Mul isa ja vanaisa läksid 18.11-19.11.1943, tõenäoliselt laevaga „Virgo“, Paldiskist Turusse. Teel Soome poole tegi nõukogude lennuvägi õhurünnaku laevale, mille käigus isa sai kuulipilduja tules jalga haavata. Olen otsinud infot selliste õhurünnakute kohta ingerisoomlastest põgenikke transportivate laevade ja karavanide pihta, aga väga vähe on midagi selle kohta leida.
.
.
Lühidalt laevadest, mis neid vedusid tegid
LIISA POOL
Hugo Treffneri Gümnaasium Klass: 12 Vanus: 18 Juhendaja: Aare Ristikivi Töö pälvis 2011. a õpilaste teadustööde riiklikul konkursil gümnaasiumiastmes III preemia
https://akadeemiake.ee/2011/09/ingeriso ... soja-ajal/
Olen leidnud ainult paari inimese mälestuste kohta materjaliEsimene laev, mis ingerlasi Hankosse vedas, oli S/S „Aranda“. See oli renditud Soome merendusametilt. Paldiski sadamas astus 29. märtsil 1943 laevale 302 inimest. Lahkujaid kontrolliti nimeliste nimekirjade järgi. Saadetis jõudis Hankosse samal päeval. „Aranda“ tõi oma 42 sõiduga Soome kokku 12 534 ingeri põgenikku, korraga keskmiselt 350 inimest.
Kevadel võeti transpordiks kasutusse ka teised laevad. Suomen Höyrylaiva Oy-lt jõuga ära võetud „Suomi“ liitus vedudega 11. aprillil. See oli kaubalaev, nii et inimesed paigutati trümmi. See tõi korraga kohale üle 500 inimese, kokku 18 949 inimest 55 transpordiga.
Kui 1943. aasta sügisel algas teine üleviimise faas, oli laevu vaja palju rohkem. Kokku oli neid kasutusel 16, kuid mitte korraga. Mõned laevad tegid vaid mõne reisi. Soome kaitsevägi võttis sügisesel tipptunnil tööle miinipaigaldaja „Louhi“, mis tõi 19 veoga kokku 3647 ingerlast. Sundkasutusel olnud S/S „Lahti“ tõi üheksa veoga kokku 3258 ingerlast. Sundkasutuses S/S „Virgo“ tegi 22 reisi ja tõi kokku 13 981 ingerlast, osa Hankosse ja osa Turusse. Aurulaevad „Iris“, „Osmo“, „Soisalo“, „Primula“ ja „Aunus“ tõid peamiselt kaupa ja vaid üksikuid inimesi.
Teekond Paldiskist Hankosse kestis tavaliselt 5–7 tundi. Tormi ajal pikenes reisiaeg mõnikord kahe- või kolmekordseks.
Paldiski sadam. Kevad 1943. Allikas: Soome Rahvusarhiiv (Kansallisarkisto) .Pääsenute mälestused:
Lahkusime Paldiskist varahommikul, see oli novembris. Nõukogude lennuk ründas meid ja viskas alla kolm pommi, mis aga õnneks ei tabanud laeva.
Lilja Suursild, sünd 1934 Kurkula küla.
Mäletan hästi sõitu Paldiskist Hankosse. Minu kaks suurt nukku olid meie kauba sisse pakitud, mis laaditi viimasele väljuvale laevale. Olime viis inimest, ema ja neli last. Meie laeva „Lohja“ trümmis, olin lastest vanim, 8-aastane. Meie laev sõitis karavanis esimesena, veel kolm laeva sõitis meie selja taga. Ilm oli tuuline, tundsime end merehaigena ning ema viis meid tekile ja sealt nägin, kuidas neli Nõukogude lennukit ründasid laevu. Viimane laev siis ei jõudnudki lõpuks Hankosse ja nii ma kaotasin ka oma nukud.
Anna Muusika, sünd 1934 Tihkovitsan küla
allikas: Reijo Rautajoki „Vaiettu vaellus“
Kõik info, mis puudutab õhurünnakuid Soome põgenikega siirduvatele pagulaslaevadele 1943-1944 oleks teretulnud, kui midagi on.
Aitäh.