Saksa-eesti mundrist 182. Sichetheitsabteilung'ist' sep/okt 1941

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Vasta
arvolv
Liige
Kontakt:

Saksa-eesti mundrist 182. Sichetheitsabteilung'ist' sep/okt 1941

Postitus Postitas arvolv »

Austatud foorumi koleegid;

Min järgime projekt on saksa-eesti mundrist 182. Sichetheitsabteilung'ist, september/oktoober 1941.

Sooviksin palun Saada mõnd fotot sellest sõdurist oma joonistustele eeskujuks, Foto võib olla reamehest või ka ühest ofitserist.

Täna väga ette abi eest.

Terv.;

arvolv
arvolv
Liige
Kontakt:

Re: Saksa-eesti mundrist 182. Sichetheitsabteilung'ist' sep/okt 1941 (2)

Austautd otofoto;

Lisan siia Teile hindamiseks oma joonistuse ühest sõdurist saksa-eesti 182. Sicherheitsabteilung'ist/julgestusgrupist. Arvan, et nende munder nägi nii välja.

Terv.;

arvolv
Manused
1941 EW 182 Sicherungsabteilung v2 (1050px).jpg
arvolv
Liige
Kontakt:

Re: Saksa-eesti mundrist 182. Sichetheitsabteilung'ist' sep/okt 1941

No Text.
Manused
GE EW 182 Sicherungsabteilung uni 2 v1 (1050px).jpg
Kasutaja avatar
Plönn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Plönn »

Hello!

Saan pisut aidata :)

Olen lugenud, et konkreetselt nendel nn Ida-Bataljonidel ( SICH.BTL.) , ei olnud tooaeg õigust kanda ei Saksa kulli taskupeal, ega ka lõkmeid. Olid lihtsalt õlakud ( shoulder bords ) ja üldjuhul ka valge käiselint vasemal käel.

Õnneks on mul ka 1941-1942 aastast mõned Lenska oblastis tol talvel positsioonidel olnud eesti võitlejate portree-pildid. :)

Kui sellest abi on, siis võin ka saata või üleslaadida, aga usun et mu kirjeldus oli arusaadav . Jahh, kuub seljas oli neil nagu pildil : M-40 :)
arvolv
Liige
Kontakt:

Saksa-eesti mundrist 182. Sichetheitsabteilung'ist' sep/okt 1941 (2)

Lgp. Plönn;

Tänan väga Teie sõnumi ja abi pakumise eest. Olen Teie abi eest väga huvitatuid. Kui Teil on mõned fotod saksa Sicherheitsabteilung'itest/Schuma'test olemas, mida Te minuga jagate saaksite, oleksin nende eest väga tänulik.

Nii palju kui võimalik, valmistan oma värvitahlid foto järgi.

Veel kord, palju tänu Teile.

Terv;

A
teeline35
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas teeline35 »

Minu teada algul polnud neil isegi ühtset vormigi. Eesti ja läti sõjaväevormi osi ja auastme tunnused ka mingid suvalised. Üksuste sisekord oli mingi segapudru ja olenes puhtalt ohvitseridest endist. Kust loetud vat enam ei mäleta. Äkki mõni Voldemar Pinni raamat idapataljonidest. Meeles, et üks eesti major saanud hüüdnimeks pinde Villem kuna saadud läti sõjaväevormi juurde kuulunud madalad saapad. Pükste ja jalgade kaitseks mässiti jalgade ümber riideribad. Eesti sõjaväes neid ei kasutatud ja mehed ei osanud nendega midagi peale hakata. Major oli oma sõjaväeteenistust alustanud tsaariarmees kus pinded kasutusel olid ja teinud siis meeste hulgas kõvasti selgitustööd ja näidanud ise ka eeskuju.
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sander17 »

teeline35 kirjutas: 16 Jaan, 2025 19:09 Eesti sõjaväes neid ei kasutatud ja mehed ei osanud nendega midagi peale hakata. Major oli oma sõjaväeteenistust alustanud tsaariarmees kus pinded kasutusel olid ja teinud siis meeste hulgas kõvasti selgitustööd ja näidanud ise ka eeskuju.
EW Kaitseväes olid need sääresidemed ehk pinded kasutuses küll, 1920. aastate lõpus veel kindlasti. Aga päris noored mehed või ilma ajateenistuse kogemuseta poisid ehk ei teadnud nendest tõesti midagi.

https://opleht.ee/2020/10/sonal-sabast-pindevillem/
Kasutaja avatar
Plönn
Liige
Kontakt:

Re: Saksa-eesti mundrist 182. Sichetheitsabteilung'ist' sep/okt 1941 (2)

Postitus Postitas Plönn »

arvolv kirjutas: 14 Jaan, 2025 22:13 Lgp. Plönn;

Tänan väga Teie sõnumi ja abi pakumise eest. Olen Teie abi eest väga huvitatuid. Kui Teil on mõned fotod saksa Sicherheitsabteilung'itest/Schuma'test olemas, mida Te minuga jagate saaksite, oleksin nende eest väga tänulik.

Nii palju kui võimalik, valmistan oma värvitahlid foto järgi.

Veel kord, palju tänu Teile.

Terv;

A
Õhtust !

Mina lugesin palju operatiivset infot internetist, vahetute Ida-Bataljonide võitlejate mälestustest. Ma kuidagi ei saanud aru, et neil millegist puudust või kurnatust oleks olnud :) Samuti said ka palka, mis aga oli võrdne umbes vägahea eestis töötava töölise palgaga. Muidugi oli ka soodustusi neil erinevaid, nagu kroonus ikka.

Aga munder, mis minu piltidel, on täpipealt Saksa M40, vaid taskupeal on WH kull puudu. Ja üldjuhul on käepeal valge lint . Ja mundri kuuel puuduvad ka krae lõkmed :)
Arensburger
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Arensburger »

August koos ühe teise mehega.JPG
August koos ühe teise mehega.JPG (64.04 KiB) Vaadatud 92 korda
Saksa sõjaväes8.JPG
Hermann.JPG
Hermann.JPG (29.27 KiB) Vaadatud 92 korda
Eldur.JPG
Eldur.JPG (23.24 KiB) Vaadatud 92 korda
Edgar Olup.JPG
Edgar Olup.JPG (44.03 KiB) Vaadatud 92 korda
teeline35 kirjutas: 16 Jaan, 2025 19:09 Minu teada algul polnud neil isegi ühtset vormigi. Eesti ja läti sõjaväevormi osi ja auastme tunnused ka mingid suvalised. Üksuste sisekord oli mingi segapudru ja olenes puhtalt ohvitseridest endist. Kust loetud vat enam ei mäleta. Äkki mõni Voldemar Pinni raamat idapataljonidest. Meeles, et üks eesti major saanud hüüdnimeks pinde Villem kuna saadud läti sõjaväevormi juurde kuulunud madalad saapad. Pükste ja jalgade kaitseks mässiti jalgade ümber riideribad. Eesti sõjaväes neid ei kasutatud ja mehed ei osanud nendega midagi peale hakata. Major oli oma sõjaväeteenistust alustanud tsaariarmees kus pinded kasutusel olid ja teinud siis meeste hulgas kõvasti selgitustööd ja näidanud ise ka eeskuju.
Siin on näha väikest eksitust. Antud mundriteema puudutab Idapataljone, mida sakslased nimetasid Sicherheitsabteilung-ideks. Postituses viidatud teema aga puudutab nn. politseipataljone, mida eestis nimetati algselt Kaitsepataljonideks ja sakslased nimetasid Schutzmannschaft-ideks.
Jah see "pindevillem" oli 36.-nda pataljoni ülem major J. Renter, endine Eesti armee 10. Jälaväerügemendi majandusülem. (Julius Renter isanimi Toomas Sündinud 02.03.1889 major)
Algul oli 36-ndal pataljonil tõesti Läti munder ja näiteks Riipalu kandis Eesti mundrit. Aga 1942 aasta lõpus, kui pataljon saadeti Donetskist Salingradi rindele, anti kõigile uued saksa mundrid. Lisan mõned fotod mis pildistatud Stalinos - tänases Donetskis enne saksa mundrite saamist:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist