Ajaloolised paralleelid

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
kalvis
Liige
Postitusi: 987
Liitunud: 03 Aug, 2014 9:49
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas kalvis »

Lisaks veel mida artikkel ei käsitle. Tegelikkuses on Vene-Jaapani sõjas palju rohkem ajaloolisi paralleele ja tooksin välja mõned.

Sõja algus. Nimelt olid paljud Lääneriigid Tsaari-Venemaaga sõlminud kokkuleppe, kus Euroopas ei sõdita omavahel aga Aasias on vabad käed. Seega Venemaa sai diili Lääneriikidelt. Kõik ei andnud - osa toetasid Jaapanit.
Kui diil käes lendas Venemaa jõhkralt Jaapani mõjualas Port Arturit okupeerima. See oli juba Jaapani mõjupiirkond ja tema huvisfääris. Jaapan üritas sõda ära hoida pakkudes teist piirkonda Hiina aladelt - oleksid hundid söönud ja lambad terved aga Vene tsaar pidas üldse alandavaks Jaapaniga mingeidki diile teha.
Sõjas oli sarnaseid lahinguid palju - need on toodud.
Sõja lõpetamine on tõenäoliselt nagu Vene-Jaapani sõjas. Peale hävitavaid kaotusi maismaal ja merel ei olnud tsaar ikka nõus rahuleppega ja Jaapan jätkas alade puhastamist venelastest liikudes maaväega vene piiri poole. Jaapan saatis korduvalt Tsaarile rahuettepaneku mõttetu tapatalgud lõpetada aga need lendasid prükkarisse. Lõpuks USA diplomaat tuli Tsaari jutule - viskas rahuplaani Talvepalees tsaarile kus oli juba Jaapani allkirjad. Tsaar kirjutas alla ja oligi sõda lõppenud. Rahuplaanis polnud ühtegi märget võitja ega kaotaja kohta - oli vaid kokkuleppejoon (sel hetkel jooksev) kummale poole väed jäävad ja kellaaeg lahingtegevuse lõpetamise kohta. Vene rahvas oli siiski nördinud ja suures vihaängis läks lahti revolutsioon.
Arvatavasti mingi selline plaan tuleb Ukraina-Vene sõjas. Võimalik, et Putleri uhkus ei luba alla kirjutada, leitakse mingi madalam tegelane (duuma esimees või asepresident... või on üldse keegi uus sel hetkel presidendi kohusetäitjana)
Blackhawk
Liige
Postitusi: 262
Liitunud: 24 Okt, 2014 19:14
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Blackhawk »

Teises lõimes kirjutas lgp kaasfoorumlane Turist 47 järgnevalt:
Vene lobast sain aru, et igal pool kus ork ründab on tänane eesmärk enda positsioone maksimaalselt parandada, enne Ukraina tõenäolist pealetungi. Ja ründajate "selja taga" ehitatakse, kaevatakse, rajatakse tõkkeid, tekitatakse miinivälju ja veelkord miinivälju.
Hajutatakse moona ja varustuse ladusid. Trend olevat "Väike-minilaod".
See tuletab meelde üht kirjutist ühest ajalooraamatut, mida lugesin (ei ole pealkiri paraku meeles), kus oli juttu, kuidas prantslased valmistusid käigu pealt Saksa Blitzkrieg'iks Põhja-Prantsusmaal. Parandage, kui vaja, sest ma võin nüüd edaspidi eksida, aga mõte oli ka, et on erinevad mehitatud (?) liinikesed ja punktikesed kusagil "selja taga", mis oleksid pidanud kinni püüdma Saksa soomusmasinad ja nendega iseseisvalt tegelema. Weygandi nime kandis see liin. Aga ei töötanud, kuna logistika pool oli halvasti korraldatud jms.
Xender
Liige
Postitusi: 1700
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Xender »

Vene - jaapani sõja puhul on erinevusi rohkem kui sarnasusi. Peamine sarnasus on vene keeles populariseeritud mõiste "закидать шапками" (mütsiga lööma) et vene sõdureil piisab seal jaapanlasi oma mütsidega pilduda ning nad mattuvad juba selle alla.

Ütlus on tegelikult võetud kirjaniku V. Sollogub sulest 1840 ilmunud loost "Тарантас" kus siis antakse edasi tavalist venemaa retoorikat "Только не трогайте святой Руси, не то все встанем без крика и незваных гостей одними шапками закидаем"

Kuid venemaa on läbi ajaloo läinud igale poole mütsiga lööma, lihtsalt paaril korral on see ka õnnestunud.

Minu meelest on peamine sarnasus Putini tegevusel kõige rohkem Hitleriga

WW1 ebaõigus - NSVLi kokkukukkumise ebaõigus
Sakslased, st venelased vaja ühte riiki ühendada
Austria - Valgevene
Tsehhi - Krimm
jne.

Putin on aga arglikum ning oluliselt vähemvõimekam tegelane ning venelane joob ning varastab ka veidi rohkem kui sakslane.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36558
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Kriku »

Kas just vähem võimekam, aga teistsuguse taustaga. Kapral Aadu oli vana rindemees, Volodja on vana luuretöötaja.
kalvis
Liige
Postitusi: 987
Liitunud: 03 Aug, 2014 9:49
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas kalvis »

Blackhawk kirjutas: 02 Mai, 2023 13:07 See tuletab meelde üht kirjutist ühest ajalooraamatut, mida lugesin (ei ole pealkiri paraku meeles), kus oli juttu, kuidas prantslased valmistusid käigu pealt Saksa Blitzkrieg'iks Põhja-Prantsusmaal. Parandage, kui vaja, sest ma võin nüüd edaspidi eksida, aga mõte oli ka, et on erinevad mehitatud (?) liinikesed ja punktikesed kusagil "selja taga", mis oleksid pidanud kinni püüdma Saksa soomusmasinad ja nendega iseseisvalt tegelema. Weygandi nime kandis see liin. Aga ei töötanud, kuna logistika pool oli halvasti korraldatud jms.
Mul jäi ühes kogemata nähtud Soome TV pilt mälusoppides kus seda kaitsetaktikat üritati seletada. Prantslased olid püsti hädas saksa tankide uue võttega - sõitsid prantsuse kaitseliinist (jalavägi, paar üksikut tanki) tankidega läbi just asulatevahelisel alal ja siis tõid jalaväe järgi ning jalavägi vallutas kindlustatud punktid (antud juluhtumil suuremad asulad). See mainitud uus kaitseliin oli kiire asendus kus prantslased tegid suurtükiväega paremad kindlustatud punktid (kõrgendikud) ja püüdsid vähest tankiväge rakendada kahe punkti vahepeal. Peamine viga olevat olnud ikkagi liiga pikk vahemaa kahe punkti vahel - kuhu silmad ja suurtükivägi ei ulatunud ja sakslased pugesid ikka läbi ja siis kui selja taga siis jalavägi võttis kindlustatud punktid ära.
Tehniliselt oli antud juhtumil prantslaste kaitsetaktika õige - natuke rohkem reservi ja tihedam rinne ning oleksid sakslastele ära teinud nende blitzkriegi peatamises. Ja aega oli vähe, ei jõutud punkte teha nii kiirelt kui saslased edasi ründasid.
kaupo51
Liige
Postitusi: 199
Liitunud: 19 Juun, 2022 12:46
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas kaupo51 »

Venelane joob ja varastab rohkem kui sakslane ja sellest tulenevalt valitseb vene sõjaväes bardakk. Ega vene sõjamees ei ole ka kõrgelt hinnatud maailma mastaabis ja venelane sõdis II MS Saksamaaga kaotustesuhtega 1:4 (või isegi 5-ga) ja eks seal Ukrainas võib see suhe sama olla. Teisest küljest on vene rahvas ajupestud ja tsiviile ei morjenda suured kaotused rindel. Joosti II MS ajal kangelaslikult sakslaste kuulipilduja tule alla kangelaslikult hurraaga surema ja ka praegu käib see urainas nii. Ajupesu rahva hulgas on teinud oma töö ja tsiviilid ei mõtle selle peale. Tuleb kirst Ukrainast koju ja maetakse sõdur maha ja ilmselt ohatakse, mis ikka teha, näe omal ajal sai ded ka hitlerlaste vastu sõdides hukka, küllap nii ongi õige. Proteste selle mõttetu sõja vastu hetkel Venemaal ei ole (miks meie paremad pojad massiliselt selles sõjas surma saavad). Ikks II MS vaimus- midagi pole teha pahade ukraina natsidega tuleb võidelda ja nii on.
vilhelm
Liige
Postitusi: 238
Liitunud: 16 Jaan, 2020 9:25
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas vilhelm »

https://www.youtube.com/watch?v=53e3ZVF3o_s

Ei leidnud paremat teemat. Igor Jakovenko ja Vitalii Portnikovi arutlus sellest, mis on toonud meid käesoleva sõjani (vaatega minevikku kuni 1939).
aksel90
Liige
Postitusi: 755
Liitunud: 17 Jaan, 2013 2:47
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas aksel90 »

Panen ka selle viite siia, sest ei leidnud teemat, kus käsitleda Venemaal toimuva ajaloolisi põhjusi.

Aga lugu on hea, Ruitlane lahkab blatnoikultuuri ja arutleb, et just see ongi see tänase vene mentaliteedi tüvi:

https://ypsilon.postimees.ee/7770691/ve ... s-hullemat
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36558
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Kriku »

Muidugi on. Sellest, kuidas pättide subkultuur massidesse läks, on palju kirjutatud ning seda mööndi isegi nõukogude ajal, et see nii on. Oluline verstapost on mingi aasta (1964?), kui kriminaale hakati armeesse võtma koos teistega. Riik ise ka pätistus. Kui Stalini kohutavate repressioonide ajal siiski üritati protseduuri imiteerida ning organite töötajad rahuajal lausa tänaval kahtlusaluseid siiski ei peksnud, siis Dombrovski peksti Moskvas kirjanike liidu fuajees surnuks.

Praegu me näeme selle viimast või eelviimast vaatust.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36558
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Kriku »

Sõjaajaloost leiab selle kohta lõputult näiteid. Sarnane oli ka Saksa kaitsestrateegia Itaalias pärast liitlaste dessanti Sitsiilias 1943. aasta juulis. Järjest uute Saksa kaitseliinide tõttu said arvuliselt suures ülekaalus ja oluliselt paremini varustatud liitlasväed ainult aeglaselt edasi liikuda.

Sakslased kapituleerusid Itaalias alles 1945. aasta mais ja sellega oli selle sõjakolde mõju lõpptulemusele peaaegu olematu. Saksa poolel õnnestus aga siduda märkimisväärne osa relvajõudusid ja ressursse, mida muidu oleks mujal, näiteks Prantsusmaal, kasutada saanud.

Ühe konkreetse sarnase näite Bahmutis toimuvast annab Vene-Ukraina sõjas 2022. aasta mais ja juunis toimunud lahing suurlinna Sjevjerodonetski nimel. See langes lõpus küll venelaste kätte, kuid nende kaotused olid suured ja Venemaa ofensiiv jäi selles piirkonnas lõplikult toppama. Sellega muutus Ukraina taktikaline kaotus strateegiliseks võiduks.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120191440 ... ksu-astuda

Nagu juba varem öeldud, Debaltseve lahing sobib ka väga hästi võrdluseks.
aksel90
Liige
Postitusi: 755
Liitunud: 17 Jaan, 2013 2:47
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas aksel90 »

Verduni ja Somme'i lahingu puhul artikli autoriga siiski päris nõus olla ei saa. Somme'i lahingu eesmärk oli siduda ju sakslaste jõudusid, et vähendada survet Verdunile. Arvestades, et sakslased Verduni all läbi ei murdnud, siis võiks seega lugeda, et Somme täitis oma eesmärgi. Oli see siis ainult Somme või lisaks ka Brussilovi läbimurre idarindel või lisaks veel midagi kolmandat.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4867
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Gideonic »

Ajaloolistest paralleelidest rääkides Corporal Friskilt ka üks:

https://twitter.com/CorporalFrisk/statu ... 4635542528
Russian neo-Nazi led units doing raids into Russian territory - I can't help but think of the Germans shipping Lenin to Russia in 1917. Unlikely to have as drastic an effect, but you never know. 😎

...and let's be realistic. Yes, this will surely again be used by some corners of internet to start shouting the tired (and debunked) myths of Ukrainian Nazis. At the same time, there isn't really an armed liberal-centrist-democratic Russian opposition unit.

if Ukraine want to see Russian's trying to hurt Putin's standing through actions on the battlefield, for the time being it's really these kinds of guys or nothing. And the current risk for it backfiring looks limited (though certainly not zero).
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7204
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Vene-Ukraina sõda: Venemaa kaotused

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Turist 47 kirjutas: 26 Mai, 2023 19:47 - Lisitšanskist deserteerus 39 relvastatud vene endist vangi. Väidetavalt liikusid Rostovi oblastisse, otsitakse, jne.https://ru.krymr.com/a/news-rossiya-lis ... 29667.html
- "paari päeva eest" lahkusid 30 sõdurit, mitme masinaga. Eelnevalt ohvitserid, vist, lasti maha.
- mõne mehelisi desertööride jõuke tekib/tekkivat igapäevaselt. Kõik relvis ja suundumas venemaa suunas.

Kõlab tobedalt, aga peamine deserteerumise põhjus olevat, et mehed "nälgivad", toit on otsas.
Kes sõdima hakkab kui niimoodi lahkutakse.
Meenutagem,et ajaloos on juba sarnast asja juhtunud.1917 revolutsioon ,mis päädis Tsaari kukutamisega algas samuti probleemidest rinde varustamisega.Tõsi tollal ei olnud kriminaalid need,kes sõdisid.Ajalugu ei pidavat päris üks ühele korduma,küll aga on sarnasused sellega,et hiljem muutusid(nn.Oktoobrirevolutsiooni ajal) deserteeruvad sõdurid väga manipuleeritavaks ja moodustasid samuti relvastatud grupeeringuid,keda kommud aktiivselt ära kasutasid.Huvitav märge Soloveilt,kui eelmist aastat ta tinglikult nimetas aastaks "1916",siis nüüd enam ja enam on hakanud ta seda aastat nimetama uueks "1917" aastaks pakkudes hetke situatsiooniks vaikust enne tormi.Kui 1917 aasta sütikuks oli Tsaari ebakompetentsus sõjaliste kampaaniate juhtimisel,võttes endale kohustuse olla sõjaväe ülemjuhatajana ka tegelikkuses,siis nüüd võib sama sädeme anda ukrainlaste vastulõõk.
Videotes tuubis on hakanud levima trend,kus vene sõdurid ei anna enam ükshaaval vangi vaid lausa rühmade kaupa.Ilmekaks näiteks on see terve rünnakurüma alla andmine eesotsas ohvega.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36558
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Kriku »

Ei, mässama hakkasid Petrogradi jäetud polgud, kes kartsid, et neid rindele saadetakse.
teeline35
Liige
Postitusi: 1556
Liitunud: 11 Apr, 2010 9:21
Asukoht: LÄÄNEMAA
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas teeline35 »

- "paari päeva eest" lahkusid 30 sõdurit, mitme masinaga. Eelnevalt ohvitserid, vist, lasti maha.
Mul viskas ette Eestineni loopealkirja umbes "Kas Ukraina sõjaväes algas mäss? Ukraina sõdurid mässavad ja tapsid oma ohvitserid nb nõrganärvilistel mitte vaadata!" Loo algmaterjal paistab hoopis vene sõjaväest pärit olevat! :wink:
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 8 külalist