NSVL mobilisatsioon 1941

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Vasta
kalvis
Liige
Postitusi: 933
Liitunud: 03 Aug, 2014 9:49
Kontakt:

NSVL mobilisatsioon 1941

Postitus Postitas kalvis »

kaupo51 kirjutas: 01 Juun, 2023 10:44 Üldmobilisatsioon.
Minu arvates on sellel asjal siis mõtet, kui mobiliseeritud inimestele oleks kätte anda jalaväe lahingumasinaid, tanke, lennukeid, kahureid ja muud raskemat kraami. Kui tagalas huugaksid kõik sõjatehased 24/7 ja 100 tanki päevas sõidaks välja tehase väravatest. Siis ma saaksin asjast aru. Aga lihtsalt pista mobiliseeritule püss pihku ja saata rindele tormijooksu tegema...ma ei tea. Vast isegi vene kõrgematel ülemustel jätkub niipalju mõistust, et sellest aru saada (mida ma just kirja panin).

Otsisin internetist huvi pärast. II MS lõpuaastatel suutsid venelased toota tanki T-34 1300 tükki kuus ehk 43 tükki päevas. See aitas neil paljuski seda sõda tookord võita. Täna neil sellist võimekust tankide tootmiseks ei ole.
Kõik õige. Sellepärast mobiliseeritigi vaid 300 000 kuna rohkematele pole kätte anda peale luuavarre midagi. Needki said kohati II MS aegse relvastuse. Tehniliselt poleks 3 milli mingi probleem kokku ajada aga mis selle lambakarjaga peale hakata... (praegu ongi nii, kui keegi surma saab siis tuuakse uus mogilnik asemele). Kuid kvaliteedis on suur erinevus. Mogilnik kõlbab asendamiseks aga rünnakuks mitte - seal on ta peata kana. Ukrainal on sarnased probleemid oma mobiliseeritutega - mingid piimalõuad toodi Bahmutti ja andsid kohe positsioonid käest. siiski suudeti kuidagi neid segustades olukord kontrolli all hoida samas kui vene dessantnikud/muusikud jooksid 300 kaupa päevas kasti. Venelane ei julge rindel dessantnikke mogilnikute vastu Bahmutis vahetada sest siis kukub rinne kokku. Isegi Svatoves toodi mogilnikute tugevdamiseks dessantnikud kohale, viimased ei suutnud peale deserteerimise ja kasti minemise asemel mitte midagi mõistlikku. seis on nii hapu - võiks ju Belgorodi piirkonda saata paar pataljoni mogilnikuid. Aga isegi neid pole võtta...

II MS ajal oli Inglise-USA sõjaline abi NSVL samas mahus kui oma armeedele. Stalingrad oligi võtmelahing just selles osas, et Venemaa relvastus võrdsustus Saksamaa omaga (tankitoodang oli küll üle aga efektiivsuselt oldi võrdsed) - tankid, lennukid, suurtükid (juba Stalingradi lahingute keskel oli võrdsustumine). Hitleri suurim viga oligi ju see - ta lasi oma armee Stalingradis kasti lüüa (nagu Venemaa Bahmutogradis), kaotades nii relvad kui mehed. Pärast Stalingradi oli NSVL rindel Saksamaast kõigest üle. Järgneva aasta Kurskis oli NSVL Saksamaa suhtes kõigis relvaliikides 1:3 suhe. Siin aga jõuame huvitava asjani - just Ukraina kontekstis. Kuigi NSVL oli 3 korda rohkem tanke kui Saksamaal, olid Saksa tankid kokku 3 korda paremad. Kurski kaare lahingus oskasid sakslased näidata üsna head tulemust - kahjuks Aadu pööras ära nagu tavaliselt ja võit muudeti kaotuseks. Seega Donbassi kaare lõpulahingutes saame sama näha - kas Vene muuseumitankid saavad vastu Saksa "muuseumitankidele" (olgem ausad - anti ära ju sisuliselt mahakandmisele minevad tankid)

Isegi kui Venemaa toodaks T-34 odavtüüpe - pole nendega midagi teha - sobivad Belgorodlaste rahustamiseks - ikka uhke tunne, kui T-34 on ausamba asemel Belgorodi linnasildi kõrval.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5166
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas Manurhin »

kalvis kirjutas: 03 Juun, 2023 14:57

Kõik õige. Sellepärast mobiliseeritigi vaid 300 000 kuna rohkematele pole kätte anda peale luuavarre midagi. Needki said kohati II MS aegse relvastuse. Tehniliselt poleks 3 milli mingi probleem kokku ajada aga mis selle lambakarjaga peale hakata...
II MS ajal (sõja alguses) käis asi sedasi, et anti nt. 5 mehe peale 1 vintpüss ja peotäis padruneid. Ja oli käsk puuduolevad relvad vaenlaselt võtta. Kui püssiga mees surma sai, võttis püssi järgmine. Vahel anti ka kiivreid samamoodi üks mitme peale.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
speedsta
Liige
Postitusi: 2047
Liitunud: 22 Veebr, 2005 12:20
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas speedsta »

On sellel legendil tõepõhi ka all, või toetub see ühele kinofilmile?
Kui on probleem, tõmba lõuga
Peeter
Liige
Postitusi: 2508
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas Peeter »

speedsta kirjutas: 07 Juun, 2023 11:52 On sellel legendil tõepõhi ka all, või toetub see ühele kinofilmile?
Väeosi loodi ka niimoodi, et paberi peal loodi juba paar-paar aastat varem kari üksusi. Nn kadreeritud väeosad. Siis pikendati ajateenistust ja saadi sellega juurde püssi alla kari mehi, keda koju ei lastud. Ehk siis koju mittelaskmise käigus tekkinud isikkooseisu suurenemise kaudu mehitati seni kadreeritud väeosad isikkoosseisuga. Edasi järgmine isikkoosseisu lisandumise instrument oli mobilisatsioon. Paljudele ja mille jaoks üldse püsse jätkus, see on juba järgmine teema. Ja paljud panid üldse ilma varustuseta lihtsalt sunnitööd. Eriti rahvusväeosad. Enne laskurkorpust olid lihtsalt sunnitöölised, jah oled punaväelane Kalm küll, aga tegelikult sunnitööline.
Valdemar
Liige
Postitusi: 48
Liitunud: 28 Juul, 2020 19:54
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas Valdemar »

Praeguseks juba ammu manalateele läinud tuttav rääkis, kuidas ta 1941.a. territoriaalkorpusele kusagilt idast saadetud täiendust käis vastu võtmas ja positsioonile panemas - mehi kaks täisroodu, iga rühma jaoks kergekuulipilduja, igas jaos peale vintpüsside veel kaks poolautomaati pluss kahe roodu peale veel neli maksimit. Ohvitsere mitte ühtegi, vene keele oskajaid kogu kamba peale kaks meest. Kuskohast ja mis rahvusega tegemist oli, ei osanud ta öelda. Võitlusvaimu ei mingit, sest peale kahe saksa mootorratturi ilmumist pani kogu kamp relvi maha jättes võsasse.
Lemet
Liige
Postitusi: 19908
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas Lemet »

speedsta kirjutas: 07 Juun, 2023 11:52 On sellel legendil tõepõhi ka all, või toetub see ühele kinofilmile?
Statistika koha pealt kindlasti mitte. Iseasi, et sõja algul võis märkimisväärne kogus relvastust jääda sakslastele, aga näiteks Mossini vintpüsside tootmisarv oli sõjaeelsetel aastatel oli keskmiselt miljonit aastas (1938 году — 1 124 664, в 1940 году — 1 375 822), sõja alguseks oli toodetus SVTsid samuti ca miljon, optilise sihikuga snaiperrelvasid pealt 100 000, automaate PPD ja PPŠ ligi 200 000 etc, etc. Kui nüüd arvestame, et Nõukogude armeel oli 1941 aasta juuniks piiriäärsetes sõjaväeringkondades 3,5 miljonit meest ja üldse oli püssi all vististi kuskil kuus miljonit, siis pidanuks relvi jaguma liiaga neile kõigile. Sest vintpüsse toodeti ju ikkagi juba kahekümnendate esimesest poolest,
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Peeter
Liige
Postitusi: 2508
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas Peeter »

Paras ports relvastust ja tehnikat oli rünnakuks eelpaigutatud piiri läänepiirkonna ladudesse, mis koheselt esimestel sõjakuudel sakslaste kätte langesid.
mart2
Liige
Postitusi: 5085
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas mart2 »

Kui uurida Wermachti relvastust, siis oli seal päris palju NLiidu trofeesid.
Omal ajal, lugedes meie Piirikaitserügementide võitlustest (sinise kaanega raamatud), olin imestunud, et päris palju varustust oli just NLiidu oma - pärit saagina sakslastele langenud Pihkva ladudest.

Lihtsalt meenutus.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5166
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas Manurhin »

Sõja algul oli venelastel suur paanika ja bardakk. Osa relva- ja moonaladusid langes tervena sakslaste kätte, osa lasid venelased ise taganemisel õhku või panid põlema, osa evakueeriti kiiruga nii põhjalikult ära, et pärast keegi enam täpselt ei teadnud, kuhu mõni ešelonitäis sai. Relvi võis ju hulgim olla, aga kui neid polnud õigel ajal õiges kohas, polnud neist ka midagi kasu. Kujutame nüüd ette, et tuleb mobilisatsioonipunkti nt. 100 meest, aga relvi pole seal rohkem kui kusagilt kokku korjatud 20 vinti koos 200 padruniga. Vaenlane läheneb, oodata pole aega. Mis teha? Viiele mehele püss ja 40 padrunit kätte, ülejäänud koju tagasi saata? Poleks tulnud kõne allagi. Nii siis jagatigi välja see, mis jagada oli ja kellele relva ei jätkunud - mine võta vaenlase käest.

P.S. Mis kinofilmis sellist asja näidatakse? Pole vist näinudki, meelde igatahes ei tule. Aga kui on tuubis olemas, võiks millalgi huvi pärast vaadata.

P.P.S. Tuleb kuskilt sügavalt mälusopist meelde, nagu oleks taolisi asju ka rindel trahvipataljonides harrastatud. Niikuinii oli teada, et need mehed, keda sunnitakse otse sakslaste tule alla jooksma, elusalt suure tõenäosusega tagasi ei tule ja milleks siis püssegi niisama sakslastele trofeedeks jagada. Ega Ukrainasse saadetavate mobikutegagi asjad suurt paremad pole.
Viimati muutis Manurhin, 07 Juun, 2023 16:41, muudetud 1 kord kokku.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36340
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: NSVL mobilisatsioon 1941

Postitus Postitas Kriku »

"Enemy at the Gates"?

---

Kui teate juba olemasolevat II ms. teemat, kuhu see mõttevahetus sobiks, siis palun öelge.
teddybbeer
Liige
Postitusi: 361
Liitunud: 17 Apr, 2004 15:07
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas teddybbeer »

speedsta kirjutas: 07 Juun, 2023 11:52 On sellel legendil tõepõhi ka all, või toetub see ühele kinofilmile?
Beevor väidab oma Stalingradi lahingus, et 13. kaardiväediviisil, kes septembris üle Volga Stalingradi sõudis, polnud kümnendikule meestele relvi anda. Väitele viidet ei paku.
retti
Liige
Postitusi: 1267
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: NSVL mobilisatsioon 1941

Postitus Postitas retti »

Ei olnud puudust Venemaal vintpüssidest. Pigem tavaline vene logistika bardakk.
Veel 1944 aasta Emajõe rinnetel jagati trahviroodu meestele dekonserveerimata tsaaririigi tellituid ja kullas makstud 1915 aastal Westinghouse company valmistatud Mosin vintpüsse.
croman40
Liige
Postitusi: 785
Liitunud: 10 Okt, 2020 21:42
Kontakt:

Re: NSVL mobilisatsioon 1941

Postitus Postitas croman40 »

teddybbeer kirjutas: 07 Juun, 2023 18:26 Beevor väidab oma Stalingradi lahingus, et 13. kaardiväediviisil, kes septembris üle Volga Stalingradi sõudis, polnud kümnendikule meestele relvi anda. Väitele viidet ei paku.
Peaks olema Tšuikovi mälestustest ja Isajev on kommenteerinud seda seika kui 13.k-div relvastuse ümbervahetamisega automaatrelvade vastu, mis ei jõudnud kõik kohale enne väeosa rindele saatmist.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Re: NSVL mobilisatsioon 1941

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Venemaal polnud 22.6.1941 puudust relvadest, minu artiklis on mõned numbrid Meltjuhovilt - muidugi koos viidetega:
https://jput.fi/Venajan_asevoimat_220641.htm

Iseasi on, et kõik ei tahtnud võidelda kommunistidiktatuuri poolt (Mark Solonin):
https://jput.fi/Puolustustahto_puuttui.htm
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline