USA leke

Sõjaväeluure. Ja mitte ainult sõjaväe. Aga KaPo foobiad siia teemasse ei sobi.
Vasta
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

USA leke

Postitus Postitas ruger »

USA-s salastatuid andmeid lekitanud rahvuskaardi liige Teixeira edastas andmeid juba vähemalt 26. veebruarist 2022 ehk siis 48 tundi peale UKR-orkistani vahelise sõja algust. Ning andmeid sattus laiemale ringile, kui algselt teada.
What a striking reveal by @AricToler, @malachybrowne and @julianbarnes:
Jack Teixeira, the suspected Discord leaker started sharing classified 48 hours after Russia's full invasion of Ukraine. And to a larger group than previously known.
“At one point he offered to share information privately with members of the group living outside the United States. “DM me and I can tell you what I have,” he wrote.”
https://twitter.com/trbrtc/status/1649567710039113729
2022. aasta veebruaris, varsti pärast Ukraina sissetungi, hakkas lennuväelase Jack Teixeira profiiliga sarnanev kasutaja postitama salajasi luureandmeid Venemaa sõjategevuse kohta seni avalikustamata vestlusgrupis Discord, mis on mängijate seas populaarne sotsiaalmeediaplatvorm. Vestlusgruppi kuulus umbes 600 liiget.

13. aprillil vahistatud 21-aastase lennuväelase Teixeira juhtum puudutab salastatud dokumentide lekitamist teises, umbes 50-liikmelises Discordi grupis nimega Thug Shaker Central. Seal hakkas ta 2022. aasta oktoobris tundlikku teavet postitama, ütlesid rühma liikmed The Timesile. Tema töökoht infotehnoloogiaspetsialistina Massachusettsis asuvas õhujõudude baasis andis talle juurdepääsuloa TOP SECRET infole.

Ei ole selge, kas ametiasutused on teadlikud selles täiendavas Discordi vestlusgrupis postitatud salastatud materjalist.

Äsja avastatud teave, mis postitati suuremasse vestlusgruppi, sisaldas üksikasju Venemaa ja Ukraina ohvrite kohta, Moskva luureagentuuride tegevust ja ajakohastatud teavet Ukrainale antava abi kohta. Kasutaja väitis, et postitab teavet Rahvusliku Julgeolekuagentuurilt, Keskluureagentuurilt ja teistelt luureasutustelt.

Täiendav teave tekitab küsimusi, miks ametiasutused ei avastanud lekkeid varem, eriti kuna postitusi oleks saanud näha sajad inimesed.

Tundub, et esimene leke tuli vähem kui 48 tundi pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse. "Nägin Pentagoni aruannet, milles öeldakse, et ⅓rd väge kasutatakse sissetungiks," kirjutas kasutaja. Ilmselt soovis ta avaldada muljet teistele grupi liikmetele, kes tema analüüsi kahtluse alla seadsid, ütles ta: "Mul on natuke rohkem kui avatud allikate info. USAF-i luureüksuses olemise eelised," viidates Ameerika Ühendriikide õhujõududele.

Mõned postitatud luureandmed näisid ennustavat lahinguvälja arenguid. 27. märtsil 2022 jagas ta salastatud teavet Venemaa tagasitõmbumise kohta Kiievist, teavet, mille ta ütles, et "leidis NSA saidilt".

"Mõned "suured" uudised," kirjutas ta. "Võib toimuda vägede plaanitud tagasitõmbumine Kiievist lääne poole, nagu kõik need." Kaks päeva hiljem teatasid Venemaa ametnikud, et nad tõmbuvad Ukraina pealinnast tagasi.

Mõned postitused algasid uuendatud ohvrite arvuga. Samuti andis ta aru Ukraina sihtmärgiprioriteetidest ja Venemaa luureagentuuride tegevusest. Erilist huvi tundis ta selle vastu, et postitas ajakohastusi selle kohta, millised riigid Ukrainale surmavat abi andsid.

Mõnikord näis ta postitavat postitusi sõjaväebaasist, kus ta viibis. Ühes vestluses ütles ta, et kavatseb siseneda piirkonda, kus julgeolekukontrolli läbinud inimesed saavad juurdepääsu salastatud arvutivõrkudele, mida nimetatakse SCIF (Sensitive Compartmented Information Facility).

Kuidas lennuväelane Teixeira hankis dokumendid, mille postitamises teda süüdistatakse, on olnud uurijate jaoks võtmeküsimuseks. Nad usuvad, et ta kasutas dokumentidele juurdepääsuks oma infotehnoloogiaga seotud administraatoriõigusi. Oma postitustes ütles lennuväelane Teixeira, et tema töökoht andis talle juurdepääsu materjalidele, mida teised ei saanud näha. "Töö, mis mul on, võimaldab mulle privileege, mis on suuremad kui enamikul luuretöötajatel," kirjutas ta.

Samuti väitis lennuväelane Teixeira, et ta kammib aktiivselt salastatud arvutivõrke Ukraina sõda puudutava materjali kohta. Kui üks Discordi kasutajatest kutsus teda üles mitte kuritarvitama oma juurdepääsu salastatud luurele, vastas Teixeira: "liiga hilja".

Ühel hetkel pakkus ta, et jagab teavet privaatselt väljaspool Ameerika Ühendriike elavate grupi liikmetega. "Kirjutage mulle DM ja ma võin teile öelda, mis mul on," kirjutas ta.

Ühel teisel korral kirjutas ta, et tal oli võimalik pääseda ligi USA luureagentuuri National Security Agency (mis keskendub arvutivõrkudest pealtkuulatud kommunikatsioonile) hallatavale veebilehele, et otsida sõja kohta uudiseid andmeid.

Samuti väitis ta, et tal on juurdepääs USA partnerite luureandmetele. "Ma töötan tavaliselt koos GCHQ inimestega, kui ma vaatan välisriike," ütles ta 2022. aasta septembris vestlusgrupile, viidates Briti luure-, julgeoleku- ja kübervaldkonna agentuurile Government Communications Headquarters.

Riikliku julgeolekuagentuuri pressiesindaja keeldus kommenteerimast, suunates küsimused justiitsministeeriumile. Briti saatkonna pressiesindaja keeldus samuti kommenteerimast.

Õhuväelane Teixeira jätkas üksikasjalikuma teabe jagamist suuremale jutugrupile kuni kuu aega tagasi.

"Mul oli väga hea meel ja tahtmine ja entusiasm, et olen seda sündmust viimase aasta jooksul kajastanud ja jaganud teiega midagi, mida paljud inimesed ei saa näha," kirjutas ta 19. märtsil, enne kui lisas: "Ma otsustasin uuendustega lõpetada."
https://www.nytimes.com/2023/04/21/us/p ... =url-share
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: USA leke

Postitus Postitas ruger »

Üks juhtum juurde, kus sõjaväelane müüs infot Hiina luurele
Sergeant Korbein Schultz, a U.S. Army Intelligence Analyst with the 506th Infantry Regiment at Fort Campbell in Kentucky was Arrested by the FBI today on 6-Counts of Conspiracy and Bribery after he is Alleged to have Sold State Secrets, which included Information on the Defense of Taiwan, War in Ukraine, Air Defenses, and the U.S. Army’s M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), to Chinese Intelligence Agents for over $42,000.
https://twitter.com/sentdefender/status ... 3901235576
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist