VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Sõjaväeluure. Ja mitte ainult sõjaväe. Aga KaPo foobiad siia teemasse ei sobi.
Vasta
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

orkid saadavad välja 10 Norra saatkonnas töötanud diplomaati vastukaaluks Norra poolsele otsusele saata 15 orki Norrast välja
Russia has declared ten Norwegian diplomats persona non grata

The ministry said in a statement that this is a response to the decision of the official Oslo, which the day before announced the expulsion of 15 Russian diplomats suspected of espionage.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1651203288711286784
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

orkide Soome saatkonnas olevate tegelaste hinnang. Ühel tegelasel oli vähemalt 3 erineva isikunimega kontot
Yle uuriva ajakirjanduse üksuse MOT raportist selgus, et kolmandik Venemaa Helsingi saatkonna töötajatest on tegelikult luureagendid.
Avastusi kinnitas Soome julgeoleku- ja luureteenistus Supo.
MOTi uurimine viis ka kolme varem Soomes töötanud Vene agendi tuvastamiseni.
Kolm meest kuulusid ametlikult saatkonna töötajate hulka, kuid MOT avastas, et nad töötasid tegelikult Venemaa välisluureteenistuses SVR, välisriigi sõjaväeluureagentuuris GRU või föderaalses julgeolekuteenistuses FSB.
https://yle.fi/a/74-20029065
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

orkide GRU proovis Norrast spetsiaaltehnikat osta. Sõbrale 2 miniallveelaeva-täiesti loogiline ost. :lol: :scratch:
The Russian GRU tried to buy advanced technical equipment for their army from Norwegian companies. It concerns 3 people who believed to have operated in Norway under diplomatic cover, but in reality worked for the Russian military intelligence service.
EST
Vene GRU püüdis Norra ettevõtetelt osta oma armeele täiustatud tehnilisi seadmeid. See puudutab 3 inimest, kes arvatavasti tegutsesid Norras diplomaatilise katte all, kuid tegelikult töötasid Venemaa sõjaväeluureteenistuses.
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 1439878145

2021. aasta lõpupoole võttis Norra väikefirmaga ühendust ja tema poole pöördus Venemaa sõjaväeluure (GRU) kuuluv diplomaat, usub PST. Mees ei öelnud, mida ta tegi või kus töötas, kuid ütles, et on venelane.

Ta näis olevat huvitatud seadmete ostmisest, mida ettevõte oli või võiks hankida, ja täpsemalt erinevaid kõrgtehnoloogilisi mõõteriistu. GRU ohvitser, kes oli öelnud, et soovib varustust oma venna nimel osta, soovis maksta kuuekohalise summa sularahas. Ettevõte ei võtnud sularahas tasumist vastu ja ametnik maksis lõpuks elektrooniliselt.

Esmalt ostis ta PST-i sõnul süütuid tooteid, mis olid müügil ka Moskvas. Samal ajal soovis Vene GRU ohvitser ettevõtte juhiga teda kasvatades tihedamaid sidemeid luua, kuid pakkumine lükati tagasi.

Järk-järgult muutusid kaubad, mida ta soovis tellida, arenenumateks ja liikusid halli ala poole – tooted, millel võiks olla sõjaline rakendus. PST kartis, et Venemaa kaitse on ülim lõpptarbija.

Lõpuks palus ettevõte venelasel esitada lõppkasutaja avaldus , mille ta ütles, et esitab. Kuid sellist deklaratsiooni ei edastatud ja tehing lõpetati. Sel juhul osales PST varajases staadiumis.


2021. aasta lõpu poole võttis PST-i arvates GRU ohvitser ühendust Norra ettevõttega, mis käitab täiustatud miniallveelaevu ( ROV ).

GRU ohvitser, kes PST andmetel oli diplomaadina Venemaa saatkonna juures, ütles, et soovib osta kaks ROV-d, selgitades, et need on kingituseks sõbrale.

PST osales sellel teel, mida Røhjell nimetab topeltoperatsiooniks, ja tehing ei läinud läbi.


Saabus saatkonna autoga
:

PST ütleb, et 2019. aastal sõitis GRU ohvitser saatkonna autoga Norra ettevõttesse, mis müüb allveetehnikat. Ta oli huvitatud vee all kasutamiseks mõeldud mõõteseadmete ostmisest, sealhulgas paksusmõõturite ja mitmekesise valiku varustusest, mida saab kasutada sukeldumisel ja mida saab kasutada ka sõjalistel eesmärkidel ja mida võib seetõttu liigitada strateegiliseks tooteks.

Üsna pika aja peale püüdis ta kätte saada tundlikumat toodet, mida Norra firma saaks Norrasse tarnida. Norra ettevõttel ei õnnestunud toodet hankida.

Vene ohvitser soovis maksta sularahas, kuid ettevõte ei saanud ostetud toodete eest sularaha vastu võtta. Ametnik maksis pro forma arvete kaudu.

Ettevõte võttis PST-ga ühendust alles pärast seda, kui mullu 24. veebruaril algas Ukraina sõda.

Ükski nendest näidetest pärit Norra ettevõte ei saanud kohtu alla, teatab PST.


"Teeb kogu Venemaaga seotud tegevuse kahtlaseks"

E24 on pöördunud Venemaa saatkonna poole PST väidetega. Saatkond tegelikesse süüdistustesse ei lasku, vaid viitab juhtumitega seoses NRK-le, SVT-le, YLE-le ja DR-le sarjas "Skyggekrigerne" antud avaldusele.

Siin teatab Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zakharova muu hulgas:

- Veenvate argumentide puudumise tõttu kahtlustavad nad (meedia toim. märkus) kogu Venemaaga seotud tegevust ja Vene diplomaatide tööd. Uus spioonimaania laine Põhjamaades ja nende Venemaa demoniseerimine põhjustab suhetele meie riigiga korvamatut kahju.


Alustades sõnadega "riiulilt"

PST andmetel on suund, et luureagendid ostavad esmalt ettevõttelt tüüpilised "riiulilt" kaubad. On tooteid, mis on probleemivabad ja mille pärast PST ei muretse. Enne kui see areneb arenenumateks toodeteks.

PST nimetab seda "eskaleeruvaks hanketegevuseks". Norra ettevõtted võivad arvata, et see on normaalse kliendisuhte arendamine. See on ka Venemaa luure sihtmärk, hoiatab julgeolekuteenistus.

Samas on seda tüüpi tegevusega sageli kõige rohkem kokku puutunud väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted, kes aga sõltuvad ka pakutavast ettevõttest.

- Ja siis on jutt Norra ettevõtete teadlikkusest. Kui Norra kodanik tuleb ja tahab mõnda toodet osta, siis pole hullu.

- Aga kui Norra ettevõtted ei kontrolli, kelle käes on toode, kui keegi vene nimega soovib, et toode saadetakse aadressile Drammensveien 74, mis on Venemaa saatkond. Võib-olla on teadlikkusest mõnel juhul veidi puudu jäänud, ütleb Dag Røhjell.

Ta jätkab, et eriti puudutab see tehnoloogilisi tooteid, mida Venemaa vajab praegu veelgi suuremal määral kui varem, arvestades riigile kehtivaid sanktsioone.

- Teine oluline punkt on see, et see ei hõlma mitte ainult sõjalisi või kõrgetasemelisi tsiviiltooteid, vaid ka muid kõrgtehnoloogia vorme, kus Norra on arengus kaugel ees, rõhutab Røhjell.

Hankejuhtumite arvu kommenteerimata nendib PST, et enne 2022. aasta veebruari registreerinute aktiivsus on langenud.

Väga prioriteetne

PST näeb Venemaa katsetes omandada allveetehnoloogiat, mis algas enne eelmise aasta 24. veebruari, trendi ja seda, et veealune tehnoloogia on venelaste jaoks kõrgeim prioriteet.

Turvateenistuse hinnangul ei kehti see mitte ainult kõigi Norras või mujal Euroopas viibivate Venemaa luureohvitseride kohta, vaid ka laiemalt Venemaa ettevõtete ja näitlejate kohta, kes püüavad hankida eelkõige veealust tehnoloogiat.

PST ütleb, et Norras on palju ettevõtteid, mis keskenduvad tundlikule tehnoloogiale. See ei kehti ainult militaartehnoloogia kohta, vaid võib olla ka tsiviiltehnoloogia, millel võib olla ka sõjaline rakendus, mis ei pruugi esialgu nii välja paista, kus Norra ettevõtted peavad seda aspekti hindama.
https://e24.no/naeringsliv/i/GMnX6l/pst ... e-til-venn
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

Rootsi SVT sai enda käsutusse orkide eriteenistustest pärit dokumendid, mis näitavad orkide luure tegevust erinevates maades toimuvate meeleavalduste suunamises.

Rasmus Paludani Koraani põletamine ja Rootsi rahutu NATO-protsess inspireerisid Venemaa mõjukampaaniat, näitavad lekkinud dokumendid. SVT on rahvusvahelises koostöös kaardistanud kümme lavastatud meeleavaldust, mida saab seostada Venemaaga.

Koraani põlemine Türgi saatkonna ees Stockholmis põhjustas Türgis valju proteste ja aeglustas Rootsi NATO protsessi.

Rootsis toimuvast aktsioonist inspireerituna on Venemaa luure kavandanud võltsprotestinguid mitmes Euroopa linnas. SVT on koostöös Toimikukeskuse toimetuse ja mitme teise meediaga saanud Venemaa luureteenistusest dokumente, mis kirjeldavad mõjutuskampaaniaid.

Juhend: solvake Erdoğanit

Üks dokumentidest kirjeldab lõhesid Türgi ja EL-i riikide vahel, rahutut NATO protsessi ja koraani põletamist Rootsis. Sellele järgnevad juhised, kuidas "kohalike elanike või migrantide" abiga saab konflikte õhutada, salvestades ja levitades videoid, kui põletatakse Türgi lippu või kui Erdogani solvatakse.

Eesmärk on, et Türgi ja Euroopa meedia teataks tegudest.


Teine dokument kirjeldab üht nendest operatsioonidest, mis viidi läbi selle aasta 5. märtsil Pariisis. Piltidel on "meeleavaldajad", kes teevad natside tervitusi Ukraina lipu ja Erdogani-vastaste sõnumitega ehitud bännerite ees. Aruanne sisaldab ka umbes 60 linki sotsiaalplatvormidele, nagu Facebook, Tiktok ja YouTube, kus kampaania videoid on levitatud.

- Koraani põletamine, mille Paludan jaanuaris Rootsis läbi viis, on nagu ehituskivi, millel see kampaania põhineb, ütleb Kopenhaageni ülikoolis Venemaa desinformatsiooni ja propagandat uuriv Valentyna Shapovalova Taani DR-ile.

Võltsdemonstratsioonid

Videoid levitanud võrgustikku uurides leiame kümme ELi, NATO ja Ukraina suhtes kriitilist tegevust, mille lavastamises võib kahtlustada alates 2022. aasta detsembrist.

"See on huvitav teave ja see on kooskõlas sellega, mida oleme näinud seoses Venemaa mõjuga Rootsile ja lääneriikidele," ütleb Säpo pressiesindaja Gabriel Wernstedt.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/efte ... x_tr_hl=ru
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

Taani ajaleht nimetas nimeliselt 2022 aastal orkide saatkonna koosseisu kuulunud SVR-i ja GRU ohvitseride nimed-välja saadeti 15. Neist 12 nimed ja ametikohad avalikustati.

Taani ajalehe Information ajakirjanikud tuvastasid 15 Venemaa Kopenhaageni saatkonna töötajast 12, kelle Taani võimud eelmise aasta aprillis riigist välja saatsid, süüdistades neid spionaažis. Väljaanne väidab, et nende hulgas oli nii Venemaa välisluureteenistuse (SVR) kui ka kaitseministeeriumi peastaabi luure peadirektoraadi (GRU) ohvitsere.

Tuvastatud saatkonna töötajate hulgas on eelkõige sõjaväeatašee abi Sergei Maslov. Uurimise autorite kogutud teabe hulgas oli Moskva aadress, kuhu tema naine on registreeritud. The Insideri peatoimetaja Roman Dobrokhotov ütles oma Taani kolleegidele, et sellel aadressil asuv hoone kuulub GRU-le. Teine väljasaadetu, saatkonnaatašee Aleksandr Tšugunov, nagu selgus, registreeriti Moskva oblastis Krasnoznamenskis, mis on suletud linna staatuses. Seal asub Vene Föderatsiooni kaitseministeeriumi peamine katsekosmosekeskus.

Uurimise teises osas väidetakse, et Taani Vene Maja, mis on positsioneeritud teaduse ja kultuuri keskusena, oli aastaid olnud Vene luure kattevarjuks. Olles uurinud fotosid ja videoid seal toimunud sündmustest, avastasid ajakirjanikud mõned pagendatud spioonid.

Ajalehe andmetel pööras Taani Vene Maja juht Artem Markaryan erilist tähelepanu suhetele Taani Tehnikaülikooliga (DTU) ning korraldas mitmel korral konverentse ja muid üritusi, kus osalesid selle ülikooli esindajad ja Venemaa teadlased. Lisaks leidsid ajakirjanikud inimese, kes juhtis 2019. aastal Vene Majas haridus- ja teadusprojekte, ning selgitasid välja, et sama isik töötas DTU-s. Samas ülikoolis õppis aspirandina venelane Aleksei Nikiforov, kelle Taani kohus mõistis 2021. aasta mais süüdi spionaažis ja määras riigist väljasaatmise.

Märgitakse, et Venemaa huvi DTU vastu on kooskõlas Taani vastuluure (PET) hinnangutega. 2022. aasta jaanuaris avaldatud agentuuri aruandes märgiti, et Taani juhtivad positsioonid energeetikas ja biotehnoloogias muudavad riigi spionaaži jaoks "atraktiivseks sihtmärgiks". PET-i pressiesindaja selgitas ajalehele Information, et Venemaa on eriti huvitatud puhaste tehnoloogiate ja taastuvate energiaallikate uurimisest, mis kujutavad endast alternatiivi ja seega ohtu Venemaa fossiilkütustele.

Vene luure huvisfääri kuulub ka Taani saar Gröönimaa, kus asub Ameerika sõjaväebaas Thule.

Vene maja asub 1975. aastal NSV Liidu poolt ostetud hoones ja seda juhib Rossotrudnitšestvo, aga ka sarnased keskused teistes maailma pealinnades. 2022. aasta juulis kehtestas Euroopa Liit agentuurile sanktsioonid, põhjendades seda otsust sellega, et see töötab Kremli mõju suurendamise nimel. Vaatamata sanktsioonidele jätkas Rossotrudnitšestvo tegevust Taanis ning alles 2023. aasta jaanuaris pöörasid Taani võimud tähelepanu kahele Vene Majaga seotud organisatsioonile ja külmutasid nende kontod.

Ameerika Euroopa poliitikaanalüüsi keskuse (CEPA) teadur Olga Lautman ütles teabele, et Rossotrudnitšestvo üks põhiülesannetest on Venemaa välisluureteenistuse (SVR) agentide varjamine. Sarnast arvamust väljendas Briti politoloog ja Venemaa-ekspert Mark Galeotti Euroopa Välissuhete Nõukogu ettekandes.

Rossotrudnitšestvo eitab vastuseks Informationi palvele kategooriliselt igasugust seost eriteenistustega ning väidab, et tegeleb eranditult kultuuri, teaduse ja hariduse küsimustega.
https://theins.ru/news/261585

Pikem lugu-originaalartikkel-tasub lugeda

Venemaa teenistused töötavad üldiselt kahte tüüpi luureohvitseridega: "legaalsed" ja "illegaalsed". See on terminoloogia, mis võib tunduda eksitav, kuna mõlemad spionaaživormid on Taani seaduste kohaselt ebaseaduslikud. Kuid mõisteid kasutatakse selleks, et eristada ühelt poolt ametliku näoga, näiteks diplomaadiga, luureametnikke ja teiselt poolt tavakodanikku esinevaid luureohvitsere.

Taanis ei ole viimasel ajal avalikult teada olnud ebaseadusliku luureametniku juhtumit. Kõik 15 väljasaadetud venelast töötasid Venemaa saatkonnas ja olid seetõttu spioonimaailma terminoloogias legaalsed. Nad olid osa nn residentuurist Taanis.

Rezidenturad asuvad Venemaa saatkondades ja esindustes, kuid arvatakse, et nad toimivad eraldi hierarhiatena. Ametlikult on suursaadik kõigi saatkonna töötajate kõrgeim ülem. Tegelikkuses on luureohvitseridel oma kohalik juht, nn rezident.

Kahel domineerival Venemaa välisluureteenistusel on saatkondade juures eraldi struktuurid. See tähendab, et iga elaniku juhtimisel üks GRU residentuuri ja üks SVR-i residentsus.

Seni on olnud ebaselge, kas Taani väljasaatmine mõjutas mõlemat Vene residentuuri Kopenhaageni saatkonnas. Kuid PET kinnitab meile nüüd, et see oli nii:

"2022. aasta aprillis välja saadetud 15 luureohvitseri hulgas oli nii GRU kui ka SVR-i luureohvitsere," teatab teenistus, kellele oleme esitanud osa oma uurimistööst.

Küsimus on selles, kes on viimastel aastatel Kopenhaagenis GRU ja SVR-i resident. Ja seega Venemaa spionaaži juhid Taani pinnal. Me ei tea kindlalt. Kuid meie uurimus osutab eelkõige ühe väljasaadetud diplomaadi suunas, kelle tuvastasime: jässakas, hallipäine mees Aleksei Naumov. Ta viibis Taanis 2019. aasta jaanuarist kuni väljasaatmiseni 2022. aastal.

Meie eeldus tuleneb esiteks sellest, et Naumovil oli saatkonna nõuniku tiitel – auaste, mida paberil ületab vaid suursaadik. Seega on ta üks meie tuvastatud väljasaadetud diplomaatidest, kellel oli kõrgeim auaste.
https://www-information-dk.translate.go ... x_tr_hl=et
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

orkide sideluurejaamadest, ehk nn. saatkondadest pikem artikkel.
Varssavis asuva Vene diplomaatide hoone katusele on paigaldatud signaaliluure eriseadmed (SIGINT).

Varssavist Budapesti, Stockholmi või Brüsselisse – leidsime sarnase varustuse Venemaa rajatiste katustelt üle Euroopa.
Venemaa saatkonnad kuulavad pealt kõike: raadiolainete aktiivsust, mobiiltelefonide andmeid ja kuulavad isegi GSM-kõnesid.

Balti regioonis on paigutatud ka Venemaa seirelaevad ja luurelennukid, leiab piiriülene uurimine ESPIOMATS.

Kui rääkida Venemaa SIGINTi tegevusest Balti riikides, läheb asi keerulisemaks.

Hea näide on Venemaa saatkond Tallinna vanalinnas, mis on suur kompleks Pikk ja Lai tänava vahel. Meie koostööpartneri Delfi Eesti uurimise järgi on katusel näha valge kandiline satelliitsideantenn ja vähemalt neli satelliiditaldrikut. Delfi Eesti kinnitas aga kahest erinevast allikast, et venelased hoiavad katuse all pööningul peidus mõnda arenenumat tehnikat.

Täpset tehnoloogiat või varustust nimetamata ütlesid allikad Delfi Eestile, et Venemaa saatkonna vahendeid kasutatakse nii enda luureoperatsioonide turvamiseks kui ka Eesti vastuluure kohaloleku tuvastamiseks. Nagu Ungaris ja mujalgi, võivad need hõlmata raadiosignaali aktiivsuse tuvastamist ning kõigi võimalike andmete kogumist läheduses olevate mobiiltelefonide kohta, nagu IMEI-identifikaatorid ja telefoninumbrid.

Leedu riigi julgeolekuosakond nimetas konkreetselt Kaliningradi oblastis asuvat Verbnoje asulat, kuhu on paigutatud osa FSB SIGINTi võimetest. Ka meie partner Delfi Eesti nimetab teisena Peterburi lähedal asuvat Krasnoje Selot ja kolmanda FSB SIGINTi jaamana Pihkva lähedal asuvat Neyolovot.

FSB jaam Neyolovos asub Eesti piirist vaid 25 kilomeetri ja Petseri-Pihkva maanteest mõnesaja meetri kaugusel. Satelliidifotode järgi on see varustatud vähemalt üheksa satelliiditaldrikuga – suurim on kuni 20 meetri laiune –, kuid jaamaga ühenduvad ka raadiomastid ja suure tõenäosusega internetikaablid. Allikad ütlesid Delfi Eestile, et FSB-d kahtlustatakse SIGINT-i võimetega otseses Eesti ja teiste Balti riikide järel luuramises. Kuid arvestades Neyolovo väidetavaid arenenud kosmoseluure võimeid, võib nende sihtala olla veelgi laiem.

Eestis on kolme Venemaa Tallinna Pikk tänava saatkonnast väljasaadetud diplomaadi hulgas vähemalt üks Kremli SIGINT-i operatsioonidega seotud. Meie partner Dossier Investigative Center sai teada, et endine atašee Nikita Petrov, praegu 31, õppis Rjazani sõjakoolis ning õppis sidet ja sidesüsteeme. Toimik leidis ka Petrovi registreeritud koduaadressi Vatutinkis, Moskva eeslinna külas, kus asub GRU kosmoseluure direktoraat. (Petrovi isa on samuti GRU ohvitser, kes töötas sõjaväeosa nr 30258 juhina.)

"Sellise haridusega mees ei ole tavaline šifriametnik [krüpteeritud sidega tegelev] ega operaator, kes lihtsalt kuulab telefonikõnesid või sagedusi," ütles ekspertallikas Delfi Eestile. Allika sõnul peab väljasaadetud diplomaat Petrov olema ka tehniline professionaal, kes on võimeline seadmeid üles panema ja remontima.
https://vsquare.org/russian-diplomatic- ... in-europe/
orkide sideluure.jpg
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
lamba-ants
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 25 Juul, 2022 14:48
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas lamba-ants »

ruger kirjutas: 09 Mai, 2023 21:14 orkide sideluurejaamadest, ehk nn. saatkondadest pikem artikkel.
Varssavis asuva Vene diplomaatide hoone katusele on paigaldatud signaaliluure eriseadmed (SIGINT).
Artikkel ilmus Eesti Ekspressis ligi kuu aega tagasi.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1201 ... meid-pealt

Uudisväärtus tegelikult null, kõik riigid tegelevad sarnase asjaga rohkem või vähem. Samalaadne lugu "salapärastest antennidest" aastast 2014 - https://www.err.ee/508359/leht-vene-ja- ... d-antennid
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

orkide mõjutustegevusest USA-s The Insideri artikkel
Aprillis esitas Florida ringkonnakohtu föderaalne vandekohus neljale St. Louis'i elanikule süüdistuse Ukrainat puudutava venemeelse propaganda ja desinformatsiooni ebaseaduslikus levitamises ning konflikti õhutamises Missouri, Georgia ja Florida osariikides. Prokuratuuri sõnul jälgisid neid endine Moskva PMC liige Aleksandr Ionov ja FSB ohvitserid. Alates 2013. aastast on nad tegelenud Kremli-meelse desinformatsiooni, propaganda ja Venemaa sõjakuritegude õigustamisega. Venemaal teatakse Ionovit rohkem informaatorina, kelle sõnul tunnistati inimõiguslased ja ajakirjanikud "välisagentideks". Nüüd on ta ise tunnustatud kui "välisagent". The Insider selgitas välja, kes on Aleksander Ionov ja mis seob teda FSB, PMC-de ja Ameerika poliitikasse sekkumisega.
https://theins.ru/politika/261469
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

orkide 167 luuraja identiteedid tuvastatud OSINT andmete järgi.
The cover of 167 Russian intelligence officers across Europe has apparently been blown. The best part? It was accomplished by using open-source intelligence (OSINT).

Ukrainian opensource intelligence (OSINT) agency Molfar, has released the data of 167 persons whom they say are employees of the Russian Federation’s foreign intelligence service. The data indicates that most of the spy networks in Western countries were using diplomatic cover, known in spy parlance as “official cover.”

To avoid suspicions, the Russian spooks took day jobs at embassies, worked as journalists, and gained employment in cultural organizations to act as cover for their real goal: to infiltrate organizations to spread disinformation about Ukraine before the full-scale invasion.

According to Artem Starosiek, the CEO of the Molfar OSINT agency, uncovering the identities of Russia’s top spies started with a tip: Someone turned over a database of likely employees of the Russian Foreign Intelligence Service.
https://www.kyivpost.com/post/17321
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

Maša-Bentley on siis GRU palgal.

Igal hommikul parkis vana Žiguli välisministeeriumi maja ette Smolenskaja väljakul. Sealt tuleb välja tagasihoidlikult riietatud noor naine, kõnnib kiiresti peasissepääsu juurde, sõidab liftiga Välisministeeriumi välispoliitika planeerimise osakonda, kus tal on kabinet sildiga “Asedirektor”. Tööpäeva lõpus läheb asedirektor koju, paneb selga kallid ehted, vahetab sõiduvahendi Bentley vastu ja suundub Novy Veki ratsakeskusesse, kus teda ootavad Läti täkud Prince Sapphire, Avans ja mära Rozalia. Ratsaniku nimi on Maria Khodynskaya-Golenishcheva, 34-aastaselt sai temast MGIMO professor ja tal õnnestus töötada ÜRO Genfi kontoris. “Professorsha” on GRU kõige väärtuslikum agent, kes muuhulgas aitas sihikule võtta Venemaa lennundust Süürias (nendes õhurünnakutes, sealhulgas keemiarelva kasutamisel hukkus palju tsiviilisikuid). Kuid tema jõukust ei seleta niivõrd tema töö sõjaväeluure heaks, kuivõrd isiklikud sidemed: kurikuulsast LDPR-i asetäitjast Leonid Slutskist, kes sai kuulsaks oma ahistamise tõttu, sai Masha-Bentley väljavalitu.

Insider sai kirja Maria Khodynskaja-Goleništševa ja GRU 4. direktoraadi karjääriametniku Sergei Zavidovi vahelise kirjavahetuse, millest järeldub, et Maria värvati juba 2015. aastal. Seejärel töötas Khodynskaya-Golenishcheva teise sekretärina Venemaa ÜRO kontoris Genfis ning osales läbirääkimistel ametliku Damaskuse ja Süüria opositsiooni vahel. Lisaks üksikasjalikele aruannetele GRU-le läbirääkimiste edenemise kohta saatis teine ​​sekretär operatiivkaardid, mis näitavad Bashar al-Assadi režiimi vastaste sõjaväeüksuste paigutamist Süüriasse. Tuletame meelde, et Vene väed osalesid siis otseselt konfliktis Süüria diktaatori poolel ja ründasid elamupiirkondi, sealhulgas kasutades sariini.

Maria Khodynskaya-Golenishcheva sündis Rjazanis ja kandis kuni 2010. aastani perekonnanime Konovalova. Tema isa Sergei Konovalov on ülevenemaalise organisatsiooni "Combat Brotherhood" aseesimees. "Vennaskonnas" juhib ta kõiki rahaasju ning vastutab ka meediaga suhtlemise ja Kremli algatuste toetamise eest. Nii andis Konovalov 2022. aasta septembris, kui riigis oli täies hoos "osaline" mobilisatsioon, mitmes valitsusmeelses meedias intervjuu, milles ütles, et "Venemaa vastu korraldati tõeline lääne sõda": "Me mõistame osalise mobilisatsiooni tähtsust ja vajalikkust ning see meede aitab täita kõiki Vladimir Putini seatud erioperatsiooni eesmärke ja eesmärke. Muu hulgas juhib Konovalov raha kogumist Donbassi elanikele ja tegeleb vabatahtlike rühmade eriväljaõppega nende edasiseks üleviimiseks Ukraina okupeeritud aladele.

Esimesena muutis perekonnanime Maria ema Jelena Konovalova. Allikas rääkis ajalehele The Insider ühest ennustajast, kes rääkis emale, et tema perekonnas on väidetavalt väljapaistvad vürstid Hodynski ja Kutuzov-Goleništšev. Pärast MGIMO rahvusvaheliste suhete teaduskonna lõpetamist muutis Maria oma ema järgides ka perekonnanime.

Pärast ülikooli lõpetamist astus Khodynskaya-Golenishcheva MGIMO orientalistika osakonna kraadiõppesse ja töötas samal ajal välisministeeriumi rahvusvaheliste organisatsioonide osakonnas. Peagi lähetati ta ÜRO Genfi kontorisse, kus ta liitus Lähis-Ida riikide probleemide töörühmadega ja asus läbirääkimisprotsessidesse Süürias. Juba siis märkasid kolleegid välisministeeriumist, et diplomaat Khodynskaja-Goleništševa kasutab oma sõnavõttudes liiga sageli sõjaväelaste retoorikat – näiteks "operatsiooniruumi" ja "operatiiv-taktikalisi meetmeid".

2013. aastal avaldas Khodynskaya-Golenishcheva oma esimese raamatu "Liibüa õppetund". Eesmärk pühitseb vahendeid?" Järgnesid veel kolm: "Ajaloo paremal poolel". Süüria kriis“, „Aleppo: sõda ja diplomaatia“ ja „Süüria: raske tee sõjast rahuni“. Kõik neli raamatut on kirjutatud propagandaagitatsiooni vaimus, need sisaldavad lõike nagu "salakaval Lääs" ja "Kremli rahuarmastav poliitika". Tõsi, seal ei mainita, kuidas Assadi väed islamirevolutsioonilise kaardiväe toetusel linna piirasid ja Vene lennukid pommitasid elurajooni.

2018. aastal muutus 34-aastase GRU agendi Khodynskaya-Golenishcheva elu dramaatiliselt: temast sai MGIMO professor ja ta esines föderaalsetes telekanalites rahvusvahelise eksperdina. Ta sai kalleid rõivaid, ehteid, Läti täkke ja 9 miljoni rubla väärtuses Bentley Continentali. Ja samal päeval kalli limusiiniga ostis ta ka 2000-se Žiguli, et välisministeeriumisse tööle saada.

Mary rahastamise allika kohta liigub erinevaid kuulujutte. Mõned räägivad isast “Võitlusvennaskonnast”, kes lisaks Donbassi elanikele raha kogumisele ei unusta ka oma ainsa tütre heaolu. Teised osutavad kaitseministeeriumi peaideoloogile Andrei Ilnitskile, kelle kabinetis ta pikka aega istub. Enamik allikaid mainib aga riigiduuma saadikut Leonid Slutskit, kes asus Liberaaldemokraatliku Partei juhi kohale surnud Vladimir Žirinovski asemele.

Insideri allikas Riigiduuma aparaadis on kindel, et Masha-Bentley edu on Slutski teene:

"Noh, meil on tuntud Casanova Lenya-Helicopter ja tema, ütleme, kontorist käisid läbi paljud noored naised, kes said hiljem head ametikohad riigiasutustes ja edutamist show-äris. Mäletate glamuurseid lugusid laulja Zara või Maria Butinaga, kellega ta advokaadi eest maksis, kui naine Ameerika vanglas auras? Minu teada hakkas Lenya Khodynskaya-Golenishchevat patroneerima, kui ta õppis MGIMO-s. Seejärel sai ta naise välisministeeriumisse ja tegi lobitööd Genfis kohtumise nimel. Maša professuur, ametikoht välisministeeriumi keskkontoris, raamatud, foorumid ja suhtekorraldus televisioonis – see kõik on tema kätetöö. Ta on rikas mees ja kallid kingitused, nagu Bentley ja teemandid, on tema võimuses.
https://theins.ru/obshestvo/262018
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15540
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas Fucs »

Rybar täna
Движение колонны бронетехники из Таллина

Наши подписчики запечатлели момент проезда крупного каравана бронетехники по трассе Таллин — Нарва в Эстонии. Колонна движется в восточном направлении мимо населенного пункта Хальяла.

Координаты: 59.423958, 26.271163

Вчера в Эстонии завершилось учение Североатлантического альянса Kevadstorm — 2023 (Весенний шторм — 2023), в рамках которого подразделения отработали переброску в составе сводных колонн.

С высокой долей вероятности бронетехника после завершения тренировки движется в направлении военной базы в Тапа — там разместилась многонациональная боевая группа НАТО в Эстонии в количестве около 2 тысяч человек.

Если у Вас, Ваших близких и родственников есть информация о перемещениях противника по странам-участницам блока НАТО или любая другая чувствительная информация, которая может помочь нам, смело пишите в наш бот
Soomusmasinate kolonni liikumine Tallinnast

Meie kanali tellijad jäädvustasid hetke, mil Eestis mööda Tallinn-Narva maanteed möödus suur soomukite kolonn. Kolonn liigub ida suunas mööda Haljala asulast.

Koordinaadid: 59.423958, 26.271163

Eile lõppes Eestis Põhja-Atlandi alliansi õppus Kevadtorm - 2023 (Kevadtorm - 2023), milles üksused harjutasid koondkolonnide koosseisus ümberpaiknemisi.

Suure tõenäosusega liiguvad soomusmasinad pärast õppuse läbimist Tapal asuva sõjaväebaasi suunas, kus paikneb NATO mitmerahvuseline lahingugrupp Eestis ca 2 tuhande inimesega.

Kui teil, teie lähedastel ja sugulastel on teavet vaenlase liikumise kohta NATO blokis osalevates riikides või muud tundlikku teavet, mis võib meid aidata, kirjutage julgelt meie botile
https://t.me/rybar/47652
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

Norrakate probleemist orkide kala(luure)laevade osas räägib DW lugu
https://www.youtube.com/watch?v=lJMlkRRV9pY
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

Soome saadab välja 9 orki luurajat, kes olid diplomaatilise ametikoha varjus riigis tegutsemas. Tea, kas saavad Ahvenamaal asuvast konsulaadist ka lõpuks jagu. :scratch:
Finland expels 9 russian intel operatives working under diplomatic cover.
https://twitter.com/akihheikkinen/statu ... 2474502144
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

Aerofloti seosed eriteenistustega
Enne sõda Ukrainaga oli Aeroflot Venemaa välisluure tähtsaim "katus": märkimisväärset osa lennufirma välisbüroodest juhtisid GRU ja SVRi karjääriohvitserid. Pärast Venemaa lennunduse lendude keelamist pidid nad Moskvasse tagasi pöörduma, kuid nende arvukad agendid jäid paika. Aeroflot polnud mitte ainult suurepärane ettekääne välismaal töötamiseks, vaid ka tööriist välismaalaste järele luuramiseks. The Insider räägib, kuidas "Aerofloti" "esindajad" luurasid Euroopa, Aasia ja Lähis-Ida riikides, millist teavet nad said ja millega nad täna tegelevad.
https://twitter.com/the_ins_ru/status/1 ... 9253323776
Pikem lugu

Isegi NSV Liidu ajal luurasid Aerofloti “katuse” all kümned KGB esimese peadirektoraadi ja GRU ohvitserid, kes olid peamiselt esindatud välismaal, piloodid, lennumehaanikud ja stjuardessid. Luureslängis nimetati neid "salameesteks", selliste "lendurite" tegevust reguleerisid NLKP Keskkomitee salajased määrused ja KGB sisekäsud. Lubjankal liiguvad endiselt legendid “spetsiaalsetest stjuardessidest”, kes “istutati” erinevate riikide poliitikutele, et saada kompromiteerivaid tõendeid.

President Boriss Jeltsini ajal võeti vastu seadus "Välisluure", milles riigi osalusega ettevõtted olid kohustatud abistama välisluureteenistust, GRU-d ja FSB-d. 2001. aastal määras Putin Aerofloti peadirektori asetäitjaks PGU KGB - SVR kindrali Lev Košljakovi, kes omakorda tõi oma endised kolleegid Jasenevist. Allikate sõnul algasid konfliktid välisluureteenistuse ja GRU "alavarjujate" vahel, toimus rida vastastikuseid "seadistusi", kuid pärast Putini sekkumist leppisid kaks eriteenistust kokku ja jagasid enamuse positsioonidest Aerofloti välisaparaadis. .

Enne täiemahulist sissetungi Ukrainasse juhtisid kolmandikku lennufirma esindustest välisriikides karjääri GRU ohvitserid, spioonivõrgustik ulatus Kuubalt Hongkongi, Angola ja Šveitsini. "Esindajad" said oma palga GRU-lt, lennufirma tasus aga kontori-, eluaseme- ja transpordikulud.
https://theins.ru/obshestvo/262031
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19041
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: VF toimetab? Infokillud ja uudised, mis mujale ei sobi.

Postitus Postitas ruger »

Tšehhi president Pavel soovitas Euroopas olevatel orkidel silma peal hoida
#Czech President Petr #Pavel urged to monitor #Russians living in Europe "much more closely than before." The reason lies in the active work of the Russian special services in the EU.
"I believe that, as in the case of a number of world conflicts in the past, during the ongoing war, security measures against Russian citizens should be stricter than in normal times," Petr Pavel said.
EST
#Tšehhi president Petr #Pavel kutsus üles jälgima Euroopas elavaid #venelasi "palju tähelepanelikumalt kui varem". Põhjus peitub Venemaa eriteenistuste aktiivses töös EL-is.
"Usun, et nagu ka mitmete maailmakonfliktide puhul minevikus, peaksid ka käimasoleva sõja ajal olema Vene kodanike vastu suunatud julgeolekumeetmed tavapärasest rangemad," ütles Petr Pavel.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1669279706858790912
https://twitter.com/visegrad24/status/1 ... 1897225217
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist