Kindral Undi mõrv

Üksused, relvad, tehnika. Autasud ja vormid. Kõik teemasse puutuv.
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Näedsiis - "mikrotasandiline" uurimistöö täies eheduses! :lol: Ei söögi "natsieestlased" hommikuks-lõunaks-õhtuks teist eestlast - hoopis kasutavad vana äraproovitud ühistegevust! Kahju kohe kiluülikoolist!
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Üks Bauman Tambeki mälestustes:

Ka [Maksim] Undi 1. abi Baumanni käsi ei käinud paremini.

Minu arvates oli Baumann vana, teenekas kommunist. Ta oli sellisena
isegi „aega teeninud”. Olemuselt Baumann oli sünge ja sõnaaher, nagu
kommunist peab olema.

Uue aasta vastuvõtmisel Baumann ei saanud vaikida. Undi olles Moskvas
Baumann pidi pidama vastava kõne ja ta tegi seda väga hästi. Oma
kõnes ta kriipsutas alla vajadust säilitada eestlaste ühtekuuluvust ja eesti rahvuslikku omapära (tõlkisin selle „kapitalistlikku” keelde ning sain „jonnakat iseseisvustungi”) aastal 1941, mis võivat tuua palju üllatusi, sest selle aasta poliitilised kontuurid olevat väga ähmased. Söögilauas Baumann täiendas oma mõtet väljendusega, et eesti väeosi tuleks katsuda iga hinna eest koos hoida, sest eestlased olevat ennegi peksnud venelasi ja sakslasi.

Ma ei tea, kas toodud väljendused said Baumannile saatuslikuks, aga
varsti pärast uut aastat ta kadus.

Räägiti, et Baumann olevat olnud eesti polpoli agent, kes töötanud bolševike hulgas.

Ta olevat surma mõistetud.
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Tsiteerin iseennast:
Ilse Mykin (töötas KV staabis ja tundis Unti nägupidi), kes kõndis enne Undi mahalaskmist tema seljataga, tunnistas, et tema ja Undi vahel kõndis üks mees. Kauguses käis mingisugune pauk, mille peale Unt vaatas korraks üle õla tagasi. Mykin kuulis vahepealset meest ütlevat: "Tõrvand on ainult haavata saanud, aga see mees peab surma saama" ("see mees" ütles rõhuga). Seejärel kohe varsti Unti tulistati ja vahepealne mees jooksis minema. Mykin ei näinud selja tagant, kas seesama mees tulistas, aga teiste tunnistajate ütlustest jääb mulje, et tegu oli tulistajaga.
Tuleb välja, et Tõrvand sai kergelt haavata 1930. a 5. märtsil kui ta inspekteeris Tallinna ja Nõmme sisekaitseks valmisoleku kontrollhäiret. Kindrali auto ei saanud vahiposti sõduri Orgussaare märguande peale kohe pidama, mille peale sõdur laskis hoiatuslasu, mis tappis autos olnud major Helmuth Ibruse ja haavas ühtlasi Tõrvandit. Vt lähemalt nt Päevaleht. 6. märts 1930, lk 3
mangust
Liige
Postitusi: 509
Liitunud: 15 Apr, 2006 13:49
Asukoht: Eesti

Postitus Postitas mangust »

Pühapäeval 13.veebruaril ETV-s kl.18:00 M.Talviku saade "Ajavood" teemaks:"Miks tapeti kindral Unt?"
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
Õpilane
Uudistaja
Postitusi: 8
Liitunud: 04 Mär, 2012 1:06
Kontakt:

Re:

Postitus Postitas Õpilane »

mangust kirjutas:Pühapäeval 13.veebruaril ETV-s kl.18:00 M.Talviku saade "Ajavood" teemaks:"Miks tapeti kindral Unt?"
https://arhiiv.err.ee/vaata/ajavaod-mik ... ame-series
10409725_1422920174691641_5992000338616273490_n.jpg
Vastaja
Liige
Postitusi: 459
Liitunud: 15 Mär, 2013 17:37
Kontakt:

Re: Kindral Undi mõrv

Postitus Postitas Vastaja »

"Kui olin 12 aastat hiljem Tallinnas Kohtu-ja siseministeeriumi sekretäriks, seletas mulle ühel kõnelusel politseikomissar Seren, et"kindral Unti mõrvasid tõenäoliselt rahvuslikud ringkonnad, sest teda kahtlustati Venemaale jäänud naise sugulaste ähvarduste mõjutusel ühenduse pidamises kommunistidega, et kergendada naise sugulaste olukorda. Kui see oleks saanud avalikuks, milline blamaazh oleks olnud Eestile, et pealinna garnisoni ja sisekaitse ülem on N.Liidu agent. Ssellepärast arvatavasti tehti kindral Unt õigel ajal vagaks."
Mõrvas selguse saamiseks kasutasin juhust, kui olin 1932.a suvel ministeeriumi üldosakonna direktor O.Tammendi asetäitja tema puhkuse ajal,mispuhul oli mul õigus ministeeriumi sala-arhiivi pääsemiseks. Koos assistent K.Kirsimäega(Korp "Ugala") ei leidnud meie mingit jälge arhiivist kindral Unti mõrvamise kohta. Kirsimägi arvas, et seesugused toimikud on kas ettevaatuse mõttes hävitatud või leiduvad sõjaministeeriumi arhiivis. Hiljem Viljandis "Sakala" toimetajana kinnitas mulle Viljandi maksuameti juhataja Andreas Tomingas, kes oli ise vabadussõja-aegne ohvitser kapteni aukraadis, et "Kindral Unt tehti vagaks popo poolt". Seda on temale seletanud tema äi J.Reinthal, kes olnud Asutava Kogu liige. Sedasama on Tominga juuresolekul seletanud kord ka advokaat Jaan Teemant, et "kindral Unt oli oma naise sugulaste pärast hakanud venelaste agendiks",kuid ega ta sellepärast polnud kommunist. Veel Stokholmis seletas Tomingas mulle mitu korda, et kindral Unti mõrvamise teostas popo- meeskond, mille teostamiseks käsutati selleks ajaks kohale mehed. Mõrvarit ei tahetud lihtsalt tabada, sest see olnud "oma inimene". Jälgede segamiseks võetud kinni üks poisi-klutt, kes hiljem lastud vabaks, kuna tegelik mõrvar jäetud meelega tabamata. Nõnda seletas Tomingas Unti mõrvamise müstifikatsiooni."
August Ots "Mehed sündmuste kurvidel".Stockholm 1976 lk 256-257.
Kasutaja avatar
Siki
Liige
Postitusi: 1240
Liitunud: 09 Juun, 2020 14:29
Kontakt:

Re: Kindral Undi mõrv

Postitus Postitas Siki »

Väljalõige ajalehest Võitleja 01.04.1955:
Unt.jpg
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist