Varustus ja varustatus

Vasta
Leo
Liige
Kontakt:

Re: Varustus ja varustatus

Postitus Postitas Leo »

See on täiesti õige tähelepanek ja ma ei usu, et neid oleks testitud killu vastu. Pehme kaitsevest on mõeldud pliist või pliisüdamikuga täismantelkuuli püüdmiseks, mille tabamiskiirus on mõnisada meetrit sekundis ja kaal kolmest mõneteist grammini. Tabamusel kuul lömastub, kaotades samas energiat ja kuuli ristlõige suureneb. Kõige väiksemad killud, mille püüdmiseks killukaitse on tehtud, kaaluvad alla grammi ja on riisitera suurused. Kõige raskemad, mille peale vesti testitakse, on umbes 5,56 kuuli kaaluga, kuid oluliselt kõvemast materjalist, mis tungib tinakuulist oluliselt paremini vesti sisse ja kiudude vahelt läbi. Kildu imiteeritakse, lastes ettenähtud mõõtmetega terassilinder vesti pihta. Sarnane teema on näiteks kaitsevestidega, millel nõutud terariista torke kaitse saavutamiseks lisataks eraldi kõvast ja sitkest materjalist plaat, sest tavaline kuulikaitsevesti materjal ei ole piisav tera vastu.
Poti soldat
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Poti soldat »

2023 olid mingid jutud et tulevad 3-1s kandesüsteemid ka Kaitseliidule. Keegi teab mis sellest teemast nüüdseks saanud on?
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Olemas. Ussisõdalastel. Ja kolmühes tähendab reaalsuses vesti/plaadikat, mitte vööd lisaks.
professional retard
moscito
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas moscito »

Öeldi, pole mõtet KL laost küsida, ei vesti ega kiivrit.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Chupacabra »

Poti soldat kirjutas: 06 Mär, 2025 16:40 2023 olid mingid jutud et tulevad 3-1s kandesüsteemid ka Kaitseliidule. Keegi teab mis sellest teemast nüüdseks saanud on?
Küsisin RKIK inimestelt kuna KL saab 3:1 süsteemid. Öeldi, et mine küsi Kaminast. Küsisin Kamina inimestelt, öeldi et mine küsi RKIKist. :dont_know:
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

mongol kirjutas: 06 Mär, 2025 22:56 Olemas. Ussisõdalastel. Ja kolmühes tähendab reaalsuses vesti/plaadikat, mitte vööd lisaks.
See mida sina mõtled ei ole see kurikuulus 3:1 süsteem. See on hädaga ostetud asi, kuna oli kiire.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Chupacabra kirjutas: 06 Mär, 2025 23:10
mongol kirjutas: 06 Mär, 2025 22:56 Olemas. Ussisõdalastel. Ja kolmühes tähendab reaalsuses vesti/plaadikat, mitte vööd lisaks.
See mida sina mõtled ei ole see kurikuulus 3:1 süsteem. See on hädaga ostetud asi, kuna oli kiire.
Sul on õigus, oli jah nii. Igastahes on ussisõdalastel ikkagi värskem varustus kui tava-ainidele võimaldatakse.
professional retard
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

See 3:1 süsteem on üks paljudest näidetest et tänane hankesüsteem ei toimi. Ostetakse s*tt s*ta otsa.

Hangetel küsitakse soovitud toodete tehnilised näitajad tegevväelastelt. Aga kui palju tegevväelased tegelikult varustust proovivad ja erineva varustusega põrkavad? Pigem olen tegevaid näinud laovarustuses kannatamas, eks pole rahagi et erinevaid asju proovida.

Ma ei taha siin hakata konkreetseid näiteid tooma, pole vaja liiga paljudel lugeda aga kui väga vaja, siis võin paar heledat laksu kirja panna koos vastutavate nimedega.

Tihti läheb sendi saagimine pikemas perspektiivis kallimaks maksma. Tänapäeval on toodete ja eriti materjalide valik nii lai et saab iga hanke jaoks sobiva hinnaga asjad leida. Aga üldiselt on kannatajaks pooleks kvaliteet. Keskmine hankekirjutaja ei suuda seda kunagi lõpuni tehnilisse kirjeldusse panna. Ettevõtja kavaldab alati hanketingimused üle.

Hankesüsteemis peaks olema mingi subjektiivsuse mehhanism, millega saab täissodi välja sorteerida. Kuidas seda ilma korruptsioonita teha ma ei tea. Aga praegune süsteem vajab muutmist.
HeiniR
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas HeiniR »

Akf Chupacabraga väga nõus. Näiteks üksikvõitleja varustuse osas on igal väljaõppel kellelgi küsimus, et kes krt neid asju tellib ja kas neid päriselt ka on testitud. Enda üksuses on juba pikka aega nii, et reaalselt leiab KV/KL poolt väljastatud varustus kasutust väga minimaalselt, mingid üksikud riideelemendid.
Riidematerjali puhul on hingavus, kiire kuivamine, sooja ära juhtimine, kergus väga olulised - selles osas ei ole EKV materjali osas viimase 15 aasta jooksul minu hinnangul mitte mingit arengut. Kahju isegi täna neist meestest, kes ei saa piisavalt oma isiklikust rahakotist neid puuduseid likvideerida.
Täiendav näide on KL Rahede punatäppsihikud. Keegi päriselt on läbi proovinud enne hankimist selle, kuidas kiivri/klappide, plaadika jms-ga relvast lasta on? Näen, et ajateenijatele on tulnud mingi kolmas punatäpiversioon, millele on alla hangitud ka sihikukõrgendused.
Kui me neid asju, millega ma oma võitlusvõimet ja liikuvust oluliselt tõstan, isiklikust rahast pean kõike soetama, tehku siis vähemalt mingi süsteem, kuidas ma saaks osta neid asju kasvõi ilma tulumaksuta või käibemaksuta, sest üksikisikuna maksan nagunii oluliselt rohkem kui riigihanke tükihind (näiteks KV/KL-s jagatud kaitseprillid, mille letihind algab 50-60 eurost, on hankes tükihinnaga alla 10€). Käib mingi MTÜ-tamine, et soetada suuremaid ja kallimaid asju , aga see oma valudega ja üksikvõitlejavarustust sellega ei hangi.
Olen mõelnud, kas KL all oleks võimalik luua mingi hankimise süsteem, millega saaks varustuse hankimise isiklikest vahenditest odavamaks ja et see samas säilitaks piisava ostmise lihtsuse.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist