Vene-Ukraina sõda II osa

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
Miki
Liige
Postitusi: 1339
Liitunud: 28 Jaan, 2015 16:26
Asukoht: puu otsas
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Miki »

Ülevaate olukorrast rindel annab Andrew Perpetua.
https://www.youtube.com/watch?v=i8PHEtK ... ewPerpetua
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4871
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Gideonic »

BTR-4 annab jalaväerünnakule tuletoetust, väidetavalt Bahmuti põhjaosas:

https://twitter.com/antiputler_news/sta ... 9233537027
Tomka
Liige
Postitusi: 63
Liitunud: 26 Dets, 2016 14:54
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Tomka »

Turist 47 kirjutas: 08 Veebr, 2023 0:03
Kremlil on teadmine/veendumus , et "Putini venemaal on valmisolek võtta vastu praktiliselt igasugune kaotus, enne lõplikku võitu "
" "Seni on sõja tulemused Kremlile olnud kohutavad, sest venemaa oli täiesti ette valmistamata "
(https://www.bloomberg.com/news/articles ... r-long-war)
Siit teine sarnane eelnevat ülal viidatud mõttekäiku toetav artikkel:

Arengute ja mõttevoolude muutus Venemaa ühiskonnas/meedias seoses sõjaga Ukrainas, millele loodavad. Ksenia Kirillova artikkel, originaal avatav aadressil (seal ka tõlkes toodud viited lingitavad) https://jamestown.org/program/what-are- ... t-ukraine/
IMHO artikklile: Tundub selline Põhja-Korea II areng Venemaa ühiskonnale :wall:

Kiire toimetamata tõlge:
Venemaa Ukraina-vastase sõja 12. kuul löövad Kremlile lähedal seisvad „analüütikud“ üha enam häirekella, et Vene rahvas peaks valmistuma pikaajaliseks konfliktiks. Samas kaasnesid varasemalt sarnaste väljaütlemistega alati propagandanarratiivid, et USA eestvedamisel tõmmatakse Venemaa pikalevenivasse sõtta. Nüüd väidavad propagandistid, et pikast sõjast tuleb eelkõige kasu just Moskvale.

2023. aasta jaanuari lõpus ilmus Kremli-meelsel veebilehel pikk anonüümne artikkel, mille olemus taandus ideele, et pikaleveninud Ukraina sõda pole sunnitud vajadus, vaid “Putini kaval plaan”: Sealne autor kinnitab, et lääne analüütikutel on täiesti õigus, kui nad ütlevad, et Venemaal "on piisavalt ressursse paljudeks aastateks, kuid Lääne sõjalise arsenali varud ammenduvad tõsiselt, ja nende majandus kannatab". Propagandist nendib, et üleminek ründeoperatsioonidelt kaitseoperatsioonidele võimaldab Moskval viia läbi ulatuslikke muudatusi Venemaa relvajõudude koosseisus, suurendada nende arvu ning tagada õigeaegne relvade ja varustuse tarnimine. "Kellelgi pole kiiret," lõpetab autor ( Topcor.ru , 19. jaanuar).

See artikkel ei ole üksik arvamus, vaid osa üha laiemalt levivast narratiivist. Ka Venemaa ühe peamise propagandaprogrammi Soloviev Live eksperdid kinnitavad, et Moskva parim strateegia selles olukorras on oodata hetke, mil lääs näitab kõiki kaarte ja demonstreerib, kui kaugele on Ukraina toetuseks valmis minema. Programm julgustab vastu pidama "kuni viimane ukrainlane sureb" ( YouTube , 23. jaanuar).

Tundub, et Kremli peamine lootus on panustada Ukraina inimjõu ammendumise peale, s Moskva loodab lõpetada enne, kui Kiiev saab läänest vajalikud relvad. Alates 2022. aasta detsembrist hakkas Venemaa propaganda üha enam propageerima ideed, et "Ukraina saavad sõdurid otsa" ja "peab lootma palgasõduritele", kes kannavad samuti suuri kaotusi ( Svpressa.ru , 3. detsember 2022; Bloknot .ru , 17. jaanuar). Lisaks loodavad Kremli strateegid jätkuvalt Euroopa majanduse kokkuvarisemisele ja Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) sõjaliste reservide ammendumisele ( Runews.biz , 26. juuli 2022).

Huvitaval kombel hoiatasid paljud Venemaa sõjanduseksperdid 2022. aasta suvel pikale veniva sõja ohtude eest Venemaale. Eelkõige ilmus mitmeid sarnaseid artikleid veebisaidil Military Review , mis on tihedalt seotud Venemaa kaitseministeeriumiga. Autorid tõid välja, et aeg ei pruugi olla Venemaa kasuks, kui “sõjaline erioperatsioon” kestab liiga kaua ja Ukraina jätkab oma potentsiaali ülesehitamist lääne relvadega. Sõjaväeanalüütikud hoiatasid ka varem, et sõja käigus suurenevad kaotused Venemaa sõjaväelaste seas ja paljastavad seeläbi nõrkused NATO-le. Nad jõudsid järeldusele, et pikaks vastasseisuks ei pruugi ressursse lihtsalt jätkuda ( Topwar.ru , 23. juuli 2022).

Suutmata aga lahinguväljal mõõna/suunda pöörata, on Venemaa analüütikud ja propagandistid asunud oma kuulajaskonnale kinnitama, et nad ei ole Lääne relvatarnete pärast mures ( RT , 21. jaanuar). See retoorika jääb püsima, kuigi Kremli vaatlejad on teadlikud, et pärast lääne kaitseministrite kaheksandat kohtumist Saksamaal Ramsteini sõjaväebaasis sai Ukraina märkimisväärse relvapaketi ja et hävitajate tarnimine võib olla NATO "järgmine samm" ( Ukraina. ru , 21. jaanuar). Kuid isegi see teadlikkus ei muuda Moskva suhtumist pikaleveninud konflikti.

Täiesti võimalik, et sellise suhtumise põhjenduseks ei ole ainult vajadus esitleda kaotust võiduna, vähemalt propaganda tasandil. Samuti peab Moskva sõda venitama, et võita aega oma vägede tugevdamiseks ning siseprobleemide lahendamiseks kodus ja relvajõududes. Venemaa sõjaväeanalüütikud loetlevad üsna avalikult raskusi luurevaldkonnas; side ja logistiline tugi; mehitamata õhusõidukite ja täppisjuhitavate suurtükimürskude puudus; keskastme komandöride puudumine ja nii edasi ( Topwar.ru , 14. jaanuar).

Nende andmed kinnitavad Moskva probleeme relvatootmisega, millele on varem tähelepanu juhtinud ka teised eksperdid (vt EDM , 23. jaanuar). Kreml proovib seda probleemi lahendada uute relvade ostmisega Iraanist (vt EDM , 23. jaanuar) ja lubadusega mobiliseerida majandus sõjalisele alusele ja meelitada võimalikult palju inimesi kaitsesektorisse tööle, et täita oma seatud eesmärke Venemaa rindevägede vajaduste rahuldamiseks - sealhulgas vangide mobiliseerimine sõjategevuse toetamiseks (vt EDM , 31. oktoober 2022).

Eelkõige ennustavad mõned Kremli-meelsed eksperdid survet ülipatriootliku tiiva ja rindesõdurite poolt ettevõtetele, kuna nad ei suuda sõjategevust korralikult toetada. Samal ajal lisas venemeelne ekspert Aleksei Firsov, et tõenäoliselt riik ei sekku ja kaitseb ettevõtjaid konflikti korral radikaalsete patriootideeest ( Tlgrm.ru/@russica2 , 17. jaanuar). Kõik need arengud toimuvad varjatult ilma suurema tähelepanuta nn „tööjõu mobilisatsiooni protsess“ on laienemas ja omandamas „seadusandlikku alust“.

2022. aasta oktoobris üritati Kaug-Ida Primorski krai ja Siberi Kuzbassi piirkondades mobiliseeritud töötajaid üliõpilastega asendada ning mitmed Venemaa piirkonnad teatasid, et nad kaaluvad sellist algatust ( Lenta.ru , 19. oktoober 2022) . Isegi valitsusmeelsed allikad tunnistavad, et mitmed õppeasutused keelavad oma lõpetajatel väljaspool eriala töötamast ja julgustavad neid "töö ja õppimise ühildama".

Lisaks on nende allikate kohaselt praegu ettevalmistamisel haridusseaduse muutmise eelnõu. Selle muudatuse raames on kirjas võimalus, et kooliõpilastelt võidakse nõuda lisaks õpingutele ka ühiskondlikult kasulikku tööd, sealhulgas põllumajandussektoris ( Tlgrm.ru/@russica2 , 16. jaanuar).

Kuigi Venemaa radikaalne ümberstruktureerimine pika sõja pidamiseks on muutunud peavoolumeedias populaarseks kontseptsiooniks isegi mõne propagandisti seas, libisevad arvamused pikaleveninud konflikti ohtude kohta mõnikord läbi. Näiteks üks peamisi Kremli-meelseid "Ukraina eksperte" Rostislav Ištšenko nimetas pika sõja pooldajaid "sektiks". Ta tuletas neile meelde levinud tõde, et "parim sõda on see, mida pole kunagi toimunud, aga kui see on juba alanud, siis mida varem võit saadakse, seda parem." Ištšenko märkis, et pikaleveninud sõja kahju võib olla nii suur, et muudab võidu olematuks ning selle kõige ohtlikum tagajärg on avaliku teadvuse militariseerimine, "loomulike majandussidemete kõigutamine ja vägivalla seadustamine" ( Voennoedelo.com , 20. detsember 2022).

Sellised hääled jäävad aga üha marginaalsemaks. Ištšenko ise väidab oma artikli lõpus, et Venemaal "pole muud valikut, kui võita selles sõjas", mängides sellega tahtmatult kaasa nendega, kellele ta oli püüdnud vastu vaielda. Arvestades kõiki neid tegureid, tundub väga kahtlane,et Venemaa suudaks pikaleveninud sõja negatiivseid tagajärgi vältida.
NGolf
Liige
Postitusi: 3075
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas NGolf »

VF Girkin:
Olukord Ugledar-Svatove rindel:

Hoolimata interneti propaganda hoogustunud ja võidukäigust, ei ole olukord Donetski rindel viimase kahe päeva jooksul oluliselt muutunud.

Ainult Bakhmutis on saavutatud edu (väidetakse, et Wagner on võtnud täieliku kontrolli Krasnaja Gora küla üle - linna kirdeosas asuv mäeosa). Ja ka eespool nimetatud asulast edelas - Stupotški külast ida pool asuvas piirkonnas, kus PMC edasijõudnud üksustel õnnestus võtta tulekontrolli alla Kramatorsk-Bahmut maantee väikesel alal (Stupotški - Ivanovskoje lõik). Linnas endas on linnaarengus tehtud edusamme, kuid enamik Bakhmutist on endiselt AFU kontrolli all.
Bakhmutit ei ole veel operatiivselt ümber piiratud, kuna vaenlane suudab viia reservid ja varud läbi ja põhja poole Tšassov Jarist, mille ümber ja sisse on rajatud tugev kindlustuse ala.
Mõlemad pooled kannatavad selles valdkonnas suuri kaotusi nii inimressursside kui ka varustuse osas. Lahingu lõpptulemus sõltub mõlema poole reservide olemasolust ja panusest. Küsimus on eelkõige AFU-s - kui valmis nad on oma poolel "lihaveskit" jätkama. Wagneri väejuhatuse ja Venemaa relvajõudude jaoks on Bakhmuti vallutamine väga oluline, nii et lahing jätkub meie poolel kuni võiduni või kuni jõud on täielikult ammendunud. Tundub, et Bakhmut võidakse täielikult võtta mõne päeva jooksul kuni kuu lõpuni.

Bakhmutist Severski suunas järkjärguline aeglane edasiliikumine koos AFU üksuste tõrjumisega.
Lysytšanskist lääne pool ei ole vaenlane veel taganenud, kuigi ta on Belogorivka lähedal jätnud mitmeid taktikalisi positsioone.

Horlivka lähedal üritasid endised LNR-i üksused edasi liikuda New Yorgi läheduses. Üldiselt olid rünnakud ebaõnnestunud.

Avdejevka lähedal jätkusid lahingud. Vaatamata tundlikele kaotustele mõlemal poolel, ei olnud meie jõudude edasiminekut.

Marinkas ei toimunud mingeid muutusi. Aeglane "kulmupeksmine", nagu kõigis muudes valdkondades.

Saabunud fragmentaarse teabe analüüsi põhjal - järjekordne rünnak Ugledarile tõrjuti raskete kaotustega selles osalenud RF relvajõudude üksustele. (Mis ei ole üllatav, sest ainult idioodid ründavad mitu kuud järjest ühes ja samas kohas, mis on tugevalt kindlustatud ja ründajatele äärmiselt ebamugav).


Kremenna-Svatove rindel:

Kinnitust ei ole saanud teave Vene relvajõudude väidetava tõsise edu kohta Kupjanski suunal. Ilmselt on meie vägedel õnnestunud AFU taktikaliselt välja tõrjuda tänu ülekaalukale suurtükiväele. Kuid tõsiseid edusamme ei ole tehtud ja meil ei ole õnnestunud hõivata ühtegi asulat Harkivi piirkonnas. Tükivägi tulistab aktiivselt AFU positsioone ja tagalasid selles piirkonnas.

Kremennast lääne pool rindejoont - lahingud jätkuvad muutuva eduga (seekord ründavad meie omad). Edasiliikumine Severski Donetsi üleujutusalal asuvas metsas ei ole strateegiliselt perspektiivne. Tõenäoliselt püüab meie väejuhatus lükata rinde võimalikult kaugele Kremennast, et kindlustada see oluline teede sõlmpunkt.
Kasutaja avatar
wk2
Liige
Postitusi: 2697
Liitunud: 22 Aug, 2014 17:16
Kontakt:

Re: Venemaal plahvatab ja põleb

Postitus Postitas wk2 »

Põleb Rostovi oblasti, Novošahtinski, “Resursi” naftarafineerimistehas. 8. veebruar 2023
https://twitter.com/russiasonfire/statu ... 9180562433
https://www.kommersant.ru/doc/5812209
Huviline78
Liige
Postitusi: 1294
Liitunud: 20 Mär, 2022 11:02
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Huviline78 »

Kiyanyni tänane ülevaade subtiitritega. Lühidalt, parasiidid kaotavad Bahkmuti ümbruses iga päev ca 1 jalaväepataljoni mahus elavjõudu.

https://twitter.com/wartranslated/statu ... 6676070402
Ulfhednar
Liige
Postitusi: 466
Liitunud: 05 Dets, 2022 17:28
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Ulfhednar »

Soomlane väidab, et põhja poolne maantee on bakhmutis läbi lõigatud mitmest kohast.

https://twitter.com/emilkastehelmi/stat ... Y6L4Q&s=19
olavsu1
Liige
Postitusi: 900
Liitunud: 26 Veebr, 2022 9:25
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas olavsu1 »

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewe ... 77849&z=10

Bakhmuti kotti on hakatud kinni tõmbama... juba paar päeva tagasi oli uudis et üks ukraina tank kohtas orke seal: 48°38'43.94"N 37°57'12.00"E
Huviline78
Liige
Postitusi: 1294
Liitunud: 20 Mär, 2022 11:02
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Huviline78 »

Parasiidid ründavad aktiivselt 12 suunas ümber Bahkmuti linna.

https://twitter.com/WarMonitor3/status/ ... 6070339588
hjl85
Liige
Postitusi: 6398
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas hjl85 »

Zelensky maandus UK valitsuse lennukiga Pariisis ning kohtub Marcono ja Sholtziga, kes ma juba seal. Midagi valmistatakse ette https://twitter.com/jimmysecuk/status/1 ... V1FfvHRlrg
Viimati muutis hjl85, 08 Veebr, 2023 23:14, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3530
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Chupacabra »

https://foreignpolicy.com/2023/02/08/uk ... putin-war/
The Ukrainian military estimates that Russia already has 1,800 tanks, 3,950 armored vehicles, 2,700 artillery systems, 810 Soviet-era multiple-rocket-launch systems such as Grad and Smerch, 400 fighter jets, and 300 helicopters ready for the new wave of attacks
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19601
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas ruger »

Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Turist 47
Liige
Postitusi: 4379
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Turist 47 »

Toimub aktiivse vaenutegevuse tsooni laienemine piki Kupjanski-Kreminna-Bakhmut-Avdiivka-Vugledari joont.

Venelastel on võimsad reservid, põhja pool, venemaa territooriumil - Belgorodi ja Kurski oblastis, aga ka lõuna suunas - Zaporižži ja Hersoni oblastis.
" Ootamatud läbimurdmiskatsed nendel suundadel on võimalikud ."
https://apostrophe.ua/ua/news/society/2 ... iva/290411
Ei teadnud.
Vene armee suurtükiväe kõigi kaliibrite mürskude kogureservid olid sõja alguses 15–20 miljonit ühikut.
( https://armyinform.com.ua/2023/02/08/u- ... nyj-golod/)
Päeva, paari eest Norra moonatootja, intervjuus sakslastele, mainis, et Euroopa riikides on ühel riigil keskmiselt moonavajadus 6ooo ühikut aastas ja mitte kõik ei telli moona igal aastal.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Avatar »

Aga on see ca 57 000 mürsku iga 350 sõjapäeva kohta. Kuskil kindlasti on ilus graafik, mis iseloomustab VF mürkude kasutamist päevas, aga ma arvan, et sellest laovaru kasutatavast osast on suht ribalad järel. Niisiis on vesised pilgud Iraanil ja eelkõige Hiinal. Aga Hiina mõtleb paraku samamoodi nagu Euroopa. Siin - iga tank/mürsk jne, mis anname Ukrainale = järgnevatel aastatel teatava koefitsendiga võime oma riskivarust vähendada. Sest see on peamise vastase potentsiaali kahjustamiseks, ja suht mõõdetava tulemusega (loodame et mõõtmine on täpne), ää kasutatud.
Hiinas - iga USA tank mürsk jne, mis läheb Ukrainale, on USA -l vähem saata võimaliku konflikti korral Taiwani jne. Et kui ei taha Hiina moona avanemist VF jaoks, siis peab Euroopa suutma kompenseerida Ukrainas. Ja siin on puhas matemaatika. See et Hiina hoiab madalat profiili - ei loe. VF ja Hiina vahel on olnud mingisugune kokkulepe, mis võimaldab VF oma Ida sõjaväeringkonda Ukrainas kasutada nagunii. Huvitav muidugi, mis see Hiina 152mm jne strateegiline varu võiks olla. Aga nagu te ju näete - tegu viib teoni - abi abini - tugi toeni. Ma nagu väga tahaks uskuda globaalset konflikti välistavaid lahendusi...
Eedit: Ääh olin liiga morbiidne väljendustes - tegelikult pigem essune lõpp, kui kui lõpmatu essu. :mrgreen:
mumuu
Liige
Postitusi: 483
Liitunud: 29 Aug, 2014 20:44
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas mumuu »

Avatar kirjutas: 09 Veebr, 2023 1:08 ... Aga on see ca 57 000 mürsku iga 350 sõjapäeva kohta. ...
Neid vanakooli suurtükimürske suudab VF kindlasti ise ka toota. Milline on suhe tootmisvõimekuse ja väljalastavate laskude vahel on, teab jumal taevas, kui temagi. Ma ei oleks üllatunud, kui venelased isegi ei tea. Ja mingi aja tagant on sellise valu juures hakata vaja raudasid vahetama. Lihtsalt umbe tule andmine "kuhugi" kus vaenlane vist on, pole väga tulemuslik tegevus. Tühjalt mingeid elamurajoonide puruks laskmiseks muidugi käib küll.

Rheinmetal ilmselt suudab piisavalt liinilt välja lasta Saksa rauale, kui vaja. VF võimekus on suur küsimärk. Kui torud kõverad ja kulunud, siis pole minu arusaamise järgi ka tulejuhtimisest suurt kasu. Mis sellest ikka juhtida, kui mürsud panevad ettearvamatu suuruse meetreid siia-sinna.

Ilma adekvaatse suurtüki ja õhuväe toeta võid mobikuid sinna põllule saata palju kulub, mingit kasu sellest ei tõuse. Padruneid ikka leiab.

Sarnased probleemid vaevavad ilmselt ka UA-d.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist