Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43891
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

AMvA kirjutas: 03 Okt, 2025 9:14
isakene kirjutas: 02 Okt, 2025 22:14
AMvA kirjutas: 02 Okt, 2025 21:09 Koostis on küll paras rämps
Seda minagi. Võrdluses eelmise 75% lihaga, karbil olev info ei maksa suurt miskit...
Asi ei ole isegi mitte liha koguses vaid selles muus sodis mis seal on: hüdrolüüsitud taimne proteiin, säilistusained, paksendajad jne
"hüdrolüüsitud taimne proteiin" on maakeeli "sojavalk" tavaliselt.
Seda segatakse igasugu mögadesse eesmärgiga siduda tootesse rohkem vett, kuna vesi taolises koguses nagu konservis on pea tasuta, siis seeläbi saab suurendada massi ja kasutada vähem päris toorainet, mis maksab.

Kui inimeste teadlikkus igasugu keemiast kasvab, kasutab tööstus igasugu eufemisme jama pisendamiseks. Näiteks sünteetilise maitsetugevdaja E621 asemel on täna kasutusel "pärmiekstrakt" ja "pärnaõieekstrakt", need tunduvad süütu ja looduslikuna.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5166
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 07 Okt, 2025 9:07
AMvA kirjutas: 03 Okt, 2025 9:14
isakene kirjutas: 02 Okt, 2025 22:14 Seda minagi. Võrdluses eelmise 75% lihaga, karbil olev info ei maksa suurt miskit...
Asi ei ole isegi mitte liha koguses vaid selles muus sodis mis seal on: hüdrolüüsitud taimne proteiin, säilistusained, paksendajad jne
"hüdrolüüsitud taimne proteiin" on maakeeli "sojavalk" tavaliselt.
Seda segatakse igasugu mögadesse eesmärgiga siduda tootesse rohkem vett, kuna vesi taolises koguses nagu konservis on pea tasuta, siis seeläbi saab suurendada massi ja kasutada vähem päris toorainet, mis maksab.
Sulle see vee teema ikka meeldib (nagu see su väide, et oliivõlis on vett :lol: )
Aga enamuses kasutatakse seda sojavalku maitseparandajana https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrolyze ... le_protein
Rebane11
Liige
Postitusi: 2037
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

See 75% liha naturaalsete konservide puhul on vast isegi õige. Kodus ju ei rehkenda pekki ja kamarat eraldi. Tegin viimase satsi nii, et paremaid tükke ära ei nooseldanud, v.a. kamararulaadi jaoks kamarat, sool, pipar ja loorber. Aga seal oli seljas ikka 2- 3 sm. pekki ja kamarat. Osa kamarat sain asendada, ostsin Lätist kamarat juurde. Tulemuseks leent (mahla) purgis pärast töötlust piisavalt, ääreni. Mõnel partiil muutus see kallerdiseks, mõnel jäi leemeks, vist sai natuke liiga palju kuuma. Peab uurima ja katsetama. Alguse asi ja piiripeal käimine - lased kraadi rohkem või minuti kauem, aga kallerdisele mõjub. Vähem - siis ei säili ehk. Tulemus? No terake vähem rasvane oleks võinud olla, purgi ääre peal umbes sentimeetrine rasvarõngas, aga see sünnib ka kenasti leiva peale määrida. Muidu konservi rasvasus selline, et ilma leivata või saiata palju ei söö, peab ikka midagi kõrvale haukama.
Siga sai ostetud poolrümbana, jahutatud, sealt vett ei lirtsand nagu poest pakendatud lihast. Eks tööstustes lõigatakse ikka paremaid palasid müügiks ja singiks, seda vaja asendada, et konservi paljas pekk ei jääks.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16648
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Kallerdise tekitab kollageen mis kuumutamisel muutub glutiiniks.
Kollageenist > glutiinist valmistatakse ka želatiini.

Vanadel aegadel.....
Lihakonservide valmistamiseks kasutatakse ainult kvaliteetset veise-, sea-, lamba-, uluki-, küüliku- Ja linnuliha. Lubatud on kasutada korralikult veretustatud Ja Jahutatud, osaliselt külmutatud Ja külmutatud liha. Külmutatud liha tuleb enne kasuteimist üles sulatada. Kastreerimata isasloomade ja üle 10 aasta vanuste loomade liha konservide valmistamiseks ei kasutata. Samuti ei kasutata tapasooja liha, kuma autolüüsi tõttu võivad lihast eralduvad gaasid esile kutsuda konservikarpide bombaaži (kummumist)...

...Naturaalseid lihakonserve maitseatatakse musta pipra ja loorberilehtedega...

...Tooraine ettevalmistamine seisneb liha ja subproduktide siirimises, vajaduse korral tooraine soolatakse ja kuumtöödeldakse (kupatatakse, praetakse). Kupatamise eesmärk on vähendada liha veesisaldust (40...50 % võrra) ja sellega suurendada karpide täitmiae koefitsienti. Liha võib kupatada omas mahlas võl vees. Vees kupatamisel saadud puljongit tuleb enne konservikarpidesse lisamist kontsentreerida aurustamise teel (puljong peab sisaldama vähemalt 15 % kuivainet). Liha praadimise tagajärjel omandab liha spetsiifillse meeldiva aroomi ja maitse. Praadimisel imendub rasv lihasse ja tõstab konservi toiteväärtust.
Soovitan isetegijatel läbi lugeda ja alla tõmmata.
https://dspace.ut.ee/server/api/core/bi ... 3c/content
Fucs kirjutas: 27 Jaan, 2017 17:20
Vahemärkusena veel:
* Et lihakonserv oleks mahlane ja poleks puine, siis selleks kasutatakse kolme erinevat meetodit:
1) Kasutatakse kõrgekvaliteedilist liha, mis on ise juba piisavalt "mahlane" (ei vaja lisaaineid ega pekki/rasva)
2) Madalakvaliteetsele lihale lisatakse rasvasemat liha (või tehaksegi 100% rasvasest madalakv.lihast), või lisatakse mingi % seapekki
3) Lisatakse täiteaineid (tärklis, sojajahu jms) mis seovad vett

Ülal toodud klaaspurkides sealiha on kõrgekvaliteetne ja seetõttu pole olnud vajadust sinna lisada eraldi seapekki. Sellest siis ka sealihakonservi kohta enneolematult väike kogus rasva seal peal.

Järgmisel pildil on aga ulukilihast tehtud purgikonserv, kuhu on lisatud terve metskitse rümba kohta 3kg rasvasemat sealiha. Sealihast tekib konservile peale õhuke rasvakiht nagu pildilt näha.

Pilt
Pilt suuremalt siin:
http://pilt.toidutare.ee/pilt/12.2013/2 ... 1416989966


Teine teema on see lihapuljong, mis tekib liha termilisel töötlemisel.
Kvaliteetsest lihast eraldub hästi lõhnava ja heade maitseomadustega lihapuljong.
Madalakvaliteesest lihast ei eraldu midagi...vbl natule sogast vett.
Rasvasest keskmise kvaliteediga lihast eraldub natukene nii rasvast puljongit, kui rasva.

Nüüd siis on jälle kahte sorti konserve:
1) konservile ei ole lisatud želatiini ega seakamarat ja see puljong/lihaleem on suhteliselt vedelas olekus
2) konservile on lisatud kas želatiini või kuni ca 5% konservimahust seakamarat ja puljongist tekib nn "kallerdis"

Üldjuhul kvaliteetse lihaleeme puhul see, kas puljong on vedelas või kallerdunud olekus, selle leemekese maitseomadusi ei mõjuta.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2037
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Eks kallerdamats konservid said mul erimärgistuse. Jah, maitseomadused samad, aga kui soovid lihtsalt leiva peale lõigata, siis üks teeb sõrmed märjaks, teine mitte. Rulaadikamar sai eelnevalt ette tellitud, kohale jõudsin siis vabandasid et kahjuks pole... Müüja poetas, et praegu bisnes läheb hästi ja keegi ei viitsi kamarat koorida. Koote ka ei raatsinud raisata, sülti ju ka tahaks. Zelatiini lisamine ka selline... Noh omandamata asi (seda ju lihtsalt pakist ei piusta) ja zelatiin kipub samuti 120 kraadi juures lagunema. Vaja väiksema kogusega proovida.
See lihatoodete raamat on hea asi. Ma ikka enne millegi suurema alustamist päev - paar tegelen teooriaga. Vaatan vanad märkmed üle, uurin mis uut. Mälu võib vimka visata ja siis jama majas.
GertS
Liige
Postitusi: 55
Liitunud: 03 Veebr, 2015 19:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas GertS »

Kes Lõuna-Eesti pool või siia satuvad soovitan Vasula lihapoest osta nende konservi 240g 2.50 eurot. Aus värk, tihe liha, maitse hea ning koostis ilma E aineteta. Ise haaran alati 5-6 tükki kui hakkliha sealt ostmast käin. Tartus ka mitu poodi olemas.

Pilt
Pilt
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist