Ohvitseride auastmed

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Ma olin aasta otsa polügooni elektrik, pärast selgus et oli majori koht. Aga mina olin polgust sinna ajutiselt üle viidud ja olin reamehe dolznosti peal polgus edasi. Üks asi on ametlik staat ja elu on midagi muud.
stilett
Liige
Kontakt:

auastmetest

Postitus Postitas stilett »

Täienduseks kolleeg Linnavurlele niipalju, et tõesti polnud selliseid ametikohti, nagu noorem, või vanemseersandi ametikoht. Oli lihtsalt seersandi ametikoht. Kuid oli olemas süsteem, mis auastmega mis ametikohal olla- rühmakondöri asetäitja kuni vanemseersant, jaoülem seersant, jne. Ma ei pea siin silmas neid lisapaelu, mida enne DMB-d jagati. Kusjuures meie pataljonis oli päris mitu reameest, kes olid aasta, või isegi poolteist reamehena jaoülemad, rühmakomandöri asetäitjad. Ametikohale oma omadustelt ja teadmistelt sobisid suurepäraselt, kui seoses teatud konfliktidega ja isepäisusega ei saanudki paelu peale. Palka said küll oma konkreetse ametikoha järgi. Palgast aga niipalju, et jaoülema palk oli aastatel 1980-1982- 10 rubla 80 kopikat, rühmakondöri asetäitja 13.80.
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Eelnevale lisaks, et 10.80 ei olnud palk, 10.00 oli palk ja 0.80 kop. oli tubaka (mahorka) kompensatsioon. Välismaal teenijad said suitsu natuuras.
linnavurle
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas linnavurle »

Mis aastatel te täpsemalt teenisite, kui teile tubaka kompensatsiooni maksti? Mina teenisin 84-86 ja meie palgad olid 7 ja 12 (ning erandina 24) rubla täpselt ja mingit tubaka eraldamist küll polnud, ikka ise pidi ostma.
ghost
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ghost »

Gaissinis oli vist nii nagu Susi kirjeldas, ei mäleta. Mis sest viiest kuust ikka meelde jääb, kui toss niigi väljas.
Väeosas polgukomandör oli polkovnik. Sai mingil ajal kindralmajoriks. Sealt allapoole terve hunnik ohvitsere kuni leitnandi auastmeni.
Roodukas vanemleitnant, svoodikomandörid kapteneid 2, üks vanemleitnant, üks leitnant, roodutehnik vanemprappor, starsinaa prappor. Autopargi ülem major, lennuvälja ülem polkovnik.
Ohvitseride hulk oli nii suur, et ei pööranudki lõpuks enam pagunitele tähelepanu. Nad ise ka vist oma auastmele ei mõelnud. Igatahes peale pidulike rivistuste ei pöördutud küll kellegi poole auastme järgi.
Ajateenijatega aga selline lugu, et kui aasta oli teenitud ja pagunid veel tühjad, siis oli midagi päris viltu. Seega kaks kolmandikku roodust paeltega mehed. See tekitas tavaliselt kinno minnes väikese nägeluse (pidime sinna mingis korralikus rivi väljanägemisega formatsioonis minema) – kes rivi saadab. 18 augustil oli lennuväe aastapäev ja siis oli pea kogu rood paelte all – natuke naljakas vaatepilt, kui esimest korda näha. Tavalisi reamehi sama palju, kui normaalses üksuses seersante. Sedasi sai teinekord pühapäeval sööma minna, nii et keegi noortest reameestest vedas rivi.
Auastmeid anti, tont teab, mille järgi. Pühade puhul, selle eest et olid niikuinii vanemautojuht, selle eest et rabelesid Taškendis varustuses, selle eest et regullisid mingi tähtsa nina ziguli klapid ära ja nii edasi igasuguste asjade eest täiesti vabalt valitaval teemal ja ootamatult. Leiab paelakandja, leiab ka põhjuse. Aga ikka käskkirja alusel ja mitte kirjutaja vaba suva järgi. Kirjutaja oli muideks naine.
Mida paksem ajatolm, seda ilusamad tunduvad selle all olevad asjad.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Ka meil oli üks ungarlane Milan Grabar kes sai starsina kätte pooleteist aastase teenistuse järel. Kohe pärast utsebkat käis ta seerude kursustel ja sai sealt seersandi pagunid, paari kuu pärast sai juba vanem seeru pagunid. Aga ta oli ka ainus väeosas kes üldse starsina sai. Tavaliselt oli meil kombeks, et demblisse minnes anti üks auaste kõrgem kätte aga see vend oli nagu öeldud juba pool aastat enne demblit starsina. Sellega seoses oli ka üks tiba naljakas seik. Nimelt oli meie väeosas üks üleaja teenijast naine kellel peal kolm punast triipu ehk siis vanemseeru. Ei mäleta millega ta seal staabis tegeles. Käis ja viskas meie ungarlasele kulpi pidevalt mis oli naljakas vaatepilt. Ja oli ka üks prappor kes jäi vahele suures mahus riigivara mahaparseldamisega ja tal võeti pagunid maha. Jäi seeruna edasi teenima ja oli auastmelt ungarlasest madalamal. Me ikka ärgitasime oma starsinaad et mine ja anna sellele endisele prapporile mõni tobe käsk midagi teha, las koristab kurilkat või nühib luuaga asfaldit, sest prappor oli varemalt tuntud kui üks paras reameeste nöökija. :)
stilett
Liige
Kontakt:

Kolm paela?

Postitus Postitas stilett »

Kolleeg Fucs! Sul eelmises postituses väike näpukas- kolm paela on ikka seersant, mitte vanemseersant...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline