Läänekalda A aladel on 100% kontroll Palsetiina valitsuse käes (ca 18% Läänekaldast), B aladel on tsiviilkontorll Palestiina käes, julgeoleku kontroll on Palestiina-Iisraeli koostöös ("Palestinian civil control and joint Israeli-Palestinian security control") (ca 22% Läänekaldast). Ja C alad (ca 60% Läänekaldast) on siis Iisraeli kontrolli/okupatsiooni all.
Vaadates kui vähe reaalselt palestiinlaste käes on, siis see Trumpi rahuplaani oleks võinud küll vastu võtta.
Igaüks võiks mõelda, kuidas selline juustuaukudest koosnev moodustis saaks üldse toimiva riigina eksisteerida. Ei saagi ja Iisrael ei näegi seda ette. Need vahepealsed Iisraeli kontrollitavad alad on lisaks täis juutide asundusi, kes kontrollivad ka veeallikaid. Gaza oli juba enne purustamist sisuliselt elamiskõlbmatu koht - vett ei olnud (põhjavesi ammendatud) ja liiga suur rahvastikutihedus. Natuke veel näkitsemist Läänekalda kallal ja ongi Suur-Iisrael "jõest mereni".
Kahtlustan, et sellel Läänekalda kaardil on kõik kasutuskõlbmatud alad joonistatud Iisraelile, et nii näidata Iisraeli ala suuremana. Tegelikkuses ei ole need alad Iisraeli asunikke täis, vaid seal on kõrb kus ei lenda lindki.
Chupacabra kirjutas: ↑31 Mai, 2024 9:44
Kahtlustan, et sellel Läänekalda kaardil on kõik kasutuskõlbmatud alad joonistatud Iisraelile, et nii näidata Iisraeli ala suuremana. Tegelikkuses ei ole need alad Iisraeli asunikke täis, vaid seal on kõrb kus ei lenda lindki.
kalvis kirjutas: ↑31 Mai, 2024 6:30
De Jure pole Gazas üldse kedagi võimul. Viimane mingilgi moel seaduslik võimuorgan sai Hamasi poolt likvideeritud. De Facto oli/osaliselt on võimul Hamas ja nüüd IDF.
Palestiina Riik on De Jure olemas, De Facto pole olemas.
Kas ma olen ainus, kes tsitaadis vastuolu näeb?
De facto vastuolu on momendil sees kuna pole teada kes on täna Gazas võimul. Mina loen IDF kuid ta ei saa kunagi täielikult seda ala kontrollima. Kas IDF kuulub vaid sõdurisaapa alune ala. Siis nad ei kontrolli. Hamas kontrollib kah vaid maaalusees urus oma koobast. Samas see vastuolu polegi praegu oluline, nagunii on tegemist kaksikvõimuga kus kumbki ei suuda teist kukutada.
De Jure oleks Gazas Palestiina riik, mis eksisteerib vaid paberil ja vaid tulevik saab otsustada mida ei tea keegi.
Õppetunde hakatakse avaldama. Iisrael olid vastase plaanid ära varastatud, kuid neid peeti ebarealistlikeks ja teostamatuteks. https://archive.ph/bv3Al