Integratsioon ja Eesti venekeelsed
-
Poti soldat
- Liige
- Kontakt:
Re: Integratsioon ja Eesti venekeelsed
Potentsiaalsed kodakondsuse ostjad moodustaks ilmselt suht tühise osa valijaskonnast.
Ka Teet Korsten kirjutab sellest, mismoodi Narva volikogus arvati, et Eesti polnudki vahemikus 1944-1991 okupeeritud:
https://arvamus.postimees.ee/7839318/te ... kupeeritud
Artiklis ka link sellele Narva volikogu istungile youtube'is (sättisin video alguse hetkest, kui juttu alustab okupatsioonieitajast "jurist" Kamazin): https://www.youtube.com/live/8zSTbC1dEy ... are&t=2323, alustab arusaamatus eesti keeles ja siis mõni minut vaheldumisi segamini eesti (loeb maha) ja vene keelt (kommenteerib) ja siis läheb suht sujuvalt üle vene keelele.
Päris jabur, soigub pikalt ekspertanalüüsi puudumisest, justkui vajaks see mingit täiendavat ekspertiisi, et tõepoolest 1944. aastal jäi Punaarmee pärast Eesti alade "fašistidest vabastamist" järgiseks 50 aastaks Eestisse, jõustati nõukogude võim ja Eesti Vabariiki de facto ei eksisteerinud. Viitab Mälksoole, kes on tõesti kirjutanud, et vastavalt rahvusvahelisele õigusele oleks seda, mis toimus Eesti alal alates 1944. aastast, õigem nimetada annektsiooniks, mitte okupatsiooniks. No problem, vabalt võiks Narva tänavanimede muutmise põhjenduseks tuua, et need kannavad annektsioonisõdurite nimesid
https://arvamus.postimees.ee/7839318/te ... kupeeritud
Artiklis ka link sellele Narva volikogu istungile youtube'is (sättisin video alguse hetkest, kui juttu alustab okupatsioonieitajast "jurist" Kamazin): https://www.youtube.com/live/8zSTbC1dEy ... are&t=2323, alustab arusaamatus eesti keeles ja siis mõni minut vaheldumisi segamini eesti (loeb maha) ja vene keelt (kommenteerib) ja siis läheb suht sujuvalt üle vene keelele.
Päris jabur, soigub pikalt ekspertanalüüsi puudumisest, justkui vajaks see mingit täiendavat ekspertiisi, et tõepoolest 1944. aastal jäi Punaarmee pärast Eesti alade "fašistidest vabastamist" järgiseks 50 aastaks Eestisse, jõustati nõukogude võim ja Eesti Vabariiki de facto ei eksisteerinud. Viitab Mälksoole, kes on tõesti kirjutanud, et vastavalt rahvusvahelisele õigusele oleks seda, mis toimus Eesti alal alates 1944. aastast, õigem nimetada annektsiooniks, mitte okupatsiooniks. No problem, vabalt võiks Narva tänavanimede muutmise põhjenduseks tuua, et need kannavad annektsioonisõdurite nimesid
Kuidas mittekodanike valimisõigusega Euroopas üldiselt on saab aimu sellest Wiki artiklist (ja seal olevast graafikast). Me oleme suhteliselt leebe reeglistikuga ja Brüsselil poleks mitte midagi köhida kui viiksime enda seadusandluse kooskõlla enamuses EU-s kehtiva korraga - valida saavad vaid EU kodanikud.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Brüssel ei köhigi. Jutt on meie enda põhiseadusest. Aga teisalt ei oleks see kaugeltki mitte esimene juhus, kus seadusega kitsendatakse põhiseaduses lubatud vabadusi.
Mulle on siiani arusaamatu see jutt põhiaeadusega vastuollu minekust. Sest muulastele KOVi valimisõiguse andmine seadlustati ju ikkagi tükk aega pärast põhiseaduse vastuvõtmist. Järelikult peaks olema tegu tükkis erinevate asjadega ja võõrriikide kodanikel ei tohiks põhiseaduslikult mingi asja valimisirnide juurde olla.Brüssel ei köhigi. Jutt on meie enda põhiseadusest.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Soomes on topeltkodakondsusega ammu nii, et Vene ja Soome topeltkodanik riigiametisse ei saa, isegi koristajaks mitte, sest julgeolekuoht. Ajateenistusse ka neid ei taheta. Peale seda, kui Soome ametnikud paarkümmend aastat tagasi lollusest või isikliku kasu pärast (ei ole võimalik tõestada, saunas joomas käidi koos, kuid ämma kilekotist andmeid ei ole) tervele Putini sõprade suguvõsale kodakondsuse andsid ja Soome kaitsepolitsei ohuhinnangule kõrges kaares sülitasid, ollakse väga ettevaatlikud. Samuti hoiavad topeltkodanikud hästi vagusi ja madalt profiili, saavad aru küll, et suure vaevaga saadud kodakondsus võidakse ka ära võtta, kui liiga palju jama on. Tegelikult on Soome kodakondsus Soome riigile hea asi, saab näiteks riigireetmise eest karistada, võõramaalast ei saa. Ei mäleta, et slaavlased oleks kodakondsusest ilma jäänud, neid tumedanahalisi on küll hulgi, kellel Soomes elamise õigus ära võetud ja ajaloolisele kodumaale saadetud, sealt saab siis vajadusel Soome kohtusse kaebuse esindada 
Nojah kui riigiametisse hakata sihtima siis see topeltkodakondsus pole hea. Tegelikult on isegi seitsmendat põlve soomlased vahel püsti hädas: eelmisel suvel oli üks vähe tundlikum objekt ja julgeolekule ei kõlvanud mitte keegi. Kes oli noorpõlves poest õlut varastanud, kes kiiruskaamerasse lennanud... mul oli tunne nagu oleks Prigožini bandesse sattunud - ainult krimkad ümberringi
Enamus siiski riigiametniku karjäärist ei unista. Vaadatakse kus lobi rammusam on ja sinna siis end kodanikuks seatakse. Eesti-vene kodanikel ja hallipassimeestel keda ma tean on see enamaltjaolt reisimise eesmärgil et saaks koni hambus üle Narva silla kooserdada. Vaevalt et neist keegi üldse kunagi valimas on käinudki. Osalusprotsent valimistrel on ju traditsiooniliselt kuskil 50-6= olnud.
Kuid Soome kodakondsuse saab muarust küll liiga lihtsalt. Ma ise pole seda küsinud aga paljudel tuttavatel on. Alles 2021 sai üks ammuilma Ukrainast tulnud tuttav. Käis mingitel riigi rahastatud keelekursustel ja lihtsustatult öeldes selle kursuse lõpetamisega sai ka passi. See olevat neist igaühele pihku surutud. Ja päris tõesti on tal Soome pass kuigi tema soome keel pole tal siinamaani lubanud töötu staatusest kõrgemale tõusta.
Enamus siiski riigiametniku karjäärist ei unista. Vaadatakse kus lobi rammusam on ja sinna siis end kodanikuks seatakse. Eesti-vene kodanikel ja hallipassimeestel keda ma tean on see enamaltjaolt reisimise eesmärgil et saaks koni hambus üle Narva silla kooserdada. Vaevalt et neist keegi üldse kunagi valimas on käinudki. Osalusprotsent valimistrel on ju traditsiooniliselt kuskil 50-6= olnud.
Kuid Soome kodakondsuse saab muarust küll liiga lihtsalt. Ma ise pole seda küsinud aga paljudel tuttavatel on. Alles 2021 sai üks ammuilma Ukrainast tulnud tuttav. Käis mingitel riigi rahastatud keelekursustel ja lihtsustatult öeldes selle kursuse lõpetamisega sai ka passi. See olevat neist igaühele pihku surutud. Ja päris tõesti on tal Soome pass kuigi tema soome keel pole tal siinamaani lubanud töötu staatusest kõrgemale tõusta.
https://migri.fi/kansalaisuus-aikuiselle#
Akf vanahalb võiks lõpetada naisedsaunasrääkisid kuulujuttude levitamise. Kellel huvi on, saab sealt kohalikes, inglise ja ukraina keeles lugeda, mis eeldused on vaja täita. Lühidalt - vähemalt 5 aastat Soomes elanud elamisloaga, oskab ühte kohalikku keelt piisavalt, ametlik sissetulek, maksavad makse ja pätti ei tee. Paljudele saab takistuseks ka riigilõiv 460€ või isegi 690€ taotluse esitamisel. Täiesti õige on see, et kui riigiametisse ei kipu ja valimised ei huvita, siis palka makstakse ja makse küsitakse samapalju nii kodanikelt kui püsielanikelt. Tegelikult on Soome elamisloa saamise eeldusi juba ammu muudetud, näiteks tõsteti märgatavalt summasid, mida peab ametlikult Soomes teenima, et üldse elamisluba saada ja siis veel rohkem, et oma perekond Soome tuua, sisuliselt 1 keskmise palgaga on juba piiripealne juhtum. Näiteks paljud Soomes tööl käivad baltlased ja Ida-Euroopa ei saa ka kui tööleping Soomes lõppeb, siis on tsaupakaa. Soomes on valitsus, kes propageerivad nägemust, et kõik peavad ise hakkama saama ja maailmas peab valitsema tasakaal, ehk Soome peab olema valge ja kohvi must, seega ei taheta siia inimesi, kes peamiselt soomlaste makstud maksude peal tiksuvad. Tahetakse inimesi, kes ühiskonda lisaväärtust toodavad. Sama trend on kõikides Skandinaavia riikides, sest kohalikel on kõrini võõramaalastest, kes mingi haleda jutuga elamisluba paluvad ja siis kohalikel Lasnamägedel oma paraleeluniversumeid loovad.
Akf vanahalb võiks lõpetada naisedsaunasrääkisid kuulujuttude levitamise. Kellel huvi on, saab sealt kohalikes, inglise ja ukraina keeles lugeda, mis eeldused on vaja täita. Lühidalt - vähemalt 5 aastat Soomes elanud elamisloaga, oskab ühte kohalikku keelt piisavalt, ametlik sissetulek, maksavad makse ja pätti ei tee. Paljudele saab takistuseks ka riigilõiv 460€ või isegi 690€ taotluse esitamisel. Täiesti õige on see, et kui riigiametisse ei kipu ja valimised ei huvita, siis palka makstakse ja makse küsitakse samapalju nii kodanikelt kui püsielanikelt. Tegelikult on Soome elamisloa saamise eeldusi juba ammu muudetud, näiteks tõsteti märgatavalt summasid, mida peab ametlikult Soomes teenima, et üldse elamisluba saada ja siis veel rohkem, et oma perekond Soome tuua, sisuliselt 1 keskmise palgaga on juba piiripealne juhtum. Näiteks paljud Soomes tööl käivad baltlased ja Ida-Euroopa ei saa ka kui tööleping Soomes lõppeb, siis on tsaupakaa. Soomes on valitsus, kes propageerivad nägemust, et kõik peavad ise hakkama saama ja maailmas peab valitsema tasakaal, ehk Soome peab olema valge ja kohvi must, seega ei taheta siia inimesi, kes peamiselt soomlaste makstud maksude peal tiksuvad. Tahetakse inimesi, kes ühiskonda lisaväärtust toodavad. Sama trend on kõikides Skandinaavia riikides, sest kohalikel on kõrini võõramaalastest, kes mingi haleda jutuga elamisluba paluvad ja siis kohalikel Lasnamägedel oma paraleeluniversumeid loovad.
Mumeelest see mu nimetatud ukrainlanna täidab need tingimused. Elas juba enne kui ma siiakanti tulin elamisloaga ja ametlikult Soomes. Keeleoskus on mumeelest (kui viimane kord nägin) küll sant aga ju siis mingil miinimumtasemel piisav. Ametlik sissetulek - jällegi , minuteada elab ta neist sots.toetustest mida jagatakse. Kunagi on riigi kulul koka kursustel käinud jms. Korter on samuti siis KOV poolt, valida suurt ei olevat. Ükskord käisin oma kaubikuga abiks teda uude kohta kolimas ja kogu varanstule mahtus MB Sprinterisse. Käru kaasavõtmine oli juba liiast. Pätti vist ei tee...Leo kirjutas: ↑25 Aug, 2023 11:02 https://migri.fi/kansalaisuus-aikuiselle#
Akf vanahalb võiks lõpetada naisedsaunasrääkisid kuulujuttude levitamise. Kellel huvi on, saab sealt kohalikes, inglise ja ukraina keeles lugeda, mis eeldused on vaja täita. Lühidalt - vähemalt 5 aastat Soomes elanud elamisloaga, oskab ühte kohalikku keelt piisavalt, ametlik sissetulek, maksavad makse ja pätti ei tee.
Ta on ühe mu ukrainlasest töökaaslase sugulane ja ma ikka täitsa imestasin et kodakondsus antakse siis nii lihtsalt ja abirahasid saab aastate kaupa.
See oli küll eelmiste valitsuste ja Sannamariini aegu ja võib-olla nüüd on asja karmimaks keeratud. Vähemalt esimesi märke on näha, meile saadeti koristusfirmast neegrist koristaja : ) Uus inimene ja ei teagi kuidas läheneda. Näitad näpuga et paber üles võtta (kogemusteta inimene ise alati ei märka)...võib-olla peavad ilgeks rassistiks ja ajavad maalt välja
Niipalju kui ma aru sain on tal rahadega koomale tõmmatud ja kästud tööle minna.
https://elu24.postimees.ee/7839057/lais ... elt-oppida«Tahtsin küsida oma kaasmaalastelt – ma olen sünnilt Eesti kodanik –, kuidas toime tulla sellega, et inimesed tunduvad olevat täiesti sallimatud selle suhtes, et ma ei suuda eesti keelt õppida?» viskas üks Redditi kasutaja möödunud nädalavahetusel õhku küsimuse. Mõne päevaga on ta oma murele saanud kümneid vastuseid.
«Minu emakeel on vene keel, aga kuna tõlkesüsteem tõlgib palju paremini inglise keelde kui eesti keelde, siis kasutan siin inglise keelt!» selgitab keegi oma Eesti Redditi lõimes jagatud postituse alguses.
«Tahtsin küsida oma kaasmaalastelt – ma olen sünnilt Eesti kodanik –, kuidas toime tulla sellega, et inimesed tunduvad olevat täiesti sallimatud selle suhtes, et ma ei suuda eesti keelt õppida?» küsis anonüümne postitaja. Ta selgitab postituses, et tal ei ole probleeme ideoloogilistel põhjustel ja ta toetab täielikult iseseisvat demokraatlikku Eestit. «Ma põlgan Putinit ja tema režiimi, kuid vaimse tervise põhjustel olen väga sõltuv oma perekonnast ja riigitoetusest ning ma lihtsalt ei saa teist keelt õppida,» kirjutas ta. See selgitus paljudele tema sõnul korda ei lähe. «Aga kui üritan seda seletada, siis eestlased ja teiste Balti riikide elanikud kutsuvad mind lihtsalt laisaks rumalaks venelaseks, kes Eestit ei austa!»
Eks tõde ole ikka valus kuulda.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
olen ise tajunud viimasel ajal sama kus vene keelne kodanik viib pigem vestluse inglise keelele kui, et eesti keelele
samas leidub ka juhtumeid kus saan aru, et vastaspoolele on raske aga ta ise ka ei lähe ei inglise ega vene keelele üle ja proovib tahtejõuga edasi punnitada eesti keeles
samas kui ise olin nõus üle minema vene keelele (saades aru, et vastaspoolele on keeruline ja ...) noh nt. veel ~3 a tagasi
siis nüüd surun vestlust läbi eesti keeles ja järgi ei anna ehk tahad - õpi ja punnita, ei taha - proovi mujal
viimane mõtlema panev juhus oli selline kus (Tallinn) vene keelse põhikooli lõpetanud ja nüüd gümnaasiumisse astuv nooruk läheb edasi ka vene keelsesse gümnaasiumisse.
Ema oskab tõenäoliselt tööst tulenevalt ja ehk vajadusest seal seda ka kasutada eesti keelt täitsa vabalt.
Isa on "eeposekangelane" ja eesti keelt pm. ei räägi aga võib sulle vabalt "puhuda soomet" ok midagi pursib ka eestist aga üle poole kipub soome ja vene segu tulema.
vana vanemad ja sõbrad keda näinud olen on kõik ainult vene keelsed
nooruki keeleoskus ise oli selline väga raske ja punnitatud, lihtlaused otse vene keelest sõna sõnalt tõlgituna ei mingeid pöördeid käändeid ega loogilist lausestust. jututeema oli väga lihtne ehk igapäeva elu ja küsimused talle olid üli lihtsad ja pm. algtasemel nagu vestleks lasteaia lapsega
aga noh tal oli mõttepeus enne kui sai küsimusest aru ja hakkas vastama
jäi arusaamatuks miks minna vene keelsesse gümnaasiumisse ja mida sellega siis peale hakata ?
samas leidub ka juhtumeid kus saan aru, et vastaspoolele on raske aga ta ise ka ei lähe ei inglise ega vene keelele üle ja proovib tahtejõuga edasi punnitada eesti keeles
samas kui ise olin nõus üle minema vene keelele (saades aru, et vastaspoolele on keeruline ja ...) noh nt. veel ~3 a tagasi
siis nüüd surun vestlust läbi eesti keeles ja järgi ei anna ehk tahad - õpi ja punnita, ei taha - proovi mujal
viimane mõtlema panev juhus oli selline kus (Tallinn) vene keelse põhikooli lõpetanud ja nüüd gümnaasiumisse astuv nooruk läheb edasi ka vene keelsesse gümnaasiumisse.
Ema oskab tõenäoliselt tööst tulenevalt ja ehk vajadusest seal seda ka kasutada eesti keelt täitsa vabalt.
Isa on "eeposekangelane" ja eesti keelt pm. ei räägi aga võib sulle vabalt "puhuda soomet" ok midagi pursib ka eestist aga üle poole kipub soome ja vene segu tulema.
vana vanemad ja sõbrad keda näinud olen on kõik ainult vene keelsed
nooruki keeleoskus ise oli selline väga raske ja punnitatud, lihtlaused otse vene keelest sõna sõnalt tõlgituna ei mingeid pöördeid käändeid ega loogilist lausestust. jututeema oli väga lihtne ehk igapäeva elu ja küsimused talle olid üli lihtsad ja pm. algtasemel nagu vestleks lasteaia lapsega
aga noh tal oli mõttepeus enne kui sai küsimusest aru ja hakkas vastama
jäi arusaamatuks miks minna vene keelsesse gümnaasiumisse ja mida sellega siis peale hakata ?
Mis siin ikka arusaamatut - põhjuseks ikka see pea olematu keeleoskus. Samas võetakse täna vähemalt põhikooli klassidesse vähemalt välismaalt küll vastu õpilasi, kes eesti keelt üldse ei oska. Eelkõige muidugi ukrainlasi, aga ka teisi (olen kohanud hispaanlast, afgaani, jt). Mõistan argumente, miks neid - eriti ukrainlasi - ei taheta vene koolidesse panna, aga nii, nagu asi praegi käib - eriti põhikooli viimaste klasside puhul - see ka absoluutselt ei tööta. Kui reaalainetes saab veel midagi selgeks teha, siis rohkem jutustavates ainetes on see täielik absurd - mismoodi õpetada inimesele kirjandust, ajalugu, ühiskonnaõpetust, looduslugu, kui ta sõnagi keelt ei oska?
Lahenduseks võiks olla kombinatsioon Eesti kool + Ukrainast juhitud veebipõhine õpe + aastane intensiivne eesti keele õpe, aga hetkel asjad nii ei toimi ja need lapsed, kes Ukraina kooli ei mahtunud, on lihtsalt ülejäänud eesti koolide vahel ära jaotatud mingi sisulise ja metoodilise toeta. Iga õpetaja põlve otsas midagi nokitseb, mõistes tegelikult väga hästi, et olulises osas on see lihtsalt pokasuhha.
Aastaseks intensiivseks eesti keele õppeks kõikidele, kes seda vajavad, ei ole õpetajaid.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Nii palju, kui tegelikult vaja, pole paraku tõesti, olemasolevad õpetajad juba töötavad täiskoormusega. Ehk saaks kaasata pensionil olevaid õpetajaid, kohakaasluse alusel ka neid, kes täna ei tööta õpetajatena, kuid kellel on filoloogiharidus. Eraldi ukrainlastele mõeldes - ukraina laste õpetamiseks võiks kasutada ka siia sõjapakku tulnud ukrainlastest õpetajaid, lisaks ka ukrainlasi abiõpetajatena, eriti just veebipõhise koolikursuse toetamiseks. Vastuargumendina on nimetatud, et me ei peaks looma teiskeelseid koole, aga ukraina puhul on tegemist ikkagi ajutise erijuhtumiga, mis nõuab ka ajutisi erilahendusi.
Vaikselt hakkab kerima uus skandaal, mida ootasin juba ammu. Ja ega see našistide laagris osalemine pole ainuke luukere Kõlvarti kapis. Aga see Metlevi artikkel on hea, näitab ilusti, et väärtused pole Kõlvarti jaoks poliitikukarjääri kavandamisel takistuseks. Vähemalt seni, kuniks asi temast sõltub.
https://arvamus.postimees.ee/7849205/se ... -laagrisse
https://arvamus.postimees.ee/7849205/se ... -laagrisse
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 4 külalist