Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Sõjaväelised erialad. Elutsükkel väljaõppest kuni reservist kustutamiseni. Nii nippidest kui ka relvadest/vahenditest.
Vasta
gorilla
Liige
Postitusi: 669
Liitunud: 29 Veebr, 2012 18:47
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas gorilla »

Kilo Tango kirjutas: 29 Mai, 2023 21:15
kaur3 kirjutas: 29 Mai, 2023 17:36 Akf Kilo Tango küsimusele ei oska muud moodi kaasa elada, kui sirvides "Laseväljaõppe eeskirja" 2020. aastast. Kuna tegemist oli kindlasti võõra relvaga, siis oleks pidanud algama tutvus normaaljooksule seadmisega. Seejärel siis oskuste värskendamine. 7,62 mm täpsusrelva puhul on numbrid sellised.
https://mil.ee/wp-content/uploads/2020/ ... eskiri.pdf
...
Näitasin poisile seda tabelit. Esimene kommentaar oli, et liikuvat märki pole nad kunagi saanud lasta.
Loomulikult pole saanud lasta.

Liikuva märgi komplekte on kokku paar tükki mida siis solgutatakse üle vabariigi kui meelde tuleb.

Seekord ei tulnud. Ole sellest üle memmekas.

Teine trikk oleks tõmmata 2m sügav kaevik vastvalminud 10-13m kõrgete kuulipüüdjate ette, kus saaks inimene püsti sees kõndida ja toki otsas
märklauda pea kohal hoida.

Aga see pole ette nähtud. Does not compute..error..error..
-he not to go to war, she not to go to a dance.
gorilla
Liige
Postitusi: 669
Liitunud: 29 Veebr, 2012 18:47
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas gorilla »

mustlesk kirjutas: 29 Mai, 2023 9:18
gorilla kirjutas: 28 Mai, 2023 21:23





-Kui relv on Galil SN või TP2 pole vahet mida sinna sisse toppida, alates 600m on lehed puhtad.








Võite vabalt mind parandada, kohtades kus ma olen eksinud.
700m relvaks TP2, on võimalik küll lasta.
Muidugi on võimalik lasta.

Vaheta sihikukinnitus ära, pane Archangel kaba ja värki, või kuidas, lesk? Mingi 2 kilo magama ja laseb küll. :shock:

Minu omal paistab päike sõna otseses mõttes sihikukinnituste vahelt läbi ja ei lase sittagi.
-he not to go to war, she not to go to a dance.
Leo
Liige
Postitusi: 3302
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas Leo »

Ehk siis vahekokkuvõttena võib öelda, et loo alguses kirjeldatud reservväelastest täpsuslaskur lasti riigi poolt üle kaks korda, või kuidas seda eesti keeles väljendatakse, kui kõigepealt ajateenistuses jäid osa harjutusi tegemata ja siis ka kordusõppusel jäid osa harjutusi tegemata? Riik hoolib või mis see hüüdlause oligi? M14 TPdel on nii palju probleeme, et nendest võiks eraldi raamatu kirjutada ja probleemide allikas on peamiselt selles, et on tehtud midagi sinnapoole, sest ülemused nõuavad tabelisse ristikest, kuid sisuliselt on toodetud sõnnikut. Kui seal on paar tuhat € maksev S&B optiline sihik (tõesti hea optika sel hetkel kui hangiti!), siis see tasub maha keerata ja seljakoti põhja sooja pesu sisse panna, et katki ja kaduma ei läheks. Sihiku kinnitus relva külge on täiesti sinnapoole ja habraste pisikeste kruvidega ning osadel on õhuvahed, ime küll, kui sihik pealt maha loksub :wall:
Ülemad vahel kuulavad, kuid tavaliselt on neil suhteliselt ükskõik, mis põllu peal toimub, niikaua kui tabelis on ristikesed olemas õigete kohtade peal. See ongi normaalne olukord ja vähe kauem reservis või KLis kvaliteetaega veetnud võitlejad teavad ning elavad selle teadmisega.
mustlesk
Liige
Postitusi: 63
Liitunud: 23 Mai, 2005 15:00
Asukoht: Ida-Virumaa
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas mustlesk »

gorilla kirjutas: 29 Mai, 2023 22:00
mustlesk kirjutas: 29 Mai, 2023 9:18
gorilla kirjutas: 28 Mai, 2023 21:23





-Kui relv on Galil SN või TP2 pole vahet mida sinna sisse toppida, alates 600m on lehed puhtad.








Võite vabalt mind parandada, kohtades kus ma olen eksinud.
700m relvaks TP2, on võimalik küll lasta.
Muidugi on võimalik lasta.

Vaheta sihikukinnitus ära, pane Archangel kaba ja värki, või kuidas, lesk? Mingi 2 kilo magama ja laseb küll. :shock:

Minu omal paistab päike sõna otseses mõttes sihikukinnituste vahelt läbi ja ei lase sittagi.
See konkreetne grupp lastud muutmata TP2´ga, aga jah teist M14 olen tuuninud küll. Korralike sihikukinnitusi raske leida, sadlaki eest taheti soomes juba üle 500.- korralikud rõngad juurde. Koos optikaga 2 kiloga välja ei tulegi. Mulle vist sattus hea TP2, olen aastaid sellega lasknud ja suuri probleeme pole olnud.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19037
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas ruger »

10% orkide kaotustest tulevat snaiprite käe läbi
Põnev artikkel. 10% Venemaa ohvritest on Ukraina snaiprite käes. "Mul on 95. brigaadi kümneliikmeline snaiprirühm, kes päästis 600-liikmelise pataljoni ümberpiiramisest ja surmast. See on nende ühe päeva töö tulemus."

Otsustades meie ja Venemaa poole hukkunute arvu ning meedikute info järgi, kui rindel on suhteliselt rahulik:
88% hukkunutest on suurtükivägi.

10% on snaipritelt.

2% on tavalisest tulistamisest.

Kui pealetung algab kas Ukraina või Venemaa poolelt, siis on proportsioonid erinevad, kuid üldiselt on snaiprid alati teisel kohal.

Teine põhjus, miks snaiprid on olulised, on see, et kui venelaste rünnak on käimas ja venelased üritavad ukrainlasi ümber piirata, siis tulevad snaiprid sündmuskohale. Üks tõhusamaid viise nende rünnaku peatamiseks, kui suurtükiväge või kuulipildujaid pole piisavalt, on snaiprite kasutamine otserünnakul. Väga harva jätkub rünnak siis, kui snaiprid laskma hakkavad. Tavaliselt venelased taganevad.

Mainisite praegu spetsiaalseid Ameerika kuule. Ma kujutan ette, et õige varustus on teie töös hädavajalik. Kas saaksite meile rohkem rääkida, milliseid tööriistu snaiprid vajavad?

Esiteks kasutame Ameerika soomust läbistavaid kuule, võttes need Browningi kuulipildujatest. Mitte iga nende kuulipildujate kuul ei sobi meie snaipripüssidesse. Niisiis, meie ülesanne on leida sobivad ja pakkuda kõigile.

Tavaliselt kasutame sõdurite väljaviimiseks tavalist 0,50 BMG kaliibriga snaiprikuuli, ostame neid iga päev ja oleme ostnud ligi 150 000 kuuli. .416 Remington Magnum, .375 CheyTac, .338 Lapua Magnum on kõige levinumad kaliibrid, mida me kasutame, mõnikord ostame neid tuhandeid iga päev, eriti praegu.

Üldiselt tulistavad snaiprid selles sõjas rohkem kui eelmistes sõdades ja veelgi enam vastupealetungi ajal. Niisiis, me vajame palju täppe, nõudlus on tohutu ja oleme sunnitud neid iga päev ostma, sest vastasel korral vasturünnak peatub.

Räägi meile natuke nendest snaiprirühmadest. Kui palju inimesi selles on, kust te neid leiate? Kas igas brigaadis on snaiperid? Mis suunas nad praegu on?

Kui venelased 2014. aastal esimest korda Ukrainasse tungisid, mõistsime, et snaiprid on väga olulised, mistõttu hakkasime looma snaiprite rühmitusi, mis koosnesid vähemalt 6-10 inimesest. Mõned neist kasutavad vintpüssi kaliibriga .50 BMG, .375 kaliibriga.

Neile meist, kes ei tea: mis on 0,375 kaliiber, mis on 0,50 kaliiber?

.50 BMG on pikamaa kuul, mis aitab meil lüüa Venemaa tehnikat ja personali 2 km kaugusel. Ja .375 kaliibriga, meil on enamasti kasutusel Cadex vintpüssid, lubab 3 km raadiuses Vene sõdureid alla tulistada. Eelmisel nädalal võtsime välja ühe vene polkovniku, kes oli meist pea 3 km kaugusel venelaste tagalas. Ja 2,8 km kaugusel võtsime ka üle jõe välja vene polkovniku.

Aitame andekatel inimestel realiseerida oma potentsiaali snaipritena. Nad on ametis olnud 5–15 aastat. Seega püüame nende käsutuses olevatest relvadest maksimumi pigistada.

Peale superprofessionaalide tuumiku, kes juhivad snaiprirühmi, on ka tavalisi snaipriid, kes on relvastatud Ruger .338 kaliibriga vintpüssidega või mõnikord ka Savage vintpüssidega. Ja nad teevad ka palju tööd.

1,5 km raadiuses võivad sihtmärgid välja võtta igaüks. Püüame neid õpetada lööma Vene sõdureid 2 km raadiuses. On väga oluline, et nad tulistavad mitte ainult päeval, vaid ka öösel, kui nad suudavad hävitada palju vaenlasi.

Sellist snaiprite rühma kaitsevad alati meie erioperatsiooniüksused, kaasas on vähemalt kaks luuredrooni, kaks sapööri ja kaks granaadiheitja operaatorit. Selline rühmitus võib rindel ja Venemaa tagalas pealetungi ajal teha tegelikult palju erinevat tööd.

Meil oli aegu, kui selline grupp, 30 inimest ühes grupis, tegi haaranguid Venemaa kontrolli all olevatele aladele. Snaiprid viisid välja sildu kaitsnud Vene sõdurid, lasid sillad õhku, mis hävitas nendes sektorites Venemaa logistika. Samuti tulistasid nad lõunapauside ajal Vene tankimehi või lasid tankid õhku või vallutasid need tankid ja tulid nende peal tagasi Ukraina positsioonidele. Kõik need inimesed on kangelased, keda autasustatakse medalitega.

Paljud selletaolised rühmad täidavad ülesandeid ainult kõrgemate komandöride, nagu Ukraina maavägede ülem kindral Syrskyi, otsesel korraldusel.

Vähem tuntud snaiprirühmad täidavad ülesandeid brigaadiülemate juhtimisel. Kuid mõne rühma või pataljoni ülemad ei saa snaiprirühmadele lihtsalt käske anda; nad on põhimõtteliselt eliitväed.

Nii et kui käimasolevas vastupealetungis osalevad brigaadid välja kutsuti, loodi nendes brigaadides snaiprirühmad. Nelja brigaadi peale on 62 snaiprit. Varustame neid tüüpe kõige vajalikuga. Ilma meie panuse ja kaasamiseta puuduks neil tegutsemiseks piisavalt varustust.

Mõnikord on brigaad veel reservis, aga snaiprid juba võitlevad. See on levinud praktika. Lahingu ajal Bahmuti eest olid paljud snaiprid tehniliselt reservis, kuid võitlesid Bakhmuti kaitse eest. Praegu üritavad Ukraina väed vabastada Bahmuti ümbruse kõrgusi, piirata Bahmuti ümber ja seal on snaiprid.

Toetame praegu kohal olevaid 3. ründebrigaadi snaipriid, kuid loomulikult on neid palju rohkem.

Nii et kõige suurem aktsioon käib praegu Zaporižžja oblastis ja sealgi on meil snaiprirühmad, kes on küll tehniliselt reservis, aga võitlevad juba eesliinil. Peame toetama kõiki, igat snaiprite rühma.

Mainisite, et oli juhtumeid, kus teie snaiprid tabasid venelasi 3 km kauguselt. See on lihtsalt hämmastav. Ja just täna lugesin, et Briti ajaleht teatas, et Bahmuti lähedal püstitas snaiper rekordi, tulistades Vene komandöri 1,798 km kauguselt. Nad ütlesid, et see on rekord. Aga te räägite praegu, et nad tulistavad veelgi pikemalt, 2 ja 3 km kauguselt. See on lihtsalt uskumatu. Räägi meile, kuidas snaiper võtab 3 km kauguselt välja vene komandöri? Selgitage seda meile.

Seega peame mõistma ühte asja, seda saavad teha ainult geeniused. Enamik neist ei saanud snaipriks väljaõppe mitte ainult Ukrainas, vaid ka läänes. Mul on mõned inimesed, kes sõdisid Afganistanis ja Iraagis, kaitstes seal Ameerika konvoid. Nii et nende inimeste jaoks on pikamaa sihtmärkide kõrvaldamine lihtsalt käkitegu.

Kuid me püüame kogu aeg inimesi koolitada, valmistada ette sihtmärke tabama vähemalt 2 km kaugusel. Meil on harjutusväljak Lääne-Ukrainas. Kaks Euroopa meistrit, kes töötavad instruktorina "algajatele", kes on tegelikult juba edukad snaiprid, kes olid juba sõjas, kuid tahavad saada paremaks ja õppida laskma kaugematel distantsidel. Meil on kahenädalane kursus, mis aitab neil areneda, ja selleks, et nad saaksid selle löögi sooritada, on vaja palju tööd.

Tuleb teha palju ettevalmistusi, uurida territooriumi, kus tegutsema hakkad. Näiteks 2 km raadiuses muudab tuul mitu korda oma suunda. Peate veetma vähemalt 1-2 päeva lihtsalt maastikku ja asukohta uurides, kuidas tuul muutub ja muud taolist ning kui aeg käes, siis võte teha.

Meie inimesed püüavad aga täita ülesandeid, mida nad oma oskuste ja protsessi mõistmisega ka praegu tegelikult teha saavad. Kui nad pikalt lasta ei saa, saadame nad Luganski oblasti Kreminna metsadesse, kus lasu keskmine kaugus on 400-600 m. Seal suudavad isegi noored snaiprid ühe päeva jooksul likvideerida vähemalt kolm Vene sissetungijat.

Ja peamine ülesanne pole seal mitte ainult tulistada, vaid ka miinipilduja/suurtükilasu eest põgeneda. Sest pärast kahte-kolme lasku tuleb ümber asuda: Vene luuredroonid püüavad sind märgata ja koordineerida suurtükituld sinu vastu. Poisid kaotavad seal palju kaalu, mitte ainult sellepärast, et neil on vaja palju metsas joosta, vaid sellepärast, et nad on nii närvilised. Kuid nad on tõesti edukad selles, mida nad Kreminna metsades teevad. Ja hiljem saavad nad töötada pikemas vahemikus. Selliste noorte snaiprite jaoks on lask 1,5 km kaugusel uus rekord. Tavaliselt kasutavad nad Savage vintpüssi.

Meie eduka vastupealetungi ajal Harkivi oblastis 2022. aasta sügisel liikus üks meie snaipriüksus Svjatohirskist läbi riikliku kaitseala, ronis kaljule ja nägi, kuidas venelased kindlustasid oma positsioone ühe 6 km kaugusel asuva küla ümber. See oli nende põhipositsioon Lymani ja Yampili lähedal, mille Ukraina väed pidid vabastama. Venelased olid lõdvestunud; ometi nägime kõike. Nägime nende miinivälju. Nägime kuulipildujaid. Venelased arvasid, et kuna droone polnud näha, ei näe neid keegi.

Aga snaiprid tegid. Nad kaardistasid positsiooni täielikult, töötasid välja marsruudid, mida Ukraina pataljonirühmad saaksid kasutada, ja juhtisid kolme kolonni, mis vabastasid ootamatult kolm küla venelaste käest. Ukrainlastel oli enne siia tulekut palju kaotusi, kuid nad vallutasid need kolm küla, kus venelastel oli põhiline kaitseliin, vaid poole ja tunniga ja ainult kolme haavatuga.

Niisiis, luure on snaiprite üks peamisi eeliseid. Snaiper on komandöri peaassistent. Ta oskab kõike märgata ja soovitada, kuidas reageerida. Mõnikord said meie snaiprid isegi lahinguväljal komandöriks, sest neil oli rohkem informatsiooni kui komandöridel.

Nii juhtus Huliai Pole lähedal, kui venelased ründasid meie positsioone 20 tunni jooksul kuus korda. Snaiprirühma ülem juhtis 57. brigaadi suurtükiväelasi. Öösel staabis ütles brigaadiülem talle: „Ma võin sulle anda Ukraina kangelase auhinna, sa päästsid meid! Kui mitte sina, oleksime pidanud Dniprosse taanduma. Ja snaiper ütleb: "Ma ei taha auhinda, andke mulle lihtsalt tank." Nii et nad andsid talle tegelikult tanki, mis võeti venelaste käest.

Hämmastav. Oletame, et olete snaiper, kes tahab ära lasta Vene komandöri. Kuidas sa tead, kes on rühma ülem?

Nii et need inimesed on väga osavad, osa neist on ohvitserid, osad seersandid. Ja kui meil on tohutu kogemusega andekas inimene, anname talle võimaluse luua oma grupp. Nii et ta kutsub poisid oma rühma. Ainult kahel snaipril, keda hakkasin ühisrahastuse ja varustusega aitama, olid oma rühmad; teised pidid need nullist looma ja me lükkasime nad sellesse suunda. Meil oli selleks kaks põhjust.

Kogenud komandöriga, 6-10-liikmelise rühmaga jäävad tulijad ellu. See on meile väga kasulik, nii küüniliselt kui see ka ei kõlaks. Snaipri väljaõpetamine ja ettevalmistamine võtab palju aega ja ressursse. Mõnikord oli meil inimesi, kes olid harjutusväljakul tohutult edukad, kuid kestsid lahinguväljal vaid ühe päeva. Venelastel on endalgi tugev snaiprikool. Nad on välja töötanud snaiprite vastased meetmed; nii et teil on võimalus olla tõhus ja ellu jääda ainult snaiprite rühmas. Vaja on kogemusi, mida treeningväljakul ei saa. Seega sundisime neid kogenud snaipriid looma rühmi, et aidata meie poistel õppida ja ellu jääda.

Efektiivsus statistika järgi näitab, et kaks noort snaiprit suudavad snaiprirühmas saavutada kümme korda rohkem tulemusi kui siis, kui nad lihtsalt ise lahinguväljale läheksid. See on muljetavaldav. Seetõttu pöörame tähelepanu nende snaiprirühmade loomisele.

Tegelikult on olemas Ukraina armees kirjutatud õpik, mis põhineb aastatel 2014-2021 peetud "väikesel sõjal" Venemaaga ja Ameerika erioperatsioonide vägede snaiprite kogemustel, ütleb selgelt, et Ukraina peab tõhusama toimimise nimel looma snaiprite rühma. . Me ei olnud sellest raamatust teadlikud ja seega, kui me 2022. aasta aprillis snaiprigruppe looma hakkasime, oli see kaootiline, kuna meil polnud piisavalt teavet. Tegime lihtsalt seda, mida pidasime tõhusaks, ja see toimis.

Snaiprid jäävad ellu, nad takistavad tervete pataljonide ümberpiiramist. Mul on 95. brigaadi kümneliikmeline snaiprirühm, kes päästis 600-liikmelise pataljoni vägivallast ja surmast. See on nende ühe päeva töö tulemus.

Nii mõistsime, et peame looma neid rühmi kõikjal, kus saame. Ja pärast seda saadetakse mulle see raamat, kus oli sellest kõigest juba kirjutatud. Jõudsime selleni läbi kogemuste. See oli naljakas (naerab).

Seega anname endast parima, et neid rühmi mitmekordistada. Näiteks suurendasime ühte rühma 6 inimeselt 62 inimeseni ja meil on palju selliseid alarühmi, mis töötavad väga tõhusalt. Seega anname endast parima, et varustada kõiki kõige vajalikuga. Aga kui snaiper või paar snaiprit töötavad üksi ja nad tahavad meie abi, siis me ütleme: hei poisid, vabandust, aga meie prioriteet on snaiprirühmad. Toetame selliseid inimesi, kui nad on kuskil kuumades kohtades nagu Bakhmut või mujal, kus käib raske võitlus. Loomulikult toetame neid, sest meil pole südant neist keelduda. Kuid me mõistame, et pole õige, kui meeskonnas töötab ainult üks snaiper või kaks snaiprit. Grupp peab olema vähemalt kuus.

Mis teeb hea snaipri?

Snaipriks peab sündima. Meil on head snaiprid nendest meestest, kes osalesid sõjas alates 2014. aastast. Meil on ka häid snaipriid, kes olid varem jahimehed. Ja kolmandal kohal on sportlased. Sportlased peavad ümberõppeks tegelikult palju ära tegema. Tegelikult õpetasime ümber laskesuusatamise maailmameistri. Tal oli raske snaipripüssi päästikuga harjuda, siis kulus palju aega, enne kui ta õppis, kuidas tegelikult märkamatult positsioonile jõuda ja mis kõige tähtsam — kuidas positsioonilt märkamatult lahkuda. .

Enamik vähese kogemusega snaiprieid hukkub positsioonilt lahkudes. Eduka snaipri omadused on järgmised:

20% — laskeoskus, kui sina ja püss saad üheks, kui suudad õigesti hingata;

20% — kamuflaaž nende positsioonidel;

20% — märkamatult positsioonile jõudmine;

20% — positsioonilt märkamatult lahkumine;

20% — snaipri luureoskused.

Snaiprid juhivad suurtükituld, nad koordineerivad suurtükiväge. Sageli on kasulikum mitte ennast tulistada, vaid paluda suurtükiväel tabada märklaudu, mida olete märganud. Ja et neid märgata, tuleb mõelda nagu skaud. Jahimeestel on see lihtsam kui sportlastel. Või on inimene sõdalane, kes laseb hästi ja sellest võib kasvada snaiper.

Öised snaiprid on enamasti naised

Öösiti töötavad snaiprid on erineva erialase taustaga. On neid, kes olid ajakirjanikud, ühiskonnategelased. Neil on raha poolautomaatsete vintpüsside jaoks, head öösihikud. Ja nad tulistavad igal õhtul vaenlase rühmitusi. Enamik neist öösnaipritest on tüdrukud. Kui rääkida kaugsnaipritest, siis mul on ainult kolm tüdrukut, aga öösnaiprid on enamasti naised. Ja me toetame neid eelkõige, austame nende valikut minna oma kodumaad kaitsma. Anname neile alati parimad sihikud, parimad vintpüssid. Need tüdrukud võivad alati meie poole pöörduda ja me aitame neid alati. Me austame kõiki, kõiki neid kogenud poisse, kuid need tüdrukud on meie prioriteet, me ei saa neist keelduda. Nad on hämmastavad, lihtsalt pühad naised.

Nii et need öised snaiprid, mis kaugusele nad tulistavad?

600 meetrit. Aga anname neile varustuse 800 meetri raadiuses laskmiseks. Meil on ka snaiprite öönägemine, mis aitab neil 1 km kaugusele jõuda. Ukraina armeel on parem varustus ja öönägemine. Serge Marko Groupil on vintpüssid, mis võimaldavad öisel ajal 1,5 või 2 km kaugusel olevaid sihtmärke kõrvaldada. See sõltub suuresti nende kasutatavatest ulatustest. Teeme kõik endast oleneva, meie poisid suudavad öösel 1 km kaugusele tulistada. Selle arvu tõstmiseks 2 km-ni peaksime neid varustama 4000 dollari asemel 17 000 dollarit maksvate sihikutega, kuid see ei ole õigustatud. Kuid igal rühmal on öise nägemise sihikud, mis aitavad tabada 1 km kaugusel asuvaid sihtmärke, või öise nägemise lisandmoodulid. Kui teie rühmal seda varustust pole, on see lihtsalt surmava ohu käes ja selle saab kõrvaldada.

Samuti varustasime seda rühma saatvad kuulipildujad öise nägemisega. Nad peavad olema valmis ootamatuks öiseks rünnakuks. Need vaatamisväärsused maksavad 3700 dollarit. See pole tegelikult nii kallis. Ja kuulipildujad saavad nende öise nägemise sihtmärkidega ka päeval tulistada. Kõik meie ulatused töötavad niimoodi kahesuunaliselt. Mõnikord on meil olukord, kus puude ja põõsaste vahelt venelast lihtsalt ei märka. Näete, kuidas tuul puhub, kuid te ei tea, kas seal keegi liigub. Siis kasutame lihtsalt termosihikuid ja meie grupp saab aru, kui seal on vaenlase sõdur.

Mitut snaiprit olete selle sõja ajal toetanud?

Ostsime 178 vintpüssi ja vähemalt 100 sihikut. Ukraina riigilt tarniti umbes 50 vintpüssi, päris korralikud, tavaliselt Barretid, aga neil polnud sihikuid kaasas. Ja me varustasime nad sihikutega, see oli väga tõhus. Rohkem kui 50 meest, kellest said snaiprid, ostsid lihtsalt vintpüssid. Kuid neil polnud sihikute jaoks raha, nii et nad palusid mul neid aidata. Lisaks koolitasime palju inimesi. Seega aitasime rohkem kui 400 inimest. Seda on raske öelda, sest see sõltub sellest, kuidas seda arvutate. Panen kõik kirja, aga arvutused on umbkaudsed... Vahel unustan isegi ära, et andsin mehele juba sihiku. Mõnikord on see naljakas: ma võtan temaga ühendust, et teda näha ja tal on see juba olemas. Meil on palju tööd.

Ostame vintpüsse ja sihikuid Ukrainast ja Lääne-Euroopast. Varustame snaiprisüsteeme kogu aeg. Väga sageli ei näita vintpüss, milleks see võimeline on, kui te selle täiustamisega ei tegele. Seega pöördume professionaalide poole, et need vintpüssid ümber kujundaksid; selleks kulub 2-7 päeva. Püss muutub täiuslikuks ja näitab maksimumi. Mõnikord ütlevad poisid, et hei, meil on vaja Ruger 338 vintpüssi, mille laskeulatus on 1,5 km. Me läheme professionaalide juurde, sihikute, summutitega. Nad dekonstrueerivad ja panevad need vintpüssid uuesti kokku ning valivad neile spetsiaalse kuuli. Tulemus: meil on mees, kes laseb 2 km kaugusel.

Niisiis, me pigistame nendest vintpüssidest välja kõik, mis võimalik, sest need peaksid olema nii tõhusad kui võimalik. See võtab palju aega, palju vaeva, kuid see on seda väärt.

"Me tahame peatada kaasaegsed fašistid"

Eriti usuringkondades on arvamus, et sõda on halb. Ja parem oleks, kui sõda lihtsalt poleks, olgu rahu milline tahes. Peaksime lihtsalt tulistamise lõpetama ja see on väiksem pahe. Mida sa neile inimestele ütleksid?

Me tahame peatada kaasaegse Hitleri. Me tahame rahu. me ei taha sõda. Ja kui Vene rinne kokku variseb ja nad lihtsalt alistuvad, oleks parem. Anname endast parima, et need moraalselt, emotsionaalselt kokku kukkuksid, et need kaasaegsed fašistid kapituleeruks. Tahan teile meelde tuletada, et I maailmasõja ajal 1917. aastal Vene rinne lihtsalt lagunes ja nad läksid lihtsalt koju. Ja nüüd avaldavad kõik need läänest tarnitud relvad ja raketid neile tohutut survet. Nende pealtkuulatud kõnede põhjal otsustades kuuleme, et see mõjutab neid. Nad kardavad HIMARSi, neid rakette ja kurdavad nende üle.

Ja teiseks, nad ütlevad, et kardavad snaipreid. Kuhu iganes snaiprid ilmuvad, hakkavad nad omavahel rääkima, lihtsalt öeldes, et neil on vaja oma positsioonid lahkuda. See on meile väga oluline: kõik need lääne raketid, kaasaegsed snaipripüssid on tööriistad, mis aitavad meil jõuda rindel murdepunktini. Ja see on ülimalt tähtis: aastaid veniv sõda nagu sõda Iraagi ja Iraani vahel ei ole see stsenaarium, mida me vajame. Neil oli sõda, mis kestis üheksa aastat ja miljonid inimesed said surma. Miks on meil sellist sõda Euroopas vaja? Ma ei saa aru. Meil on vaja, et see sõda sel aastal peatuks. Ja üks tööriist, mis aitab meil seda saavutada, neile survet avaldada, on meie snaiprite töö.

https://euromaidanpress.com/2023/07/25/ ... -survival/
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36333
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas Kriku »

Äge artikkel jah, aitäh postitamast!
ruger kirjutas: 28 Juul, 2023 21:39Eriti usuringkondades on arvamus, et sõda on halb. Ja parem oleks, kui sõda lihtsalt poleks, olgu rahu milline tahes.
Selle küsimuse mõistmiseks tuleb ingliskeelset alglugu vaadata - vastaja oli enne sõda teoloogiaprofessor.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6198
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas kaur3 »

BBC 20-pealisest snaipriüksusest Bahmutis, mis 6 kuuga hävitanud 524 vastast.
https://www.bbc.com/russian/articles/cp ... gn=KARANGA
Leo
Liige
Postitusi: 3302
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas Leo »

Aitäh akf ruger ja kaur3 päris huvitavate materjalide väljakaevamise eest. Esimese materjali peamine allikas on endine teoloog ja eesmärk on omade võitlusvaimu kergitamine ja vastaste peedistamine ning snaipritele vajaliku varustuse ostmiseks raha kogumine. Paljud artiklite väited on ülepaisutatud, kuid psühholoogilise sõja kontekstis arusaadavad. Kahtlemata on seal olukordi, kus lastakse päevad kümneid tabavaid laske, sest teadaolevalt kasutavad värdjad samasugust inimlainete taktikat, mida ka II ilmasõjas pruugiti. Seega pigem suure salvega poolauto kui väikese salvega magnum poltlukuga. Õige on ka see, et madala intensiivsusega konfliktis võivad täpsuslaskurid põhjustada enamiku kaotusi ja totaalse sõjategevuse korral tulevad lõviosa kaotusi ikkagi kaudtulest, ning täpsuslaskurite üks tähtis ülesanne on vastase positsioonide leidmine ja tule juhtimine. Sellest hoolimata on täpsuslaskurite meeskond ülimalt tõhus relvasüsteem ja nende varustamiseks ning koolitamiseks kulutatud raha läheb õigesse kohta. Isegi kui nad suudavad põhjustada vastasele kuni 10% kaotusi, siis need on reeglina vastase olulised ülemad ja spetsialistid, kelle kaotusi on eriti raske asendada.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19037
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas ruger »

Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6198
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas kaur3 »

New York Timesis inglise keeles artikkel Ukraina snaipritest.
https://www.nytimes.com/2023/10/01/worl ... ussia.html
IMG_0535.jpeg
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36333
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas Kriku »

Ukraina armee snaiprid on lõunarindel Zaporižžja oblastis raskete valikute ees, sest nende tööks pole lagedal stepimaastikul palju võimalusi. Nad peavad töötavad lühikese maa pealt, mille tõttu kasutavad snaiprid optilise sihikuga tavalist automaati.

«End maskeerida ja peita, rääkimata varjumisest pole kuskile,» ütles hiljuti vabastatud Robotino küla lähedal oma ülesandeid täitev Ukraina sniper Lucifer (28). «Sisuliselt täidame laskuritega samu ülesandeid. Öelda, et meil on siin võimalik teha päev varem maasikuluuret, leida sobilik positsioon ja sealt tulistada, on jama jutt. Sellist võimalust lihtsalt pole, sest sellisel juhul saame kohe miinipilduja- või kahuritule kaela.»
Snaipritel peaks olema umbes kuueliikmeline nö saatemeeskond, kelle hulgas on nii julgestajad (sh kuulipildur), droonipiloot, koordinaatide määraja kui ka snaipritega raadiosidet hoidev võitleja. Piisonil ja Luciferil sellist võimalust pole. «Pole seda, teist ega kolmandat,» ütles Lucifer. «Võimalusel võtame kuulipilduja ühes ja teeme positsioonilt lahkudes endale ise kattetuld. Kui kuulipildujat pole, siis katame automaadiga. Selle efektiivne laskeulatus on kuussada-seitsesada meetrit, aga tulistada saab kaheksasaja meetri kaugusele.»

Kuna lagedal maastikul tuleb töötada Vene üksuste positsioonidele väga lähedal, siis ei kasuta nad snaiprirelvi, vaid tavalist AK modifitseeritud automaati, millele on lisatud optiline sihik ja summuti. «Sellest saab sihtmärgile edukalt pihta neljasajalt meetrilt,» rääkis Lucifer. «Vähemalt võin seda öelda enda näite varal, sest selliselt distantsilt olen lasknud ja tabanud.»

Snaiprite teiseks peamiseks töövahendiks sel rindelõigul on luuredroonid, millega vaadeldakse vaenlase positsioone ja seal toimuvat. «Põhiliselt jälgime ümbrust – kes ja kuhu liigub ning mis plaanid neil on,» rääkis Piison. «Meie peamised sihtmärgid on tankitõrjevastased süsteemid.»
https://maailm.postimees.ee/7871053/pos ... valjakutse
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6198
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas kaur3 »

Snaiprite teiseks peamiseks töövahendiks sel rindelõigul on luuredroonid, millega vaadeldakse vaenlase positsioone ja seal toimuvat. «Põhiliselt jälgime ümbrust – kes ja kuhu liigub ning mis plaanid neil on,» rääkis Piison. «Meie peamised sihtmärgid on tankitõrjevastased süsteemid.»
Snaiprite ülesandeks on väga kaua olnud luureinfo kogumine. Algas sellest, et neil oli püssi peal optiline suurendus, millega nägi kaugemale. Tänaseks on arenenenud nende võimekus mariinide näitel nii kaugele nagu pildidl näha. Mariinid kelle jalaväepataljonides on luure/snaiprirühmad, arvavad, et neile piisaks lihtsalt luurerühmadest, mis tellivad kaudtuld ilma snaiprite täpse püssilaskmise oskuseta. Ei imestaks, kui snaiprigruppidesse lisatakse droonid, sest see on järjekordne vaatlusseade, mis näeb kaugemale ja paremini.
https://www.marinecorpstimes.com/news/y ... attalions/
IMG_0540.jpeg
Tavaliselt on snaipritel selline sihtmärkide prioriteetide järjekord.
https://www.originalwisdom.com/wp-conte ... r-book.pdf
IMG_0541.jpeg
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19037
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Snaipritegevus on väga efektiivne võitlusviis

Postitus Postitas ruger »

Soome snaiprid võitsid Euroopa snaiprivõistluse

Euroopa parima snaiprite võistkonnavõistlus, mida peetakse ka Euroopa sõjalise snaiprite meistrivõistlusteks, on alliansi ja selle partnerriikide snaipritele mõeldud nõudlik võistlus, mille eesmärk on testida ja arendada sõjaväelaste snaiprite professionaalset pädevust. Võistluse, millest võttis osa 45 sõjaväelist snaiprimeeskonda 25 riigist, võitis kõige värskem NATO liikmesriik Soome.

Kokku seitse laupäevast võistluspäeva saavutas võidu Soome kolmeliikmeline snaiprimeeskond, mis koosnes Jäägribrigaadi ja Pori brigaadi teenistujatest.

– Meie ootused olid kõrged, kuid oli täielik üllatus, et võitsime selle suure ja nõudliku võistluse Euroopa sõjalise snaipimise meistrivõistlusteks. Meeskonnana tegime head koostööd, kuigi enne võistlust koos ei harjutanud. Selle saavutasime tänu Soome kaitseväe ühtsele ja ühtsele snaipriõppele, ütleb Soome sõjaväe snaiprimeeskonna juht.

Euroopa parima snaiprimeeskonna võistlusel testitakse muuhulgas selliseid oskusi nagu snaiper ilma ettevalmistuseta, liikuvate sihtmärkide pihta laskmine, alternatiivse tulirelva kasutamine kiirolukorra raamistikus, kopterist sihtmärkide pihta tulistamine ja lahingupositsiooni hõivamine. Olukorrad on oma olemuselt kas ründavad või kaitsvad ning nõuavad sõjalisele snaiperdamisele iseloomulikku sihtmärgi asukoha määramist ja tähtsuse järjestuse kindlakstegemist. Soome snaiprimeeskond, kuhu kuulusid snaiper, vaatleja ja kaitsja, ütleb, et see võistlus arendas nende kompetentsi kõvasti.

– Õppepolügooni ala oli suur ja võimaldas mitmekülgset laskmist. Standardiseeritud taktika, tehnika ja protseduurid olid rahvuste vahel üsna identsed, kuid meie, soomlased, tegime asju mõneti selgelt ja lihtsalt, mis siis kiiretes olukordades tasus end ära. Kõige keerulisemad katsumused hõlmasid snaipimist 1000 m distantsidel päevavalguses ja öösel, tulistamist helikopterist ja kummipaadist. Kõige vähem väljakutseid valmistas osalevate riikide vahel kontaktide loomine, kuna kõik olid väga huvitatud Soome täpsuslaskmise pädevusest. Kokkuvõttes oli meeskonnavaim snaiprite seas suurepärane.

Soomlased kasutasid võistlustel viibides Soome kaitseväe poolt antud tulirelvi. Kolm teenindajat tegutsevad oma igapäevaelus snaiprite juhendamise ja arendamise alal, mis annab tunnistust sellest, et Soome täpsuslaskmise tulevik on heades kätes.

– See võistlus oli ka õppimise mõttes suurepärane ning NATO riikide snaiprikogukonnaga tutvumine toimus perelähedases õhkkonnas. See võistlus võimaldas meil õppida nii mõndagi, mida saab kodus täpsuslaskmises ära kasutada, märgib võitjameeskond.
Pilt
https://maavoimat.fi/en/-/finland-won-t ... mpetition-
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
MadisM
Liige
Postitusi: 74
Liitunud: 26 Veebr, 2022 20:05
Kontakt:

Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas MadisM »

Väidetavalt siis uus maailmarekord kauguses Ukraina snaiprilt.
https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/sta ... 7aq-w&s=19
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5166
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda II osa

Postitus Postitas Manurhin »

MadisM kirjutas: 19 Nov, 2023 10:15 Väidetavalt siis uus maailmarekord kauguses Ukraina snaiprilt.
https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/sta ... 7aq-w&s=19
Väidetavalt lastud sellisest iludusest:
Pilt
https://www.thefirearmblog.com/blog/202 ... cartridge/
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline