Eesti ohvitserikoolitusest

Vasta
mart2
Liige
Kontakt:

Re: Eesti ohvitserikoolitusest

Postitus Postitas mart2 »

Ma lisaks siia ühe nüansi, mida sageli ei arutata, kuid mis oluliselt mõjutab valikuid, kui tuleviku väljavaadetesse süveneda - kaitseväelase amet on praegu Eesti Vabariigis ainukene, kus ühiskonna huvides on lubatud põhiõiguste riive. Seda kinnitas ka üks Õiguskantsler aastaid tagasi.
Kohustuslikus korras rotatsioon koos (sagedase) teenistuskoha muutusega, välismissioonid ilma nõusolekut küsimata - need on olulisemad. Tõenäolislt üritatakse läbirääkida, kuid alati see ei ole võimalik... :cry:
Kui tuletõrjuja saab ise lõpuks otsustada, kas teha suitsusukeldumist või pinnalt päästja hindab tormis vette hüppamise võimalust, siis kaitseväelane läheb lahingusse nagu kästud ega tohiks üldjuhul hakata kaalutlema, kas ja kui ohtlik see talle isiklikult on ...
Isiklikku vabadust otsustamises on oluliselt vähem!

See pole etteheide süsteemile, vaid vajalik erisus, et täita ühiskonna ootused riigikaitsele.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rabapistrik »

mart2 kirjutas: 04 Juul, 2025 10:03 Ma lisaks siia ühe nüansi, mida sageli ei arutata, kuid mis oluliselt mõjutab valikuid, kui tuleviku väljavaadetesse süveneda - kaitseväelase amet on praegu Eesti Vabariigis ainukene, kus ühiskonna huvides on lubatud põhiõiguste riive. Seda kinnitas ka üks Õiguskantsler aastaid tagasi.
Kohustuslikus korras rotatsioon koos (sagedase) teenistuskoha muutusega, välismissioonid ilma nõusolekut küsimata - need on olulisemad. Tõenäolislt üritatakse läbirääkida, kuid alati see ei ole võimalik... :cry:
Kui tuletõrjuja saab ise lõpuks otsustada, kas teha suitsusukeldumist või pinnalt päästja hindab tormis vette hüppamise võimalust, siis kaitseväelane läheb lahingusse nagu kästud ega tohiks üldjuhul hakata kaalutlema, kas ja kui ohtlik see talle isiklikult on ...

See pole etteheide süsteemile, vaid vajalik erisus, et täita ühiskonna ootused riigikaitsele.
Nagu noored ütlevad, siis this.

Ehk EKJ palgad ikkagi praeguse surmavirvega väga ei arvesta. Jah reservväelasel on see sama, aga tegevväelaste puhul on see ehk teadvustatum. Lisaks on juba algne pott, kust inimesi süsteemi üldse võtta, palju väiksem.
muhgel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas muhgel »

mart2 kirjutas: 04 Juul, 2025 10:03 Kui tuletõrjuja saab ise lõpuks otsustada, kas teha suitsusukeldumist või pinnalt päästja hindab tormis vette hüppamise võimalust, siis kaitseväelane läheb lahingusse nagu kästud ega tohiks üldjuhul hakata kaalutlema, kas ja kui ohtlik see talle isiklikult on ...

Ma ei tea, aga ma väga kahtlen, et pinnaltpäästja või tuletõrjuja saab oma ülesandest väga lihtsalt loobuda.
Politseinik kindlasti ei saa minema minna kui ta tunneb ohtu elule. Mu arust on politseinike teenistusülesandeid täites rohkem hukka saanud kui kaitseväelasi.
Rotatsiooni jms koha pealt olen nõus
Viimati muutis muhgel, 04 Juul, 2025 12:44, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Trips
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Trips »

Teemaks on ikkagi sõjaväe ohvitseride koolitus, mitte KV üldised mured.
Tundub, et KVA-sse püütakse saada kõik sobivad kandidaadid, küll siis elu ise näitab kas saab asja või mitte. KVA püüab kohaneda üldise noorte suhtumisega ja püüab suhelda nendega läbi tiktoki, insta jne aga noored ei võta vedu eriti, miks - selleks see teema siin ongi
Iseenesest peaks KVA olema heaks hüppelauaks vaesematest peredest noortele, mis iganes nad peale KVA-d ette võtavad.

OT lõpp
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

Väga huvitav keskustelu sisekaitse ja riigikaitse koolituse omapäradest. Panen siia llingi SKJ palgamaksmise andmete juurde https://puolustusvoimat.fi/tyo-ja-koulu ... t-palkkaus

Näiteks tõlgin ära, kuidas moodustub ajateenijaid koolitava allohvitseri viienda taseme palk, kõik numbrid on enne makse: Opetusaliupseeri (AU 5): Aloittavan henkilön palkka on 2 745,37 €/kk. Lisäksi sotilastehtäviin sisältyy tietty määrä sotaharjoituksia, joista maksetaan harjoituskorvausta 131,02 €/harjoituspäivä sekä mahdollisia pyhätyökorvauksia, jolloin kokonaispalkka määräytyy näiden mukaisesti.

Ametikoha palk 2745 € kuus, sisaldab 17% lisatasu, millele lisandub 131 € iga väliõppuse päeva eest, riiklikel pühadel ja nädalavahetustel töötatud päevade eest. Reaalselt saavad kätte 2000-2300 €. KJ AO esimene palgaaste koos lisatasuga on 1800 €, ma ei tea, mis tingimustel seda makstakse. Politsei ja KJ keskmist palka võrrelda ei ole Eestis ega ka Soomes võimalik, sest politseis on 90% reaalse töö tegijad ja ülejäänud ülemused. KJs on palju rohkem ülemusi, kelle teema on teisi juhtida ja nende eest vastutada, põhimõttel, kui kõik on hästi, siis on alluvad tublid, kuid kui alluvad ei saa hakkama, on ülemus loll ja saamatu. Reaalselt enamik politseinikke töötab vanemkonstaablitena, iga kümne kohta on 1 ülemkonstaabel ja iga kolmekümne konstaabli kohta komissar, ehk siis reamees/kapral - allohvitser - ohvitser. KJs on kadetiohvitserid, kes õpivad maakaitse kõrgkoolis sõjalise juhtimise madalama kõrghariduse. Seejärel viieks aastaks leitnantina tähtajalise lepinguga väeossa ja kui meeldib, siis hiljem alaline leping ning ülendamine vanemleitnantiks ja kapteniks. Majori auaste eeldab lisakoolitust ja paljud teenivad 30 aastat ning lähevad pensionile kaptenina. Major on staabiohvitser, kes peamiselt pabereid triigib ja kogu alluva loomaaia eest vastutab. Ei ole mugav töö. Alla selle on üksuse peal või eriala peal.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Repliigina -
muhgel kirjutas: 04 Juul, 2025 10:51 ... Ma ei tea, aga ma väga kahtlen, et pinnaltpäästja või tuletõrjuja saab oma ülesandest väga lihtsalt loobuda.
Politseinik kindlasti ei saa minema minna kui ta tunneb ohtu elule. Mu arust on politseinike teenistusülesandeid täites rohkem hukka saanud kui kaitseväelasi...
Päästjad teevad kohapeal tegeliku olukorra hinnangu ja vaatavd milline on riski olukord - pea ees surma ei tormata, sest muidu tuleb päästjat ennast päästa ning päästetav tsivilist võib ikka jääde surema. ...
Politseinikud teevad ka hinnangu ning saavad vajadusel tagasi tõmbuda ja oodata toetusüksuse saabumist.
Jah, on päästjaid ning politseinikke, kes ikka lähevad - au ja kiitus. Kuid selle viimase otsuse langetavad nad ISE.
Kui kaitseväelane saab käsu minna, siis ta PEAB minema!

Selle edasise arutelu lõpetan.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Põhimõteliselt saab kõrgem staap ka otsustada, et kindlasse surma kedagi ei saadeta ja kui asi väga jamaks läheb siis tõmmatakse üksused välja või saadetakse midagi toetuseks...
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Sõdurina võid sa käsu saada, et minna ja lähed ka, aga kui kohapeal selgub reaalne olukord, siis mõistusega ülem otsustab vastavalt olukorrale, mitte ei suru oma üksust otsesesse surma. Kui pointman ütleb mulle, et ees on KP-pesa, siis ilmselgelt ei sunni ma teda tule alla jooksma, vaid võtan vastu järgmise(d) otsuse(d). Riskid peavad olema kaalutletud, samamoodi nagu politseinikel ja päästjatel.
professional retard
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Eee, kas pole esimene põhjus see, et KV Akadeemia värbamisväli on palju kitsam.

Palju neid ajateenistuse läbinuid on igal aastal ja kui palju keskhariduse saanuid?

Sealt algab kõik...
strateegiline sõdur
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas strateegiline sõdur »

zephys kirjutas: 04 Juul, 2025 8:18
strateegiline sõdur kirjutas: 03 Juul, 2025 15:11 Ma ei tea millel see väide põhineb. Avaliku teenistuse palgaandmed seda tegelikult ei kinnita.
Patrullpolitseiniku keskmine palk aastal 2024 oli 2145 eurot. Suht sama mis oli alustava ohvitseri oma.
Siin juba toodi välja, et PPA palgastik on tegelikult mõnevõrra madalam, lisaks teenib noor rühmaülem lõdva randmega toimkondade ja õppustega veel kolmandiku sellest summast kenasti juurde.
Mulle tundub, et see väide vist ei vasta siiski tõele. Kolmandik juurde tähendaks, et iga kuu peab tegema 18 päeva jagu toimkondi ja õppusi. Selliste tööstuslike kogusteni on keeruline jõuda. Pole ka väga mõistlik kalendiraastast pool metsas olla.

Ääremärkusena maini, et õppustel raha teenimise pärast küll käia ei ole mõtet. Kui eesmärgiks on kitsalt raha teenimine siis kulutatud aja ja saadud raha vaates on isegi kõige madalamalt tasustatud koristajaks käimine rahaliselt tasuvam tegevus. 2025. aasta tunnipalga alamäär on 5,31 eurot. Sellest vähem koristajana ei saa. Kui sa väliõppuse eest ekstra makstava tasu tundideks teed avastad ilmselt, et koristaja töö on kaks korda kõrgemalt tasustatud.
Ühesõnaga õppustele mine ikka muudel põhjustel, rahalistel vaates küll seda teha pole mõistlik. Väliõppuse tasu on pigem sümboolse suurusega tunnustus sinu panuse eest riigikaitse heaks ja inimese enda sõjaliste oskuste arendamise äramärkimiseks. Või vähemalt nii olen ma selle enese jaoks lahti mõelnud.
strateegiline sõdur
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas strateegiline sõdur »

Trips kirjutas: 04 Juul, 2025 11:49 Teemaks on ikkagi sõjaväe ohvitseride koolitus, mitte KV üldised mured.
Tundub, et KVA-sse püütakse saada kõik sobivad kandidaadid, küll siis elu ise näitab kas saab asja või mitte. KVA püüab kohaneda üldise noorte suhtumisega ja püüab suhelda nendega läbi tiktoki, insta jne aga noored ei võta vedu eriti, miks - selleks see teema siin ongi
Iseenesest peaks KVA olema heaks hüppelauaks vaesematest peredest noortele, mis iganes nad peale KVA-d ette võtavad.

OT lõpp
Huvi pärast vaatasin - Kaitseväe Akadeemia insta kontol on 3674 jälgijat. Võrdluseks Sisekaitseakadeemia 5295 ja Lennuakadeemial 2066. Suht samas suurusjärgus kõik.

See vaesematest perede mõte - tõlgin selle viisakamasse keelde. Ma ei tea kas on tehtud uuring, mis vaatab kadettide sotsiaal-majanduslikku tausta ehk kas KVA tunneb tegelikult oma kadette? Kui tunneb, siis teab ka kellele sisseastumiskampaania teravik suunata. Kas vaesele võrukale või Tallinna eliitkooli kasvandikule.

Puhtalt isiklik tähelepanek sellest aastast - nägin KVA sisuturundust ajalehes Postimees. Seda loevad minusugused vanainimesed. Tegin ka kontrollkõne ühele võimalikule KVA sihtgrupi liikmele, et kas ta on seda näinud või kas ta on saanud sotsiaalmeedia platvormidel talle suunatud reklaami. Vastus oli, et Postimeest ta eriti ei loe ja sihitud reklaami ta pole saanud. Muidugi see üks kõne ei näita mitte midagi.

Tegelikult on KVA sisseastujate sihtgrupp inimese täpsusega teada. Lisaks on märkimisväärne osa neist pea aasta aega 24 tundi päevas kaitseväe mõjuväljas. Ühe ideena ma soovitaks üle osta mõne kaubanduskeskuste pensionifondide müüjate meeskonna ja panna nad tööle ajateenijate kasarmute koridoridesse, las värbavad inimesi KVAsse õppima :twisted:
Nebukadnetsar
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Nebukadnetsar »

Trips kirjutas: 04 Juul, 2025 11:49 Iseenesest peaks KVA olema heaks hüppelauaks vaesematest peredest noortele, mis iganes nad peale KVA-d ette võtavad.
OT lõpp
Nii ongi (ja ei olnud OT).
Rikkurite lapsi sõjakoolis ei liigu.
Kasutaja avatar
Kuperjanov
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kuperjanov »

KVA on nagu halva mainega kutsekool, sinna lähevad inimesed, kes mujale kooli sisse ei saa. Ehk siis kui noor on nii kõrge vaimse võimekusega, et saab sisse tasuta kohale TÜ-sse, Lennuakadeemiasse või TalTechi, siis ilmselgelt ta ei tule KVA-sse. Seal lõpetabki selline madalama intelligentsiga seltskond, on muidugi ka üksikuid erandeid, aga üldine foon paraku on selline. Ajateenistuse teravamad kriidid kva-sse ei astu. Põhikursuste priimused on 10a pärast juba tsiviilis. Juuni lõpus toimusid üliõpilaste suvemängud, tsiviilkoolide üliõpilased lüpsid “Põhijõud” t-särke kandvaid kva kadette igast asendist, polnud vahet, kas tegevus oli mõtlemist nõudev või lihtsalt jooksmine/orienteerumine. Kurb, mis teha.
Exitus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Exitus »

Ega see asi ei saagi paremaks minna.
Kuuldavasti saab nüüd KVA-sse kandideerida ka poole sbk peal? Ehk siis igasugune filter kaob ära.
Kõik " maeisaaaru" ja "mul põlv" mehed , kes avastavad sbk 3ndal nädalal , et polegi nii tore ja chill kui kodus, saavad võimaluse vahetada keskkonda ja ehk isegi "parema elu peale"
Sellega ainult suurendatakse põhjakaape tulekut KVA-sse.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Kuperjanov kirjutas: 09 Juul, 2025 10:52 KVA on nagu halva mainega kutsekool, sinna lähevad inimesed, kes mujale kooli sisse ei saa. Ehk siis kui noor on nii kõrge vaimse võimekusega, et saab sisse tasuta kohale TÜ-sse, Lennuakadeemiasse või TalTechi, siis ilmselgelt ta ei tule KVA-sse. Seal lõpetabki selline madalama intelligentsiga seltskond, on muidugi ka üksikuid erandeid, aga üldine foon paraku on selline. Ajateenistuse teravamad kriidid kva-sse ei astu. Põhikursuste priimused on 10a pärast juba tsiviilis. Juuni lõpus toimusid üliõpilaste suvemängud, tsiviilkoolide üliõpilased lüpsid “Põhijõud” t-särke kandvaid kva kadette igast asendist, polnud vahet, kas tegevus oli mõtlemist nõudev või lihtsalt jooksmine/orienteerumine. Kurb, mis teha.
Piinlik jutt. Ära palun häbista oma rumala avaldusega oma kasutajanime. Kui järeldusi tehakse suvepäevadel "õlle joomise" järgi ja seda levitada, kui fakti siis näitab see kirjutaja enda analüüsivõimet ja vaimset võimekust. Mis asja sul sinna suvemängudele üldse oli? Ülikoolis õppiv noor inimene nii lolli avaldust ilmselgelt ei teeks.
Suur osa minu endistest kolleegidest ja tuttavatest KVA läbinutest olid magistri õppes või juba selle läbinud mõnes teises ülikoolis. Mõni juba tegi doktorit või oli seegi kraad juba käes.
Kuuldavasti saab nüüd KVA-sse kandideerida ka poole sbk peal? Ehk siis igasugune filter kaob ära.
Pigem pääsevad sina poole SBK pealt just need, kes mingi filtri suudavad läbida..
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist