: 25 Mär, 2023 7:06 Jah, Soome puhul räägitakse tõrjevõidust tagantjärele tarkadena seetõttu, et venelased uuesti ei üritanud. Ukraina puhul on seda raske uskuda.
...


Offtopic: No kui Soloninit uskuda, siis tegelikult ju üritati. Lihtsalt sakslased lõid jalaga teise ukse koos piitadega minema see aeg, kui venelased vägesid Soome piiri äärde vedas. Nii, et see üritus jäi lõpuni viimata.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Kriku »

Avatar kirjutas: 26 Mär, 2023 21:45
Kriku kirjutas: 25 Mär, 2023 7:06 Jah, Soome puhul räägitakse tõrjevõidust tagantjärele tarkadena seetõttu, et venelased uuesti ei üritanud. Ukraina puhul on seda raske uskuda.
Seal läksid su postis tekstid tiba segamini, aga pole vahet. Mis oli minu mõte. Soome sõlmis rahu sõltumata sellest, mida meie tagantjärele tarkadena arvame aga tingituna sellest, mis oli olukord. Ja olukord (võiks öelda pikas perspektiivis ette-taha poliitiline) ei võimaldanud paremaid valikuid, kui säärane rahu. Ja mitte keegi ei andnud garantiisid, et Soome iseseisvus kestaks. Kui sa meenutad mis tülgastav enesepuhastus Soomes käis peale sõja lõppu, siis ei räägitud ilmaasjata Soomest kui 16 -st Liiduvabariigist. Aga Ukraina teemal - kui Lääne tugi kukub, siis peab (!) Ukraina väljapääsu leidma. Ja Lääne tugi on egoistlik.
Selleks väljapääsuks saakski siis kapitulatsioon :|

Ma ei taha Kekkost Janukovitšiga võrrelda - ilmselgelt pole UKK seda ära teeninud - aga Janukovitšil mingi sarnane roll oli. Ukraina juba oli Talvesõja järgse Soomega sarnanevas elukorralduses, kuid kiskus sellest ennast lahti. Vene poole miinimumprogramm oleks nüüd okupeeritud alade annekteerimine ja Janukovitšiga võrreldavalt sõbralik režiim Kiievis. Tõenäoliselt käiksid sellega kaasas ka massirepressioonid. Tahan öelda, et Ukrainal on vähem valikuid kui Soomel ning kapitulatsiooni korral teeks Moskva kõik, et igaüks aru saaks, et Ukraina kaotas ja nemad võitsid. Takistamas neid kedagi poleks. Edasi läheks juba kolme riigi vennaliku liidu suunas.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Avatar »

Kriku kirjutas: 25 Mär, 2023 7:06 Selleks väljapääsuks saakski siis kapitulatsioon...
No ei saa ju, kui Ukraina suudab demonstreerida sõjalist potentsiaali. Jah, see töötab paralleelselt nii Lääne, kui ka venkude suunal, aga see selleks. Pragu venkud sisuliselt ütlevad Ukrainale - palu rahu, kui enam ei jõua. Kui Ukraina suudab viia olukorra sinnamaani, kus venkud ise paluvad rahu, siis see on hoopis teine teema, ja sel juhul vähemalt mingis osas jõuga tagatud. Väga palju pabulaid on mängus selle Ukraina järgmises pealetungis. Kukkusid ju "austatud partnerid" juba mööndustega vigisema, et miks Ukraina kulutab oma higiga saadud laskmoona Bahmutis. Jaah - olgem ausad - ametlikes kanalites keegi nii ei öelnud, aga olid ju taustal need arvajaid tunda.
Kekkonen Janka jne. Ukraina ei ole ju nii pees, kui Soomega 1944/45. Toona Soome oli sõda kaotamas põhi-paha liitlase satelliit, kes sõlmis separaatrahu, ja sõltumata mõningasest ajaloolisest sümpaatiast orienteerusid kõik allesjäänud suurjõud NL -ile. Praegust Ukrainat võiks Rahvusvahelise toe valguses võrrelda pigem Soomega Talvesõja perioodil. Või äkki Poolaga? On muidugi iseküsimus, kas rahvusvaheline kokkupõrkekurss on võrreldav. Ma ei tea. Mulle tundub, et võiks olla.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Kriku »

Avatar kirjutas: 26 Mär, 2023 23:08Praegu venkud sisuliselt ütlevad Ukrainale - palu rahu, kui enam ei jõua. Kui Ukraina suudab viia olukorra sinnamaani, kus venkud ise paluvad rahu, siis see on hoopis teine teema, ja sel juhul vähemalt mingis osas jõuga tagatud.
Nii vähe kui mina aru saan, teeks Venemaa juba praegu rahu tingimustel, et annekteeritud territooriumid neile jäävad. Pärast seda koguks 4-5 aastat jõudu ja alustaks uuesti. Seda ma nimetaksingi kaotuseks.
Avatar kirjutas: 26 Mär, 2023 23:08Ukraina ei ole ju nii pees, kui Soomega 1944/45. Toona Soome oli sõda kaotamas põhi-paha liitlase satelliit, kes sõlmis separaatrahu, ja sõltumata mõningasest ajaloolisest sümpaatiast orienteerusid kõik allesjäänud suurjõud NL -ile. Praegust Ukrainat võiks Rahvusvahelise toe valguses võrrelda pigem Soomega Talvesõja perioodil.
Talvesõja lõpuks oli Soome ikka palju rohkem läbi omadega.
kalvis
Liige
Postitusi: 951
Liitunud: 03 Aug, 2014 9:49
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas kalvis »

Avatar kirjutas: 26 Mär, 2023 23:08 No ei saa ju, kui Ukraina suudab demonstreerida sõjalist potentsiaali. Jah, see töötab paralleelselt nii Lääne, kui ka venkude suunal, aga see selleks. Pragu venkud sisuliselt ütlevad Ukrainale - palu rahu, kui enam ei jõua. Kui Ukraina suudab viia olukorra sinnamaani, kus venkud ise paluvad rahu, siis see on hoopis teine teema, ja sel juhul vähemalt mingis osas jõuga tagatud. Väga palju pabulaid on mängus selle Ukraina järgmises pealetungis. Kukkusid ju "austatud partnerid" juba mööndustega vigisema, et miks Ukraina kulutab oma higiga saadud laskmoona Bahmutis. Jaah - olgem ausad - ametlikes kanalites keegi nii ei öelnud, aga olid ju taustal need arvajaid tunda.
Kekkonen Janka jne. Ukraina ei ole ju nii pees, kui Soomega 1944/45. Toona Soome oli sõda kaotamas põhi-paha liitlase satelliit, kes sõlmis separaatrahu, ja sõltumata mõningasest ajaloolisest sümpaatiast orienteerusid kõik allesjäänud suurjõud NL -ile. Praegust Ukrainat võiks Rahvusvahelise toe valguses võrrelda pigem Soomega Talvesõja perioodil. Või äkki Poolaga? On muidugi iseküsimus, kas rahvusvaheline kokkupõrkekurss on võrreldav. Ma ei tea. Mulle tundub, et võiks olla.
OT Soome teemal liiga palju erisusi. Talvesõjal suutis soome vaid kaitset hoida. Palus abi Lääneliitlastelt ja need olid nõus abistama aga oli probleem - Norra/Saksa ei lubanud läbipääsu Soomele. Inglismaa oli nõus peaaegu Norra okupeerima (Narvik, sealt oleks jõuga üle rootsi Soome varustustee tehtud ja NSVL sõda välja kuulutama, JAH, isegi Rootsi kui see peaks takistama ja siis soomet abistama. Otsustavaks sai Rootsi nõudmine Soomele - kui te rahu kohe ei sõlmi (NSVL on nõus) siis Rootsi koheselt lõpetab Soome abistamise ja Inglastel/Prantslastel ei luba kah abi saata. Soome nõustus (kahjuks muud võimalust polnud). See Talvesõda on paljude (Skandinaavia) riikide häbiplekk, mida ei taheta tänaseni avalikustada.
!944/45 olid USA, Inglismaa ja NSVL maad ära (salakokkulepetega) jaganud. Üllatus - Stalin ei tahtnudki Soomet vallutada ainus nõudmine oli Petsamo loovutamine täiendavalt Venemaale. Soome hingas kergendatult ja oli nõus. Näitemänguks astus president tagasi ja uus president kirjutas NSVL rahuleppele alla.

Ukraina rahuleppest. Õnneks USA on lubanud Ukrainat toetada ka siis kui sel aastal ei peakski imet juhtuma. Euroopas on mõned riigid ikka liiga oma rahakotis pilguga kinni - sellele Venemaa mängibki. Rahu enne ei tule kui Lõunarindel on läbi tungitud (Puhas pragmatism - edasi pole mõtet võidelda, sest igal juhul peenestatakse vene armee ära). Kuna Putler on Hitleri mõtlemisega siis tema poolest lastakse kogu Venemaa sõjavägi Ukrainas Gruz200, tal on suva. see aga tähendab - rahu saab venemaa poolel tulla ianult sõjaväelise riigipöördega.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Kriku »

Hvostov võrdleb Vene-Jaapani sõjaga: https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1201 ... ide-lainud

Tasuline, kopeerima ei hakka.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist