Juudid Vene impeeriumis

Muistsed linnused, keskaegsed kindlused, kõik sõjad ja lahingud. Mis iganes leidis aset enne XX sajandit...
Vasta
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Juudid Vene impeeriumis

Postitus Postitas Viiskümmend »

Timothy Snyderi järgi elas mingi aeg 19saj. 75% kogu maailma juutidest Ukrainas ehk siis enam-vähem kõik vene juudid on Ukraina taustaga. Nagu näha sellest aga ikkagi ei piisa [Ukraina toetamiseks].
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas HeiniR »

...kõik vene juudid on Ukraina taustaga
OT: Kui mälu ei peta, siis Vene tsaaririigis oligi juudi päritolu inimestel õigus elada piiratud territooriumil, mis suuresti jäigi tänase Ukraina territooriumile.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Kriku »

Eestis elas ju ka juute.
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: Juudid Vene impeeriumis

Postitus Postitas Health »

Enamus olid vast ikka kantonistid, vähemalt kuni 1865nda aastani.
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Juudid Vene impeeriumis

Postitus Postitas HeiniR »

Pidasin silmas tsaaririigi territooriumi, mis eelnevalt oli olnud olulises ulatuses Poola valitsemise all. https://en.wikipedia.org/wiki/Pale_of_Settlement , mis hõlmab muidugi laiemat ala kui tänane Ukraina, kuid Ukraina osa moodustab väga suure osa. Ilmselt ajaloolisi põhjuseid, miks see nii kujunes, on mitmeid - juutide tagakiusamised mingitest piirkondades, mis soodustas emigratsiooni tänastele Ukr aladele, Poola-Leedu riigi ususallivus, sh juutide suhtes jne.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Juudid Vene impeeriumis

Postitus Postitas kaur3 »

Aleksandr Solženitsõn on sellest ka raamatu kirjutanud.
Teie hiljutine kaheköiteline töö “200 aastat koos” oli katse ületada tabu käsitleda Venemaa ja juutide ühist ajalugu. Läänes on need kaks köidet põhjustanud peamiselt hämmingut. Te ütlete, et juudid on ülemaailmset kapitali juhtiv jõud ja et nad on peamised kodanluse hävitajad. Kas me peame teie rikkalike allikate põhjal järeldama, et juudid kannavad ebaõnnestunud Nõukogude eksperimendi eest suuremat vastutust kui teised?

Täpselt seda, millele teie küsimus viitab, ma väldingi: ma ei kutsu mingit arvet pidama ega võrdle ühe või teise rahva moraalset vastutust. Veelgi enam, välistan täielikult kujutelma ühe rahva vastutusest teise ees. Kutsun üles vaid enese üle mõtisklema. Vastuse oma küsimusele leiate te raamatust endast: “Iga inimene peab moraalselt andma vastust kogu oma mineviku eest – ka häbiväärse mineviku eest. Mismoodi ta peab vastust andma? Katsega mõista: kuidas võis juhtuda, et millelgi sellisel lasti toimuda? Mis kõiges selles oli meie viga? Kas see võib jälle juhtuda? Just selles vaimus sunnib see juute vastama – nii revolutsiooniliste kõrilõikajate kui ka nende käsutäitjate eest. Vastust andma ei pea mitte teiste rahvaste ees, vaid iseendale, oma südametunnistusele ja Jumalale. Nii nagu meie, venelased peame vastust andma – pogrommide eest, halastamatute kuritegelike talupoegade eest, hullunud revolutsiooniliste sõdurite eest, metsikute madruste eest.

https://epl.delfi.ee/artikkel/51140288/ ... arda-surma

Raamat inglise keeles pdf kujul.
https://ia800301.us.archive.org/32/item ... gether.pdf
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist